Rosia Montana – concluzii?

Am lasat postul initial sa stea o zi dupa publicare. Ce-am demonstrat iar – si ma bucur – este ca se poate discuta civilizat si elegant despre orice subiect, fie el cat de sensibil, cat timp premisele dezbaterii sunt corect puse.

Daca am reusi sa transformam fiecare dezbatere, fiecare discutie, in genul acesta de dialog… ne-ar ajuta mult, pe toti.

Revenind la subiectul principal…:

– majoritatea celor care au intrat in discutie despre Rosia Montana ataca contractul dintre Statul Roman si Gold Corporation. Nu cred ca suntem toti nebuni, deci… asta cred ca este punctul nevralgic principal. Incertitudinile privind datele din contract sunt evidente, la fel ca si lipsa de informatii. Si aici avem doua chestii care converg:

a) firma/firmele de PR implicate in proiect nu-si fac treaba. Sunt cateva zeci de comentarii in care fel-de-fel de procente sunt afisate. Si cei care au comentat sunt oameni care sunt interesati, mai mult sau mai putin, de acest proiect. Daca cineva-si facea treaba atunci acesti oameni ar fi avut aceste informatii;

b) contractul este atat de gaunos incat… nu pot fi publicate decat mici franturi din el.

– despre partea ecologica nu au fost atat de multe comentarii; eu cred ca orice zona, fie ea cat de mica, trebuie protejata si ingrijita. Daca o exploatare de acest gen se poate face in asa fel incat dupa x ani zona sa-si revina la normal, e bine. Daca nu… nu cred ca ar trebui sa intre in discutie.

– vorbind despre varianta propusa de mai multi, ca exploatarea sa fie operata de Statul Roman… cred ca-i doar un vis de vara. Acolo ai nevoie de cineva care stie sa aiba grija de bani, nu de un risipitor.

– despre implicarea localnicilor… raman de aceeasi parere. Cu Statul ca garant al unui deal cinstit, cu opinia publica (si nu cu ONG-urile care cauta promo) ca arbitru, decizia finala ar trebui sa o aiba cei care locuiesc acolo.

Asa cum spuneam si in postul dezbaterii… nu am cautat sa trag concluzii sau sa (na-ti-o p-asta!) endorsez vreuna dintre parti. Dar am ajuns la concluziile de mai sus. Pe care, daca nu esti de acord cu ele, te invit cu drag sa le contrazici. Dar tot asa civilizat, da?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Kristy
    • 27.09.2014

    “contractul este atat de gaunos incat… nu pot fi publicate decat mici franturi din el.”
    Da’ oare nu asa sunt majoritatea contractelor cu statul?

    răspunde-i
  • Atlasmp
    • 13.11.2013

    Romania e pieduta ,de mult.

    răspunde-i
  • Catalin
    • 03.05.2013

    Asta este Romania. Conteaza decat banii……

    răspunde-i
  • Andrei
    • 22.04.2013

    corect !

    răspunde-i
  • Mihai
    • 31.03.2013

    Totul reprezinta bani pentru EI. Atat conteaza.

    răspunde-i
  • Dumitrel
    • 19.11.2012

    Rosia Montana este pierduta…..nu va mai fi ce a fost mai rau se poate mai bine nu.

    In zona unde stau eu in Dobrogea au fost tot felul de fabrici toate sau dus la fier vechi cu tirul ce au construit parinti nostri cu sodoare si munca “hoti” de duzina care cotizau cu o parte din venit la functionari care erau la putere puteau cumpara si vinde la fir vechi orice fabrica din Romania… vrajeala se privatizeaza :)) Drumul oltchimului este la fier vechi :))

    răspunde-i
  • Pacat ca avem o tara atat de bogata daca suntem cu totii atat de prosti inca sa nu stim sa profitam de ele 🙂

    • costel
      • 23.12.2012

      Asta e romania si cei care ne conduc.

    răspunde-i
  • Costi
    • 09.09.2011

    salut,

    intreb pentru ca nu stiu, nu dati cu pietre. chiar nu se poate exploata fara cianura si alte alea poluante (sau mai putin poluante) ? suna ciudat “mai putin poluante” dar una peste alta cam tot ce s-a realizat pana acum pe planeta (inclusiv tehnologiile astea “verzi” si “regenerabile”), s-au realizat prin diverse procese ce implica , fie ca ne place sau nu, poluare. ca ele ne ajuta sa poluam “mai putin” in obtinerea unor anume beneficii e foarte bine, dar exemplu: ca sa pui in picioare o eoliana iti trebuie materiale ce se obtin prin poluare. in fine discutia e lunga si poate in alta parte…
    Rosia Montana, cred ca r fi destul de simplu si curat in oricare alt loc din lumea asta: studii-licitatie publica internationala-un contract bine pentru noi-desemnarea castigatorului…si la revedere! dar daca la mijloc sunt lucruri sensibile precum istorie, patrimoniu,mediu..etc, atunci lucrurile trebuiesc facute “cu cap” asa cum s-a mai scris p-aici. si daca contractul ala ar lua in considerare si treburile astea sensibile, poate ar iesi totusi ceva bine.
    nu cunosc foarte bine subiectul,acum am inceput sa caut si eu articole,etc, dar ma intereseaza pentru ca e tara noastra si nu imi place sa isi bata joc cineva de ea…poate ar trebui sa iesim mai des in strada cand e vorba de ea… si una peste alta in momentul asta nu sunt de acord cu proiectul de la Rosia Montana !

    O zi buna !

    răspunde-i
  • stefan
    • 09.09.2011

    Sunt incredibili romanii ca natie..Uite cum se inflameaza toti despre poluare, cand sunt convins ca la fiecare colt de strada sau poteca de pe munte exista cel putin un pet sau o hartie care le apartine. Avand in vedere ca este un proiect urias, straveziu de transparent, este mai mult decat clar ca in proiectul de extractie exista si partea de re-impadurire, de ecologizare a zonei, de depozitare a cianurilor, etc. Dar cum noi suntem o natie care nu are urechi decat pentru scandal..e normal sa nu auzim sau sa vedem asa ceva. Vrem sa protejam padurea care e furata zilnic? Vrem sa protejam apele in care toti romanii arunca peturi, frigidere si isi spala rufele? vrem sa protejam aerul pe care il poluam cu tigari si gaze de esapament de la cele 3 masini pe care le avem in garaj? ca avem una si pentru copilul ne-nascut..sa fie acolo..!! eu sunt pentru! daca noi nu suntem in stare sa ne extragem aurul si sa producem bani din asta…atunci sa lasam pe altul mai destept..si apropo..de banii ceruti sub diferite forme pentru a se da drumul la proiect..nu se isterizeaza nimeni?? PENIBIL!

    răspunde-i
  • 4% din aur ramane aici. Restul pleaca. Orice alt argument este de prisos. Poluare, istorie, analfabetism, pomeni, management prost, etc.

    Presupunand ca statul roman va face exploatarea si se fura 90%!!! tot castigam mai mult. In primul rand ca ne raman 10% in loc de 4% si pentru ca cei care fura tot o sa mai cumpere produse si servicii pe aici.

    răspunde-i
  • Loading...