Trăim în viitor, monșer! Dacă-ți renovezi casa ai aici o listă cu… must have! :)

totul incepe acasa-5Atunci când am renovat casa am încercat să instalăm chestii în așa fel încât să ne facă viața mai ușoară. Un termopan mai sănătos, o centrală termică mai deșteaptă, niște senzori de lumină ca să nu ardă luminile aprinse de nebune… la momentul respectiv am luat ce am știut că există, respectând și portofelul, totuși.
Între timp… treburile s-au schimbat, așa că dacă-ți renovezi casa poți îngloba tehnologie la care acum câțiva ani doar visam, și fără să cheltui bani peste măsură.

Centralele termice, de exemplu, au ajuns să știe să comunice prin internet cu șeful casei. Pot fi pornite sau oprite, li se poate schimba temperatura setată, pot transmite la distanță informații despre circuit (temperaturi, presiuni sau probleme). Centralele în sine sunt la fel, doar că au ceva module de automatizare și o conexiune la net. Prețul e ceva mai mare dar nu covârșitor… sunt șanse să merite. Noi n-avem așa dar la următorul update, peste ceva vreme, cred c-o să pun.

Geamuri laminate. Atunci când am renovat chiar mi-am dorit așa ceva. Pe vremea aia se lipeau niște folii speciale.
Problema era prețul halucinant. Nu-mi aduc aminte cât dar știu că la una dintre camere aproape dubla prețul ferestrei. Plus că inevitabil apăreau bule. Am zis pas.
Acum există o variantă mult mai bună, mai eficientă, testată și garantată de un producător de materiale de construcții recunoscut pentru investițiile în tehnologiile inovative: Saint Gobain.
Ideea este că nu mai trebuie să te complici aiurea, poți avea geamuri laminate comandând direct magazinului sau atelierului unde îți comanzi și termopanul, doar să specifici că vrei fereastra cu sticlă laminată.
În primul rând ai un nivel de siguranță crescut pentru cei din familie, pentru că atunci când se sparge geamul cioburile rămân lipite pe filmul de laminare și nu mai cad să taie, nu mai sar în ochi, etc.
În al doilea rând este mult mai greu de intrat prin efracție pentru că obiectele folosite pentru spargerea geamului rămân captive în folie (bine, asta dacă dementul nu folosește pentru efracție un camion de 7 tone).

Lumini inteligente. Desigur, spectacolul complet este atunci când vorbim de o casă inteligentă, dar investiția pentru o casă inteligentă e maaare. Așa că putem vorbi de doar câteva lumini din casă, cele mai importante.
Există și pentru asta module de comunicare prin internet dar, cu o investiție și mai mică, pot fi montați câțiva senzori de lumină. Funcție de cât de întuneric se face în casă, senzorii pornesc sau opresc curentul. Eu am vreo doi și-și merită investiția cu prisosință.

Alarma legată la internet. În esență, dacă ai alarmă trebuie doar să-i montezi un modul pentru internet, costul nu ar trebui să fie mare. Astfel alarma te poate anunța pe telefon, tabletă sau alt device când apare un eveniment, poate fi pornită sau oprită, se poate activa funcția de panică, etc.
Ideea e bună și crește și ea siguranța casei tale, mai ales dacă dublezi alarma cu un sistem de supraveghere video legat și el la interneți.
Dacă nu se leagă la internet se poate monta un modul GSM și astfel alarma îți poate trimite SMS-uri pe telefon. Bun și-așa. Și nu scump.

Sistemul de supraveghere video… sună foarte prețios și scump. Dar marele sistem poate fi compus dintr-o singură cameră legată la un calculator legat la net. Adică cu niște costuri minime. Desigur, nu vezi toată casa, dar dacă pui camera aia unde trebuie poți verifica dacă e sau nu e cineva în casă.
Bine, cea mai bună variantă este să ai un sistem din mai multe camere, cu înregistrare într-un DVR deștept, care să aibă și niște intrări de audio, să faci treaba completă. Dar asta înseamnă ceva bani…

Aerul condiționat legat la net. La asta nu știu prețuri, dar dacă nu costă prea mult probabil că ar merită să ai așa ceva acasă.
Nu e rocket-science cum funcționează, are același principiu ca și centrala termică legată la net…

Sisteme în care nu am încă încredere?

