Am aflat despre studiul Unilever despre care v-am mai spus, acum cateva saptamani. De-atunci am devenit mai atent cu tot ceea ce inseamna sustenabilitate, dar experienta in sine este ciudata.
Ciudata pentru ca atunci cand devii atent la ceva… vezi greselile. Si greselile, cu toate ca preocuparea deja exista si inainte, sunt multe. Multe si chiar de-s marunte, cand faci o adunare simpla nu prea-ti place ce iese.
Apa nu consumam multa, eram deja constient de ce inseamna consumul de apa. Spalam deja vasele asa ca-n video-ul asta.
Economie de curent deja faceam, becurile-s aproape toate economice, sunt intotdeauna atent cu luminile aprinse degeaba, din partea asta n-au venit multe surprize.
Stii de unde-am primit ghiontul? De la mancarea aruncata la gunoi.
Aruncam cu totii foarte multa mancare la gunoi. De ce se intampla asta?
Pentru ca nu ne organizam la cumparaturi, in primul rand. Cumparam cu stomacul sau dupa o lista facuta la repezeala in loc sa ne facem planul.
Care este planul? Facem o proiectie si ne gandim la ce-am vrea sa mancam in urmatoarele zile. Da, masa de dimineata, de pranz, de seara. Cand avem 3-4 zile stabilite clar, facem lista de ingrediente si le cumparam doar pe astea. Ca in fotografia asta:
Astfel, dupa 4 zile nu vom avea in frigider fel-de-fel de resturi care se vor strica, pentru ca mesele pregatite vor fi consumat toata cantitatea de alimente, asa ca vom reface lista pentru urmatoarele 4-5 zile si vom cumpara iar doar ce ne trebuie.
Totusi, sunt sanse sa mai ramana niste resturi… ei bine, in loc sa cumperi altceva, in loc sa le lasi pe alea sa putrezeasca acolo, scoate-le din frigider. Fa o lista cu ele si vezi cate dintre ele sunt comune aceleiasi retete. Dupa ce-ai identificat reteta ia in calcul resturile respective si cumpara doar ce mai ai nevoie.
Pare usor? Pai nu e. Ideea de a-ti planui cu cateva zile inainte fiecare masa poate fi deranjanta, stiu. La noi a fost. Dar ne-am ambitionat si-am zis sa incercam macar o saptamana. Prima saptamana n-a functionat foarte bine, a doua a fost OK, a treia… e chiar bine!
Mai mult de-atat, pentru ca am facut lista cu meniurile am putut sa invitam si prieteni la noi, si nu la masa ci la o anume masa.
Rezultat? Aproape zero resturi alimentare aruncate la gunoi. Da, exclusiv din organizare.
A fost greu sa calculam economia in bani pentru ca noi mergem la cumparaturi alternativ (mai mult ea, recunosc) si nu prea este timp sa facem consiliu financiar de familie. Stim insa sigur ca am redus aproape de tot resturile alimentare, ne uitam in cosul de gunoi zilnic si ne bufneste rasul… s-a schimbat la fata! 🙂
Deci, ca sa trag cumva linie sub sustenabilitate:
– putina disciplina in ceea ce priveste organizarea si planificarea meselor, putina organizare in cazul resturilor din frigider si se face o economie sanatoasa; si de bani si de resurse;
– putina disciplina in ceea ce priveste apa consumata (dusuri de 4 minute si nu mai lungi, oprim apa cand periem dintii sau – daca nu-i frig – chiar si cand ne sapunim, etc.) si se face o economie de alti bani si alte resurse;
– ceva atentie la becurile aprinse si uitate sa arda in incaperi in care nu este nimeni inseamna alte economii…
Si uite cum viata sustenabila, prin cateva chestii mici, inseamna si economie de bani si protejarea mediului.
E greu? Greu nu-i, dar nici nu e ceva ce se face fara pic de efort. Dar rezultatele-s multumitoare si se vad aproape imediat, asa ca… merita!
Ai incercat si tu vreodata?
Later edit: De la Ileana am primit un link misto: www.supercook.com. Le spui ce resturi ai prin frigider si ei iti propun retete. E foarte tare!
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.