Sa-ti spun cine-ti va da in cap poimaine.

Sistemul copiilor institutionalizati este foarte simplu la noi: copiii sunt tinuti laolalta, supusi traumelor si frustrarilor de tot felul pana la 18 ani. In timpul asta ei fac ceva scoala, ceva sport… si-atat. Educatoarele si celelalte cadre sunt oricum insuficiente pentru a spune ca piticii astia primesc ceva educatie suplimentara sau vreo pregatire de viata… deci copiii astia ajung la 18 ani. Fara nicio pregatire, fara nici-un loc de munca, fara nicio perna sub cap.

Hai sa translatam putin povestea: inchipuie-ti ca tocmai ai implinit 18 ani si stai pe strazi. Toata viata ai dormit in dormitoare de cate 10-20 de paturi, ai mancat pe fuga si alergat de cei mai mari decat tine, ti-ai luat bataie si-ai fost tavalit tot timpul de catre ceilalti din orfelinat. Sa revenim… ai 18 ani si stai pe strazi dupa o viata de abuz, violenta si frustrari. O sa simti cea mai mica remuscare cand ii vei da in cap cuiva pentru a-i lua banii?

Nu. Pentru ca tu nu stii ce-i aia societate, tot ce ai primit tu se numeste rautate. Tu nu stii ce-i aia mangaiere, tu ti-ai luat numai palme. Tu nu stii ce-i aia comunitate… caci tot ce ai facut tu ai facut singur, haituit.

Si-atunci ai putea fi condamnat de catre cineva pentru ca dai in cap sau furi? Sau pentru ca cersesti?

Ai putea fi condamnat de catre tribunal, si celor 18 ani de teroare li se vor adauga 2, 4, 6, 8 de puscarie. De unde vei iesi mai rau. Dar mai axat pe nenorociri, mai informat, mai versat. Si vei iesi din nou pe strada si vei face alte nenorociri. Toate pentru ca ai fost abandonat de catre parintii tai de mic, pentru ca n-ai primit o educatie.

Sa nu inteleaga cineva ca spun ca este normal ca acesti oameni sa dea in cap, sa fure, sa sparga. Eu spun doar ca aceste actiuni ilegale si violente sunt urmarile previzibile a lipsei de educatie cu care pleaca oamenii acestia in viata.

Cum cred ca se poate face diferenta? In doua feluri:

a) renuntand la sistemul de institutionalizare cu orfelinate pe care il avem acum – as face ceva, as ajuta cu ceva dar sunt prea mic, n-am atata putere;

b) incurajand copiii sa invete in orfelinat, impingandu-i catre sport de performanta, dandu-le niste mijloace sa se integreze social. Asta pot face, asta deja facem de ceva timp.

Astazi am mai adaugat un eveniment la sirul Premiantii merg la joaca!, am iesit la Terra Park impreuna cu un grup de copii institutionalizati din sectorul 4, premianti la mai multe discipline de invatamant.

Le-am oferit o recompensa pentru ca au invatat bine, spunandu-le de ce au fost ei cei alesi. Iar ceilalti, cei care au ramas la orfelinat, le-am explicat acelasi lucru: tineti-va de scoala si o sa mergeti si voi. La Terra Park, la munte, la mre, in excursie sau in tabara… vom vedea unde.

Dar invatati la scoala. Si cred ca sistemul functioneaza. Si daca va functiona vom face rost de recompense din ce in ce mai mari, astfel incat sa vada si sa simta ca eforturile lor sunt recompensate.

Mai jos pun un video. Nu expunem piticii, asa ca ei nu se vad in video (iar poza de mai jos este atat de micsorata incat… de-abia ma vezi pe mine. Am filmat, insa, in Terra Park, sa vedeti si voi cum arata. Si va recomand sa mergeti, e tare frumos.

Si nu spun asta pentru ca am gasit la Terra Park niste oameni de nota 20, care ne-au intins o mare mana de ajutor (multumim Nicole Toma!) ci pentru ca… locul e chiar misto! (apropos, azi au un mare party pana la ora 24:00).

Deci: ce parere aveti de ideea noastra – Premiantii merg la joaca! – de a recompensa premiantii, astfel incat sa-i incurajam pe copiii sa invete? 

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Paul
    • 17.08.2012

    Cand facem chestia aia cu fotbalul?
    P.S. Daca ai nevoie de ajutor vreodata, sa-mi zici.

