Tehnologia, bucuria omului modern?!

Tehnologia e bucuria secolului nostru. Ne investim timpul si energia pentru a fi recompensati cu bani, bani pe care-i transformam in uzulfruct al timpului si energiei altor oameni. Oameni care creeaza calculatoare mai performante decat ce avem noi pe-acasa, masini mai puternice si mai… tehnologizate decat ce conducem, plasme mega HD si telefoane 4G… si aceste tehnologii ne bucura.
Nu vorbesc despre “unii” pe care-i bucura asta ci si despre mine… tocmai mi-am luat un mouse care stie sa faca inca 3 lucruri in plus fata de mouse-ul “vechi”. Bine, pentru a le face am citit la instructiuni de parca eram din nou in sesiune, si-asa mi-am dat seama ca numai una dintre cele 3 mari noutati era folositoare… dar oricum nu facea parte din categoria “nu pot sa traiesc fara functia asta!”.

Am citit astazi (propunerea venita printr-un comentariu – multumesc frumos!) un articol spumos de-al lui Andrei Plesu, care zice (evident) mult mai bine pe marginea acestui subiect. Reproduc mai jos o frantura…
[…]Desfăcătorul de conserve (tradiţional) e o sculă simplă. Îl folosesc de decenii milioane de oameni fără să simtă nevoia unor îmbunătăţiri fundamentale. Se poate schimba design-ul, se pot aduce unele ameliorări simplificatoare, dar produsul în sine e bun aşa cum e şi verificat ca atare prin multiplă folosinţă.
Dar au apărut „ameliorări“ care nu simplifică, ci, dimpotrivă, complică utilizarea pînă la enigmă. Am petrecut două seri încercînd să deschid cu o versiune „nouă“ a instrumentului o cutie de compot. O operaţiune în principiu elementară a devenit o taină, un proiect irealizabil.
Am traversat toate fazele disperării şi ale ridicolului, am schimbat unghiuri, poziţii, strategii, am înjurat, am rîs ca prostul, am intrat în conflict ideologic cu modernitatea, dar am cedat.
Am adormit epuizat, cu nostalgia compotului inaccesibil.
Alt exemplu: hotelurile „serioase“ tind să preia în dotare o nouă specie de duş. Are cinci guri de apă fixe, aşezate paralel cu peretele şi una mobilă. Manevrarea lor se face cu ajutorul a trei butoane groase, care, mişcate cum trebuie (dar cum trebuie?), reglează, în chip misterios, temperatura apei, direcţia jetului şi intrarea în funcţie a unuia sau altuia dintre cele şase „duşuri“ ale dispozitivului.
Este exclus să pricepi de la bun început ce ai de făcut pentru a îndeplini banalul ritual al spălatului matinal. Cazi, nud, pe gînduri, tatonezi, experimentezi, te uzi în cap, te opăreşti, îngheţi.[…]
Articolul complet semnat de Andrei Plesu este de gasit aici.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • marian
    • 21.06.2011

    pffiuuu. In wend am fost la o pensiune la Dunare si am dat peste un dus asemanator celui descris de dnul Plesu. Durata dusului a fost cu 10 min mai lunga pentru ca m am chinuit sa descifrez misterul folosirii acestui accesoriu.Evident mi a fost rusine sa-i intreb pe ceilalti cum se foloseste…

    răspunde-i
  • Luka
    • 21.06.2011

    Interesant subiectul si articolul domnului Plesu e de-a dreptul savuros. Intradevar interactiunea noastra cu aceste artificii ale tehnicii capata cateodata aspecte tragicomice. Scriam nu de mult un articol, nu departe de aceasta idee. Va dati seama cat de dependenti devenim de tehnica din jurul nostru? De curent, de masina, de calculator, de telefon… Si parca pt a ne face viata si mai amara, toate acestea vin cu tot felul de gadgeturi care ne pun creierii pe moate.

    • Marian S
      • 21.06.2011

      Draga Luka, asta inca nu-i nimic. Dar ce te faci acum, ca nu mai poti sa faci nici pipi pina nu dai un like pe feisbuc??? Asta durere, dragii mei!!!

    răspunde-i
  • Marielle
    • 21.06.2011

    Adevarul este ca la faza cu dusul are dreptate. Si chiar daca te pricepi sa potrivesti din start apa, tot te “strangi” instant pana se epuizeaza apa rece ramasa pe conducta :)))). Este de apreciat ca Andrei Plesu poate sa faca umor dintr-o cabina de dus si un desfacator de conserve. Poate invata si Bendeac ceva din asta.

