Vine o criză? Te pregătești cumva?

Am discuția asta cu ceva prieteni, ne întrebăm reciproc dacă vine ceva. Ceva rău, zic. Și dacă ar fi bine să facem ceva.

Pornesc discuția asta și aici pentru că l-am văzut pe Groparu că a pus fix aceeași întrebare, cum te pregătești pentru ce pare că va să vie?

Cumva nu cred că ce s-a întâmplat anul ăsta nu ar putea avea nicio urmare pe plan economic. Până acum s-a simțit foarte tare în industriile direct afectate de pandemie și mă gândesc acum mai ales la HORECA.

Dar cum trăim într-o supă interdependentă… cred că e de bun simț să presupunem că valul va ajunge mult mai departe de-atât.

Bun.

Fără panică inutilă și fără scenarii imbecile… ce ar putea face un om pentru a se pregăti pentru treaba asta?

Financiar vorbind, nu cred că pot face mulți salturi la venituri, așa că văd organizarea mai degrabă la nivel de reducere a cheltuielilor inutile.

Mofturi și prostioare de care chiar nu e nevoie.

Organizarea mai bună a gospodăriei, astfel încât să fie mai eficient cheltuite resursele. Și poate să și producă ceva.

O evidență mai bună a cheltuielilor care vin din zona de transport… că e vorba de mașinile familiei sau de transportul în comun.
Am un prieten care, deși e un mic urs brun grăsun, tocmai și-a luat trotinetă și și-a propus să meargă pe ea până se strică vremea. Din simplul motiv că deplasarea este mult mai ieftină așa.

Partea cu vacanțele iar ar putea fi revizuită. Cumva s-ar putea ca anul ăsta să nu fie cel corect pentru vacanțe scumpe și nebune în Bali… ci poate niște drumeții de week-end cu cortul. La pădure, la izvoraș, pe poieniță…

Nu știu, postul este o invitație la dezbatere, nu un ghid de „Cum să rămâi bogat în criză„.

Tu crezi că va veni ceva… mai puțin plăcut?

Faci ceva ca să te pregătești?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Pablo
    • 17.09.2020

    in timpul lockdown-ului a plecat consoarta si de suparare am stat in casa si am cumparat o masina ca sa evit transportul in comun.
    Pregatirile momentan constau in a sta departe de alte „ispite” feminine

    răspunde-i
  • Roxana
    • 10.09.2020

    Buna Cabral,
    Eu mi-am inchis cardurile de credit acum cativa ani. Mi-am dat seama ca aveam cheltuieli inutile.
    Sunt convinsa ca va veni o criza. Noi suntem genul care am strans mereu si am pus la ciorap…asa functionau parintii ..
    Legat de vacante,avem o vacanta in asteptare. Trebuia sa mergem in aprilie in Egipt. In rest,anul acesta a fost mai slabut. Am fost 10 zile in Bulgaria la un all inclusive,unde a fost mult mai ieftin decat la noi. Si am mai facut excursii de weekend la munte ,sa facem cateva trasee.
    Cumparam apa minerala la sticla de sticla cu posibilitatea schimbului ( ca pe vremuri) si nu mai avem peturi multe de aruncat…asta la capitoul reciclare).
    Nu as vrea sa fac reclama,dar exista o carte misto pentru copii..unde invata despre cum sa iti economisesti bani,cum sa faci un imprumut si altele..si sunt povestioare pe intelesul lor. Cartea se numeste „Scoala banilor bine crescuti”. Fiica mea desi are 12 ani,a fost foarte placut impresionata si a inceput sa isi gestioneze foarte bine „economiile”

    • Cabral Ibacka
      • 24.09.2020

      Hei! 🙂
      Am reținut cartea. Mersi.

