Una mică despre camping, campere și rulote.

Circulă pe la noi filmul de mai jos. Unii sunt în spume, alții spun că nu e mare chestie.

În esență, dintr-o autorulotă cu numere românești, zemuiește ceva apă gri direct pe jos. Undeva prin Turcia.

Explicații: apa gri, ce se vede curgând din camperul respectiv, este cea care se acumulează, de obicei, într-un tanc special.
Apa gri provine de la chiuvetele de la bucătărie și baie și de la duș.
Nu vine de la WC.

După ce am făcut aproape 100.000 de km prin Europa cu campervan, rulotă și acum camper, pot să spun că „pe afară”, a lăsa apa gri să curgă pe jos este ceva de neconceput.

Sigur, unii ar putea folosi detergent de vase și săpunuri ori geluri de duș care să fie bio-degradabile, bio-friendly, bio… ceva care să nu afecteze natura.

Totuși, pe-afară așa ceva nu se poartă.

La rulotă, de exemplu, nu prea ai tanc de ape gri. Și-atunci ai un vas mobil, pe care îl pui la scurgere ca să colecteze… și îl duci ad labam la o stație de ape gri (mă rog, îl arunci la un WC din camping, toaletă publică, toaletă de benzinărie, etc.).
Așa arată:

La camper, avantajul este că ai tancul despre care spuneam mai sus (îi spun tanc… luat din englezescul „tank”, vas închis) atașat la camper.
Adică nu-l mai duci cu mâna, îl ai montat pe camper. Și când se umple… te duci cu tot cu camper și golești la o stație de ape gri pentru campere (în esență e un plan înclinat ce are în partea de jos un canal de colectare).
Poate arăta așa:

Bun, hai că m-am lungit cu explicațiile de m-am plictisit eu…

Ideea este că atunci când ne apucăm de traba asta cu camping de orice fel, ar fi bine să alegem varianta grijulie și atentă, deși nu vorbim despre ce iese din om… ci doar de ce iese de pe om, apă de la vase și apă de la duș. Chiar și dacă spălăm cu detergenți biodegradabili.

E doar un sfat, nu-mi permit să cert pe nimeni.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • bConnected
    • 30.12.2020

    Pana acum nu am reusit sa ies decat cu cortul.
    Sper sa am ocazia si cu rulota. Felicitari pentru articol.

    răspunde-i
  • Marian Mocanu
    • 21.12.2020

    Am văzut și eu video acum vreo săptămînă. În primul rînd, eu nu aș putea să „locuiesc” – campez într-o baltă/mocirlă făcută tot de mine. La noi nu este infrastructura pentru caravaning, foarte mulți rulotiști deversează pe unde apucă atît toaleta cît și apa gri. Din păcate acesmenea comportamente nu pot decît să afecteze imaginea rulotismului. Dar nici cu francezii nu îmi este rușine, am filmat anul trecut niște camioane cu francezi la intrare în Cheile Turzii. Va apărea materialul pe RVTravel.eu să vezi ce baltă era sub camioane.

    răspunde-i
  • razvanbb
    • 21.12.2020

    Practic chestia aia din poză este un loc de parcare cu budă pentru rulotă ca să facă și ea pipi. 🙂

    răspunde-i
  • Ionut Popa
    • 21.12.2020

    Anul acesta am fost prima oara cu camperul. Am inchiriat unul pentru cateva zile. Sunt incantat de experienta. Singurul lucru care m-a dezamagit sunt dezervoarele de apa si alte „deseuri menajere” care sunt cam mici. Nu prea vad cum te poti duce in inima naturii si sa stai cateva zile neperturbat de nimeni. Ai nevoie de apa si mai trebuie sa si golesti aceste recipiente. Mai am multe de invatat, dar am cautat destul de mult o canalizare unde sa pot deversa tank-urile. Nu stiu cum este pe afara, dar la noi infrastructura pentru campere pare destul de primitiva…

    • Cabral Ibacka
      • 21.12.2020

      Ionuț, la noi nu există infrastructură.
      Te poți baza doar pe oamenii de la benzinării, care ne tolerează. Și – rareori – pe cei de la pensiuni și cabane.

    răspunde-i
  • Loading...