Rupestru

Oricat mi-ati spune, de cand varul mai mic al lui Adam a descoperit ca daca freci un cataroi ascutit de peretii pesterii raman niscaiva urme, de atunci o scrijelim cu drag.

Ca unii au evoluat pana la impresionism, modernism si alte curente… e clar.

Dar totusi, prin natura lui de animal simplu guvernat de cele 4 nevoi primordiale (papa, nani, caca, iubit), omul revine iarasi si iarasi la inceputuri.

Dap, am fost sambata pana la munte si intalnindu-ma cu cativa prieteni care scoteau vlaga din ATV-uri m-am cocotat pe unul si am urcat pana in varful lumii (din zona).

Si daca iarna mi-e cam lene sa urc cu placa de snowboard in carca pana acolo, de data asta nu am avut aceeasi scuza si am urcat pana sus de tot. Mda, PET-uri de Sprite (gasi-v-ar bing-bang-ul printre copaci de tarani de le-aruncati pe-acolo!) si ambalaje de Snickers, dar imaginea asta cu panoul care anunta cuminte Varful Postavarul 1799m m-a smuls din timpurile moderne si m-a aruncat in preistorie.

Parca il si vad pe sosonar, cu pantofi cu ciucurasi in picioare, blugi si geaca de treling (mda, training):

– Fa Marcelo, da cheia aia sa scrie si io ceva fa, ca mai vine baietii din carter si sa vede ei ca noi am fost primii pe bolovanu’ asta Postavul! … ce nume naspa, fa!

Frumoasa tara, pacat ca nu se dau gratis biletele de avion fara intoarcere!

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Sacalu-Brasov
    • 29.03.2012

    Poza asta demonstrează încă o dată că acolo unde pot ajunge giolgăii fără prea mult efort, acolo natura are de suferit. Pun pariu că cei care au scris (majoritatea dacă nu toţi) sunt acei „ţărani de Bucureşti” (sau de oraş în general) care au urcat muntele cu telecabina încălţaţi în pantofi. Cei care iubesc muntele şi fac drumeţii montane de câte ori au ocazia în mod constant vă garantez că nu fac aceste distrugeri. Îmi pare rău că s-au construit telecabinle în ţara asta (vezi şi platoul Bucegi) pt. că, cu ajutorul acestora ţăranii „merg” pe munte. Mai frumos este când văd la televizor cum acei ţărani „din capitală” care nu au nici un pic de respect pt munte, rămân blocaţi pe Jepii mici în Bucegi deoarece ei s-au gândit să urce muntele în pantofi având la ei doar tort şi şampanie 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 29.03.2012

      Daca n-ai fi jignit adevaratii tarani prin comentariul tau mi-ar fi placut si mai mult ce-ai zis.

    răspunde-i
  • MirceaDP
    • 14.10.2008

    Si alte vehicule produc zgomot si noxe DAR nu doar de placere si acolo unde prin definitie ar trebui sa fie liniste & aer curat, unde oamenii merg tocmai pentru a scapa de galagia si poluarea din oras si unde traiesc putinele animale salbatice ramase.

    Ar trebui data o lege care sa permita folosirea ATV-urilor ca hobby doar in zone/spatii special amenajate.

    N-ar fi rau sa se lucreze si la nivelul sonor … si asta inclusiv la motociclete, scutere, etc..

    Iar pt.cei cu probleme la genunchi, etc. recomand bicicletele de munte (MTB). La cate viteze (rapoarte foi/pinioane) au, se gaseste totdeauna una comoda, pt.oricine. Priviti ce ture se pot face cu asa ceva: http://www.ciclism.ro/forums/showthread.php?t=1091

    răspunde-i
  • cabral
    • 14.10.2008

    @ Ciprian – comentariul Dvs. mi se pare inceputul unui dialog civilizat.