      După ce am comentat mai sus, spunând că mi-am închis cardul de credit… am văzut comentariul tău.
      Da, așa e. Poate deveni periculos… 🙂

    răspunde-i
  • Ana
    • 10.09.2020

    Buna Cabral!
    Eu am primit un sfat foarte bun acum vreo 10 ani de la seful meu de atunci: sa ai tot timpul economii care sa iti permita sa traiesti la fel timp de 1 an, chiar daca ai ramane fara venit. Atunci am inceput sa pun o suma modica din fiecare salariu deoparte. Cu timpul m-am obisnuit sa economisesc din ce in ce mai mult, si acum primul lucru pe care il fac cand vine salariul este sa pun deoparte bani.
    Nu am avut niciodata curajul sa tranzactionez pe bursa, dar sunt multumita de un castig mic dar sigur la depozite.

    In rest, limitarea folosirii cardului de credit (economisit inainte de vreme pentru un produs de care stiu ca voi avea nevoie peste 6 luni, sau pentru o vacanta in strainatate).

    In pandemie am observat ca economisim foarte mult gatind acasa. Si faptul ca nu ne mai plimbam aiurea prin mall nu mai sunt nici tentatiile asa mari sa cheltuim emotional.

    • Cabral Ibacka
      • 24.09.2020

      Da, mișto sfatul cu anul ăla tampon. Dar nu e chiar ușor făcubil, decât dacă te organizezi temeinic.

      Aia cu cardul de credit mi-am luat-o acum ceva ani. La un moment dat am dat năvală așa tare în el încât am achitat și l-am închis. Dacă nu ești echilibrat… poate deveni periculos. 🙂

    răspunde-i
  • Amdrei
    • 08.09.2020

    Salutare, eu aștept criza asta de vreo 3 ani 🙂
    Vorbeam pe atunci cu oameni pregătiți care îmi spuneau sa am răbdare în ceea ce privea intenția mea de a-mi schimba locuința.
    Se pare ca se apropie într-adevăr, poate mai greu decât au estimat ei dar vine… In ceea ce privește subiectul care ma interesează, achiziția de locuință mai mare, cred ca azi și în următoarele 6-8 luni vânzătorii încă vor tine de preturi pentru ca încă sunt oameni care și au plănuit achiziția anul ăsta, deci piața încă are clienți, insa după aceasta perioada, cred ca dezvoltatorii și vânzătorii vor tine în continuare preturile sus încă o perioadă, dorind sa arate ca piața este stabila insa probabil nu vor mai fi multi cumpărători…. Deja nu se mai înghesuie nimeni în a-și face planuri de achiziții… Ei bine, după încă 3-4 luni de „ținut coada sus” vor începe probabil sa scadă preturile în imobiliare…
    Estimez astfel ca într-un an de azi înainte, cel mult, vom fi în plina criza economica care va afecta și domeniul imobiliar iar atunci va fi momentul sa îmi compar atât eu cat și cei care se vor fi pregătit…

    • Andreea_S
      • 09.09.2020

      Buna ziua!
      Eu as mentiona ca programul prima/noua casa, are ceva impact in piata si in cresterea preturilor. A avut si va mai avea, desi nu la fel de mare prin noile reguli de acordare (vreau sa spun ca o sa scada cererea).
      Inca nu sunt convinsa ca nivelul superior al plafonului (de programul ‘noua casa’ zic) va avea succesul scontat, dar iata ca sunt oameni care vor o casa mai mare si probabil va exista o influenta in preturile de nivelul acela.

      Eu nu cred ca prin noua criza mai vorbim de discrepantele intre preturile pre si post criza anterioara, nici la locuinte vechi, nici la noi.

      Dar da, clar, cine se pregateste si asteapta sa scada preturile, urmareste 1-2 cartiere sau zone si stie exact ce misca acolo, va prinde o ocazie buna sa cumpere la un pret onest, mai ales cu mai mult cash decat cu credit. Singura problema e timingul. Sa se potriveasca toate.

      Zicea cineva ca sa achitam creditele ca masura de combatere efecte criza. Alea mici, da, total de acord. Un exemplu clar de educatie financiara pe care nu ne invata la scoala, ce ziceam mai devreme. Un telefon in rate, un credit pentru masina (daca nu costa cat casa), da, e posibil sa strangi dintr-o parte si sa directionezi in alta. Dar cine a facut un credit la casa pe 20 de ani sau mai mult… e total nerealist si nesanatos sa ai un asemenea target, trebuie sa si traiesti in perioada in care rambursezi anticipat. Daca puteai sa faci asta, strangeai intai banii si cumparai cash.

