Religia in scoli*.

cruce * acest post nu este despre religie.

Bine ai venit la scoala!
Avand in vedere ca tu esti mic si nepriceput, noi o sa te invatam.
In primul rand o sa-ti spunem in ce Dumnezeu sa crezi, iti spunem cum sa-L venerezi, iti spunem noi in cine si cum sa crezi. Tu ai de facut cateva lucruri… sa stii ca el e singurul Dumnezeu, incepem cu asta, vedem mai tarziu cum ne mai reglam.

Si acum va intreb eu pe voi, e corect? Vorbim despre democratie, ne falim cu incurajarea libertatii de opinie, ne impaunam cu deschiderea pe care o avem fata de alte religii si… o scrantim inca de la debut, impingem copii cu de-a sila catre ce credem noi ca-i bine.

Se tot vorbeste de religia in scoli. Nu ma intelegeti gresit, bunicul meu din partea mamei a fost preot, cred in Dumnezeu, sunt un practicant, dar cu program redus… nu de religie comentez acum, ma leg de invatamant.

Pentru ca se amesteca niste lucruri care n-au legatura. De ce sa directionam copii spre Dumnezeul in care credem noi? Uitam ca exista si catolici si musulmani, sau chiar si atei?

Asta este avatarul familiei, intoarcerea copilului cu fata catre Dumnezeu, oricare ar fi acela si orice nume ar avea. Pentru unii pate fi Dumnezeu, pentru altii este Allah, Ra, sau cum ne impinge sufletul pe noi sa-i spunem.

Si cum rezolvam problema asta? Predam in scoli religia profesorului, a directorului scolii, a cui?

Sau e un fel de racolare in randul Bisericii Ortodoxe?

Sunt de acord ca tara este in marea majoritate crestin-ortodoxa. Nici urma de tagada… dar totusi, cu restul ce facem? Libertatea de a alege se suspenda vorbind de treaba asta?

Acum vorbesc din punctul meu de vedere, ca si parinte. Eu ii explic piticei mele, ii vorbesc de Dumnezeu, isi are invatate unele rugaciuni, dar… atat.

O las pe ea sa decida atunci cand va creste. Pe cine, cum si daca va venera pe cineva.
Este alegerea ei. Punct.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • anonim
    • 15.03.2009

    Jalea crucii

    Noi n-avem zeu ce-i răstignit
    şi sângerează de pe cruci.
    Al vostru-acolo s-a sfârşit,
    al nostru-i spirit sus pe stânci.

    Oare ne-om reveni vreodată
    din vraja demonului “sfânt”?
    Crucea lui cea-nsângerată,
    ne duce veşnic la mormânt.

    Ai lui au spus că-i drac în el,
    iar noi drept salvator îl luăm.
    Acelui demon deghizat în miel,
    azi miei tăiaţi îi închinăm.

    El zice că s-a dat morţii pe sine,
    din milă pentru ofranda de miel.
    Moartea-i nu a adus acel bine,
    “Învierea” lui e al mieilor măcel.

    Te chemăm adevărate Dumnezeu:
    Ne scapă de jalea celui pe cruce!
    Fii ce ai fost odată, al nostru zeu!
    Şi lumină, nu lacrimi, ne-aduce!

    răspunde-i
  • anonim
    • 15.03.2009

    Zeu străin

    Nu vă-nchinaţi la acel zeu,
    la efemera-i mântuire.
    El n-a salvat poporul său.
    Cum te va mântui pe tine?

    Tânjeam să trăim-n fericire,
    el ne-a făcut sângele greu.
    A adus sabia-n omenire.
    E-acesta fiul lui Dumnezeu?

    Să alungăm frica de năluci,
    natura ne e Dumnezeul viu.
    Salvarea noastră este aici
    nu-n cel ce vine din pustiu.

    Priviţi istoria ce-a urmat
    din vrajba cu poporul său,
    dâra de sânge ce-a lăsat
    cel ce-i crezut că-i Dumnezeu.

    În venerarea credincioşilor,
    an după an el se “renaşte”.
    Sângele curge-n măcelul mieilor,
    când e uscat sunt “sfinte” moaşte.

    De ce grupările creştine
    Trăiesc continuă învrăjbire?
    E răul ce le întreţine.
    “Salvarea” le e rătăcire.

    Dar zeul nostru e pe stânci,
    nu-i este foame şi nici sete.
    Nimeni nu-l poate răstigni,
    are picioarele în pietre.

    Ne-aţi luat altarele de foc,
    pe ele biserici înălţând.
    De-atunci nu mai avem noroc,
    sângerăm cu omul sângerând.

    N-avem nimica cu Avram
    şi zeul lui ce sânge cere.
    Căci venerăm izvor şi ram.
    Ele ne-or duce la-nviere.

    Cuţitul lui Avram străin ne este,
    să creadă alţii c-aduce mântuire.
    La noi mioara ne vorbeşte,
    Treimea sfântă? Flori, ape şi iubire.