    O iau pe puncte:
    – ceea ce spuneti de utilizatorii ATV-urilor mi se pare adevarat. Cu mentiunea insa ca de cele mai multe ori oamenii ajung pe munte sa fie jenati si deranjati de ATV-istii „de duminica”, aceia care inchiriaza un utilaj si isi bat joc in mare parte de toate regulile bunului simt.
    – in ceea ce priveste eco de internet”… aici am putea discuta mai pe larg. Insa, in viziunea mea, un om care a facut un pas are dreptul de a vorbi mai mult, mai tare si mai apasat decat unul care a stat pe loc si a clipit degeaba.
    Nu iau apararea nimanui, nu atac/acuz pe nimeni, cu toata bunavointa o zic… atunci cand cineva curata ceva de pe un munte/plaja/ses face un lucru ce nu ar trebui sa faca. Nu ma intelegeti gresit, nu ar trebui sa fie facut pentru ca nu ar trebui sa existe problema a carei solutionare ar fi acest gest reparator.
    Dar, distanta de la un „apasator de taste” si pana la un prost cu ATV sau un ecologist adevarat care curata muntele cu spinarea este, zic eu, mare. Pentru simplul motiv ca unul curata, asa cum il duce capul, muntele in timp ce celalalt se lupta in demagogii inutile.
    Si aici scot palaria si ma inclin in fata baietilor din Deva, am fazut ce fac si cat se implica.
    – despre Gura Diham si alte trasee usoare… nu le spun nu, de altfel de multe ori atunci cand iesim cu tractorasele le lasam sa lancezeasca si o luam la picior.
    Lovind mingea ridicata la fileu, nu din cauza motociclistilor (enduro-istii sunt alta natie, nu prea au treaba cu zonele populate) refuz Gura Diham, ci datorita manelistilor care isi spala masinile cu bidoane de apa si isi asculta tanguitele melodii perpelind halci de animale moarte pe gratar si lasand in urma un haos de nedescris. Dar asta, intr-adevar, este o alta optiune personala.
    – cu drag va intorc ironia referitoare la „romane fii mai neamt” si va spun: daca activistii din Romania erau la fel de hotarati si virulenti fata de legiuitori asa cum galagios s-au manifestat prin comentarii aici, acum am fi avut niste legi care sa ne arate clar cum sa fim nemti si pe unde si cum sa circulam. Sper ca v-ati amuzat de gluma, mie mi s-a parut simpatica, desi usor acida la adresa… cum le spuneati… a, da, contestatarilor vehementi ai acestui mijloc de transport.
    – referitor la PS2… asa este, aveti dreptate, ma inclin.

    Si daca-mi permiteti un PS, fara sa se doreasca mai mult decat o intoarcere a situatiei din PS2-ul Dvs… atunci cand cineva va putea sa-mi dovedeasca faptul ca binevoitorii iubitori de iarba verde si gratare dansante polueaza si ranesc natura mai putin decat un ATV… atunci pun cheile in cui si-l fac piesa de muzeu.
    Lasand gluma la o parte, factori de poluare sunt multi. In momentul in care in urma unui dialog sustinut se vor trasa niste topuri ale factorilor poluanti, va fi mult mai usor sa ne vedem actiunile in alta lumina decat cea data de propriul interes.

    Multumesc pentru dialog, sper ca va continua in functie de dispozitia si dorinta Dvs.
    Seara buna!

    răspunde-i
  • cabral
    • 14.10.2008

    @ Hory – sa stii ca nu gresesti cand spui ceea ce ai spus in comentariu, chiar deloc.
    problema cu educatia este insa… hai sa spunem spinoasa. Oamenii nu vor sa inteleaga.

    Si mai e ceva, o diferenta pe care cei care nu sunt „din gasca” (scuzati-mi, va rog, cartieristul termen) nu o simt: diferenta intre „sosonari cu bani de inchiriat ATV” si ATV-isti.
    Pentru ca, cu toate scuzele de rigoare, diferenta este enorma.
    Si sunt convins de faptul ca daca ai fost vreodata alergat de cretino-ATV-isti pe potecute si poienite aceia nu au fost decat cei care ne streseaza pe toti zi de zi, cei care au avut bani sa inchirieze un Linhai sau un Can-Am mai de Doamne-ajuta.

    Mergand mai departe cu ideea despre educatie… lor li se rupe in 14 si de ecologie, si de montagnarzi si de plante si sol, ei sunt „za king of da mountain” si cu asta basta…!

