Singura variantă să nu ne mai considere nespălați și nesimțiți este să le-o dăm peste bot de fiecare dată

Singura variantă este să le-o dăm peste bot de fiecare dată.

Cu eleganță, cu ștaif… cu spatele drept și cu fruntea sus.

Alte variante nu sunt…

Să vină leneșii cu mâna întinsă singuri acasă… nici gând!

Dacă-i trimit ăia cu forța… avem exemplul francezilor, sunt înapoi în câteva săptămâni.

Să-i luăm noi cu forța nu se poate. Și nici nu cred că vrea cineva…

Așa că singura variantă de a schimba situația este să o schimbăm noi, cu fiecare ocazie, cu fiecare ieșire, cu fiecare interacțiune pe care o avem cu străinii.

Când ne-au spus în Danemarca de la obraz că dacă eram români am fi fost cu mâna întinsă, nu la terasă, la masă cu ei… le-am spus că noi suntem convinși că nici ei nu sunt din Danemarca. S-au uitat uimiți la noi și ne-au întrebat de ce…

– Pentru că am auzit că toți danezii au probleme cu alcoolul dar voi nu sunteți sub masă, morți de beți.

Când s-au comportat urât cu noi în Germania le-am zâmbit larg și am întrebat foarte amabili You miss Hitler, eh?. S-au schimbat la față și s-au bulucit amândoi să remedieze problema… în timp ce noi le-am întors curul și ne-am văzut de drum.

Când s-au întrebat între ei la hotel în Suedia dacă să ne cazeze sau nu, i-am lăsat să se convingă că e OK. Apoi i-am anunțat că ne-am simțit discriminați, le-am cerut banii înapoi și le-am promis că le vom scrie șefilor. Apoi ne-am cazat la alt hotel, trimițând de-acolo mailul către șefii lor și către primărie. De la primărie ne-au direcționat în altă parte… nu-i bai, ne rezervăm timp și pentru asta, o ducem cât de departe se poate.

Ideea este că mulți dintre străini s-au obișnuit cu români umili, cu capetele plecate și cu mâna întinsă. S-au obișnuit să vadă zilnic români care târâie câte un handicap (de cele mai multe ori jucat), să-i vadă pe români cotrobăind prin gunoaie după PET-uri goale.

Mulți dintre străini văd zilnic prin orașele lor oameni umili, murdari, nesimțiți și bădărani… aflând apoi că respectivii sunt români.

Cum schimbăm asta? Mergând cu spatele drept prin lume.

Refuzând să ne fie rușine din cauza leprelor care au fugit din țară care-încotro pentru a cerși, fura și a face combinații.

Spune, atunci când ești undeva, că ești român.

Spune de unde ești.

Spune ce faci.

Privește-i în ochi și arată-le că te simți cel puțin egalul lor.

De cele mai multe ori se vor înmuia.

Ei sunt obișnuiți să vadă la români sau bulgari capete plecate.

Când se trezesc cu priviri directe vor pleca privirea. Ei vor pleca privirea.

Nici agresivi, ofensivi cu orice preț, deranjanți… dar nici umili. Să stăm cu spatele drept și să fim conștienți că în multe puncte le suntem egali. Ba avem câteva chestii unde le suntem peste.

Dacă imbecilul din fața ta nu face diferența între tine și un cerșetor… nu pleca privirea, n-ai de ce.

Am scris articolul de ieri așteptându-mă să se strângă ceva povești în care ai noștri au avut de suferit din cauza mentalității formate cu ajutorul cerșetorilor și hoților plecați din România.

Dar nu mă așteptam să se strângă atâtea.

Am vrut inițial să scriu un singur post, cel de ieri, în care să includ și concluziile de azi. Apoi m-am răzgândit și bine am făcut.

Dacă ai timp citește comentariile de la postul Pentru ei românii sunt niște nespălați și nesimțiți care cer bani la colț de stradă.

Așa vei vedea de ce trebuie schimbată situația.