    Noi credem în sânziana cântând,
    în glasu-i ce ne mângâie-n noapte,
    ascultăm pădurea, un râu susurând.
    “Iubire!” zâna ne spune în şoapte.

    răspunde-i
  • Paul Alexandru
    • 25.10.2008

    Eu cred ca e bine sa se predea religie in scoli, altfel ar veni astia cu alte materii si mai groaznice..evolutionism si alte cele…insa pe cei de alte credinte nu ii obliga nimeni la orele de religie, ei pot merge la ale lor si sa vina la sfarsit de semestru cu situatia incheiata…eu asa stiam..

    răspunde-i
  • Ank
    • 27.03.2008

    E imposibil sa nu-mi invat copila despre Dumnezeul in care cred. Dar sunt perfect constienta ca atunci cand va fi cazul ea va face propriile alegeri. Si eu nu voi dori s-o controlez si nici n-o voi putea iubi mai putin daca ea nu va „corespunde” asteptarilor mele. Si, in final, religia nu are ce cauta in scoli. Religia se „preda” prin exemplu acasa, la biserica sau nu se preda deloc daca nu crezi.
    p.s. Am avut niste parinti moderni zic eu care nu m-au botezat de mica iar eu de buna voie si nesilita de nimeni 🙂 m-am botezat pe la 19 ani… intr-o biserica pe care am ales-o. Si nici eu nu mi-am botezat fetita.

    răspunde-i
  • c a
    • 16.03.2008

    Materii importante: pt educatia copiilor : cum sa comunici mai bine cu altul, cum sa ai incredere in tine, cum sa iti dezvolti abilitatile….si altele conforme cu cererea de pe piata muncii nu materii teoretice fara utilitate. Cine vrea sa citeasca va citi ! Exeplu personal al parintilor e important ! Sa nu avem pretentii de la cop sa citeasca daca noi adultii nu o facem.

    răspunde-i
  • c a
    • 12.03.2008

    Se vede ca Romania nu a trecut de Evul Mediu dpdv cultural si psihologic – – la noi Renasterea nu a ajuns….Vorba lui Radulescu Motru (sociolog rom)- sintem un popor tinar….prea tinar ….Poate ar fi bine sa se predea Istoria Religiilor – de catre un profesor – de istorie cu vaste cunostiinte de psihologie sociala…insa nu de un preot (de orice fel ar fi el)….Oricit de uman si deschis ar fi acel preot tot n-o sa reuseasca sa puna pe picior de egalitate toate religiile (in mintea lui)….etc…..etc….si atunci ma intreb cum o sa poata fi ne-partinitor…?! Nu mai vorbesc de manuale – in care e scris ceva de genul Dumnezeu pedepseste….etc…..
    A pune = intre Dzeu si pedeapsa-frica = blasfemie, indoctrinare, programare negativa, manipulare etc
    Dumnezeu e Iubire ! Nu e vreun capcaun care te agreseaza cind gresesti….insa e mai convenabil sa vinzi imaginea lui Dzeu asa, altfel cum ai mai manipula…mase intregi de oameni ?
    Bibliografie de iluminare: Gustave le Bon (psihosociolog francez)- Psihologia multimilor

    răspunde-i
  • cabral
    • 07.03.2008

    Cezar, eu nu contrazic ce spui tu, dar tu spui:

    […]E rusinos ca intr-un popor care se declara crestin in proportie de peste 90% si de 2000 de ani, o mare parte a populatiei nu stie nici macar notiunile elementare de religie crestina. […]

    Nu crezi ca ti-ai dat singur un raspuns?