    Si da, astept cu drag reglementarile referitoare la circulatia ATV-urilor, le voi respecta asa cum fac si cu legea – ne-spunand o cretinatate de genul „daca legea nu zice atunci nu fac nici un rau”, dimpotriva.

    răspunde-i
  • Ciprian
    • 14.10.2008

    Dintr-o eroare de ortografie, pentru care imi fac mea culpa, am schimbat numele rezervatiei din Padurea Bejan in Padurea Dejan, lucru pentru care imi cer scuze.

    răspunde-i
  • Ciprian
    • 14.10.2008

    Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar ATV-urile in Romania constituie in acest moment o mare problema si cauza principala este lipsa de control asupra acestei categorii de autovehicule motorizate. Scaparile din legislatia romana fac ca in acest moment, aceste autovehicule sa circule atat pe drumurile publice cat si pe cele montane (sau sa generalizam, in afara cailor de circulatie rutiera), conduse si de oameni care le controleaza prea putin – sau care, legal, nu ar putea sa urce pe o motocicleta (de exemplu) de capacitate cilindrica echivalenta. O mare parte din acesti conducatori ai ATV-urilor dau dovada de teribilism si agresivitate in conducerea masinariei. Imi cer scuze doar fata de acei conducatori de ATV-uri care nu se incadreaza in aceasta categorie (adica cei care conduc vehiculul in mod legal atat din punct de vedere al actelor proprii/ale masinii cat si al comportamentului rutier si a zonelor in care conduc aceste autovehicule).

    As contesta un punct de vedere anterior sustinut. Nu, niciunul din acesti oameni care contesta ATV-urile, nu considera aceasta problema ca fiind mai grava decat cea a taierilor ilegale de padure, nici a incedierilor de pajisti in arii protejate, nici a contructiilor ridicate din ce in ce mai adanc in paduri (fie ele in munte sau la Baneasa). O considera o problema alaturi de multe alte probleme. Cum unii dintre noi s-au implicat direct, altii au finantat actiuni de curatare/plantare/educare din banii pe care i-au economisit neinchiriind ATV-uri, unii mai mult, altii mai putin – fiecare cum a putut, este de-a dreptul puerila etichetarea globala de „ecologisti de internet”. Imi pare rau sa va spun, dragii mei, dar faptul ca ati facut cateva fapte bune, nu va da dreptul moral de a va considera ca sunteti mai presus de orice partener de discutie.

    S-a mai argumentat (trist, din partea unui brasovean – oras cunoscut odinioara pentru oamenii adevarati de munte pe care i-a dat) ca ursii vin in oras si, prin urmare, nu ar fi nici-o problema ca mijloacele motorizate intra in padure. Draga Cristi, de la brasovean la brasovean: nu stiu cat de multe stii tu despre orasul in care locuiesti, dar, daca ai stiut vreodata, atunci uiti ca acum 30 de ani cartierele acelea „frumoase” unde vin ursii nu prea existau, iar nu mai departe de acum 50-60 de ani orasul se cam termina in zona unde este acum Spitalul Judetean. Niste factori de decizie de trista amintire au socotit ca oamenii muncii trebuie sa se bucure de aer oxigenat si au „plantat” niste blocuri in mijlocul padurii. Acum stau sa ma intreb si eu… cine nu e la locul lui? Ursul sau omul? Chiar fiind ingaduitor, tot nu ma pot abtine sa iti amintesc ca in padurile acelea mai sunt si, de exemplu, caprioare care saracele nu au nici-o vina – nici pentru ca s-au inaltat niste blocuri in zona unde pasteau odinioara, nici pentru faptul ca niste baietii de treaba ademenesc ursii cu mancare ca sa dea bine in poza si nici pentru faptul ca unii considera ca au dreptul sa se plimbe, motorizati sau nu, pe unde ii taie capul.

    Pentru dragii ecologisti motorizati din Deva, am numai cuvinte de bine. Dar uitati-va bine, va rog, la colegii dumneavoastra mai putin ecologisti care patrund in Padurea Dejan – rezervatie naturala (e drept cu iz de groapa de gunoi), daca nu cumva ma inseala memoria.

