Ca sa fie clar din capul locului:
– nu am nicio legatura cu finantatorii proiectului de exploatare de la Rosia Montana;
– este posibil sa am alte legaturi /colaborari (pe care nu le realizez acum) cu agentia/agentiile de PR implicate in promovarea proiectului, dar n-am discutat niciodata pe tema asta; [sursa foto]
– este posibil sa am legaturi cu organizatiile care se lupta in media si prin instante cu promotorii acestui proiect, dar n-am discutat niciodata pe tema asta;
– acest post este o invitatie la dezbatere si nu poate fi asimilat cu un punct de vedere sau declaratie publica.
Buuuun, hai ca postul asta arata deja ca partea de introducere a Manualului de Utilizare pentru un produs vandut in State…
Intrebarea mea e simpla: se folosesc oamenii din organizatiile „verzi” de acest proiect pentru a iesi in fata, pentru a-si face promovare lor si organizatiilor pe care le conduc?
Pentru ca ceilalti jucatori au intentiile declarate: sa scoata aur. Investesc niste bani, garanteaza aceasta investitie cu cash colateral si spera ca profitul sa fie pe masura.
Bine, mai este un jucator, dar nu e la masa ci in spatele perdelelor… dar este evident ca in Romania nu se iau si nu se dau spagi, deci putem spune ca perdeaua aia nu exista acolo… si ca oricum nu e nimeni in spatele ei.
Sa revenim… vorbim despre Rosia Montana de ceva ani. Adica exact din momentul in care cautatorii de aur si-au anuntat intentia de a exploata.
Inainte de momentul respectiv stiati ca exista Rosia Montana? Aveati ganduri sa va faceti vacantele acolo? Aveati prieteni care visau la cateva zile de vis la Rosia Montana? Nu cred, dar nu vreau sa ma hazardez si sa raspund in locul vostru, va las pe voi. Pot insa sa spun ca eu n-am auzit de locul asta decat in momentul in care cineva a vrut sa investeasca niste bani. Da, pentru un profit.
Apoi… isi dau toti cu parerea despre acest proiect… ceea ce este bine. Am insa o singura chestie: cine sunt cei in masura sa aleaga ce se intampla cu zona respectiva? Eu ma gandesc ca… cei care traiesc acolo, localnicii. Cred ca ei ar trebui sa detina, mai devreme sau mai tarziu, dreptul de veto. Si sa aleaga daca sa-l foloseasca sau nu.
Discutia e lunga si alambicata, dar de fiecare parte se spun niste prostii atat de mari incat ti-e jena sa-i vezi cum dau din gura pe la teveu.
Un reprezentant „verde” spunea ieri la teveu ca exploatarea este periculoasa si din cauza faptului ca (parca) in Japonia o cisterna cu cianura destinata unei exploatari de genul asta s-a rasturnat si a cazut in apa. Aha. Pai atunci haideti sa blocam si cisternele Petrom-ului, ca daca se rastoarna in Olt, Oltet sau Dunare se lasa cu poluare masiva…!
De cealalta parte un alt domn ii raspundea ca apa cu cianura din bazinul unei exploatari poate fi bauta, atat de mic este procentul de cianura in apa. Aha. Pai de ce oare nu ne-am gandit sa bagam niste cianuri si in Lacul Morii, Lacul Herastrau si in Cocioc (lacul din Parcul Tineretului, zic)…?!
Se mai discuta despre valoarea inestimabila de patrimoniu a unor tuneluri facute mult in trecut. Aha. Deci… nu ar trebui exploatata zona pentru ca valoarea este inestimabila. De acord. Dar daca nu se exploateaza… exista cineva pe lumea asta care sa puna in valoare inestimabila valoare? Nu de alta dar este exact ca in cazul inestimabilelor valori din podul bunicii: sunt inestimabile dar putrezesc in pod. Pe cine si cum ajuta inestimabilele in cazul acesta?
Nu vreau sa trag o concluzie asa cum nu vreau nici sa conving pe cineva ca una dintre cele doua parti are dreptate. Vreau doar sa va intreb cum vedeti voi problema asta…
[Nota: se numeste CIVILIZATIE si fac cat de multe pot eu astfel incat sa fie prezenta pe blogul acesta intr-o masura cat se poate de mare. Asta inseamna ca daca derapezi de la regulile bunului simt fac magie si dispari – PUUF – in fumul uitarii.]
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.