Sunt mai ieftine vacanțele cu rulota?

Am scris despre multe chestii cu roți la mine pe blog. Multe dintre ele – cu două, trei sau patru roți – chiar spectaculoase.

Totuși, cele mai multe întrebări le-am primit pe tema… rulotei.

Probabil că e vorba de senzația de libertate pe care ți-o dă rulota… ideea că nu-ți face nimeni programul, că nu ai de respectat niciun orar, că-ți faci singur viața și că-ți respecți dorințele.

Da, în parte sunt adevărate toate astea. Totuși, limitări există.

Acum, ca să fie treaba clară… sunt rulotist de vreo doi ani, nu sunt vreun specialist sau un veteran, nu am pretenții decât că ceea ce spun mi se aplică mie. Și, dacă vrei neapărat asta, doar și numai mie.

E mai ieftin cu rulota?

Nu.

Sigur, atunci când oamenii se gândesc la rulotă, sunt siguri că faci mari economii când pleci așa pe drumuri. Dar nu e neapărat așa.

Sigur, nu mai plătești hotelul. Dar plătești transportul. Mașina consumă mai mult atunci când tragi și rulota după tine.

Apoi, ai două variante: camping sau off-camping.

Dacă mergi la camping… ai niște costuri și-acolo. În România, un camping decent costă 50-60 de lei pe zi.

Dar dacă mergi afară, ajungi la 30-40 de euro. La care adaugi 5 euro pentru curent, încă 5-10 euro pentru a parca și mașina în interiorul campingului. Și de cele mai multe ori adaugi încă vreo 5 euro pentru net. Deci… hai să spunem vreo 60 de euro pe zi. Dar asta la un camping de 3 stele.

Noi am nimerit în Italia la unul de 5 stele și nota de plată ar fi fost de 140 de euro pe noapte pentru 3 persoane + câine, rulotă și mașină.

Mă rog, pentru că noi opriserăm pentru câteva ore ne-au spus chiar ei că nu merita să dăm banii, ne-au trimis la vecinii de trei stele.

Sigur, dacă nu mergi în Grecia (unde n-ai voie cu rulota decât în camping), poți alege să stai off-camping.

Daaar… pentru asta trebuie să investești în rulotă, pentru că ai nevoie de curent (panouri solare și acumulatori), ai nevoie de apă (vas de apă curată mai mare), ai nevoie de măsuri de siguranță (încuietori mai sigure, detectoare de gaze menajere/narcotice, lumini exterioare, ciomag), ai nevoie de apă caldă și căldură (boiler pe gaz, centrală termică decentă, butelie/butelii), ai nevoie de frigider spațios. Și astea… înseamnă bani.

Eu prefer off-camping, mai ales pentru că mergem cu câinii după noi și este mult mai comod să-i lași să alerge pe dealuri decât să-i ții legați în lesă. Plus că e foarte mișto să te prindă noaptea în mijlocui nicăieriului și să te lași înconjurat de stele.

Mă rog, mai ai și varianta semi-off-camping… :))

Asta înseamnă că ești în civilizație, dar nu într-un camping adevărat, ci în vizită pe proprietatea altuia. Și, de cele mai multe ori, nu te legi la utilități, ci rămâi pe sistemele tale…

Așa am fost alaltăieri, la Magia Baloanelor, am tras două cadre cu rulota noastră și cu cei doi vecini simpatici de sus…

Și, vorbind de bani, până acum n-am spus nimic despre costul rulotei. Și-aici pleci de la 2k de euro, să spunem, și-ajungi la 15-20k de euro pentru o rulotă nouă și cu dotări bune.

Pentru o autorulotă scoți din buzunar mult mai mult, dar – deși am luat în calcul – ne-am dat seama că pentru noi este mult mai utilă varianta cu mașină + ruotă, decât autorulotă.

E mai frumos cu rulota?

Pentru noi… da, e mult mai frumos.

Pentru că, în primul rând, vezi locuri noi, la care altfel nu prea ajungi. Drumuri pe care altfel nu mergi. Destinații turistice pe care altfel nu le iei în calcul.

