Strainataturi.

Continuam pe tema asta, macar s-o ducem la capat…
Nu o sa vorbesc de cat de greu le este emigrantilor de peste tot, oriunde merg. Nici de romanii care-s pe-afara si au reusit sa se integreze si sa-si faca o viata frumoasa (apropos, felicitari!). Nu o sa vorbesc nici de romanii care se chinuie pe-afara, multora le este foarte greu (zic… bafta!).

Hai sa vorbim putin de viata celor din occident, nascuti si crescuti acolo, care-si duc vietile pe-acolo…

E un abur din asta ajuns mitologic care-i face pe romani sa vada occidentul ca pe o mare tara a fagaduintei.

Francezii? Dom’le, stau toata ziua si mananca croasanti (mda, croissants) la terasele de la Obelisc, sunt fericiti!

Austriecii? Niste norocosi! Se plimba pe Burgring, mananca castane si wursti si din cand in cand merg la Prater sa se dea cu roata mare… Fericire la punga, ce sa mai…!

Englezii? Ha! Aia toata ziua stau, cu exceptia orei cinci, cand merg la un ceai si fumeaza trabuce!

Si tot asa, ne facem o impresie din asta gen Fata Morgana, ascultand peste gard si invidiind capra vecinului, care dupa behait pare a fi mai grasa, mai creata si mai frumoasa.

Occidentalul; de rand? In medie si in multe domenii are venituri mai mari decat romanul, asa e. Cu putin hazard am putea spune ca primesc cu 30-40% mai mult decat noi. Pana aici suna bine, stiu, deja ai mai multi bani la dispozitie, poti sa faci multe lucruri cu ei, te-ar face fericit, eh?

Mda… atunci de ce vezi putini dintre ei prin baruri sau restaurante? De ce magazinele cu preturi mari si de mijloc sunt pline de turisti, iar cele cu preturi mici sunt asaltate de localnici? De ce ii vezi ca se uita si ei lung la rafturile din Aldi comparand preturile pachetelor cu trei felii de salam? De ce vezi pe strada masini ieftine si vechi?

O sa incerc sa raspund tot eu (halal dialog, sper sa interactionam cum trebuie prin comentarii)… pentru ca la ei viata e mult mai scumpa. Credeti ca ei nu si-ar lua niste masini mai cu mot? Nu-mi spuneti ca romanul are o obsesie pentru imagine si-si baga toti banii in table, in parte e adevarat, stiu. Dar si aia si-ar plimba fundurile in scaune de piele cu incalzire, clima bizonica si bi-xenon… numai ca ii rup preturile la cumparare, pretul benzinei si motorinei, impozitele anuale la stat, permisele de acces… si atunci prefera ori sa nu-si cumpere masina, ori sa ramana cu vechitura pe inventar.

Nu ies in oras, caci o masa in oras la ei costa, frate, nu se joaca. Pentru un austriac mediu, de exemplu, daca trebuie sa plateasca 40 de euro ca sa iasa cu nevasta in oras… se pregateste 3 saptamani. Si fac din iesirea asta un eveniment, nu e pe genul Mi-e foame, hai la carciuma!.

Nu se imbraca cu mot, pentru ca oamenii chiar se uita si la micii-firfirei, la fiecare eurocent, si-atunci se imbraca in perioadele cu solduri, pasiunea shopping este pecuniar stavilita.

Foarte multi dintre ei stau cu chirie (care e mare) sau isi platesc casa in rate de-o viata. Sa ai o casa a ta, achitata integral si cu impozitul platit la zi e, pentru ei, visul vietii.

Da, difera multe de la tara la tara, am putea sa detaliem pe meserii, pe zone, pe tipologii… insa oricum ai privi problema, lasand la o parte exceptiile, daca te-ai uita la ei cu atentie ai vedea ca nu se balacesc in lapte si miere, isi dramuiesc banii cu atentie, tin de locurile de munca cu dintii, sunt, de multe ori, mai cenusii decat noi.

Da, traiesc in tari civilizate, cu autoritati care-si fac treaba, in mare parte. Dar poti fi talharit la fel de bine in Berceni sau in Bacau, dar si in Barcelona sau Berlin. Iti poti lua ciomageala in trafic si in Pitesti, dar si in Paris, ti se poate fura portofelul si la Lehliu dar si la Londra…

Nu, nu sustin ca ne merge mai bine decat le merge lor, nu beau alcool la micul dejun. Vreau doar sa spun ca ei nu au viata pe care credem c-o au. Pentru ca, in primul rand, ei nu se vaita peste tot ca le merge greu, iau viata asa cum e, isi dramuiesc eurocentii, se gandesc de 3 ori daca sa plece intr-o mini-vacanta anul asta sau poate la anul… sau peste doi ani. Nu se taraie dar nici nu alearga… cat despre sprint, si la ei si la noi aceeasi treaba… sunt cativa, dar rari.

