Unii bloggeri sunt piscotari.

Am un minuscul proiect (de care imi aduc aminte numai cand merg la evenimente, fripturisti2.0 se numeste). Mi s-a parut simpatica ideea, cu sanse de bonding in network (mda, Shakespeare are stra-stra-nepoti in Berceni). Inafara de pozele deja publicate am in computer de vreo 3 ori mai multe… si nu le-am mai publicat.

De ce? Din cauza curentului astuia cu bloggerii = piscotari (piscotari, fripturisti… tot aia e, ca doar nu-i premiem pe cei vegani).

Hai sa ma explic… evenimentele se organizeaza de multi ani, fiind momente cheie prin care brandurile isi lanseaza produsele, serviciile sau cauta o treapta superioara in brand-awareness. Invitatii evenimentelor sunt, de obicei, clientii directi si persoanele care pot creste audienta post-eveniment.

Pana sa apara blogurile, cei care puteau imprastia vorba erau ziaristii publicatiilor din print. Aveai un ziarist bun… puteai fi sigur ca vei avea si o expunere pe masura. Pentru ca un ziarist bun nu se apuca sa scrie un articol despre cum Ursus sustine o campanie de responsabilizare a consumului de alcool printr-un eveniment numit Petre, caci atunci s-ar fi numit publicitate directa. Insa acel ziarist bun putea sa scrie o stire foasrte misto, cum ca la evenimentul Petre s-au intalnit 3 politicieni din tabere adverse si au vorbit despre alcool la… o bere si-un piscot. Si-atunci castiga si ziarul continut exclusiv, castiga si brandul pentru ca se vorbea despre eveniment. [sursa foto]

Ce castiga ziaristul? Salariul, pentru ca isi facea treaba. Si mai castiga ceva… un piscot si-o bere. Putea spune cineva ca respectivul ziarist era piscotar? Da, un prost putea spune asta… dar daca gandim cu capul vedem ca el facea ce trebuia sa faca un ziarist… sa iasa din birou si sa scrie despre ce se intampla.

De cativa ani au aparut blogurile. Brandurile si agentiile au vazut oportunitatea si au inceput sa invite si blogari* (blogari / bloggeri, trebuie sa hotaram termenul asta la urmatoarea conferinta mare) la evenimente. Si blogarii au venit, au facut poze, au scris… si au mancat si-un piscot. Ba chiar vreo doua!

Ar putea spune cineva ca respectivii blogari sunt piscotari? Da, ar putea. Dar ar avea dreptate?

Eu spun ca nu. Pentru ca, in mintea mea, un blogar nu e cel care sta la birou toata ziua, cu cate un tab deschis pe facebook, twitter, wordpress, plus alte cateva pe site-urile de stiri. Inafara de blogarii de nisa, ceilalti… ar trebui sa fie cat mai mult pe-afara. Sa vada si sa comenteze pentru cei care nu au timp sa iasa, sa se informeze, pentru cititori.

Si daca la evenimentele astea mai mananca si cate un piscot… e perfect normal, ca doar n-ar trebui sa-si puna in desaga sendvisuri cu salam de-acasa, ci un laptop, un aparat foto si ceva bun-simt.

Deci… parerea mea e c-ar trebui s-o lasati mai moale cu blogarii piscotari, si sa iesiti si voi mai des la evenimente.

Si mai e ceva de vorbit… cand vorbim despre piscotareala nu vorbim despre posturi platite sau despre cele neplatite, ca nu de la asta vine termenul. Ci vorbim de ideea ca blogarii n-ar trebui sa mearga la evenimente. Care ideea mi se pare… tampitica.

Spun asta fara rautate, cred ca se simte din cum am scris postul. Insa din rautatea altora am decis sa opresc fripturisti2.0, pana la circumstante mai bune.

