sustenabilitate in Romania_1

Sa concluzionam cum sta treaba cu sustenabilitatea.

Am aflat despre studiul  Unilever despre care v-am mai spus, acum cateva saptamani. De-atunci am devenit mai atent cu tot ceea ce inseamna sustenabilitate, dar experienta in sine este ciudata.

Ciudata pentru ca atunci cand devii atent la ceva… vezi greselile. Si greselile, cu toate ca preocuparea deja exista si inainte, sunt multe. Multe si chiar de-s marunte, cand faci o adunare simpla nu prea-ti place ce iese.

Apa nu consumam multa, eram deja constient de ce inseamna consumul de apa. Spalam deja vasele asa ca-n video-ul asta.

Economie de curent deja faceam, becurile-s aproape toate economice, sunt intotdeauna atent cu luminile aprinse degeaba, din partea asta n-au venit multe surprize.

Stii de unde-am primit ghiontul? De la mancarea aruncata la gunoi.

Aruncam cu totii foarte multa mancare la gunoi. De ce se intampla asta?

Pentru ca nu ne organizam la cumparaturi, in primul rand. Cumparam cu stomacul sau dupa o lista facuta la repezeala in loc sa ne facem planul.

Care este planul? Facem o proiectie si ne gandim la ce-am vrea sa mancam in urmatoarele zile. Da, masa de dimineata, de pranz, de seara. Cand avem 3-4 zile stabilite clar, facem lista de ingrediente si le cumparam doar pe astea. Ca in fotografia asta:

sustenabilitate in Romania_1

Astfel, dupa 4 zile nu vom avea in frigider fel-de-fel de resturi care se vor strica, pentru ca mesele pregatite vor fi consumat toata cantitatea de alimente, asa ca vom reface lista pentru urmatoarele 4-5 zile si vom cumpara iar doar ce ne trebuie.

Totusi, sunt sanse sa mai ramana niste resturi… ei bine, in loc sa cumperi altceva, in loc sa le lasi pe alea sa putrezeasca acolo, scoate-le din frigider. Fa o lista cu ele si vezi cate dintre ele sunt comune aceleiasi retete. Dupa ce-ai identificat reteta ia in calcul resturile respective si cumpara doar ce mai ai nevoie.

Pare usor? Pai nu e. Ideea de a-ti planui cu cateva zile inainte fiecare masa poate fi deranjanta, stiu. La noi a fost. Dar ne-am ambitionat si-am zis sa incercam macar o saptamana. Prima saptamana n-a functionat foarte bine, a doua a fost OK, a treia… e chiar bine!

Mai mult de-atat, pentru ca am facut lista cu meniurile am putut sa invitam si prieteni la noi, si nu la masa ci la o anume masa.

Rezultat? Aproape zero resturi alimentare aruncate la gunoi. Da, exclusiv din organizare.

A fost greu sa calculam economia in bani pentru ca noi mergem la cumparaturi alternativ (mai mult ea, recunosc) si nu prea este timp sa facem consiliu financiar de familie. Stim insa sigur ca am redus aproape de tot resturile alimentare, ne uitam in cosul de gunoi zilnic si ne bufneste rasul… s-a schimbat la fata! 🙂

Deci, ca sa trag cumva linie sub sustenabilitate:

– putina disciplina in ceea ce priveste organizarea si planificarea meselor, putina organizare in cazul resturilor din frigider si se face o economie sanatoasa; si de bani si de resurse;

– putina disciplina in ceea ce priveste apa consumata (dusuri de 4 minute si nu mai lungi, oprim apa cand periem dintii sau – daca nu-i frig – chiar si cand ne sapunim, etc.) si se face o economie de alti bani si alte resurse;

– ceva atentie la becurile aprinse si uitate sa arda in incaperi in care nu este nimeni inseamna alte economii…

Si uite cum viata sustenabila, prin cateva chestii mici, inseamna si economie de bani si protejarea mediului.

E greu? Greu nu-i, dar nici nu e ceva ce se face fara pic de efort. Dar rezultatele-s multumitoare si se vad aproape imediat, asa ca… merita!

Ai incercat si tu vreodata?

Later edit: De la Ileana am primit un link misto:  www.supercook.com. Le spui ce resturi ai prin frigider si ei iti propun retete. E foarte tare! 