Hai sa vorbim pe tema asta, dar lasand pentru o alta discutie comparatiile directe cu Romania, hai sa vedem daca cei de prin tari motate sunt atat de fericiti pe cat spunem noi ca sunt…

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • cartofil
    • 30.01.2010

    Cand la televizor ti se spune zilnic ca esti prost pentru ca ai votat “asa”, ti se injura presedintele ales, natia, neamul, obarsia, regiunea, familia si tot ce ar trebui sa ai ca reper “normal” incepi si tu insuti sa te indoiesti de valoarea reperelor nationale si personale. Daca ne lipseste ceva, noua romanilor din Romania, atunci acesta este respectul-a-ceea-ce-esti. Ne lipseste auto-respectul si din cauza asta nu putem nici respecta pe altii. Mai mult, din pacate, nici nu mai stim cum putem invata sa ne respectam.

    • aisionline
      • 30.01.2010

      Amice, daca tu consideri TV-ul ca spatiul unde se dau exemple de normalitate si stiri, atunci imi pare rau, dar tu nu te respecti pe tine tocmai din cauza asta. Nu comentez despre presedinte, nu comentez despre cine cu cine a votat, dar amice, daca tu poti sa imi spui ca e vre-o diferenta intre Mircea Badea si Dan Diaconescu tocmai pentru ca unu il injura pe Basescu si unu il pupa, te anunt amice, ca TV-ul si radioul si tot ce inseamna media sunt AFACERI! Nici gasesti acolo nici normalitate, nici respect. Vrei sa fii respectat, incepe prin a te respecta pe tine, asuma-ti alegerea si considera ca e una buna atata timp cat ai facut-o cu capul tau.
      Cat despre respectul pentru ceilalti, te anunt cu durere ca nu toata lumea merita respectata, si daca vrei sa fii respectat ar fi bine sa respecti si sa te respecti.

    răspunde-i
  • George
    • 29.01.2010

    Sunt curios concret despre ce libertate vorbesti ?
    -libertatea de a ne permite sa mintim ?
    -libertatea de a nu ne tine promisiunile ?
    -libertatea de fii neserios cand aveam chef ?
    -libertatea de a ne minti singuri ?
    -libertatea de a insela ?
    Prin aprox. toate locurile poti sa le ai doar ca nu sunt si o stare de normalitate. Dorul de debandada, tine de institutionalizarea omului si daca, (scuzati starea rectilinie uniforma de cacare) cauti sa te echilibrezi in raport cu tine si nu cu lumea din jur, poti gasi locuri de-a dreptul minunate in afara tarii.

    Si nu, nu are rost sa tratezi problema din punct de vedere financiar, ca aia care au avut vise erotice fiananciare cu “strainataturile” normal ca-s dezamagiti. Pur si simplu nu erau pregatiti sa-si construiasca fericirea pe un sistem normal de valori, ci pe bani + debanda.

    Fa o analiza excluzand banii, a caror cantitate tine de sansa, munca si ambitia aia nebuna care o asteptam la pachet cu viata (oriunde in lumea asta).

    • Cabral Ibacka
      • 29.01.2010

      Intrebarile retorice de la inceput sunt interpretari malitioase ale unor afirmatii care tinteau in alta parte.
      Care libertati? De a nu fi robotei, fix la asta ma refer. Si de-aici putem dezbate mult-si-bine pentru ca nu vei recunoaste niciodata, de este expat, care sunt si minusurile.
      Le stiu insa prea bine, asa cum si tu stii Romania.

