Programul simplu de întreținere

Când am scris despre cancerul pulmonar am promis că scriu postul ăsta. Dar leneș, bătrân și sclerozat fiind… m-am tot luat cu altele.

În esență genul ăsta de program se adresează celor care sunt prea leneși să se țină de treabă cum trebuie… dar sunt conștienți – totuși – că trebuie să facă ceva cu trupul lor. E ceva basic, de start, care te poate urni din… nefăcut nimic.

În esență despre ce este vorba? Despre o temperare a meniului, combinată cu un program de exerciții fizice zilnice.

Hai s-o luăm pe rând…

1. Dieta. E netul plin de diete. Pe majoritatea nu le cred.

Unele dintre ele, cele proaste, practică înfometarea… iar înfometarea dăunează întotdeauna, orice-ar fi.

Foamea nu e dietă, e prostie… asta din punctul meu de vedere.

Cele mai proaste (diete) încearcă să acționeze prin privarea corpului de diferite componente nutritive, astfel încât metabolismul să treacă pe panic mode și să consume doar din anumite resurse înmagazinate. Genul ăsta de dietă are cele mai multe șanse să te dezechilibreze. Nu sunt fan, ba chiar din contră.

Dietele bune sunt cele moderate, care te slăbesc sau te mențin constant printr-un meniu variat și care asigură corpului muniția pentru a lupta împotriva bolilor și a uzurii. Nu ajută la nimic dacă ai slăbit, când ai făcut asta cu prețul unei boli, a unei afecțiuni sau a îmbătrânirii premature a corpului.

Ideea este să găsești un echilibru între caloriile înfulecate și cele arse. Da, te poate ajuta un specialist. Sau bunul simț…

2. Exercițiile fizice.

Desigur, e plin de săli. Și sălile sunt pline de aparate, ore de fitness – mitness – freetness – boxing – floxing și alte -x-ing bumbastice.

Ca să-mi spun punctul de vedere din start… nu cred în lucrul cu aparate și greutăți. Desigur, dacă vorbim de acumulare de masă și alte asemenea e musai și lucrul cu aparate. Dar noi aici vorbim despre întreținere și tonifiere, nu de building…

În primul rând ai nevoie de efort aerob. De efort în care corpul consumă mult oxigen. Ca s-o spunem p-aia dreaptă… ai nevoie să gâfâi.

Așa că orice oră în care faci efort și gâfâi este bună, forma contează mai puțin.

Prima pe listă este alergarea. Sigur, în sală pe bandă, în aer liber pe pământ sau pistă de alergare. Din experiența proprie alergatul pe asfalt nu e bun. Dar asta ține de alegerea proprie, până la urmă. Și de echipament, într-o anumită măsură.

Sunt mulți care nu vor doar slăbire, vor și tonifiere. Și pentru asta se gândesc că e nevoie neapărat de sală, de aparate sofisticate și cu nume nepronunțabile.

Ei bine… există o variantă care nu include aparate dar la fel de eficientă pentru antrenament: lucrul cu propriul corp + gravitația.

Vă aduceți aminte de exercițiile de tip vechi? Genoflexiuni, abdomene, flotări, extensii? Toate alea sunt la fel de bune ca și lucrul cu aparatele.

Sigur, tot marketingul din spatele aparatelor astea scumpe și opulente o să mă contrazică în felurite feluri: siguranță, ergonomie, afecțiuni.

Și cât timp exercițiile sunt făcute în dorul.. lelii, cât timp sunt executate prost, ar avea dreptate marketingul ăsta.

Dar o flotare făcută corect nu are cu ce să-ți facă rău.

Abdomenele făcute prost afectează coloana și mușchii spatelui. Abdomenele făcute corect nu au cum să-ți facă rău.

Genoflexiunile făcute prost îți afectează coloana, genunchii și mușchii spatelui. Făcute corect îți fac doar bine.

Youtube-ul are multe filme în care ți se explică cum e rău și cum e bine, nu cred că are vreun rost să mă apuc eu aici în text când ai atâta video la dispoziție.