    răspunde-i
  • Dana
    • 20.06.2011

    “uzufructul” 🙂

    răspunde-i
  • dan andrei
    • 20.06.2011

    Ceea ce e mai grav, este ca toata societatea zilelor noastre se bazeaza pe tehnoligie din ce in ce mai complexa, mai putin testata in timp si operata de persoane din ce in ce mai putin capabile sa deprinda toate cunostintele necesare, in scurtul timp scurs de la o modernizare la alta. Vezi centrale atomice, reteaua modiala de internet, sisteme de securitate si aparare, sistem bancar, etc… In fine, pana la urma tot in sapa de lemn o sa ajungem:))

    răspunde-i
  • yellow
    • 19.06.2011

    eu am patit-o la un salon de masaj. dupa jumatate de ora de relax alta jumatate de ora de nervi cu dusul care dadea apa de peste tot si in toate directiile dar numai pe mine nu ajungea apa….practic aveam un jet intre picioare (da stiu ca e funny dar acolo ajungea jetul) unul de se ducea de nebun pe peretele opus de am inundat toata baia si unul de sus care mai intai mi-a zburlit freza pentru 2 secunde apoi a renuntat, a decis ca vrea doar sa picure. cum am reusit sa scot toate “mirodeniile” alea de pe mine….mi-am pus halatul si m-am dus la vestiare, la dusurile alea normale unde tragi intr-o parte de chestia aia argintite si curge apa de sus in jos asa cum as fi vrut eu 😀

    răspunde-i
  • NICOLETA
    • 19.06.2011

    Lasa domnule, ca este buna si tehnologia noua,mai dezmortim creerele,ca parca am devenit roboti ! Daca este utila va supravietui,daca nu ,…decedeaza !

    răspunde-i
  • Marian S
    • 19.06.2011

    Baieti, e timpul sa punem lucrurile la punct.
    1. @ Mishu: bre, pizza matale nu era “de firma“, e singura explicatie!!! 🙂
    2. @ All: Telefoanele aveau 2G, acum au 3G, in curind o sa aiba 4G. Pix, femeia are unul singur si tot ramine nedescoperit in multe cazuri. Pacat, mare pacat.
    3. Voi ati auzit de drujba cu 4 functii? Taie lemne, bate cuie… restul pe email, cine doreste.
    4. Un dus din acela minune am gasit si eu la un hotel. Problema era ca nu aveau apa calda decit dupa un anumit program. Economie, domnule, ne pare rau – e singura explicatie primita.

    In concluzie, Cabral, ce zici ca face acel mouse in plus?

    răspunde-i
  • Mishu
    • 19.06.2011

    Ma simt magulit ca un comment de-al meu a dus la nasterea acestui post 😛

    Si ca sa fiu la subiect: m-am regasit in articolul lui Plesu cand am incercat sa imi fac o banala pizza congelata la cuptor. Nu orice cuptor, ci unul de ultima generatie (all in one: microunde, cuptor electric, “n” ventilatoare de toate marimile si cine stie ce alte dracii). Dupa 20 de minute de citit manualul (suspinand dupa cuptorul electric clasic unde o temperatura si un timer erau de-ajuns) si incercand sa inteleg cam cum ar beneficia pizza mea de programul “incalzire verticala”, “incalzire 3d” “curent fierbinte de aer”, etc, etc, am gasit si programul “pizza congelata” ( inaccesibil pentru muritorii de rand – pentru asta trebuiau actionate butoanele intr-o anumita secventa, ca intr-un film cu o comoara la care ajungi doar dupa pargurgerea unui labirint initiatic). Imi iau inima in dinti si pentru ca habar nu aveam cum va ractiona pretioasa mea “comoara” la programele “normale”, aleg “pizza congelata” si ii setez gramajul, (singura chestie care putea fi programata) conform inscrisului de pe cutia pizzei. Cuptorul ma informeaza: “timp de coacere: 10 minute”. Ma uit pe cutie: 25 de minute, 200 grade. Incep sa fac din nou calcule, sa caut alt program, sa recitesc manualul. In sfarsit: deduc ca, probabil, combinatia de microunde si cuptor clasic reduce timpul la jumatate si ii dau drumu’. Masinaria infernala porneste: ventilatoarele se tureaza la maxim, sticla cuptorului se abureste (parca intentionat sa nu vad ce se petrece in burta monstrului) si timerul incepe sa scada gratios, prevestindu-mi momentul in care in sfarsit o sa ma pot bucura de “comoara”. Bucuria mi-a fost insa de scurta durata: desi in minutul 8 totul arata ok (am deschis usa balaurului sa-l verific), cand bip-urile de rigoare mi-au anuntat fericitul moment (minutul 10) si am deschis usa….panica si groaza: minunata mea pizza se uita la mine cu ochii in lacrimi, cu fata carbonizata: “burned beyond recognition” !!!!!!

    Evident ca in momentele care au urmat le-am facut toate urarile “de bine” cuptorului si tuturor celor care au contribuit la nasterea lui. Din pacate tot flamand am ramas……

    In contextul asta, m-am bucurat enorm cand am citit articolul de care amintesti si am realizat ca nu sunt singurul impotriva caruia evolueaza tehnologia.

    • yellow
      • 19.06.2011

      dupa mine noile astea tehnologii au un sigur scop, sa ne faca sa slabim….ca din cate vad cam toti raman flamanzi in ultima vreme :))))

    răspunde-i
  • iperu
    • 18.06.2011

    Zi drept negrule, te intorci la dacia break?!? :))

    • Cabral Ibacka
      • 18.06.2011

      Radule, sa ma bata mama, daca as gasi-o cumva… mi-as lua batrana Dacie inapoi! Stii ca iti spuneam ca o visez din cand in cand… inca patesc asta!
      Adevarul e ca Dacia aia break e una dine masinile care mi-au adus cele mai mari bucurii…

    răspunde-i
  • Loading...