      Apoi, din start expose-ul tau este gresit. Daca vei cauta, vei gasi in text un parahraf care spune simplu “nu incerc sa compar Romania, nu spun ca-i mai bine”. Dealtfel intregul ton al postului spune clar “Nu e cel mai bine, nu e cel mai rau, si visele de vai-ce-frumos-e-la-altii sunt ireale fara munca”. Atat. 😉

    răspunde-i
  • exvpa
    • 27.01.2010

    Eu am plecat din tara ca am prins un contract in UAE, nu ca am injurat tara asta. Imi este dor de Romania si de harababura de acasa foarte mult, si vin acasa de cate ori am ocazia. Cei de aici mi-au oferit casa in Dubai, unde este si sediul firmei la care lucrez, dar dupa 4 luni de Dubai, un oras mort din toate punctele de vedere (cultural, distractie), m-am mutat in Sharjah (lipit de Dubai), unde populatia majoritara sunt indienii. Este aceeasi tiganeala si harababura ca in Bucuresti, si ma face sa ma simt bine. Plus ca Sharjah este si centrul cultural al Emiratelor, si centrul cultural universal al Islamului, deci evenimente culturale aproape zilnic. Singurul turndown ar fi ca bautura este interzisa, si ca sa beau o bere trebuie sa imi aduc din Dubai. Dupa contract am sa revin in tara, pentru ca pot sa am (si aveam) si acasa ce am si aici (poate doar diferenta de 350CP de la masina de aici si de acasa).

    răspunde-i
  • anda.oita
    • 24.01.2010

    sa mai zic si eu ce cred?

    eu sunt plecata de acasa de 3 ani,primii doi i-am petrecut intr-o naveta intre Ibiza-Gran-Canaria-Londra-VAlencia-Madrid-Ibiza-si Londra unde m-am hotarat sa ma opresc.
    imi aduc aminte cand am pus prima oara piciorul pe pamant spaniol,nu stiam o boaba de spaniola,dar in 5 luni am invatat sa scriu sa citesc si sa vorbesc perfect.
    m-am plimbat pentru ca am vrut si mi-a placut.
    am muncit intotdeauna,si nu m-am plans ca-i prea mult sau ca lucram niste ore diabolice.

    acum sunt stabilita in romford un orasel nu foarte departe de londra.
    m-am casatorit in iunie,iar in septembrie am nascut o fetita sanatoasa si perfecta.
    acum locuim intr-un hostal,si asteptam sa ne dea statul casa,pentru ca nici nu ne putem gandii sa cumparam cu banii jos o casa.
    o sa incercam sa o cumparam de la stat in 10 ani.
    of iar am scris romane,iarta-ma Umanule.

    eu am tras linia si acasa nu ma intorc decat in vacanta.

    v-am pupat
    xx

    răspunde-i
  • ilofe
    • 23.01.2010

    Cabral, imi place de tine ca esti optimist, dar numai cu optimismul nu faci mare lucru. Imi mai place ca incerci sa faci ceva, sa misti ceva. Si eu gandeam la fel ca tine acum vreo 5 ani dar cand am vazut ca ma bat cu morile de vant am facut ceva, asa cum bine spui, am plecat.
    Si nu pentru mine ci pentru fata mea, sa pot sa ii ofer un viitor.
    Ai dreptate nu este totul roz aici in strainatate dar simti ca nu muncesti degeaba. Am reusit sa imi iau o casa dupa un an de Canada(credit bineinteles)
    dar o platim din salariul minim pe economie al nevestimii. Nici macar nu visam la asta in Romania si credema munceam da imi sareau capacele si nu orice.
    Spui ca astia nu se distreaza si nu ies in carciuma asa de des. Pai nu pt. ca a doua zi te duci la munca frate nu la citit ziarul si baut cafeaua pana la zece.
    Dar tot atat de frumos acum ne gandim unde sa mergem in vacanta la vara, in Cuba sau la Paris.
    Si vorba unui tip de mai sus “sa nu mai punem la socoteala civilizatia”
    Credema, si o spun cu un nod in gat, imi pare nespus de rau ca am plecat din Romania dar in aceasi masura si poate chiar mai mult ma bucur ca am facut-o.
    Este al dracului de trist ca trebuie sa pleci din tara ta sa poti sa traiesti civilizat dar este adevarul gol golut.
    Insa , cum bine ai spus, noi astia de am plecat am facut ceva nu am ramas sa ne plangem si sa injuram tara ca saraca nu are nici o vina.
    Tot binele din lume si tinte bine, cat mai poti.

    răspunde-i
  • Mihai
    • 22.01.2010

    “Se poate să nu cunoaşteţi termenul de „Sat Potemkin(ian)“, pentru că, spre deosebire de alte culturi (vezi fr. Village Potemkine, engl. Potemkin Village, germ. potemkinsches Dorf şamd.) la noi nu se prea foloseşte. Acest fapt are, bineînţeles, o semnificaţie mai adâncă : ideea fundamentală a acestui mit ni se potriveşte prea bine nouă, românilor, astfel încât preferăm să dăm un pic cu bidineaua cu vopsea roz peste realităţile de aici. E mai uşor, mai plăcut şi mai lipsit de riscuri.”