    • miticosul
      • 20.08.2012

      >> a) renuntand la sistemul de institutionalizare cu
      >> orfelinate pe care il avem acum – as face ceva, as
      >> ajuta cu ceva dar sunt prea mic, n-am atata putere;

      Nu, nu esti prea mic. Ai destul de multa putere de influentare (blog + imagine) si cred ca poti face multe. Poti considera asta primul pas. 😉 Well done!

    răspunde-i
  • […] Zâmbet și Suflet, Terra Park și Citroen au dus la distracție de vară niște copii care altfel s-ar juca exclusiv printre betoane. Respect și baftă! Eu am aflat despre proiect de la Cabral. […]

    răspunde-i
  • Attilla
    • 16.08.2012

    @cabral & oana: chiar si o privire mustratoare …tot pedeapsa este si este perceputa ca atare.

    in principiu, asta este sistemul clasic de invatamant care are variatiuni pe tema “pedeapsa-recompensa” incepand de la note pana la “ce mai vedem pe la TV”. din pacate, sistemul asta nu este cel mai bun …ba dupa rezultatele mediatizate din ultimul timp se pare ca este chiar dezastruos. a functionat (sau cel putin asa a parut) in jur de 200 de ani…dar incepe din ce in ce mai mult sa scartaie.

    adevarat ca este cel mai simplu de aplicat in cazul unor copii institutionalizati deoarece este mult mai greu de gasit atatia voluntari sau oameni din sistem care sa-si dea tot sufletul astfel incat fiecare copil din centru de plasament sa simta si sa aiba parte de aceeasi grija ca intr-o familie dar asta nu inseamna ca nu ii “aplatizeaza” si pe ei ca pe orice alt copil supus lui.

    ps. inseamna ca trebuie sa ma obisnuiesc eu cu site-ul de la zambet mai mult

    • Cabral Ibacka
      • 16.08.2012

      Auzi, fara sa fiu deloc belicos, pe cuvant, te intreb si eu: cati copiii ai crescut?

    răspunde-i
  • alina
    • 16.08.2012

    Hmm… as fi in stare sa bag mana in foc ca nu cei dezinstitutionalizati imi vor da in cap in perioada urmatoare.. si spun asta nu din ca ii cunosc pe o parte dintre ei si as putea deveni subiectiva, dar ii cunosc si ii observ zilnic si pe cei din familii (daca tot folosim limbajul institutional), fie ca au 5 sau 12 ani, au un comportament fff greu de inteles. Copiii care au crescut in centre de plasament, intr-adevar au mintea de copil si la 25 de ani, dar au sufletul mai curat si gandesc mai frumos decat multi dintre noi, care am avut parte de o educatie aleasa, am trecut prin licee de renume sau universitati de prestigiu. Iti dai seama de frumusetea lor interioara din prima discutie referitoare la parintii lor si la faptul ca nu le-a ramas decat sa ii ierte pentru faptul ca i-au abandonat sau nu i-au cautat niciodata; plus ca in centrele de plasament, bataile la ordinea zilei, foametea si umilinte traite i-au invatat sa intoarca si celelalt obraz, sa fie umili, nicidecum sa dea in cap sau sa fure… Pe cand categoria de maimute intre 5 si 14 ani, crescute la bloc si iesite din atentia lui mami si a lui tati se joaca cam asa: se bat, se injura, se urca pe masini, scuipa seminte, urla la ma’sa la geam sa-i dea 2 lei, le urla muzica in telefoane sau pur si simplu urla ei fara motiv, asta cat tine vacanta de lunga…De unde acesta educatie aleasa, aceasta afinitate pentru jocurile fara noima si fara regula? Pai nici ei acasa nu au vreo regula de respectat, caci mamele lor stau pana la 11 noaptea in parculetul cu tobogane si scuipa la randul lor seminte, beau bere, sub pretextul supravegherii copiilor, dar urla la ei daca le este intrerupta barfa in vreun fel si daca le iei la intrebari unde le este copilul trebuie sa il sune si sa il intrebe :)) Cam asa se petrec lucrurile la mine in cartier, dar poate la voi difera… de aici si prejudecatile…

    • Cabral Ibacka
      • 16.08.2012

      […]plus ca in centrele de plasament, bataile la ordinea zilei, foametea si umilinte traite i-au invatat sa intoarca si celelalt obraz, sa fie umili, nicidecum sa dea in cap sau sa fure…[…]

      Probabil ca te gandesti la un copil anume cand spui asta. Pentru ca doar asa va sta in picioare afirmatia ta.

      Despre ceilalti, copiii cu familii dar cu probleme la fel de mari, sunt multe de zis, asa-i cum spui.