    • Cabral Ibacka
      • 09.09.2020

      Nu mă pricep pe zona asta și nu mă apuc să dau sfaturi. Faza ciudată e că la noi piața e complet dilie și mi se pare mult mai greu de estimat pe ce direcție o apucă.
      Totuși, sună de bun simț estimarea ta, sunt șanse să se întâmple cum zici.

    răspunde-i
  • Doina
    • 08.09.2020

    Se tot vorbeste ca va veni… Eu am asigurat camara cu de toate conservate de mine cum fac an de an, cu un 40% mai mult cantitativ. Asta pentru ca avem gradina si s-au facut de toate, cu munca, bineinteles! Vacanta anul asta, pauza. Lasam banutii acolo, ca nu se stie…Stam la Dunare si am facut iesiri in aer liber, ca la apa,,,ca padurea de langa Dunare( ce a mai ramas netaiat)….Prostiutele, le-am taiat de pe listele de cumparaturi, ca eu le puneam:::))) Mai avem doua luni si scapam de credit! E beton, nu? Sa fim si sa ramanem sanatosi, ca am trecut prin multe! Si pozitivi sa ramanem, ca este important!

    • Cabral Ibacka
      • 09.09.2020

      Pfoai, e bine de tot că scăpați de credit.
      Eu am tot avut rate de plătit de la 24 de ani. Am 42 și încă mai am de plată. Dar nu mă vait, altfel n-aveam cum să cresc…

      Cât despre cămară… niciodată n-am excelat la capitolul ăsta, dar din primăvară m-am îngrijit cât-de-cât să fie una-alta pe-acolo.

      Mișto că aveți grădină…

    răspunde-i
  • Eduard
    • 08.09.2020

    Am vandut una din masini (pe cea mai scumpa) din moment ce sotia lucreaza de acasa din aprilie. Incerc sa speculez momentul care cred ca urmeaza, desi s-ar putea sa ne inselam contrar tututor speculatiilor. Companiile automotive cel putin si-au revenit f bine, im China un ex concret pe care-l cunosc, produceau 2mil unitati/luna inainte de pandemie, ulterior am cazut la 700.000mii dar acum de 1 luna sunt la peste 2.3 mil. Ceva se va intampla, sa speram vom fi destul de intuitivi pentru a profita de aceste timpuri

    • Cabral Ibacka
      • 09.09.2020

      Stai liniștit, știu cum e. Mă refer la avut piticul prin casă. Și… mă bucur pentru CSR. 🙂

      Da, asta cu vândutul mașinii mi se pare o pregătire bună. Deși cei din automotive par că-și revin, m-am uitat puțin pe cifrele înmatriculărilor (de la noi, ce-i drept) și sunt mai subțiri în continuare.
      În plus, n-am încredere deloc în ce raportează China. Nici la gândaci de bucătărie, d-apăi pe zona financiară… 🙂

    • Eduard
      • 08.09.2020

      Scz de greselile gramaticale dar am o goanga de aproape 3 ani, care apropo cand avea putin sub 2 ani aplauda cand auzea intro de la “ce spun romanii” si era foarte concentrata la tine :))

    răspunde-i
  • Andreea_S
    • 08.09.2020

    Si noi credem ca o sa vina ceva. Nu stim ce, nu stim cand, dar daca nu vine, e cu bucurie.
    Barbatul meu e mai pe military, asa.. so, aveam mereu tot felul de chestii in casa, just in case, acum avem mai multa varietate la orice e de securitate, provizii haleala long term, drone, saci pe niveluri de temperatura, corturi, d-astea.. drojdie