Si sa nu uit… am apreciat ca niciunul dintre prietenii pe care am apucat deja sa-i public la categoria fripturisti nu mi-au solicitat sa-i scot de-acolo (as fi facut-o, evident). Dar faptul ca nu mi-au cerut asta mi-a aratat ca oamenii care-si fac treaba si stau pe fundul lor inteleg prea bine menirea unui bloger ca sa se lase deranjati de cei de pe margine. Da, de pe margine. Cei care nu ies din casa, citesc pe la altii, scriu de la ei si… se numesc blogeri nepiscotari.

*Deci... esti blogger sau blogar?

View Results

Loading ... Loading ...

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • gelu odagiu
    • 05.01.2014

    Eu cu dracu’ oi fi? Pișcotar, fripturist…brânzar?
    Stau și acasă, mai ies și prin lume și uite am făcut și publicitate.
    http://geluodagiu.blogspot.ro/2013/10/branza-buna-in-burdufmare.html

    răspunde-i
  • […] (sau cum zice Cabral, fripturist; că-i criză şi stomacul nu prea mai funcţionează doar cu pişcoturi) mai înseamnă, tot în […]

    răspunde-i
  • […] Ce zice Cabral aici, zice foarte […]

    răspunde-i
  • Lara
    • 11.01.2012

    Depinde ce va allege publicul larg. Uite ce-a iesit din businessman(primul exemplu ce-mi vine): biznitzar sau pischnitar.

    răspunde-i
  • Adrian
    • 10.01.2012

    Da, Adrian, ai vazut bine.
    Da’ trebuia sa spui si tu buna ziua atunci si acolo, nu aici si acum… 😉

    Toate bune!

    p.s. Te-ai prins de ce ti-am editat comentariul, da? 😀

    • Adrian
      • 10.01.2012

      i knew it :), well , mi-o fost putin teama sa intreb , nu eram sigur si zic ” nu vreau sa imi iau bataie ” ,
      Vacanta placuta in continuare, enjoy that sun.

    răspunde-i
  • Marian
    • 10.01.2012

    Pișcotari mi se pare mai peiorativ decât fripturiști 2.0. Ultimii par a juca în altă ligă. 😀 Și aș merge pe blogăr chiar dacă am învățat și Amazing Grace la școală. Acum câțiva ani am înțeles pentru ce milita G. Pruteanu.

    răspunde-i
  • Marian S
    • 09.01.2012

    Pă persoană fizică, blogger amator neparticipant la pişcotăreală, vă pot da explicaţia din afara subiectului: Pişcotarii (în viziunea nepişcotarilor) le strică lor piaţa, altfel aceştia nemaiputând să ceară mai mult pentru o “vorbă bună“.

    E o vorbă care ne explică totul: follow the money…

    http://www.freakonomics.com/2011/09/23/follow-the-money/

    răspunde-i
  • emi
    • 09.01.2012

    Termenul de pișcotar inițial a apărut printre ziariști pentru a defini pe cei care apar la conferințele de presă și nu scriu de acolo nicăieri (pentru că nu au unde). De asemenea, descrie pe cei (de regulă erau aceeiași) care erau prea îndrăgostiți de bufet sau de a primi sacoșica de după…
    Deci pișcotar = iubitor de atenții sau mocangeală necuvenită… acum dacă sunt și în blogosferă astfel de specimene, voi știți

    răspunde-i
  • TTR
    • 09.01.2012

    Postu` asta imi aduce aminte de o scena din filmul “Ticalosii”. Era o conferinta de presa si un tip il sfatuia pe altul sa guste ceva cat mai repede din bufetul suedez “ca acum vin ziarstii si nu mai prinzi nimic”. Poate acum nu se mai intampla dar inainte din ce stiu eu asta era mania lor , piscotareala..

    răspunde-i
  • ihearlights
    • 09.01.2012

    Termenul de piscotareala in randul bloggerilor cred eu ca a aparut din cauza unor frustrari ale unora care nu au fost invitati si ei la evenimente.

    Si eu zic sa ramanem la bloggeri

    răspunde-i
  • Loading...