Un articol despre un copil singur. Eu.

Sunt un băiat din cartier.Născut în Berceni. În „77.

M-au dat prima oară la școala 111. Am stat până în clasa a 2-a… le-au zis alor mei să mă mute, eram prea bronzat pentru ei.

M-au mutat ai mei la 110. A fost bine până într-a patra. Prea mult solar…

Apoi m-au mutat la 96.

Deja știam rețeta… câteva zile de observat de la distanță, apoi începeau glumițele cu „alb ca smoala”, „maimuța”, „Congo”… și tot așa.

Și au început. În același ritm, cu aceeași răutate ca la celelalte două școli.

Și într-o zi s-a întâmplat ceva… am ieșit la sport, în curtea școlii.

Profu’ n-avea de gând să ia aur la Olimpiadă cu noi, așa că ne-a aruncat o minge de fotbal și ne-a lăsat în pace.

Am intrat și eu într-una dintre echipe. N-am făcut mare fâsâială, nu eram bun la așa ceva. Dar am alergat, făceam încă de-atunci sport de performanță, pregătire fizică aveam.

Am alergat, am dat câteva pase, am râs puțin pe teren, a fost OK.

În următoarea pauză mergeam către clasă, când un unul de la altă clasă a urlat după mine „Fugiți că vine maimuțoiul!” sau ceva de genul ăsta.

M-am întors să-i dau replica, dar n-am apucat. Unul dintre băieții din clasa mea a urlat tare, cu pasiune și supărare:

– Băăă, lasă-l în pace, e din echipa mea de fotbal!

Sunt un băiat din cartier. Născut, crescut și trăit în Berceni.

Îmi vorbești frumos… sunt prietenul tău.

Îmi vorbești urât… îți răspund fix cum m-a învățat cartierul. Și-ți promit că n-o să-ți placă.

Și eram obișnuit să trebuiască să mă apăr singur.

Dar atunci, fix în momentul ăla când un alt copil mi-a luat apărarea, am simțit pentru prima dată că… poate chiar de-s diferit, nu trebuie să fiu singur.

Pentru că în anii ce au urmat am văzut în cartier cum diferențele dintre oameni devin granițe imposibile de traversat.

Diferențele alea simple… de la hainele pe care oamenii le poartă, jargonul pe care-l folosesc, blocul în care stau, gașca în care-și cheltuie timpul… ori culoarea pielii. Diferențele alea simple deveneau la un moment dat niște prăpăstii de netrecut.

Cu o singură excepție: când jucam fotbal.

Cu alergătură și gâfâială, cu urlete și sudălmi, cu încurajări și râsete… fotbalul era un limbaj comun care ne făcea pe toți să uităm de toate diferențele posibile. Oricât de prost jucam. Eu. 🙂

Mă rog, fotbalul nu era. Încă este un limbaj comun.

Am intrat în campania asta Mastercard zâmbind, după ce am văzut clipul cu Pele.

Dă-i un PLAY, o să-ți placă…

Am văzut clipul și mi-am adus aminte de curtea Școlii Generale numărul 96, unde am simțit pentru prima dată că – deși diferit – nu trebuie să fiu neapărat singur.

La ani după, conexiunea asta a supraviețuit. Și iată o parte gașca de zăpăciți alături de care mi-am trăit adolescența…

O să revin cu ideea asta, am o surpriză foarte – foarte tare pentru toată lumea.

Promit.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Monica
    • 20.06.2018

    Maaama, am si eu o poza de genul – cu mine in picioare. Aceleasi pozitii printre ceilalti copii, aceleasi ii. Uau. Pentru o secunda am vrut sa il sun pe bunica-miu sa ii zic ca merg la el maine ca sa ma uit la poza. Nu mai am amintiri din gradinita, nu stiu de ce (na, viata). Si ma gandeam cum ar fi fost sa fi facut eu gradinita cu Cabral.

    Apoi, am continuat cu textul si am vazut ca tu esti nascut in ’77, iar eu in ’86. Ma opresc aici, fug sa imi sun bunicul oricum.

    răspunde-i
  • Alexandru
    • 16.05.2018

    Uite aici echipa de fotbal din care faceai parte..cam lung, dar merita sa te uiti:

    https://youtu.be/76FEWcyFCwM

    răspunde-i
  • Graviola
    • 14.05.2018

    Acest articol m-a emotionat pentru ca stiu cum e sa auzi constant lucruri legate de felul in care arati. Ma bucur ca exista oameni care pot accepta, care pot pricepe ca avem suflet si suntem worthy de lucruri minunate. Multumesc pentru articol si video!