Yala de intrare cu amprentă digitală. Nu cred încă în povestea asta, mai aștept până să dau buluc.
Yala de intrare pe telecomandă. În general nu am încredere în chestiile care funcționează pe unde. Undele pot fi copiate ușor cu scannere și-apoi replicate. Și dacă băieții au tehnologia cu care copiază semnătura electronică a unei telecomenzi de mașină… de ce n-ar funcționa și la casă? Nu, mersi.
Yala de intrare cu cod. Teoretic, dacă iau în calcul cât de complicate devin combinațiile de zece luate câte patru, șase sau mai multe… ar trebui să fie safe.
Dar la câte filme am văzut, filme în care vine un Gogu, desface panoul frontal, îi trage vreo două sârme cu letconul și ușa se deschide… încât încă zic pas!.
Frigiderul cu senzori de stoc. Există frigidere care se leagă la net și pot fi interogate astfel încât să vezi ce provizii mai ai. Totuși, frigiderul n-are un administrator mic-micuț care să facă inventarul, are niște senzori. Și pentru ca senzorii să funcționeze trebuie ca tu, apropritarul, să ții o ordine perfectă în frigider.
Or asta ar funcționa la noi în casă daca ar sta comunista de Andreea singură, eu sunt fiul haosului… pun ouăle la legume și mămăliga la pește! Îți cam dai seama ce haos ar fi în evidența frigiderului deștept… deci încă nu e pentru mine.

Bine, dacă vorbim despre ideal, acesta ar fi casa inteligentă. Aia care ar folosi automat energia solară pentru a încălzi apa, ar deschide jaluzelele când ar fi frig și le-ar închide atunci când ar fi prea cald, ar porni centrala sau aerul condiționat singurică, ar încuia toate ușile exterioare noaptea și ar porni toți senzorii de la alarmă, ar închide robinetele uitate deschise, ar sufoca focul din șemineu dacă ar fi prea cald și ar transmite direct pe telefon consumul indicat de contoare.
Dar pentru toate astea costurile sunt incredibil de mari. Pentru a implementa toată tehnologia asta într-o casă normală costurile ar ajunge undeva între 50-80k euro. Au!
Așa că ne rezumăm la câteva implementări mai deștepte, niște geamuri sigure și la vecini atenți la musafiri nepoftiți… 🙂

Așadar… sper să-ți folosească lista asta de mai sus dacă renovezi în perioada asta sau dacă-ți faci planul să renovezi.
Ai mai multe informații despre ce ai putea să pui pe listă. Apoi… bani să fie și se face! 🙂

Ție ce tehnologie ți-ar plăcea să implementezi la tine acasă? Ai ceva de genul ăsta deja în uz?

Info:

– la centrale termice nu prea știu pe nimeni. Am un instalator foarte bun, tovarășul Marian, dacă e neapărat nevoie și nu te descurci altfel îți fac legătura;

– pentru treaba cu geamuri laminate am pus link și mai sus, sticlasigura.ro dă toate informațiile;

– senzori inteligenți și automați găsești la Praktiker, Hornbach, etc.;

– pentru alarme… Shelter e o variantă bună, lucrează cu echipamente bune și-ți pot oferi și monitorizare;

– pentru supraveghere video eu lucrez cu o firmă mică (atât de mică încât n-au site) dar sunt serioși oamenii, lucrează bine și au prețuri chiar bune, dacă ai nevoie îți dau contactul;

– pentru aer condiționat din ăla wifilistic… n-am idee, știu doar că există. 🙂

Dacă ai și tu alte link-uri mișto… bagă cu încredere, dar doar chestii testate, te rog.

Faza cu folia:

SGG_Laminate_efractie

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Razvan
    • 19.03.2015

    Dintre toate, sincer, cele mai utile mi se par sistemele de supraveghere video si alarmle. Ce amprente si nebunii? :)) Daca e sa gandim mai departe, un caine rau in curte rezolva orice problema a hotilor ( asta daca stai la casa ) :D.

    răspunde-i
  • John Doe
    • 09.10.2014

    Alexandra, ce spui tu foloseste sistemul KNX, care este pretabil pentru cladiri mari (birouri, vile cat China, etc.) care au nevoie de sistem ultraperformant de siguranta (cititoare de retina, zeci de camere de supraveghere, bariere, etc). Pentru noi astia cu apartamente de locuit nu renteaza ca ajunge foarte scump sa pui multe optiuni (AC, lumini, caldura, muzica, prizele) iar interfata este destul de pacatoasa in utilizare…By default KNX vine in modul automat – daca a cazut serverul ai pus-o…stai in frig si intuneric. Sa faci in 2 moduri (auto + manual) ajungi la sapa de lemn intr-un apartament ca trebuie sa dublezi instalatia electrica…:(

    • vali
      • 17.10.2014

      Dacă folosești metoda despre cere am scris ai și modul automat și manual în același sistem fără nici o bătaie de cap.

