Sfat deloc cuminte pentru bloggerii incepatori. IV

Pana acum erau sfaturi cuminti si modeste* . Si erau asa pentru ca veneau de la mine.

De data asta nu mai e un sfat cuminte pentru ca nu mai vine de la mine, ci de la maestrul… Stephen King. Omu’ si-a facut timp pentru a scrie o carte despre scris, care i-a iesit – si asta! – de minune.  Si de-acolo va dau un extras:

“Va puteti apropia de actul scrisului cu nervozitate, emotia, speranta sau chiar cu disperare – senzatia ca nu veti reuri niciodata sa puneti in pagina tot ceea ce aveti in minte si in suflet.

Va puteti apropia de acest act cu pumnii inclestati si cu ochii ingustati, pregatiti sa faceti ravagii si sa-i doborati pe toti.

Va puteti aproapia de el pentru ca vreti sa convingeti o fata sa va ia in casatorie sau pentru ca vreti sa schimbati lumea.

Apropiati-va de el in orice fel doriti, dar nu cu lejeritate. Dati-mi voie sa repet: nu trebuie sa va apropiati cu ejeritate de pagina alba.

Nu va cer s-o faceti cu reverenta sau fara indoieli; nu va cer sa fiti corecti din punct de vedere politic sau sa renuntati la simtul umorului (rugati-va la Dumnezeu sa aveti simtul umorului).

Asta nu e un concurs de popularitate, nu sunt Jocurile Olimpice el moralei si nu suntem in biserica.

Dar e vorba de scris, fir-ar sa fie, nu de spalatul masinii sau de aplicarea fardului de ochi.

Daca il puteti lua in serios avem un lucru impreuna. Daca nu puteti, sau nu vreti… e timpul sa faceti altceva. Sa spalati masina, poate.”

Asta spune Stephen King in cartea Misterul regelui – despre scris. Merita citita, a aparut la Nemira, daca vreti sa va imbunatatiti stilul (sau sa va creati unul) e un inceput accesibil si pe intelesul tuturor.

— — — —

* Din ce-am mai scris eu pentru a-i ajuta pe cei mai noi:

https://www.cabral.ro/din-ro/cum-sa-scriu-sfat-cuminte-pentru-bloggerii-incepatori

https://www.cabral.ro/tag/cum-sa-mi-promovez-blogul

https://www.cabral.ro/din-viata/cum-sa-nu-faci-spam-sfat-cuminte-pentru-bloggerii-incepatori

https://www.cabral.ro/din-tv/cum-sa-ti-targetez-blogul-sfat-cuminte-pentru-bloggerii-incepatori

https://www.cabral.ro/din-viata/contact-sfaturi-cuminte-pentru-bloggerii-incepatori-noi

https://www.cabral.ro/din-ro/tema-blogului-sfat-cuminte-pentru-bloggerii-incepatori

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • OanaR
    • 02.03.2011

    A scrie, este o spovedire, o zugravire a propriului suflet in culori de litere, multumim de articol Cabral.

    răspunde-i
  • […] Şi acum un sfat pentru cei care încă n-au decis dacă să-şi deschidă sau nu un blog: […]

    răspunde-i
  • Elyza
    • 30.01.2011

    Misto spus…….

    răspunde-i
  • teresa
    • 25.01.2011

    well,…eu scriu ce am eu pe suflet, am putini cititori, scriu mai mult in minte decat in format fizic…poate ca as vrea ca povestile mele sa fie mai populare, pentru ca ascund in ele doze mici de experienta de viata, dar daca ce scriu eu nu e suficient de atractiv, asta este…

    răspunde-i
  • Alexandrul
    • 25.01.2011

    Sa fie primit!;)Mare multumesc

    răspunde-i
  • papa
    • 24.01.2011

    Dupa ce am citit toate sfaturile pe care le-ai dat incepatorilor (categorie in care ma aflu si eu) pana acum, asa mi-ai facut un chef sa ma pun pe treaba, mai rau decat aveam:) Cabral, eu iti multumesc pentru ca impartasesti si cu altii si nu tii numai pentru tine:) bafta!

    răspunde-i
  • krossfire
    • 24.01.2011

    ^vreunul
    ^oamenii

    Asta se intampla cand incerci sa ”scrii” in graba.

    răspunde-i
  • krossfire
    • 24.01.2011

    1.Fara suparare, dar daca ajungem usor la concluzii de tip ‘E greu sa redai in scris ce gandesti’, morala e clara: nu mai scrie, nu e cazul.

    2.Sunt foarte putini oameni care scriu bine in Romania. Sunt foarte putini oameni care scriu bine in profesiile care tin de scris (publicitate, PR, jurnalism), dar acolo exista totusi un etalon, exista cativa oameni la care sa te poti uita de jos. Per total, sunt extrem de putini oameni care scriu foarte bine. Inca n-am prins vreounul activ in blogosfera.

