Circulă pe la noi filmul de mai jos. Unii sunt în spume, alții spun că nu e mare chestie.
În esență, dintr-o autorulotă cu numere românești, zemuiește ceva apă gri direct pe jos. Undeva prin Turcia.
Explicații: apa gri, ce se vede curgând din camperul respectiv, este cea care se acumulează, de obicei, într-un tanc special.
Apa gri provine de la chiuvetele de la bucătărie și baie și de la duș.
Nu vine de la WC.
După ce am făcut aproape 100.000 de km prin Europa cu campervan, rulotă și acum camper, pot să spun că „pe afară”, a lăsa apa gri să curgă pe jos este ceva de neconceput.
Sigur, unii ar putea folosi detergent de vase și săpunuri ori geluri de duș care să fie bio-degradabile, bio-friendly, bio… ceva care să nu afecteze natura.
Totuși, pe-afară așa ceva nu se poartă.
La rulotă, de exemplu, nu prea ai tanc de ape gri. Și-atunci ai un vas mobil, pe care îl pui la scurgere ca să colecteze… și îl duci ad labam la o stație de ape gri (mă rog, îl arunci la un WC din camping, toaletă publică, toaletă de benzinărie, etc.).
Așa arată:
La camper, avantajul este că ai tancul despre care spuneam mai sus (îi spun tanc… luat din englezescul „tank”, vas închis) atașat la camper.
Adică nu-l mai duci cu mâna, îl ai montat pe camper. Și când se umple… te duci cu tot cu camper și golești la o stație de ape gri pentru campere (în esență e un plan înclinat ce are în partea de jos un canal de colectare).
Poate arăta așa:
Bun, hai că m-am lungit cu explicațiile de m-am plictisit eu…
Ideea este că atunci când ne apucăm de traba asta cu camping de orice fel, ar fi bine să alegem varianta grijulie și atentă, deși nu vorbim despre ce iese din om… ci doar de ce iese de pe om, apă de la vase și apă de la duș. Chiar și dacă spălăm cu detergenți biodegradabili.
E doar un sfat, nu-mi permit să cert pe nimeni.
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.