Și iartă-ne nouă greșelile noastre, precum și noi…

Și iartă-ne nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri…

Asta mi se pare cea mai grea parte. Să ierți.

Dar să ierți, nu să treci peste.

Să ierți, nu să uiți.

Să ierți, nu să te comporți ca și cum nu s-a întâmplat.

De multe ori mă gândesc că dacă El ar trebui să mă ierte așa cum reușesc eu să iert… s-ar putea să rămân neiertat.

Și nu că mi-ar veni greu să iert… doar că nu înțeleg răutatea gratuită.

Adică… ok, dacă doi indivizi sunt într-un concurs, într-o luptă din care trebuie să iasă învingător unul singur, atunci înțeleg de ce unul dintre ei trece peste reguli, e dorința de a câștiga. Nu că ar fi corect dar măcar înțeleg de ce se întâmplă. Asta o înțeleg și în anumite condiții o iert fără probleme.

Am fost sportiv de perfomanță și înțeleg spiritul competitiv. Am înțeles de ce Tyson i-a smuls cu dinții urechea adversarului. Un gest oribil, de condamnat, dar înțeleg mecanismul care a dus la respectivul gest.

Și dacă înțeleg mecanismul… pot ierta. Uneori.

Ce nu înțeleg, însă, e răutatea inutilă. Genul acela de răutate degeaba, proastă, goală.

O vezi la tot pasul, răutatea asta degeaba. O vezi în trafic, pe stradă, la coadă la impozite, pe Facebook… manifestări inutile de ciudă, frustrare, lipsă de bun-simț, bădărănie…

Și oricât ar fi omul de puternic, oricât și-ar repeta că nu-l atinge, oricât de des și-ar propune să fie mai bun de-atât… până la urmă răutatea asta îl atinge.

Și-atunci rămâne să speri că, totuși, El ne iartă nouă mai mult decât reușim noi să-i iertăm pe-ai noștri.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • carmine872015
    • 11.02.2016

    Da, nu oricine are puterea de a ierta, insa iertarea este unul dintre cele mai nobile fapte ce pot fi infaptuite de catre un om. Chiar daca nu poti uita, e musai sa ierti!

    răspunde-i
  • Dana
    • 22.03.2015

    Just be happy! Ignore them!
    Suntem în Post! Măcar acum să fim mai buni…
    Hai să gândim pozitiv!

    • Dumbrava Emilia
      • 22.03.2015

      Te-am descoperit relativ tarziu draga domnule Cabral,asta nu inseamna ca nu ma uit la TV,te-am descoperit ca om de cand iti citesc Blog-ul si pagiana de Facebook,am descoperit un om frumos la suflet iar asta nu poate decat sa va avantajeze si sa intre la categoria castig.Ca sa nu o lungesc prea mult ,daca omenirea ar functiona dupa patru fraze ar fi minunat: ‘IARAT-MA,TE IERT,MULTUMESC,TE IUBESC”…din pacate nu toti au motoarele adaptate pentru a functiona dupa aceste fraze,dar tot ce pot sa spun, este ca,cei castigati sunt cei care stiu sa traiasca in armonia sufletului si sunt in stare sa sadeasca o floare in noroilul uman, cu speranta ca pe viitor va fi mai bine.

    răspunde-i
  • andreeaw
    • 21.03.2015

    ai dreptate, ma atinge rautatea asta si ma atinge atat de mult, incat imi construiesc un zid in jurul meu, incat interactionez doar cu o anumita categorie de oameni (mai putin pe strada, pe strada am casti mari peste urechi ca sa nu ma bage lumea-n seama) si am devenit doar un observator; si nu, nu e normal, nu e bine; imi doresc sa traiesc intr-o comunitate care functioneaza normal, care gandeste inainte sa spuna sau sa faca si care sa nu te jigneasca la fiecare pas, pentru ca apoi sa vina sa-ti ceara sfaturi

    răspunde-i
  • lotusull
    • 20.03.2015

    Mă gândesc cât de mari trebuie să fie acei oameni ce, trecând prin diverse atrocități – torturi/ asupriri/ războaie/ traume reușesc să-i ierte pe cei ce le-au făcut rău. ( și dacă reușesc să rămână verticali, să nu se înrăiască, să-și regăsească partea aceea luminoasă – chiar e mare, mare lucru) Pentru că nu e deloc simplu – cere o anumită structură, un anumit nivel de înțelegere, anume credințe si un fel de viziune asupra curgerii lucrurilor, etc. Eu încă buchisesc la lecția asta, aș vrea să spun că am reușit să mi-o însușesc pe deplin, dar mi-e că m-aș lăuda 🙂
    Nu știu de ce unii dintre noi suntem răi – mă refer la răul făcut cu bună intenție și nu la cel inconștient. Presupun că din ignoranță.

    răspunde-i
  • ANCA
    • 20.03.2015

    CRED CA RAUTATEA ASTA INUTILA REIESE DIN NEPUTINTA NOASTRA SAU A UNORA DE A SCHIMBA CEVA,O FRUSTRARE FARA LEAC,DAR CABRAL POVESTESTE-NE ISTORI HAZOASE CU PRIETENII TAI,SUNT HAIOASE DE PUS LA RANA,LASA-I PE DEMENTI.

    răspunde-i
  • Nicoleta
    • 20.03.2015

    Mai e o specie…specia alora care iarta mereu…orice…si sunt facuti prosti…prefer apelativul asta si sa mi pastrez abilitatea de a ierta infinit..decat sa ma incarc cu greselile si rautatile altora…si ce crezi? mai si uit…nu iert la suprafata…iert cu totul…si iert si fara sa mi se spuna “imi pare rau!”…de ce iert asa in nestire? ca mi e mie bine…mi e mie cald si liniste noaptea…nu cred in oamenii care pot trasa o linie si spun “de azi incep sa iert tot oricui”…capacitatea de a ierta infinit probabil o capeti dupa ce ti se intampla toate mizeriile din lume si concluzionezi ca alta varianta pentru linistea ta nu este decat sa ierti, sa uiti si sa mergi mai departe…

    răspunde-i
  • Claudiu C.
    • 20.03.2015

    Si eu urasc rautatea gratuita. Este complet inutila si nu ajuta pe nimeni, nici macar pe cel care este rau. Pentru ca el atrage negativism in viata lui si il va resimti mai tarziu.

    răspunde-i
  • Loading...