    răspunde-i
  • Alexandra
    • 09.10.2014

    Ca tot te citesc de ceva timp, uite ca in postul asta zic si eu prezent, nu de mult timp lucrez intr-o companie foarte interesanta si ei aduc cam ce spui tu aici, lumini inteligente, AC legat la net si poti sa-l pornesti din telefon (asa tatal meu a fost fericit in vara, gasea tot timpul racoare cand venea acasa), centrala termica, interfonul, camerele video, radio, intrerupatoare siiiii chiar draperiile ! :)) Cam totul se poate controla prin intermediul “minunatiei” asteia inteligente, nu stiu cui sa-i datoram multumiri ca ne-a facut viata mai usoare, dar la noi toate vin de la nemti si cum stim..isi cam fac ei treaba.
    Mie personal chiar imi place dracia asta, pretul… pe masura functiilor, cu cat mai multe cu atat mai scump, nu?! Asa cu functii standard porneste de la vreo 2500E, oricum pretul e destul de mic in comparatie cu competitia pentru ca au o sucursala in Germania. Btw, Thomivalcon se numeste, daca va e de ajutor.
    Mai departe…..spre o viata cat mai usoara si… inteligenta sa ajungem si noi!

    răspunde-i
  • danieL
    • 28.09.2014
    răspunde-i
  • Soso
    • 27.09.2014

    Casa? daca as sta la casa primul lucru as face sa montez panouri solare sa am energie nelimitata 😀 am eu o nebunie pentru ele :))

    răspunde-i
  • John Doe
    • 27.09.2014

    Salutare,
    De cateva luni am inceput operatiunea “ca$$a”, adica o renovare completa a unui apartament. Cum m-a mancat undeva, am bifat optiunea smart house ca imbunatatire plus schimbat 1 geam exterior…asadar am devenit un mic expert in lunile astea exact pe topicul discutat. Dar sa le luam pe rand:
    1. nu e nici pe departe 80K euro sa ai casa inteligenta (daca nu cumva folosesti sisteme gen KNX care sunt facute pentru cladiri intregi, nu case de locuit). Una bucata releu transmisie este ~60 Euro. Iti trebuie unul pentru fiecare bec care vrei sa il controlezi de pe aplicatie. Daca ai 50 de lumini = 3.000 Euro. NB: fiecare item pe care vrei sa il controlezi smart necesita un releu/transmitator din asta.
    2. senzorii de fum/inundatie/miscare(temp+lumina) sunt intre 50 si 60 de euro bucata – iti montezi unde vrei acesti senzori, si cati vrei (bucatarie, baie, living, etc.)
    3. draperiile electrice necesita 2 motorase (cate unul pentru fiecare parte a draperiei). Daca ai mai mult de 3-4 metri de geam devine motorasul scumo ca iti trebuie unul de putere mai mare. Aprox costa vreo 800 Euro o pereche de motorase.
    4. Nu am centrala, ci incalzire prin pardoseala cu agent termic (apa) care imi este livrat de catre ansamblul de blocuri. Si asta se poate destepta, folosind senzori de temperatura. Reglezi temperatura podelei de pe telefon. Se pot face circuite diferite pe fiecare zona/camera (ceea ce este si indicat ca altfel nu duce 1 singura pompa de apa pentru toata casa) deci poti controla caldura din fiecare camera separat.
    5. Geam laminat (parbriz-like) am pus unul la exterior. Combinatie este ca nu merge sa pui tamplarie PVC la asta, ci una speciala (nu vreau sa mint ca nu am retinut cum se cheama, doar am pus mana si e foarte grea fata de aia de PVC), ca altfel nu tine greutatea (daca ai geamuri mari). Safety first costa – 14 mp de geam (inclusiv o usa) a costat aproape 4.000 Euro.
    6. A/C smart – bifat si asta. Se ia un sistem AC care are interfata gata montata (gen Samsung Jungfrau ca exemplu pentru gama hobby) sau la orice sistem mai “profi” (Daikin/Mitsubishi) exista un controller care se cumpara separat si stie sa vorbeasca cu sistemul tau de smart house. Controllerul costa la Daikin 250 E.
    7. Alarma nu am ca e apartament undeva unde e pazit 24/24, dar e legat videointerfonul la sistem. Ce vezi pe el vezi si pe telefon. Tot un controller e necesar si pentru distractia asta.
    8. Frigider smart – am citit de asta de care zici tu Cabral, dar nu prea mi se pare vreo smecherie sa imi faca un chinez mic inventarul…in schimb poti sa pui un controller si selectezi modurile, temperatura, etc. din aplicatie.
    9. In orice priza se poate instala un mic dispozitiv legat la sistemul smart, ce iti permite sa tai curentul via wi-fi (gen nu esti sigur ca ai inchis nu-stiu-ce cand ai plecat de acasa – asta iti opreste priza). Asta e mai ieftin – vreo 20-30 E bucata.