Mai mult de-atât, nu sunt împotriva aparatelor sau greutăților. Doar că ar trebui înțeles pentru ce sunt bune și pentru ce nu sunt bune.

Și dacă vorbim despre un program simplu de întreținere… nu avem nevoie de greutăți. Sau de aparate.

Deci, ca să concluzionăm cumva… programul simplu de întreținere arată așa:

1. Dieta – o dietă echilibrată și care conține cât mai multe alimente, care nu înfometează ci doar exclude excesul.

2. Exerciții clasice, împărțite în două ședințe zilnice de antrenament de 20 de minute:

– stretching;

– 100 de abdomene;

– 100 de genoflexiuni;

– 50 de flotări:

– stretching.

Cheia este să nu stai. Nu faci abdomenele, apoi geno, apoi flotările… cu pauze și gâfâieli între ele. Nu.

Faci o serie de 25 de abdomene, apoi 25 de geno, apoi 15 flotări, fără pauze. Respiri 30 de secunde și de la capăt cu abdomenele + geno + flotări. Și tot așa până termini. Nu te văita… e făcubil.

Ideea este că pentru fiecare exercițiu folosești grupe diferite de mușchi, așa că ar trebui să le poți combina fără probleme. La început va fi greu dar cu timpul… adică în câteva zile, te vei obișnui. Când vei simți că ți-e ușor… crește numărul de repetări.

Programul nu este pentru profi, este – așa cum spuneam – pentru cei care nu au timp, nu au chef sau nu au bani de săli din astea trendy-mandy… dar care și-au dat seama că trebuie să miște puțin.

Apoi, dacă simți că programul ăsta este prea puțin… te poți gândi la un abonament la sală, de exemplu. Sau la ore de înot. Sau la orice altceva mai organizat și mai scump. 🙂

Întrebări?

A, ca să nu începem discuția prost… am făcut 18 ani de sport de performanță, kickbox și thaibox, multiplu campion național de kickbox full și semi-contact, campion național de thaibox, vice-campion european de kickbox full-contact, am terminat și am o licență la o facultate de profil, făcut Școala Națională de Antrenori, am un master în management sportiv, sunt cel care a adus pentru prima data Tae-Bo în România… și-ar mai fi dar cred că ajunge pentru a argumenta cumva o opinie.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • CristianV
    • 22.02.2015

    Tocmai cand ma pregateam sa te injur si sa te fac in toate felurile ( nu ma intreba de ce ca nu stiu) nah ca am citit art. de mai sus la care conquer 100%.Cred ca exista peste 150 de exercitii care pot fi executate fara nici o sala (bara de la batatorul de covoare si un scaun pt. triceps anterior) in rest totul poate fi executat at home.Despre alergat aici ar fi o problema in Bucuresti,parc sau padure, altfel iti faci plamanii zdrentze de atata praf si gaze.Zero stress si sa nu te scoli satul de la masa.E inutil sa spun cred ca poti sa mananci 1/2Kg de slanina pe zi daca o si consumi, mai rau cu zaharul..e chiar nociv.
    Daca mai sunt sali cu antrenori capabili in arte martiale veti fi uimiti sa descoperiti ca mai mult de 1/4 din timpul sedintei ete incalzirea.Cand ai auns sa prestezi un up-chaoligi sau up-chagi sau whatever up sau down esti deja extenuat.Nu e aiurea si nici spartana metoda: mi se arata ca daca reusesti sa-ti sustii durerea si oboseala..spiritul poate intra in actiune spre adevarata insusire a artei martiale.

    răspunde-i
  • Silvica
    • 19.02.2015

    Asta am inceput si eu sa fac de cateva zile, pt ca am renuntat la sala din motive serioase (lene crasă). Problema cu “sala acasa” e ca e dificil sa fii consecvent. Tu cum te descurci in Africa? Nu vrei sa faci si cu Bob’ niste geno? :))

    răspunde-i
  • Valentin C.
    • 14.02.2015

    Cabral, cum recomanzi programul mentionat de tine? Zilnic sau o zi da una ba?
    Multumesc !