    Mi-am permis acolo să fac referinţă la acest articol.

    răspunde-i
  • ioanaDE
    • 22.01.2010

    ciao. Eu locuiesc de 2 ani in Germania, la Munchen. Aici stau intr-un apartament cu 2 camere (48m patrati), bucataria mica (doar o persoana poate intra la un moment dat) dar cu balcon imens (la ce-mi trebuie…ca si asa vremea e urata majoritatea timpului), si platesc 850 euro pe luna chiria, plus daca consum caldura in timpul iernii, imi vine factura la apa calda de ma da pe spate.

    viata e scumpa si daca nu iti planifici ce ai de cumparat…e cam greu sa supravietuiesti.

    insa intr-un singur loc nu ai dreptate Cabral. Nemtii cel putin, dau si ultimul banut ca sa mearga in vacante. Si merg in fiecare an. Si nu pentru o saptamana, ci 3. Si nu in alt oras nemtesc, ci in locuri exotice. Pentru ei vacantele sunt sfinte! Se fac toate eforturile necesare pentru a calatori in toata lumea. (anul asta undeva, anul urmator altundeva, etc). Orice neamt intrebi unde a fost, incepe sa-ti insiruie o lista intreaga de locatii diferite.

    si nu mai pun la socoteala ca merg la ski foarte des…unde si acolo lasi cam 100 euro pe zi. vara merg la hiking sau la balaceala si iara 100 euro pe zi ca nimica.

    nu isi cumpara haine si masini dar dau tot ce pot pentru distractie si recreere.

    mie imi place cum este aici, si chiar daca nu imi permit casa mea proprie si nici macar o masina, am bicicleta si multe posibilitati de a ma simti bine. sunt fericita aici si consider Munchen-ul casa mea draga.

    de ce? esti respectat si protejat de stat si de cei de langa tine.

    va pup

    răspunde-i
  • Mircea
    • 22.01.2010

    Hmmm, eu locuiesc in Spania (in nord, aici nu sunt plantatii de capsuni, hehe) si ma conving pe zi ce trece ca nici macar Spania de azi, cea cu mult somaj, cu probleme economice etc etc, nu se compara cu Romanica cea de toate zilele. Eu am ramas in somaj, am facut un curs de cateva luni, foooarte greu si cu multe sacrificii si in curand o sa am propriul centru hipic. Si sa nu credeti ca am nu stiu ce bani stransi, nu, sunt cu familia, am de platit chirie, taxe si impozite ca orice spaniol… in Romania nu as fi reusit niciodata asa ceva. De multe ori facem comparatie intre ce avem acum si ce (nu) aveam inainte. In Romania cred ca nici peste 30 de ani nu se va trai decent. Asta daca nu se duce naibii tara si se ia totul de la capat. Poate doar asa sa se mai intample ceva bun.

    răspunde-i
  • Manelean Tartorescu
    • 21.01.2010

    Bai frate, omul asta (Cabral) a propus un subiect de conversatie.Asa la o bere virtuala.N-are rost sa facem totul ghiveci.Unii suntem plecati (sau dushi) altii ramashi.Concluzii nu se pot trage atita vreme cit romanul se va tot multzumi sa caute fericirea in alta parte.Dupa vreo vreme mai lunga, sau mai scurta vom fi si noi ca alte natzii care au plecat sa-si caute norocul pe la altii.Italienii pe la nemti si americani, ori englezii prin Australia ori Canada mai nou.Ma refer la europeni.Restul nu ne intereseaza.La Europa cica ne raportam.Aceasta “ciuma a lui Caragea, mondiala” se va potoli la un moment dat.Sa speram ca vom fi construit si noi ceva, ca de dat la gioale ne-om fi saturat.

    respecte,

    răspunde-i
  • fotocristale
    • 21.01.2010

    chestia cu benzina e mai scumpa la ei nu e chiar asa….si multe alte chestii la ei sunt mai ieftine decat la noi…am fost si pe la Paris si pe la Londra ….sunt anumite lucruri care sunt incredibil de ieftine desi calitatea nu coboara…nu am timp si spatiu sa intru in detalii dar orice om poate trai decent acolo daca vrea…
    Dau un mic exemplu Can eram pe la Birmingham am intrat la Marks&Spencer si mi-am dat seama ca e un magazin pentru clasa medie, iar la noi numai cei cu bani isi permit sa cumpere de la mall … samd…

    răspunde-i
  • Loading...