    Domnule Cabral, spuneti ca nu mai puteti urca pe trasee de munte grele. Mi se pare cinstit si corect. Pe multi dintre cei care au mers pe munte asa cum au mers ii chinuie incheieturile, dar va intreb: daca nu mai puteti sa urcati, de ce nu faceti o plimbare pana la Gura Diham? Este destul de plat pentru orice iubitor al muntelui cu probleme de sanatate. Nu cumva nu mergeti din cauza faptului ca trec masini/ATV-uri/motociclete? Din cate imi aduc aminte, ca avem cam aceeasi varsta, acum 10-15 ani, ma plimbam destul de linistit pe acolo si nu ajungeam excesiv de prafuit nici cand urcam spre munte si nici cand veneam inapoi spre tren. Vedeti dumneavoastra, cam tot asa s-a inceput si acolo. A venit unul cu masina, a venit al doilea si s-a creat o moda. Pe unde treceti dumneavoastra si cei 10 prieteni cu 10 km la ora, vor veni si altii si pana la urma nu va mai fi loc si se vor cauta alte locuri de „oxigenare” motorizata. Intre timp, zona va fi iremediabil distrusa.
    V-as mai spune o treaba. Este ilogic sa sustineti ca nu exista nici-o problema legata de ATV-uri pentru ca exista probleme mai mari.

    Oameni (cu O mare) sunt si in randul celor care folosesc ATV-ul, (asa cum si in randul contestatarilor vehementi ai acestui autovehicul, sunt si oameni care nu respecta natura – si pot da, din pacate, destule exemple neplacute), dar nu ma pot abtine, in final, sa nu fiu ironic la adresa unui banner de mai jos (cel cu Romane fii mai neamt). Daca romanii ar fi mai nemti, nu cred ca ar mai circula cu ATV-ul prin padure decat pe anumite trasee care le sunt special destinate.

    In speranta unei Romanii mai destepte, va salut pe toti.

    PS:
    1. Ma intristeaza faptul ca nu se sesizeaza nimeni ca toate aceste etichetari venite din toate partile (plangacosi, sosonar, pantofar, cocalari) nu sunt decat niste poluari grave ale bunului simt.
    2. In ziua in care un conducator de ATV imi va demonstra ca poate sa ocoleasca mergand cu 10km la ora, orice planta/animal protejat si ca poate sa parcurga un traseu oarecare distrugand la fel de putin ca un om care merge pe jos, atunci voi fi poate de acord ca ATV-ul nu distruge (ramanand doar poluant).

    răspunde-i
  • Hory
    • 13.10.2008

    Desi deja discutia devine prea lunga, nu pot decat sa remarc faptul ca exista mult mai multi utilizatori ai ATV-ului cu bun simt si iubitori de natura decat pare sa se vada prin reprezentantii intalniti zi de zi.

    Atunci vin si eu cu o idee: ce-ar fi ca voi, acesti „ATV-isti buni” sa zicem, ati incepe o campanie printre restul utilizatorilor prin care sa-i educati (pliante, fluturasi, prezentari la intruniri) despre respectul pentru natura: sa nu lase gunoaie, sa nu-si tureze motoarele in mod inutil prin padure si sa nu distruga vegetatia prin derapaje si drift-uri inutile, etc? Ar fi un lucru de laudat si cu siguranta ar creste calitatea imaginii destul de proaste deja formata.

    Adaug ca am fost prin Ciucas we asta si am vazut niste exemple: un domn mai in varsta cu un ATV a urcat linistit pe langa noi, fara prea mult zgomot si fum, a ajuns sus, a admirat privelistea, a facut cred si niste poze, apoi s-a intors frumos de unde a venit fara sa lase nici o urma ca ar fi trecut pe acolo. Au aparut apoi doi tineri cu doua fete, care nu s-au lasat pana nu si-au urcat ATV-ul pana in varf la fiecare delusor, distrugand iarba cu derapajele inerente unor astfel de tentative. Oricat de mult as cauta nu as gasi ce sa-i reprosez primului domn, dar la cei din urma le-as fi dat niste bate peste cap si le-as fi spart rotile sa vad cum mai coboara de-acolo.

    răspunde-i
  • Ady R.
    • 13.10.2008

    @ Marius
    Ar fi bine sa nu-ti dai tu cu parerea la cate gunoaie a adus de pe munte X, Y sau Z pentru ca s-ar putea sa te inseli amarnic.
    Persoanl cunosc o multime de oameni care desi nu merg la munte cu tractorul (a se citi ATV) au strans gunoaie si au carat in spinare sacii de cutii de conserve si alte mizerii. Pe distante mari. Si nu au dat pe la gazeta fapta lor mareata. Nu dau exemple din experienta proprie ca sa nu apara careva sa spuna ca ma bat cu caramida in piept ca ce mare si tare sunt eu.
    Oamenii care iubesc muntele cu adevarat NU il polueaza in nici un fel.