Și cunoști oameni noi.

Rulotiștii, în foarte mare parte, sunt oameni tare mișto.

Exemplu? Mergem anul trecut la Năvodari, de Paște. Care a coincis și cu 1 mai.

Plecăm cu frigiderul gol, cu gândul că facem aprovizionarea direct de-acolo. Ajungem la Pirivoli (ăsta e un camping în Mamaia Nord, fix lângă plajă, nouă ne place), campăm, apoi plecăm la cumpărături.

Țeapă! Totul era închis.

Asta e. Mergem la înviere, ne întoarcem la camping. A doua zi dimineața eram în fața rulotei, cu o sticlă de apă pe jumătate goală și-un sendviș din benzinărie pe masă. Amărăciune, nu altceva.

Trece pe lângă noi o familie, ne salută, se încruntă privind către masă. Și pleacă.

Apoi a doua familie.

Trec 10 minute. Și încep să curgă, din toate părțile… cozonac, pască, ouă, friptură, pâine, vin… și tot așa. Noi eram cu gura căscată…

Păi… e Paștele, nu vă putem lăsa așa, cu dinaintea goală!, ne-au spus.

Cam ăștia sunt rulotiștii. Și se ajută între ei când e nevoie.

Cu rulota prin alte țări? Am fost în Croația și Grecia, Bulgaria, Italia și Serbia (în nord, când am mers în Norvegia/Suedia/Danemarca am fost cu cortul). Ai condiții variate, dar locurile în care ajungi cu rulota sunt… magice. Și unice. Și sentimentul că, în sfârșit, se întâmplă lucruri în vacanța ta… face toți banii și tot deranjul.

Mai am câteva idei legate de rulotă, dar nu le mai întind acum. Poate-mi găsesc timp să le scriu cu altă ocazie…

Acum îți scriu de pe scaunul din stânga, înfășurat într-un sac de dormit, s-a făcut puțin friguț la Suceava…

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • […] mulțumită. Pentru că și un singur purtător de ciufuțenie leșină atmosfera tuturor. Nu, nu e mai ieftin cu rulota sau cu camperul, după cum scriam aici. Ai destul de multe de luat în calcul și – fără să am pretenția că am acoperit mai […]

    răspunde-i
  • […] primul rând, vacanța cu rulota / camper / campervan nu e mai ieftină decât una clasică cu mașină + hotel ori avion + hotel. Dar e cu totul […]

    răspunde-i
  • Adi
    • 16.10.2019

    Salut, fain articolul (si cel nou). Tocmai m-am intors dintr-o tura de test prin Transilvania, in ideea ca vrem la anul sa incercam Croatia si am zis sa ne facem temele.
    Inca ma sperie idea de stat 3 zile pe drum pana acolo cu un baiat de 4 ani nu foarte rabdator (nu cred sa fie vreunul, dar na :)).

    Am 2 intrebari
    – ati luat vreodata in calcul mers cu masina / avion pana in tara respectiva si inchiriat rulota / autorulota acolo? Crezi ca merita bataia de cap?
    – vad ca trageti rulota cu un van – e vreun motiv anume (e.g. loc de bagaje suplimentar)?

    Merci!

    • Cabral Ibacka
      • 28.10.2019

      Salut!
      1. Anul ăsta așa am făcut la dus. Eu am plecat înainte cu camperul (am avut vreo două săptămâni treabă în Italia și Germania), apoi Andreea și Namiko au zburat direct în Frankfurt.
      Ce spui tu, zbor și închiriere acolo e fezabil, desigur, dar stai cu ochii pe costuri. Până și în extrasezon e amendă la închirieri…