De ce trebuie să îndrepți spatele și să nu te mai rușinezi vreodată că ești român.

Pentru că dacă te rușinezi… înseamnă că și tu ești de acord cu ei când ei spun că românii sunt niște nespălați și nesimțiți.

Desigur, la momentul ăsta aceea e realitatea lor.

Dar realitatea poate fi schimbată.

În timp și cu efortul susținut al românilor care pleacă din țară fără a avea în gând să fure, să jefuiască sau să cerșească.

Singura variantă este să le-o dăm peste bot de fiecare dată.

Cu eleganță, cu ștaif… cu spatele drept și cu fruntea sus.

În primul rând, chiar dacă-i greu, chiar dacă-i greu… în primul rând trebuie să stai cu spatele drept.

Și privește-i în ochi.

Poate că la economie nu suntem cei mai tari. Poate nici la infrastructură, protecție socială, sănătate și câte și mai câte…

Dar la calități umane românul le este egal. Cel puțin.

Stai cu spatele drept.

Nu vreau să mă votezi la alegeri, am fost plecat și n-am apucat să-mi înregistrez candidatura.

Nu vreau să-mi dai nici bani și nici aplauze.

Vreau doar să stau cu spatele drept, alături de tine, când mai plecăm din țară.

Da, sunt negru. Dar sunt român. Din fericire.

Și te rog să îndrepți spatele. Pentru că ai de ce.

Și apropos de România… am prins un răsărit superb în călătoria asta. Superb. Condusesem opt ore fără întrerupere și când am văzut ce era afară am oprit mașina și-am luat aparatul. Am tras câteva zeci de cadre, unul mai frumos decât celălalt.

Unde credeți?

În România:

rasarit in Romania 2014

SONY SLT-A99V | 85mm F6.3 1/8000 ISO500

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Ralu
    • 04.08.2022

    Ai reușit sa ma faci sa etichetez peste 23 de persoane, familie, prieteni, amici cu postarea aceasta. Am pățit și eu ceva de genul în Norvegia și sentimentul acela este foarte bine descris de tine. Exact cum spui,
    noi gașca de români am stat drepți, am argumentat diplomatic diferența între noi și cei ce ne fac de rușine și am inițiat o discuție despre tot ce înseamnă România cu care ne mândrim. Persoanele respective, 2 bărbați de vârstă a treia după 20 de minute de discuții ne-au făcut cinste cu băutură și au dat mâna cu noi. Deci cam asta e soluția așa cum o prezinți. Eu sunt mândră de țara mea oriunde aș fi pe pământul acesta.
    Legat de articol nota 10!

    răspunde-i
  • Silvian Mercea
    • 07.10.2016

    Eu am o nelamurire in privinta romanilor care sunt asa mandri de ei si de tara lor, si anume de ce sunt toti plecati prin strainatate in loc sa stea acasa si sa recladeasca tara? De ce nu se investesc banii care sunt castigati in afara la noi in tara? Au plecat de la noi multi oameni cu scoala sa lucreze in strainatate, pentru ce ? Pentru ca tot strainii sa castige dupa noi iar apoi sa ne umileasca ? Faptul ca esti doar mandru pentru ca esti roman printre straini nu va face nici o schimbare atat timp cat nu contribui la bunastarea ei. Nu politicienii sunt Romania, TU ESTI ROMANIA !

    răspunde-i
  • Roger Sibingo Eutera
    • 28.10.2015

    Hallo Cabral, am lucrat aproape doi ani, intre Monastir si Souse: Respect, si felicitari cartaginezilor.