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Florin
    • 22.12.2013

    De apreciat faptul ca un om care isi permite sa nu se gandeasca la lucrurile astea o face si se dedica punerii lor in aplicare. Sunt intr-o situatie in care ar trebui sa fac asemenea economii din necesitate, dar nu prea reusesc. Nu se poate decat daca toti cei din casa sunt dispusi sa faca efortul. Altfel… ar fi necesari senzori pentru lumini, robineti… lucruri imposibile cand vrei sa economisesti.

    Am o problema totusi cu titlul… stiu ca suna bine sa vorbesti despre eco si sustenabilitate… dar e vorba pur si simplu de economisire de resurse iar pentru multi romani masurile astea sunt interpretate ca fiind zgarcenie crunta. Prin sustenabilitate eu inteleg altceva… lucruri gen aquaponics, cauta pe net si vei vedea… poate vei si experimenta un mic sistem daca ai spatiul necesar.

    Bafta!

    răspunde-i
  • Veronica
    • 22.12.2013

    Si ar mai fi un lucru, chiar des intalnit as putea spune daca iau ca exemplu prietenii mei – sa nu mai lasam incarcatoarele de orice fel (telefon, laptop etc.) in priza dupa ce scoatem aparatul respectiv de la incarcat.

    răspunde-i
  • A.I.
    • 17.12.2013

    @cabral: eu gasesc foarte util site-ul http://www.supercook.com. In functie de ingredientele pe care le ai in casa, iti sugereaza o reteta.

    răspunde-i
  • Hapi
    • 16.12.2013

    Si e foarte important sa nu intram in supermarket cand suntem infometati.Vom uita de toate listele , vointa ar putea sa triseze usor

    răspunde-i
  • John
    • 16.12.2013

    foarte bine ca ai scris asa ceva. ma bucur sa vad ca tot mai multi incep sa fie atenti la detalile astea. un profesor spunea: sustenabilitatea permite copiilor nostri sa dispuna de ce dispunem noi azi (referitor in termeni de resurse)

    răspunde-i
  • Lucian
    • 16.12.2013

    In Industria Alimentara, unde activez, in procesul de productie nimic nu se arunca !

    răspunde-i
  • Razvan D
    • 16.12.2013

    Hai sa iti spun o chestie ingrijoratoare, potrivit unui studiu recent, intre 40 – 60% din mancare este aruncata INAINTE de a fi procesata. Daca mai adaugam si resturile de dupa mese, e panica!

    răspunde-i
  • Marian S
    • 16.12.2013

    Mai am eu cateva:
    1. Sa nu se mai faca atatea plimbari cu gipanul prin marile orase, atata vreme cat gipanul e conceput pentru teren.
    2. Sa construim niste retele de trenuri de mare viteza, daca tot am dat chix cu autostrazile.
    3. Sa nu mai strige unii ca sunt ecologice casele de lemn, cata vreme trebuie sa tai copaci pentru asta. Ecologie si sustenabilitate inseamna sa lasi copacul sa traiasca.
    4. Legat de pct. 3: sa nu-mi mai indese nimeni in cutia postala zeci de pliante de zeci de pagini cu aceleasi informatii depasite si ofertele lu` peshte, de fapt variatiuni pe aceeasi tema. Se aude, se citeste, in special Kaufland?
    5. Sa nu mai folosim computere cu surse de peste 500 watti, din care 200 energie utila si 300 energie consumata de ventilatoare, care ventilatoare racesc procesoarele incinse degeaba. Idem si la servere.
    6. Sa nu mai schimbam aifonu` 4 cu 5, doar pentru ca asa e trendul, desi nu se obtine mare lucru in plus.
    7. Sa nu…. mai continui, desi mai am destule.

    răspunde-i
  • marius
    • 16.12.2013

    apreciez ca nu ne-ai trombonit cu “e usor,fa si tu ca mine” si ai reusit sa fii sincer
    promit sa incerc,cu toate ca pana acum nu m-a interesat deloc povestea asta

    răspunde-i
  • Bea
    • 16.12.2013

    Hmmm… Buna si ideea cu planificarea mancarii… Greu nu e, dar recunosc ca sunt tare comoda la capitolul asta si prefer ori sa comand ceva, ori sa gatesc un fel de mancare rapid si usor de facut cu ce am prin casa. Daca ma gandesc mai bine, pentru mic dejun deja fac asta… Promit sa incerc si pentru cina macar. 😀 Multam’ de ponturi! Zi buna!

    răspunde-i
  • Loading...