      Insa, in loc sa bagi mana in foc mai bine bagi mana in niste statistici, si-atunci o sa ai o imagine de ansamblu mai buna.

    răspunde-i
  • Oana Aksoy
    • 16.08.2012

    :)))) Fara violenta ! Cu bataia nu rezolvi nimic, dimpotriva, doar agravezi lucrurile. Cred ca metode precum”o zi fara internet”, “o seara fara tv” sau chiar alegerea doar a catorva dintr-un grup, cum s-a intamplat in cazul expus de Cabral pot face bine, atunci cand e cazul. Totusi, subiectul discutiei era premierea/recompensa.

    • Attilla
      • 16.08.2012

      BINGO…nu puteai sa incepi asa…fara porcaria aia de “pedepsa – recompensa”? mi-ai stricat ziua…dar imi repari noaptea 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 16.08.2012

      Cu violenta… chiar si daca vrei, tot nu-i mai sperii, le-au cam vazut pe toate, au incasat – din pacate – toate formele de abuzuri.
      Pot fi facuti sa se autodepaseasca doar recompensand binele, asta in primul rand.

    răspunde-i
  • Attila, saptamana trecuta am intrat si a fost ok, acum m-am intors la el si noutatile se plimba frumos una dupa alta la cateva secunde si imi urca in lista cand apar noutatile. Deci nu stiu ce sa zic. Sigur nu este de la tine ?

    • Attilla
      • 16.08.2012

      cand iti zic doi ca esti beat…te duci si te culci…
      deci…. e de la mine 🙂

    răspunde-i
  • Attilla
    • 16.08.2012

    cacao…..nu pot sa gandesc…adica pot dar mi-e greu sa ma exprim……
    vroiam sa zic ceva (adica sa critic) despre criteriul de departajare, vroiam sa zic ceva despre “utilitatea” acestui spirit competitional si mi-am dat seama ca nu are rost. ar fi ori prea mult de scris ori prea incalcit.
    stiu ca nu pot fi ajutati toti si stiu ca v-ati fi dorit sa-i luati pe toti cu voi (sau cel putin sper asta) asa ca a trebuit sa alegeti.
    articole de genul asta ma fac sa-mi dau seama ce inseamna sa ai noroc si cat de norocos sunt / am fost…si nu ma refer la 6 din 49
    ati facut o treaba super dar nu mi-as fi dorit sa fiu in pielea voastra cand ati ales

    PS. asta nu are legatura cu articolul, maestre…fa ceva cu site-ul de la zambet….este extraordinar de incalcit si greu de gasit noutatile in el…pana acum 2-3 luni pe prima pagina inca era anuntul cu cautam soferi categoria B……da-i o forma mai comestibila.
    PS2. daca sunt singurul cu opinia asta….lasa-l asa….inseamna ca e de la mine 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 16.08.2012

      Nu, nu a trebuit sa alegem, am vrut sa alegem. Am vrut sa alegem in asa fel incat sa-i punem la treaba, acum sau pe viitor.

      Cat despre site… daca ai putina rabdare iti defileaza stirile prin fata, nu ai nimic de facut decat sa… privesti. 🙂

    răspunde-i
  • iperu
    • 16.08.2012

    bine negrule!

    • Cabral Ibacka
      • 16.08.2012

      Ah, nu eu… intreaga trupa. Eu am fost doar sofer/fotograf. 😀

    răspunde-i
  • OMule stii parerea mea foarte bine si nu are rost sa ma intind la discutii, ca deja am un nod in gat. Stii si situatia mea, dar din putinul pe care il am o sa contribui cu ce pot la asemenea festivitati in viitor daca ma anunti.
    Prefer sa ofer decat sa primesc !

    • Cabral Ibacka
      • 16.08.2012

      Stiu. Cand va fi cazul o sa anunt aici sau pe zambetsisuflet.ro 😉

    răspunde-i
  • Oana Aksoy
    • 15.08.2012

    Cabral, cu putin de la voi, cu putin de la fiecare din noi se poate schimba ceva. Cred foarte mult in educarea prin sistemul pedeapsa-recompensa. Daca aveti nevoie de voluntari, imi ofer serviciile cu toata inima ! Ii pot invata limba turca 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 16.08.2012

      Pedeapsa-recompensa este singurul sistem care functioneaza in conditiile date, Attila.
      Daca tu intelegi ca “pedeapsa” inseamna cap rupt, atunci problema e la tine, nu in alta parte. Pedeapsa poate fi o privire sau o vorba, de foarte multe ori mai eficiente decat ruptul capului despre care zici tu.

    • Attilla
      • 16.08.2012

      hai sa-mi trag palme……..spune-mi ca nu esti cadru didactic….sau ca nu ai treaba cu nici un sistem de invatamant.
      cum adica pedeapsa-recompnsa!?!??! ii rupem capul daca nu a invatat lectia?!?! (e o pedeapsa ca oricare alta)

    răspunde-i
  • Loading...