Reguli simple pentru o dezbatere eficienta

Spuneam acum ceva timp ca oamenii nu mai stiu sa dezbata, tot ce fac este sa urle si sa-si spuna argumentele sus si tare, asteptand ca toti sa le cada la picioare…

Cred ca blogocearta ar fi un bun punct de inceput intru schimbare.

Ce vreau sa spun prin dezbatere… cand oamenii au argumente diferite au tendinta sa se enerveze si sa inceapa sa arunce cu noroi, metoda total neproductiva dealtfel, daca ii dai unui om cu firma-n cap si-i spui deschis „ba prostule!” nu te mai poti astepta sa-i schimbi punctul de vedere gresit (din punctul tau de vedere).

Un exemplu bun sunt comentariile si raspunsurile mele de la posturile drog – antidrog. Sunt mai multi care imi recomanda sa fiu open-minded si sa inteleg ca ar fi mai buna legalizarea drogurilor usoare, „uite Amsterdam ce oras cu oameni fericiti si relaxati, asta pentru ca marihuana e legalizata si poti sa-ti faci si saorme cu Maria-Ioana”.

Eh, in conditiile in care este mai mult decat clar (pentru mine) ca marihuana este poarta de intrare in lumea asta hada a drogurilor, sondajele efectuate pe dependentii din Romania sunt elocvente, atunci as putea considera ideea legalizarii drogurilor usoare drept aberanta. Mai mult, in conditiile in care mi-am pierdut prea multi prieteni naivi si open-minded din cauza drogurilor, si in conditiile in care fiecare in parte a inceput cu marihuana, atunci treaba devine personala si avem si componenta emotiva care sa potenteze prima parte, aceea primara si (sa spunem) obiectiva in care analizam logic problema.

Bun, deci avem prima componenta a pozitiei, cea rezultata din analiza logica si bazata pe studii, avem si componenta a doua, cea emotiva, teoretic ar trebui sa fiu un isteric haulitor care isi urla dreptatea si injura pe toata lumea care nu vede ca el, ca deh… el are dreptate. Ar trebui sa incep cu „bah cretinilor, nu vedeti realitatea?!”, nu?

Nu. Si va explic si de ce… asa inchizi dialogul, asa le inchizi urechile celor cu care vorbesti, ratezi premisele unei discutii deschise si totul esueaza lamentabil intr-un scandal imens si inutil. A, stiu ca scandalul face trafic dar parca incercam sa rezolvam din probleme, nu vroiam sa rupem trafic.ro in doua, nu?

Am citit mai multe carti despre comunicare, arta persuasiunii si alte tehnici de interactiune inter-umana. As fi putut face un post tehnic si doct, cu citate si fraze atent mestesugite, cred insa ca e mult mai elocvent sa vorbesti in exemple clare…

Reguli simple pentru o dezbatere eficienta:

– lasa omul sa vorbeasca, daca il intrerupi nu faci altceva decat sa incerci sa-i bagi cu forta ideile tale pe gat, va refuza si asa se incheie dialogul;

– asculta, nu pandi momentul in care trage aer ca sa te poti baga peste el;

– intelege logica celuilalt, chiar daca ideea in sine nu ti se pare buna incearca sa intelegi de ce omul respectiv simte/gandeste asa;

– pune-ti intrebari; daca omul are dreptate? Incearca sa vezi daca iti poti insusi argumentele lui. Daca nu ti le insusesti macar le vei intelege mai bine si le vei putea folosi ca si contra-argumente;

– combate ideea si argumentele, nu omul;

– fi constient ca, oriunde ar fi adevarul, oamenii au dreptul la opinie si chiar si dupa discutia / dezbaterea respectiva el ar putea ramane la aceleasi idei.