    Nu discriminez nici o natiune, de pe Terra, dar nu mai suport ca mafiile tiganesti, (cu origini indo-pakistaneze) care fura si cersesc in tara noastra si Europa sa-mi demigreze neamul, sa mi-l faca de rusine, pe seama comportamentului lor de Neanderthali, jegosi si primitivi.. Majoritatea tiganilor, rabda de frig, de foame si dorm sub cerul liber in timp ce aceste haite demonice, au masini de sute de mii de Euro si palate de milioane, obtinute prin furt si cersetorie mafiotica organizata.
    Trebuie ca sa-mi spun parerea ca PRO TV , pe mita luata de la tiganii care nu platesc impozite dupa palate si venituri, pune vina tiganilor ce fac infractiuni in strainatate , pe romani (fiind si eu printre ei). Exemplul mincinos este Maruta

    răspunde-i
  • Tety
    • 29.11.2014

    Ma intriga subiectul si ai reusit sa ma scoti din anonimat cu articolul asta. Iti savurez blogul in fiecare zi libera si iti multumesc pentru ca existi.Si tu si Andreea sunteti doi oameni minunati si frumosi si ma bucur enorm de mult sa stiu ca exista oameni buni ca voi. On topic: sunt plecata de 4 ani din tara. Am interactionat cu toate natiile europene. Am invatat franceza si engleza in scoala si italiana in elvetia. Am fost apreciata mereu pentru spiritul vesel si zambetul meu perpetuu si pentru optimismul cu care tratez nenorocirile din viata. In prezent sunt in Londra si ma numar printre nenorocitii care au stat mult prea multe ore la coada la vot. N-am prea multi ani, nici putini. Sunt un om mediocru, cu asteptari normale si mediocre de la viata. Dar stii ce? Sunt ROMANCA. Si asta ma face speciala. Stiu sa ma exprim corect gramatical in 4 limbi, stiu sa te cinstesc romaneste si sa te primesc in viata mea asa cum esti. Stiu ca oamenii buni traiesc mai putin dar traiesc zambind si eu mi-am facut un scop din asta. Si sunt al naibii de mandra ca sunt romanca. Sunt mandra ca pot sa folosesc un pc fara sa am nevoie de manual de instructiuni (serios am fost laudata ca am stiut sa instalez o imprimanta fara sa platesc pe cineva sa fac asta… adica WTF?!), sunt mandra pentru ca lucrez intre 8 si 15 ore pe zi si totusi e curat la mine in casa si am mancare gatita in fiecare zi desi sunt singura. Sunt mandra pentru ca sunt frumoasa si nu pentru ca ma ajuta genele neaparat ci pentru ca stiu sa zambesc din suflet. Sunt mandra pentru ca am bun simt si pentru ca toate astea si multe altele le-am invatat acasa, in Romania mea, unde mama face placinte si tata vine obosit de la munca seara, in Romania mea unde sunt caini vagabonzi si copii abandonati, unde politicienii sunt de ca^%$%$£ si ne vand pe degeaba, in Romania mea cu probleme o mie si rezolvari un milion. In Romania mea frumoasa, unde umorul e piatra de baza al caracterului, unde veselia si omenia e obligatorie pentru supravetiurire. Eu asa vad Romania mea, cu bune si rele, e a mea. Ce? Eu sunt perfecta? Ea de ce ar fi?
    Capul plecat? Niciodata. Ghiocei? Doar primavara ca-s frumosi. Sunt mandra ca sunt romanca, desi am avut si experiente neplacute. Dar asta nu m-a inrait. Am iertat, am zambit, am ‘dat peste bot’ si mi-am continuat existenta mea vesela. Nu vreau sa fac riduri prematur. Suntem o natie extraordinara si ceilalti stiu asta. Probabil de aici si comentariile rautacioase. Stii ce? Je m’en fishe! E mai usor asa 🙂
    O lectura placuta ca intotdeauna, felicitari si multumiri stimabile domn Cabral,
    Cu stima,
    o blonda 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 29.11.2014

      Chapeau, draga mea, mă înclin în fața ta.
      Și îți mulțumesc!