    In concluzie….limita e cerul (si portofelul). Uite mai jos filmuletul de prezentare a celor de la Fibaro (de la ei am sistemul) si tot ce e acolo e realizabil:

    https://www.youtube.com/watch?v=K35uFXoa5c0&hd=1

    Mai trebuie cineva sa iti faca toate astea sa vorbeasca intre ele, iar aici manoperele variaza…dar sunt in zona miilor de euro (3.000-7.000 in functie de cat de multe instalezi). Mai trebuie si serverul, care este ~ 700 E.

    Sper ca am facut putina lumina (inteligenta) si daca mai e ceva ce vrei sa stii “let me know”. :))

    răspunde-i
  • vali
    • 27.09.2014

    Și automatizarea iluminatului din casa se poate face foarte simplu și ieftin.Orice centrala de alarma are înglobate Pgm-uri (un fel de intrerupatoare), trebuie doar pus câte un releu pe fiecare ieșire și se poate comanda orice de la distanta.E mult mai simplu decât pare și merita cel puțin pornita câte o lumina de veghe pentru momentele când ești plecat mai mult timp de acasă sau deschisa poarta și garajul din telefon.Un termostat care se leagă la internet poți sa găsești pe la 800-1000 lei și eu spun ca merita investiția, mie mi-a scăzut factura de gaz cu 100 de lai pe luna iarna trecuta.

    răspunde-i
  • Costin
    • 26.09.2014

    Pentru aer conditionat daca vrei te pot ajuta eu, in caz ca o sa vrei vreodata, dar conteaza foarte mult ce aparat de aer conditionat ai. In general se pot crea module pentru orice tip, dar difera costurile.

    Bafta.

    răspunde-i
  • Cristian
    • 26.09.2014

    Sistemul de gestiune electronica pe net a centralei termice e un moft , cel mai simplu ar fi sa ai montate un senzor de temperatura exeterioara si robinete cu cap termostat fixate la o anumita temperatura astfel incit sa conservi minim 17-18 grade in camere in cazul unei plecari de acasa , cind revii deschizi robinetul circuitul hidraulic porneste centrala si in cazul in care nu ai o hardughie de 3 etaje si 500 de mp incaperea se incalzeste in maxim 10 minute .Pentru a avea un consum de gaz cit mai redus ideal ar fi o anvelopa termica exterioara de 10-15 cm polistiren cu o densitate cit mai mare , a si sa nu uit izolarea acoperisului salveaza enorm din factura de gaz .

    răspunde-i
  • dilu
    • 26.09.2014

    Salut,

    Referitor la siguranta anti-efractie, mie mi se par mai utile obloanele de lemn pe care le inchizi pe dinauntru. Sticla securizata trebuie sa fie fixata in tamplarie solida, altfel da malacul cu umarul si intra cu geam cu tot peste tine. In plus, vara poti lasa usa deschisa si intra aer si esti si in siguranta. Iarna, un sistem de obloane protejeaza la vant si viscol.

    Aerul conditionat smart-internet-wi-fi-AC il gasesc intre 1600 lei pt 9000 BTU si 2500-2800 lei la 12000BTU pentru un corean cu S, fata de 1000 lei un no-name cu 12000BTU. Daca locuiesti singur sau cu nevasta, merge sa-ti iei smartAC, altfel daca e cineva tot timpul acasa, atunci e inutil si ramai si cu 1500lei in buzunar.

    Alarma cu anunt pe smartfon sau pe sms e suficienta. Pui un SIM in instalatie si te anunta cand e ceva. Poti sa trimiti si tu un SMS catre ea si iti da status-ul.

    Centralele termice conectate la net: poti sa pui centrala ordinara si un termostat inteligent cu conectare la net. Te costa 800-1000 de lei si isi face treaba. Eu l-am considerat inutil si am programat centrala sa stea la 19 grade cat lipsim pe timpul zilei. Cand vin acasa, ii dau sa faca 23 si ii face in circa o ora.
    Daca plec mai mult de o zi,o las pe 17 grade. Pana descarc, pana ma schimb, pana imi pun un pahar de suc s-a facut cald. Daca plec pe o perioada mai lunga, vorbesc cu o ruda, ii las cheile, si vine si baga pe 23 cu cateva ore inainte. Oricum iarna e bine sa treaca cineva in fiecare zi, ca poate se ia curentul se ia gazul, etc.
    Sistemul de supraveghere video l-am facut dintr-un computer vechi conectat la net si cateva camere. Salveza local si intr-un cloud.
    La restul nu am incercat

    răspunde-i
  • Loading...