Nu e asa greu, nu?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • […] la Cabral despre comunicare si la Dragos Manac despre afacerile din online si desi diferite ambele articole sunt legate prin […]

    răspunde-i
  • Diana
    • 26.10.2008

    Felicitari pentru post! As mai adauga ceva la regulile de mai sus: cand vezi ca celalalt nu vrea cu nici un chip o dezbatere, lasa-l in treaba lui.

    răspunde-i
  • Niggerul
    • 26.10.2008

    ASA este fiecare are adevarul lui…si de obicei e bine sa culegi informatii de la toti.Si de la un prost ai ce invata!

    răspunde-i
  • Robintel
    • 25.10.2008

    Chestia cu open-minded e folosită ca să ni se bage pe gât diverse treburi. Cred că orice om are o minte deschisă la nou şu curioasă. Problema intervine atunci când cineva încearcă să transforme acest atu al unui individ într-o armă cu care să-l atace.

    răspunde-i
  • krossfire
    • 25.10.2008

    Si regula de baza a dezbaterii : Nu exista opinii corecte sau opinii incorecte ci doar opinii bine argumentate. Ca sa citez din Thank You For Smoking (desi Churchill a zis-o prima data ) : If you argue correctly, you’re never wrong !

    răspunde-i
  • JD
    • 25.10.2008

    Exista frica de a darama barierele blazarii, frica de noi insine si de ceea ce avem de spus. Putem schimba „lumea” prin exemplul propriu, chiar daca- imi veti spune k vom imbatrani pana la prima pala de „ceea ce trebuie sa fie”, insa…cu calm si rabdare….
    Oricum e mai bine asa decat sa acceptam ceea ce nu simtim!
    Cat despre droguri discutzia este lunga- zic eu si nu foarte placuta pe alocuri, mai ales ca…(fara suparare) o parte din „vedetele muzicii ro” „– „bagate” or ba pe parcursul vremii intr-o asa zisa campanie anti sunt consumatoare la randul lor. Nu judec pe nimeni, departe de mine acest lucru, insa pustii pe cine sa mai creada de fapt daca ar stii asta? E doar o intrebare retorica.
    Fiecare cautam ceva…contradictia!? e in noi!
    Nu va grabitzi in concluzii!

    răspunde-i
  • Omul-masina
    • 25.10.2008

    E mare nevoie de o civilizatie a comunicarii, atat in blogosfera, cat si in restul spatiului public romanesc. Mi se pare incredibil si inadmisibil ca persoane cu notorietate publica, ca vedete e cam greu sa le numesti, precum Serban Huidu si Victor Ciutacu se intrec in a-si arunca expresii suburbane pe bloguri.

    Daca oamenii astia, care sunt role-models pentru zeci de mii de romani, nu reusesc sa comunice civilizat, iar lumea casca gura la circul lor si se distreaza, inseamna ca societatea romaneasca si-a cam pierdut busola.

    @Cabral: foarte bun subiectul si ideea enuntarii unor reguli. Ar fi interesant de discutat diferente in functie de tipul comunicarii, de ex. face-to-face vs blog.

    răspunde-i
  • LaCiovique
    • 24.10.2008

    tu crezi ca inca se mai poate sa respecti regulile, indiferent daca vorbim de cele ale unei dezbateri sau de regulile de bun simt?
    ceea ce nu inteleg eu: se pare ca suntem multi gata sa o facem, se pare ca mai existam si cei care chiar o fac…si totusi, cum se face ca totul se pierde in peisaj? toate eforturile par sa piara undeva in spatiu…ceea ce eu nu imi explic este, de ce???

    răspunde-i
  • done8989
    • 24.10.2008

    să vezi ce distractiv e când tu aşa te comporţi de obicei, după regulile ălea şi întâlneşti pe cineva cu logoree. Şi eşti nevoit să stai cu el câteava zile – pentru că e tatăl tău şi e maniaco depresiv, iar când e în manie, logoreea e prima chestie care o observi.

    răspunde-i
  • Maria Magdalena
    • 24.10.2008

    @ketherius – I am ready for debate.
    Am aceeasi problema ca si tine.
    Conditiile sunt: exces de buna crestere, a traumatiza psihic interlocutorul :D, a se trece cu vederea micile scapari de cuvinte si a se focusa atentia pe ideea in sine dezbatuta.
    Propun o tema dificila de altfel, printre cele expuse in articol: marijuana, inceputul sfarsitului.
    Pozitia mea: Contra

    răspunde-i
  • Loading...