    Cabral, lumea nu are de unde sa stie ce probleme de sanatate ai… Inteleg insa perfect dorinta ta de a umbla pe munte, iar daca singura posibilitate e ATV-ul n-as putea spune ca sunt impotriva.
    Trebuie insa sa recunosti ca desi tu si cei din grupul tau va vedeti de ale voastre si nu deranjati turistii (nu doar turistii sunt de deranjat. mai exista si fauna), majoritatea ATV-istilor sunt shoshonari/cocalari lipsiti de bun-simt.

    Raman la parerea mea ca ATV-ul nu-si are locul in mijlocul nasturii decat ca si vehicul utilitar.

    Bafta!

    răspunde-i
  • cabral
    • 13.10.2008

    @ Marius – omule, nu consider ca-mi bat gura. Incerc sa explic de ce fac una sau alta, acceptand posibilitatea ca pot gresi.
    Pe mine m-a deranjat stilul unora de a pune problema, la cativa se vede clar ca nu i-a interesat daca se rezolva problema ci pur si simplu si-au gasit loc de dat cu piatra. Asta e. Sunt un cocalar care strange gunoaie cu atv-ul din punctul lor de vedere.

    @ Green Man – il stiu de la voi pe Iulian (am luat wrangler-ul ala al lui – pana s-a rupt). Si am fost cu voi atunci la Sarmisegetuza cand cazusera in rapa copiii aia…

    Te rog, nu mai vorbi asa, incerc sa tin discutia cat mai civilizata si in termeni amiabili, altfel avem circ si nu mi-l doresc.

    Unii au sarit calul scriind aici aiurea, totusi sunt cativa care au sustinut cu argumente si in cel mai civilizat mod posibil.
    Si acolo unde am simtit asa le-am si dat dreptate. Toate bune!

    In parte au dreptate, si tractorasele polueaza. Nu neglijez asta dar… parca reactia a fost cam aiurea, virulenta neasteptata si afirmatiile nejustificat de dure si belicoase, rautate din aia de internet…

    Hai bafta!

    răspunde-i
  • Green Man
    • 13.10.2008

    HA HA HA HA
    ASTIA SUNT ECOLOGISTI?!?!?!?!?!

    MAI DESTEPTILOR, ATI AUZIT DE GREEN TEAM DECEBAL?
    Hai sa va luminez/ o gasca de nenorociti din Deva cum e si Cabral, care si-au adus din Ungaria Polaris Ranger si in fiecare sfarsit al saptamanii cheltuie banii proprii ca sa culeaga gunoaiele din padure. In benele lor, pe banii lor, pe timpul lor, in loc sa ne cumparam quad-uri si sa va alergam prin munti ne-am luat utilitare sa avem cu ce sa caram gunoiul.
    Si mergem si la plimbare cu ele. Si daca toti aia care ating padurea ar merge cu quaduri sau atvuri si nu ar arunca nimic pe jos ar fi padurile de 100000 de ori mai curate decat acum.

    Si daca aveti impresia ca voi sunteti ecologisti pentru ca stiti sa apasati niste butoane si va dati loviti la ficati… nu sunteti decat niste lame loosers cu gura mare!

    Daca discutia era de bun simt si daca aveati bunul simt sa vorbiti cu omul asta care tot explica degeaba intr-un mod civilizat atunci si eu as fi vorbit civilizat. Dar la looser trebuie sa-i vorbesti ca atare, ca altfel nu intelege!

    Niste fake-uri sunteti, ca asigurarile de se vand la granita!
    Ceau!

    răspunde-i
  • Loading...