    răspunde-i
  • Cezar
    • 07.03.2008

    Orele de religie trebuie sa fie obligatorii in scoala pana la sfarsit si ar trebui introduse si in facultati. Sunt necesare si cat mai multe emisiuni religioase la televiziune si radio, deoarece exista un mare gol de informatie religioasa in randul populatiei.E rusinos ca intr-un popor care se declara crestin in proportie de peste 90% si de 2000 de ani, o mare parte a populatiei nu stie nici macar notiunile elementare de religie crestina. Informatiile crestine trebuie sa fie date in primul rand in familie si in scoala. Numai ca multi parinti nu au cum sa le transmita copiilor notiuni de religie, pentru ca nu le stiu nici ei. Si chiar daca sunt parinti care stiu informatii religioase si le transmit copiilor lor, predarea religiei in scoala tot ar ramane necesara, pentru ca in scoala elevul aprofundeaza ceea ce a invatat acasa de mic. Daca omul nu are aceste informatii de mic, sunt slabe sanse sa caute singur. La fel si un pom, daca a crescut stramb, sunt slabe sanse sa se indrepte mai tarziu.
    Nu numai ca religia trebuie sa fie obligatorie la fel ca orice alta materie, ba chiar este mult mai importanta decat orice alta materie, pentru ca omul trebuie sa cunoasca ceea ce a revelat Dumnezeu. Scopul oricarui om trebuie sa fie mantuirea, dupa cuvintele Domnului Cristos, care a spus sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui. Din orice Biserica am face parte, important este sa fim crestini autentici, nu crestini doar cu numele, crestini de forma, pentru ca nu ne mantuieste faptul ca figuram intr-un registru de botez al unei Biserici sau al alteia. Primul pas pentru a putea fi crestini adevarati este informarea crestina. Si inainte de perioada comunista religia era obligatorie in scoala. Trebuie sa avem in vedere oricand faptul ca noi pe acest pamant suntem calatori. Mentinerea religiei in licee ca materie obligatorie este o necesitate si in acelasi timp este un drept fundamental.
    Moartea e o trecere in lumea de dincolo, nu o disparitie. Sunt foarte multe argumente si dovezi ca exista Dumnezeu si viata vesnica dupa moarte. De altfel, chiar si cuvantul „deces” („decesus”) inseamna, in limba latina, „trecere”. Important este sa fim pregaiti oricand pentru aceasta trecere. Pocainta de pacate nu trebuie amanata niciodata, din cel putin doua motive: in primul rand pentru ca nu se stie clipa decesului, iar cine moare cu sufletul necuratit de pacate nu mai poate avea iertare si ajunge in suferinta vesnica a iadului. Slujbele pentru cei decedati, parastasele, pomenile si rugaciunile nu ii pot ajuta decat pe cei care au decedat cu sufletul curatit de pacate. Daca o persoana a decedat cu sufletul necuratit de pacate, atunci nu mai poate fi ajutata. In al doilea rand, de regula, clipa decesului il surprinde pe om dupa cum traieste: daca a trait in viata departe de calea lui Dumnezeu, de obicei tot asa il surprinde clipa decesului: departe de Dumnezeu, cu sufletul necuratit de pacate.
    Una este istoria religiilor si cu totul altceva este predarea religiei. Noi avem nevoie de predarea religiei crestine. Religia crestina contine intregul adevar. Religiile necrestine contin doar franturi din adevar. Buddha, Mahomed si alti intemeietori de religii au fost doar oameni, dar Domnul Cristos a dovedit prin toata viata Sa, invataturile si minunile Sale ca este Fiul lui Dumnezeu intrupat, nu un simplu om. Daca ar fi fost un smplu om, nu ar fi putut sa invie mortii, sa invie El insusi din morti, sa potoleasca furtuna pe mare, sa vindece atatia orbi, bolnavi, etc. Apostolii au predicat toata viata despre Invierea Domnului Cristos si au murit pentru acest adevar. E clar ca nu ar fi murit ei pentru o minciuna. Marele matematician, fizician si filosof francez Blaise Pascal, spunea : „Cred cu bucurie in cuvantul acelora care si-au dat viata pentru ceea ce au spus. ”
    Recomand o carte cu titlul „Calauziri pentru cresterea si educarea ortodoxa a copiilor”. Poate fi citita direct pe internet, accesand linkul urmator
    http://www.profamilia.ro/tineri.asp?calauziri
    Va rog intrati aici, semnati petitia on-line pentru pastrarea religiei in licee si trimiteti mai departe. Am primit petitia de la un preot. Semnand petitia faceti o fapta buna. Este foarte important ca religia sa ramana in licee! Multumim!
    http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?PRCDOLL&1
    Semnati si trimiteti mai departe la cat mai multi
    Sunt foarte multe argumente si dovezi ca exista Dumnezeu si viata vesnica dupa moarte. Le-am redat pe scurt pe blogul http://www.cezar-iasi.blogspot.com/
    Pe blog mai gasiti petitie on-line, bara video, inregistrari video, videoclipuri, legaturi cu numeroase site-uri deosebit de interesante – unele dintre ele contin si posturi TV on-line si posturi de radio – carti care pot fi citite direct pe internet (fara a necesita descarcare in propriul calculator), recenzii de filme, articole, site-uri, adrese si numere de telefon ale unor asociatii care ofera servicii gratuite, etc. Va rog intrati pe blog şi trimiteti-l mai departe
    Cezar

    răspunde-i
  • Canadianca
    • 29.02.2008

    Religiile sunt doar un mijloc „crestinesc” de a face bani.
    Fiecare religie iti spune ca ea este adevarata credinta, fiecare religie are Dumnezeul ei , Allahul ei , Budha sau Iehova ei. Dar nu tot acelasi lucru reprezinta ? Divinitatea ? Creatorul ? Atunci pentru ce atatea religii cu ritualuri nesemnificative care le evidentiaza ? Atunci de ce ?
    Din scoli ar trebui sa fie scoase foarte multe materii iar aceasta ora de Religie sa fie schimbata. Cum ziceati mai sus… sa se invete istoria religiilor. Sa iti spuna de fiecare in parte care cu ce se mananca. Sa poti alege tu care ti se potriveste mai bine.
    Am facut din clasa 1 pana in clasa a 12 a religie. Si pentru ce ? Nu condamn … cred in Dumnezeu dar preotii din ziua de azi se aseamna atat de bine cu fariseii si carturarii din vremea de atunci…

    răspunde-i
  • adelina
    • 28.02.2008

    imi place acest subiect…..e ok

    răspunde-i
  • Loading...