    răspunde-i
  • Elisabeta
    • 19.11.2014

    Lucrez in Franta ca programator. Managerul e ungur din Brasov si de rusine, a zis tuturor colegilor ca e din “Regiunea ungureasca a Romaniei”, ca s-a nascut de fapt in Ungaria si ca “peste noapte” intreaga zona a fost anexata Romaniei. Am avut grija sa dezmint asta si de fiecare data cand am ocazia, le arat ca romanii pot fi mai destepti, mai muncitori si mai seriosi decat oricare dintre ei…:)

    răspunde-i
  • Diana.
    • 04.11.2014

    http://www.evz.md/ro/politica/opinii/item/7101-actor-in-rolul-propriului-destin-cealalta-romanie.html
    Totul este ca un teatru social, sau mai bine zis a fost pana astazi in Suedia cersetori care au fost agrsati au primit castig de cauza in instanta si despagubiri, invitatii de origine roma suedeza la o conferinta care nu au avut voie sa ja dejunul in salonul hotelului Sheraton, si au fost mutati dupa o perdea in foaier, au primit scuze si personalul hotelului se va instrui ca toti klientii au acelasi drepturi!
    Am sa adag doua linkuri prin ce am trecut astazi, si uite prin ce trec muncitorii europeni…
    Bogdan Stanoevici a fost numit ministru delegat pentru românii de pretutindeni, dar nu se prea face diferenta dintre romi si romani chiar daca esti alb ca laptele, ba pana in prezent noi cei care am renutat la cetatenia romana de prin ani 1980 si am devenit cetateni fara drept de renegare a cetateniei adoptate am fost pedepsiti intr-un oarecare fel daca ne imprietenim cu aurolaci EU( eu ii numesc cetateni europei care au fost dusi in eroare ca aici afara nu este dictatura si se gasete de munca)cand doar sunt minciuni gogonate.
    Eu cred ca romania ar trebui sa infinteze un centru pentru vorbitori de limba romana oriunde in lume si in toate tarile din uniunea europeana, pentru ca si chiar daca am parasit romania totusi noua ne pasa chiar daca la inceput avem lapte acru pe mustata, sau nu mai vorbim sau scriem correct.
    în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, prin Decretul nr. 261 din 5 martie 2014. cred ca a fost ales pe spranceana,
    Deficiențelor raportate asupra cetățeniilor români să își exercite dreptul constituțional de a alege președintele.
    În aceste condiții, este necesara demisionarea:
    ministrului de Externe domnul Titus Corleatean,
    si ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici,
    spunea domnul Basescu.

    https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1813779
    https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1813894

    răspunde-i
  • fcsb
    • 03.11.2014

    vad comm-uri de tot felul,dar nimeni nu vb de Nadia sau de Hagi(toti vb de aurolacii care au fugit pe afara ca sa stea in nu stiu ce colt de strada,leganandu-se)nimeni nu vb de cazurile in care aurolaci ai anilor 1990 s-au eliberat de tag-ul mai sus amintit

    • Alina
      • 19.11.2014

      Iti spun eu. Locuiesc in Belgia de 3 ani si lucrez intr-un restaurant in care mai mult de 80% din clienti sunt straini de prin toata lumea. Auzind ca sunt romanca cei mai multi ma intreaba de Hagi, de Nadia si …de Dracula :). Apoi de Sibiu, Timisoara, Cluj si Bucuresti si “ce faci”, “multumesc”, “bine” 🙂 Nu e dracul asa negru. Stiu si ei (strainii) ca mass-media ne cam sifoneaza imaginea si ca se bazeaza pe principiul “hai sa aruncam cu noroi in oricine ca asta ne aduce bani”, sau cum zic ei “good news is no news”. Spitalele de aici au cel putin un roman pe sectie iar facultatile cele mai renumite acorda anual sute de diplome studentilor romani. Problema e ca ne-am obisnuit sa vorbim urat de noi ca natie insa vad ca incepem usor usor sa ne revenim si sa ne recunoastem valorile. Suntem oameni frumosi si intr-o zi o sa ne dam seama de asta. Apoi va fi din ce in ce mai usor sa ii convingem si pe ceilalti. Numai bine!