    • Silvica
      • 19.02.2015

      :))) o data pe saptamana… Maaaxim de doua ori, sa nu obosesti prea mult 😛

    răspunde-i
  • FybeR
    • 14.02.2015

    Felicitari cabral. E un articol reusit. Mai trebuia totusi adaugat un lucru. Pentru cei care nu isi gasesc vointa in niste exercitii ar trebui sa se regaseasca intr-un sport (fotbal, baschet) orice sport care necesita sa te misti:)….

    • Cabral Ibacka
      • 14.02.2015

      Nu. Asta mi se pare un risc care nu trebuie asumat. Dacă nu faci niciun fel de mișcare o să te lipești de toate întinderile, contracturile musculare și altele asemenea. 😉

    răspunde-i
  • Mirela
    • 13.02.2015

    Ai o recomandare unde se poate practica tae-bo în București? Mulțumesc!

    • Cabral Ibacka
      • 14.02.2015

      Draga mea, din păcate nu știu acum, nu am mai luat cursurile la rând de ceva vreme…

    răspunde-i
  • Diana
    • 13.02.2015

    In sfarsit cineva ce recunoaste ca alergatul pe asfalt nu e bun :d

    • Dragos
      • 13.02.2015

      În principiu alergatul nu este bun pentru încheieturi și articulații începând de la un număr de kilometri încolo. Asta pentru că solicită foarte mult aceste zone. Se recomandă zile de pauză de cross-training – bicicletă, înot și alte activități fără impact asupra zonelor mai-sus menționate.

    răspunde-i
  • Irina Radu
    • 13.02.2015

    Infometarea este pentru lenesi. Si nicio dieta nu face minuni daca zaci ca palamida’n canapea. Cand vrei rezultate trebuie sa-ti schimbi stilul de viata, adica: o alimentatie potrivita tie, somn destul si miscare. Da stiu, nimeni nu are timp, cu totii lucram pana la orele 19, dar sa faci 100 de abdomene seara cand ajungi acasa dureaza mai putin decat stresarea telecomenzii in cautarea unui film la care sa (adormi) te uiti.

    răspunde-i
  • andreeaw
    • 13.02.2015

    stii, ma gandeam acum cateva zile,, ca atunci cand eram copil nu eram grasa, dar alergam toata ziua pe afara si in casa nu aveam astampar, incercam tot felul de miscari… acum lucrez pe scaun la birou 9 ore si vin acasa si ma asez pe scaun la calculator; de slabit, am slabit ceva (vreo 8kg) cu ajutorul nutritionistului, dar miscarea asta… poate-mi deblocheaza si mie mijlocul care ma doare din cand in cand, etc. 🙂 Multumesc! Multumesc pentru ca chiar ma gandeam ca nu m-as simti confortabil sa alerg in jurul blocului (pe asfalt) si ma gandeam sa ma apuc usor-usor de niste abdomene 🙂

    răspunde-i
  • vrt
    • 12.02.2015

    Multumim pt info, ai grija prin Africa, m-a cam speriat Bobo 😀

    răspunde-i
  • Dragos
    • 12.02.2015

    Pentru mine alergatul înseamnă plăcere și relaxare (alerg pe terenul echipei de fotbal din localitate, asfaltul este într-adevăr ucigător de articulații). Dar pentru întreținere merge mai bine programul tău. Aș zice că cel mai bine este o oră de aerobic la sală, de 2-3 ori pe săptămână. Am fost reticent la început, dar se așează altfel kilogramele cu tonifierea asta 🙂

    Evident totul pleacă de la dieta echilibrată. Eu ajunsesem să alerg de 4 ori pe săptămână, un total de 35-40 de km. Și după trei luni de așa ceva am scăpat de fix 0 grame din cele 6 kilograme în plus pe care le aveam. Doar pentru că mâncam precum … nemâncatul 🙂

    răspunde-i
  • Loading...