Ei bine, din cate am buchisit singur am mai spus, cu cele cateva sfaturi cuminti pentru bloggerii incepatori*. Asa ca ce zic acum este simplu: scrie in limba romana si lasa coada jos atunci cand ai dat cu ea (cu limba romana, zic) de gard.
De ceva timp vreau sa scriu despre „merci” versus „mersi”. O chestie mica, de cele mai multe ori trecuta cu vederea…
Scriam „merci” cu incredere, impins de la spate si de franceza pe care o cunosc. Nu m-a atentionat nimeni, asa ca nici n-am perceput-o ca greseala, si nici vreo extravaganta blogosferica nu era. Era gresit… si-atat.
La un moment dat am dat pe un blog de un post in care autorul ii porcaia pe cei care scriu „merci”. Limbajul cam prea de la scara blocului, dar am verificat si omul avea dreptate. Asa ca de atunci folosesc „mersi” cu incredere, asa cum zice si DEX-ul. Din pacate nu mai gasesc articolul, ca-i puneam omului link, macar cu atat ii sunt dator.
Era asta cu „merci/mersi” si mai era ceva… a, da, aia cu coada sus cand gresim.
Multi scriu prost. Da’ prost. Cu virgulele aruncate din treieratoare, cu cuvinte folosite aiurea, cu dezacorduri dureroase. Unele sunt typo, altele apar la re-editarea unor pasaje din text, dar sunt multe si din neatentie sau nestiinta.
In postul despre insomnie am folosit „stoic”. Un comentator mi-a spus ca e improprie folosirea in contextul respectiv. Fuga la dexonline.ro, verificat. Omul are si n-are dreptate, pentru ca in contextul asta, ” luptat-am insa stoic”, cuvantul stoic poate fi interpretat ca „ferm” sau „curajos” (conform DEX-ului din 1998).
As fi putut sa-i replic usturator omului, umflandu-ma ca un curcan (ma rog, ca o pasarea neagra. Ne gandim cu totii la acelasi lucru, nu va mai dati dupa plop). Dar dupa atentionare si recalculare… cu toate ca ma pot ascunde dupa DEX, parca nici eu nu vad tocmai fericita constructia respectiva.
Ca sa concluzionez cumva acest post – care a atacat un subiect totalmente plicticos si nespectaculos – daca ai nevoie de un sfat despre blogging, ia-l pe asta: scrie romaneste. Si ti-o zice unul care pleaca de la constientizarea faptului ca si el greseste. Mult sau putin… ramane sa i se arate de catre cei care-l citesc.
Si referitor la „cei care-l citesc”… respecta-ti cititorii. Si prin respectul asta poti intelege orice… scrie corect, raspunde-le la intrebari, scrie pentru ei – si nu pentru tine, trateaza-i ca pe prieteni si nu ca pe o gloata care a venit sa -l asculte pe Guru.
*am scris, de fiecare data, „pentru bloggerii incepatori” pentru ca cei care nu mai sunt incepatori nu mai pot fi invatati – nu-i asa? – stiu deja tot.
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.