    Acuma serios, noi chiar planuiam vacante nebune, eram cu ochii pe oferte de bilete spre emisfera sudica mai la iarna, dar no more.. tot ce e extra merge la ciorap, in valuta majoritar, jumate cash, in mai multe locuri. Don’t put all your eggs in one basket, regula de aur.
    Daca tot am zis de jumatatea mea, sa zic si de mine. Lucrez in financiar, bugetarea e viata mea, cumva si acasa functionam dupa un buget responsabil stabilit si asta a ajutat mult. Dar as vrea sa ne fi invatat la scoala cum sa economisim bani, cum sa impartim cheltuielile, cum si cand sa investim sanatos, o minima educatie pe tema asta e mai de folos decat.. multe. De mici, nu sa ne invete o pandemie lucrurile astea. Deci, ca sa nu o mai lungesc, banii pusi deoparte sunt esentiali, fiecare dupa cum se pricepe, totul e sa fie ceva acolo.

    Si off topic, mamicule, cat gunoi adunam de cand lucram de acasa. Plastic, plastic, plastic, zero educatie pe tema asta, aruncam si gata, nu mai e problema noastra. Daca citeste cineva asta, este rugat sa recicleze daca nu poate reduce consumul.

    Multumesc!
    C

    • Cabral Ibacka
      • 09.09.2020

      Le iau pe rând: bun în general, nu doar în perioada asta, cum e organizat soțul tău.

      Cât despre tot ce e extra merge la ciorap… probabil că în perioada asta este cea mai bună recomandare.

      Iar legat de educația financiară… învățăm la școală toate prostiile inutile. Că, cică, antrenează creierul să rețină chestii, nu neapărat pentru importanța informației.
      Dar să ne antrenăm creierul cu niște educație financiară, care să implice niște cunoștințe măcar de bază, nu se poate…
      Învățăm în a X-a la economie despre macro, probleme de ingineri financiari și de guvernatori de bănci naționale… dar nu ne învață nimeni ce înseamnă card de debit sau credit, descoperire de cont ori rambursare anticipată. Sau măcar cum naiba se deschide un cont bancar!

      Deci… iar suntem bine de tot.

    răspunde-i
  • Rusu
    • 08.09.2020

    Eu strang praful de pe toba si o sa bat tare din ea, dupa crizele trecute, actuale si viitoare. Investim in gogosi de aur 🙂

    răspunde-i
  • Simona Badea
    • 08.09.2020

    Abia aștept sa citesc răspunsurile. Pentru mine ar fi interesant de aflat și în ce investesc oamenii
    Un lucru îl știu sigur. Cel mai bun lucru pentru viitorul nostru este sa nu mai avem credite. Mi se pare cea mai sigura investiție în viitor, sa le rambursam anticipat. Criza sau nu, better safe
    Subiectul asta m-a preocupat și pe mine la începutul anului.
    https://betterme.ro/2020/01/07/problema-de-inceput-de-an-investitii/

    • Cabral Ibacka
      • 09.09.2020

      Da, dacă poți, e bine să scapi rapid de rate…

    răspunde-i
  • Bogdan Constantin
    • 08.09.2020

    Da, aveam de gand sa fac un credit pentru casa in Tunari pe 10 ani.
    M-am razgandit, mai astept 1-2 ani.

    Cred ca o sa vina o recesiune, cresteri de preturi, in 2021.
    Strang bani in valuta pentru investitii in euro si aur pentru a nu se devaloriza.

    Cand da semne de revenire, investi in stocuri tech.

    Succes!

    • Cabral Ibacka
      • 09.09.2020

      @Simona – dap, asta am văzut și eu, din cauza acelui lockdown toată lumea se uită spre case.
      Oricât de mici, oricât de scumpe…

    • Simona Badea
      • 08.09.2020

      Eu locuiesc în Tunari de 3 ani. Ce îți pot spune este ca prețul caselor a crescut cu 25-30%. Inclusiv casa pe care am cumpărat-o în 2017 este cu 30% mai scumpa și asta în condițiile în care terenul este mai mic.
      Chiar și asa, s-au vândut toate. Din cauza pandemiei, mulți vor sa se mute la casa și nu prea mai țin cont de preturi.

    • Cabral Ibacka
      • 08.09.2020

      Deci ești pe pregătire. Capito.

    răspunde-i
  • Loading...