Tutorial: cum sa dezaburesti geamurile de la masina – pentru fete.

La fel ca si la postul despre stransul mainilor, nu am impresia ca vin cu niste superbe noutati, sunt cateva chestii de bun-simt. Stiu ca pare ca un post de genul „cum sa incalzesti apa daca ai ibric, apa, aragaz si chibrit”, dar daca va veti uita in stanga si dreapta atunci cand opriti la semafor o sa va dati seama ca sunt sanse mari ca cineva sa invete ceva din treaba asta. Numai astazi am numarat vreo 3 fete-cucuiete care innotau in aburi in Matizurile lor rosii… [sursa foto]

Intre timp sa nu stam pe o liniste apasatoare… da-i un play lui Raphael Saadiq.


Asadar… e iarna, frig si umezeala, ni se aburesc geamurile de la masina de zici ca suntem intr-o sauna (suedeza, ca africanii n-au). Ce-i de facut?

Avem doua variante, la prima vedere:

a) deschidem geamurile la masina;

b) folosim ventilatia masinii;

c) stergem geamul cu ceva (sub nicio forma sa nu stergeti cu mana, grasimea de pe mana o sa mozoleasca geamul de nu va mai salveaza decat vizita la spalatorie. Daca stergeti cu altceva, fara sa folositi varianta a) sau b)… stergeti degeaba, revine abureala ca igrasia din blocurile comuniste).

a) deschidem geamurile masinii: metoda functioneaza pana la un anumit moment dat, dar rezulta chiloti cartonati de frig, cistite si dinti clantaniti (tot de frig, ca doar nu de cald). Daca alegeti varianta asta nu deschideti larg un singur geam ci deschideti doua, dar numai cativa centimetri, de preferinta pe diagonala masinii (stanga-fata cu dreapta-spate, sau invers).

b) folosim ventilatia masinii: aici treaba depinde crucial de un aspect foarte important – butonul de recirculare al aerului. Daca ati setat sistemul pe recirculare o sa vi se dezabureasca geamurile doar daca-i dati foc. La masina. Cu benzina.

Punem butonul pe „baga aer din afara” si pornim ventilatia pe o treapta mica si pe zona superioara de difuzie (inca nu apasam butonul de pornire a vijeliei de dezaburire). Pornim aerul conditionat si dam caldura la maxim (asta ca sa uscam condensatorul).

Asteptam ca instalatia sa se incalzeasca si-apoi crestem spre maxim intensitatea ventilatiei (acum putem sa apasam butonul dedicat), coborand si parasolarele (astfel se face circuitul de aer mai mic, aproape de parbriz, fara sa se imprastie lesne aerul cald si uscat in toata masina).

Cand motorul s-a incalzit oprim A/C-ul, reglam temperatura aerului asa cum ne place, reducem intensitatea ventilatiei pana in punctul in care vedem ca reapare condensul pe geamuri si ridicam parasolarele. Si ne vedem de drum.

Daca reapare condensul ii dam la cap prin doua metode simple: crestem intensitatea ventilatiei sau temperatura aerului, ar trebui sa mearga fara sa mai trebuiasca sa pornim A/C-ul (cand il pornim, chiar daca nu trebuie sa mai faca rece, este angrenata instalatia compresorului si creste consumul).

Insa cel mai important aspect ramane butonul de recirculare al aerului. Retine: pozitia e „indeasa aer de-afara”.

Apropos: la drum lung, cea mai eficienta setare este sa reglati temperatura si ventilatia dupa bunul plac, dar selectand difuzia aerului cald spre zona de jos/picioare. Astfel veti incalzi toata masina, evitand sa va uscati narile si sinusurile primind direct in fata fluxul de aer cald.

Drum bun!

(daaa, stiu, sfatos rau asta negru…)

Da’ de Raphael chiar nu ziceti nimic?!

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • bucatariu
    • 29.11.2015

    Incercati cu silicat pentru pisici! Faceti 4 saculeti 2 pentru bord si 2 pentru luneta! Genial, absoarbe umiditatea!

    răspunde-i
  • Yuri Malanin
    • 27.02.2015

    Supertare tutorialul, in special partea audio, caci cea video nu functioneaza. 😀
    Oricum, ecranul negru m-a ajutat sa-mi dau drumul la imaginatie 😛

    răspunde-i
  • Cosmin
    • 05.12.2014

    Cea mai buna metoda pentru anti-aburire este spuma de ras ( de barberit ) , incercati pe oglinda din baie inainte sa faceti dus . Dati cu spuma pe geam ( cat sa manjiti geamu , nu da-i jumatate de tub pe un geam ) , lasa-ti un minut si dupaia sterge-ti cu hartie ( ziar , servetel , hartie igienica .. etc. ) . Cum am zis , puteti incerca pe oglinda din baie daca nu credeti 😛 .

    răspunde-i
  • Cristian
    • 13.12.2012

    mestere , fix asa am facut azi dimineata , ce mi-s de destept, inalt si frumos ! 😀
    rezultatul a fost ca am plecat de pe loc cu geamurile partial dezghetate (inca nu se ridicase acul de le temperatura apei de la zero ) ca daca mai stateam mult pe loc , ajungeam sa vislesc cu 10 km la ora pe A15

    răspunde-i
  • Emil
    • 13.12.2012

    Cea mai buna metoda de a scapa de geamul aburit este sa pornesti aerul conditionat (AC) la rece și apoi cand aerul din masina se usuca , treptat poti crește temperatura. Vei ști când ai exagerat cu aerul cald pentru ca geamul se abureste din nou.

    răspunde-i
  • Robintel
    • 12.12.2012

    Ce înseamnă zonă superioară de difuzie?

    răspunde-i
  • Adrienn Tilla
    • 12.12.2012

    Cabral, mai lipsesc imaginile explicative. Sa le si areti cum arata butoanele care conduc la dezaburire. Doar stii ca si butonul acela care invarte aerul din masina e ca si cum n-ar exista pentru unii.

    răspunde-i
  • Misu
    • 12.12.2012

    hahahaaaa! m-am distrat bine! fain scris 🙂

    răspunde-i
  • […] start ca sfaturile nu sunt pentru specialisti, caci ei stiu deja totul (la fel ca sfaturile despre aburirea dezaburirea geamurilor la masina, de […]

    răspunde-i
  • oana
    • 28.12.2011

    de rafael spun ca piesa mea preferata e ” I love your scream”

    răspunde-i
  • Loading...