    răspunde-i
  • Stefan
    • 17.10.2014

    Foarte bun articolul. Locuiesc de 3 ani in Germania si pot spune sincer ca la inceput imi era rusine sa vorbesc romaneste. Nu am plecat din tara pentru bani sau pentru un trai mai bun ci din alte considerente. Am 31 de ani iar de 2 ani sunt din nou student, la una dintre cele mai bune Universitati tehnice din Germania. Cand am ajuns in Germania nivelul meu de germana era spre 0, dar intr-un an si jumatate am reusit sa invat limba aproape perfect. Toti nemtii se mira cum de am invatat atat de repede si pe langa asta…mai stiu si alte 3 limbi de circulatie internationala!!! Am 3 joburi ca sa ma pot intretine, printre care si predarea limbii romane studentilor germani, studenti ce vor sa vina cu burse in Romania. Dar pe langa limba romana ii invat si cultura romaneasca dar si cea est europeana/balcanica. Toti studentii ce s-au intors din Romania au ramas uimiti ce tara avem si ce oameni sunt intr-adevar acolo. Romania nu inseamna cersetori, oameni nespalati, caini vagabonzi si saracie. Nu sunt nationalist dar totusi doare cand citesti/vezi/auzi atatea povesti de la oameni care nu au intalnit niciodata romani adevarati. Inclusiv prietena mea(belgianca) a ramas surprinsa cand a venit in ROmania…ce tara bogata avem in comparatie cu ce este scris/transmis in media vest europeana.
    Am intalnit foarte multi romani ce s-au “germanizat” peste noapte si nu mai vor sa auda de romania sau de faptul ca sunt romani. Nu vor sa vorbeasca romaneste sau nu vor sa aiba de aface cu alti romani. Eh…nici eu nu am mai vrut sa am de aface cu ei.
    Dar cel mai frumos sentiment a fost in momentul in care proprietarul casei in care am locuit, un Domn arhitect proaspat iesit la pensie, neamt 100%, mi-a marturisit ca sunt cel mai bun prieten al lui.
    Cred ca sunt printre putinii romani care nu a avut experiente neplacute in tara adoptiva. Si nu…nu am fost niciodata discriminat ca as fi roman, cu toate ca am calatorit in toata Europa.
    Fruntea sus si ganditi-va ca nu are de ce sa va fie rusine. Nu are de ce sa va fie rusine pentru ca altii cersesc sau fura si sunt de aceeasi nationalitate cu voi.

    răspunde-i
  • Bianca
    • 15.10.2014

    Mandra de tot ce inseamna Romania. Ca fiecare tara, cu defecte, cu calitati. Trec toate in cele din urma, dar urmele psihice nu le “sterge” nimeni. 5 ani de Italia, in 5 ani am distrus toata increderea in mine. Sincer? Mi-e asa greu sa o recuperez. M-am intors aici, in Romania, acum 3 ani, dar fara pic de incredere in mine insami si in forta mea de munca. Totusi nu ma las. Cand vezi atata prostie in afara, in cazul meu Italia, cedezi de cele mai multe ori.. In a9a corigenta, cand eu abia luasem Cambridge-ul.. deci iti spune englezul nativ ca stii engleza, dar italianul “NU!”. Eh, trec toata.. si muuuulte altele. Trec toate, asa-i? Timpul si o familie frumoasa la timpul ei imi vor sterge candva toate aceste amintiri.. Multumesc de articol, Cabral. Ai asternut pe hartie cam ce lupta am dus eu cu ei timp de 5 ani. Spor pe viitor si capul sus! Va pupa asta mica. :*

    răspunde-i
  • Otilia
    • 12.10.2014

    Ca Romania, nu-i niciuna, in frumusete, pacat ca trebuie sa o lasam in urma uneori. Mi-i dor.

    răspunde-i
  • Loading...