    răspunde-i
  • Alex
    • 06.05.2018

    Ce misto esti Ibaka
    Si eu am facut la 96 .
    Tarzan,Bondocu,Fale,Bibanu….iti spune ceva???
    Terenul din curtea gradinitei.
    Biliardul din club 77
    Baile dupa „cocioc” nu le pot uita

    răspunde-i
  • Maruntelu Alexandru
    • 06.05.2018

    Eu sunt nascut in1942 intr-o familie saraca cu 5 copii,de aceasi culoare cu toti ceilalti di sat.
    Din cauza saraciei eram marginalizat si la hora cand m- am facut mai mare, nu stau de vorba cu mine ca se compromiteau.Dupa ce am plecat din localitate la scoli, la serviciu unde nimeni nu stia cine sunt, din ce familie fac parte sa schimbat situatia si m- am simtit alt om.M

    răspunde-i
  • Mihaela
    • 06.05.2018

    Cu lacrimi in ochi am citit si cu lacrimi in ochi iti spun ca in Berceni, inca se uita oamenii ciudat la un copil care are o culoare diferita a pielii! Copiii la scoala inca rad in hohote de un copil are o cicatrice in dreptul inimii … de la o operatie care i-a salvat viata! Insa iti mai spun ca minunea mea i-a spus copilului care a ras asa: „eu sunt Superman Batman si Hulk toti la un loc…de-aceea am aceasta cicatrice” si iti mai spun ca minunea mea si-a facut prieteni, prieteni care il apara pentru ca „e cel mai de treaba copil din clasa si e cel mai tare la inot si mama lui e tare rau ca are mereu casa plina de copii si cand mergem la Vladut, Vladut ne da jucariile lui…mama lui face si lectii cu noi dar ne si lasa sa ne jucam peste tot in casa, chiar si fotbal si are cea mai buna inghetata” :)) Insa iti promit ca eu ca mama, incerc sa schimb ceva…

    răspunde-i
  • Zina
    • 06.05.2018

    Oarecum stiu cum e prin ce ai trecut. Am un verisor in Brasov, la fel de ciocolatiu ca si tine. Un scump nascut in ’69. Sunteti adevarati supravietuitori ai preconceptiilor. Pup.

    răspunde-i
  • Mda… frumoase amintiri. 🙂 Tu macar erai bronzat. Eu eram singura fata dintr-un bloc de baieti, menita sa se confrunte cu toate rautatile lor pana intr-o zi cand tot fotbalul ne-a unit. Tot asa mi-am facut si eu prieteni devenind o fata din gasca, jucand fotbal, tragand cu tubermane si cu prastia, batandu-i pe cei ce ma calcau pe coada, furand cirese si suparand babe. La varsta aia era ceva normal, acum insa… e greu sa mai schimb ceva. Pentru unii e mai greu sa fie acceptati decat pentru altii dar asta ii invata sa lupte, sa fie de partea lor sa se accepte asa cum sunt Si… sincera sa fiu, nu m-as da pe fandositele alea care nu stiau decat sa-si dea ochii peste cap la orice gluma considerata afront, sa tipe speriate daca te apropiai de ele ca nu cumva sa le murdaresti cu cheful tau de viata sau sa fuga sa ne parasca lu’ tovarasa pentru orice chestie ce li se parea suspecta… Pana la coada consider ca eu, acolo pe teren, am invatat sa-mi traiesc viata cu bune si rele, in timp ce altii n-au facut decat sa priveasca de pe margini. 🙂

    răspunde-i
  • Doina
    • 05.05.2018

    Inca odata m-ai surpins placut cu naturaletea ta, povestind despre copilaria ta, despre perceptia de atunci a celor care au o alta culoare a pielii… Insa chiar si azi, copii, oamenii privesc aproape la fel aceste ” culori” daca as putea sa le numesc asa… Parca in ziua de azi, copii fac lucruri rautacioase mult mai mult decat inaine, cu toate ca orizonturile lor sunt diferitecde ce am avut noi. Abia astept continuarea, surpriza, cum ai spus tu! Pana atunci: sa fim mai buni, mai intelegatori. Sa ne invatam copii, nepotii ca nu conteaza o culoare, conteaza un suflet si sa fim oameni! Ganduri bune OM BUN!

    răspunde-i
  • Ludmila
    • 05.05.2018

    Felicitări! Apreciez că ți-ai păstrat inima deschisă și sufletul curat. Cunosc situații în care copilul devine introvertit și nesigur pe el toată viața, căutând aprobarea celorlalți. Și nu din cauza pielii. . . Felicitări!

    răspunde-i
  • Loading...