      2. Așa făceam, trăgeam rulota cu duba. În primul rând pentru că aveam și câinii cu noi și în timpul mersului îi ținem întotdeauna în cuștile lor. Care cuști n-au loc decât în dubă.
      Dar chiar și fără câini, varianta cu duba e mult mai bună pentru – așa cum spui și tu – spațiu.
      Acum mergem cu camperul, cred că pentru ce avem noi nevoie acum e mai eficient așa…

    răspunde-i
  • ciprian
    • 07.02.2019

    Dar este mai ieftin,cel putin aici in austria..7 euro de persoana in iunie si 10 in august plus masina 3 euro.daca mergeam la hotel 600 de persoana o saptaman plus sotia 2 copii.deci ramane rulota cea mai ieftina solutie.

    răspunde-i
  • Stoica Dorin
    • 27.12.2018

    Am o întrebare, cu rulota dupa tine trebuie să plătești vignieta separat pentru rulota in România dar in Ungaria?

    răspunde-i
  • Romulus
    • 27.12.2018

    Salutare.Ne-am hotarat sa incercam o vacanta si cu rulota,am inchiriat o autorulota 2 saptamani,anul asta.Vrem sa mergem in Serbia,Croatia,Italia.Ceva site-uri de campare recomandari,se poate?ms

    • Cabral Ibacka
      • 29.12.2018

      Sfatul meu este să nu vă faceți planul după locurile de campare ci după locurile pe care vreți să le vizitați.
      Luați în calcul că atunci când ajungeți în locație veți avea nevoie de transport spre și dinspre oraș, nu te poți baza că reușești să ajungi peste tot cu autorulota.

    răspunde-i
  • claudiu
    • 28.07.2018

    „Cu rulota prin alte țări? Am fost în Croația și Grecia, Bulgaria, Italia și Serbia”

    salut, in serbia vreau si eu sa ajung dar vreau sa stiu daca e nevoie de B+E acolo.
    poate informatia pe care o am de la un cunoscut e gresita.
    ms

    • Cabral Ibacka
      • 30.07.2018

      Salut!
      Peste tot ai nevoie de categorie specială de carnet, dacă:
      a) depășești 3.500kg MMA
      b) MMA tractată este mai mare de 750kg

      Altfel, poți șă iei categorie intermediară, B+, care duce MMA la 4250.

    răspunde-i
  • Georgian
    • 25.07.2017

    Salutare! Citesc si ma minunez Sunt foarte placut surprins sa vad ca si in Romania sunt multi „rulotisti”. Locuiesc in Norvegia si momentan am calatorit cu rulota doar in Norvegia si Suedia. Este fantastic, in special cand ai copii. Majoritatea campingurilor au locuri de joaca, unele au piscine, etc.
    Din punctul meu de videre, rulota este mult mai practica, in primul rand pentru ca o poti lasa in camping si tu poti vizita imprejurimile.
    Sanatate si sa auzim numai de bine!

    răspunde-i
  • Simona
    • 19.07.2017

    M-am mutat in sudul Floridei acum câțiva ani si de vreo 3 ani ,eu si soțul meu mergem cu cortul de fiecare data când avem timp . Ne-am achiziționat un cort Tepui care se instalează pe acoperiș (Roof-Top Tent) si este excelent ! Se instalează in 15-20 de minute ,are saltea incorporata si e super confortabil.Nu mi-am imaginat niciodată ca este atât de comod sa dormi intr-un cort sub cerul liber . Tânjim după munte,răcoare si aerul acela grozav de acolo .Am vizitat o grămada de state printre care ( Tennessee,Carolina de S si de N,Mississippi,Texas) iar campingurile de aici sunt excelente .Dupa cum ziceai si tu ,oamenii din campinguri sunt foarte prietenoși si săritori . La un camping foarte primitiv costa 10 -12 $ pe noapte iar 20-25 $ la unul cu dusuri ,apa ,curent si toalete normale . Plecam in Arkansas luna viitoare si sunt fericita ! Btw:imi place super mult blogul tău ,iti ador umorul ,iar de fiecare data când mi-e dor de casa mai intru pe blog ca sa imi pui un zâmbet pe buze . Mersi pt postul acesta interesant si Keep it going! Te pup

    răspunde-i
  • […] cum e cu rulota poți să citești la Cabral. Așadar nu e neapărat nici asta cea mai bună soluție de […]

    răspunde-i
  • Loading...