    3.Majoritatea bloggerilor pluteste intr-un spatiu paralel cu scrisul. E o baltoaca foarte comoda unde o fraza curatica inseamna automat talent. Din top 200 zelist, nu cred ca-s mai mult de 3 oameni care sa intre in categoria scriitorilor buni. Marele noroc al bloggerilor este ca pot scapa si fara talent real la scris, cat timp au o idee suficient de interesanta in spate. Totul e sa reiasa suficient de clar din text. In cazul in care scrisul devine o profesie, lucrul asta nu mai e posibil (scoatem din discutie CanCan/Click si dubioasele reviste de spam online)

    In mare, a ramas in picioare mentalitatea ”daca pot pune verb in propozitie => stiu sa scriu”. Senzational, atunci cum de nu-s mai multi autori cunoscuti, jurnalisti buni, cum de nu primim comunicate mai decente si de ce n-avem anual cate un Cannes pentru publicitatea romaneasca? Majoritatea talentatilor din online ar pica dezastruos la orice test mai serios (fie el copy-test sau test de redactare).

    Evident, lucrurile nu-s atat de simple, iar in mediul online lipsesc complet standardele de scriitura. Pe moment suntem pe ideea ‘Daca poti scrie corect in romana, scrie’. Ideea nu-i rea, dar ar trebui sa fie numai primul pas…(si e in continuare ‘primul pas’ de vreo 4-5 ani)

    4.Apropo de ce spunea Stephen King, Ogilvy nume foaia alba ‘marele taur alb’. O foaie alba (virtuala sau nu), e o provocare pentru cei capabili sa si-o asume, nu ceva care trebuie umplut pana la refuz cu litere si cuvinte. Chiar nu suntem toti datori cu o carte!

    O spun din perspectiva usor frustrata a unuia care traieste printre altele si din scris si care zilnic vede analfabeti urland ‘Cum s-a scri ca sa ai subces’. Da, astia-s oameni care permit mentinerea standardului la un nivel scazut, dar nu sunt singurii vinovati. O spun din perspectiva unuia care-si descopera greseli si capitole noi de imbunatatit zilnic (la job sau pe blog), dar care zilnic aude oameni care se bata in piept pe tema ‘ce o sa fac eu cand ma apuc serios de scris’.

    Urlam la gigelino.superblog.ro ca habar n-are sa se semneze, dar nu ne deranjeaza cand altii cu un stil plat si lipsit de vlaga monopolizeaza intregi canale media (valabil pentru bloggeri, cat si pentru profesiile indicate mai sus). De-aici trag concluzia ca 90% din public habar n-are sa aprecieze o scriitura de calitate, fie datorita carentelor in educatie, fie convingerii ca ‘si ei pot scrie bine’.

    Pe scurt: Oricat l-am aprofunda pe King si oricat am scrie pe blog, scriitura de calitate e ceva rar, mitologicul triplet talent-antrenament-educatie. Daca nu e, nu e. Putem incerca sa fim coerenti, dar vorba romanului, ‘fara pretentii’.

    • Vlad
      • 24.01.2011

      Ma bag si eu in seama la ce ai zis. E perfect adevarat dar am impresia ca vorbesti despre niste chestii mult prea avansate pentru ceea ce este de fapt aceasta blogosfera sau cum se numeste.

      Cat timp , principalul scop este sa faci bani si toti se bat pe os, pana si aia care sunt “prieteni”, atunci ma cam mir sa existe un text foarte bun. Sa nu mai zicem ca acest foarte bun este mai mult decat subiectiv. Sunt unii oameni impresionati de luminita unei stele si altii de complexitatea unei constelatii.

      Dar pana la urma, tind sa cred ca fiecare isi are un anumit public. Ca e mic, mare, de calitate, de prost gust, de cocalari si tot asa…pentru el tot public este.

      Si cat timp in industria asta online, omul este mai degraba o vizita pe site si un ip, decat un om in adevaratul sens al cuvantului…merge perfect ideea de “Multi si…”. Din moment ce si spamul iti aduce trafic, un spammer poate sa fie considerat de succes, nu?

      Nu vreau sa fiu de doua ori rautacios in acelasi post, dar este fix mentalitatea romanului…analizeaza un cacat pe toate partile, ii masoara densitatea, il cantareste si il mai si gusta…ca sa realizeze pana la urma ca este doar un cacat.

      Da stiu, suntem extrem de critici. Ii gasim cusur si lui Paler…in timp ce ne scarpinam pe oua si ragaim in sincron.

      Ce ar fi ca mai multi romani sa adopte un principiu destul de simplu “Omul ca sa creasca, mai trebuie si incurajat.”

      Banuiesc ca ar fi un plan bun de viitor pentru oricine…si poate un pas in evolutia noastra.

    răspunde-i
  • Vlad
    • 24.01.2011

    Excelent citat…pe bune. Dar vezi tu, asta zice Stephen King si se adreseaza unei categorii de oameni. Luam putin ochii de pe Stephen King, vedem ca scriem in .ro si pe urma realizam ca astia ai nostri parca nu inteleg ce vrea sa zica.

    Nu vreau sa fiu rau…dar nu vad nimic mentionat de relevanta in citatul ala…

    • Cabral Ibacka
      • 24.01.2011

      Asta e diferenta dintre oameni… unii inteleg, iar altii nu. La fel, spun asta fara sa fiu rau, asa cum spui si tu.

    răspunde-i
  • Lup Alb
    • 24.01.2011

    Discutam cu cineva azi….
    Este interesant de observat constructia frazei la scriitorii din Lost Generation.
    E o scoala foarte buna.

    • Cabral Ibacka
      • 24.01.2011

      🙂 Sunt unii pe care-i citesti si la un moment dat, intrerupt de ceva urgent, te ridici si parca te-a smuls cineva dintr-un univers paralel in care chiar traiai…

    răspunde-i
  • Loading...