Politica externa, Serbia, Kosovo…

kosovo Vad ca fierbe tara in continuare, majoritatea cunoscutilor mei au o parere destul de clara, unii pro, altii contra pozitiei Romaniei fata de independenta Kosovo.

Eu m-am invatat sa nu deschid gura pana nu sunt sigur de ceva, parerea-mi place s-o bazez pe cunostinte, nu pe datul cu presupusu’…
Ce imi dau seama insa, este ca din punct al diplomatiei externe, Romania nu prea avea alta varianta decat sa tina iar partea Serbiei.
Chiar daca in timp s-a tot folosit ideea ca in relatia Romania-Serbia, Romania este “mai prietena” decat Serbia, pana la urma cele doua tari sunt legate de mult mai multe lucruri, deja este un parteneriat care se intinde pe o perioada mult prea lunga ca sa ne facem brusc ca ploua.

Pentru ca, din punct de vedere subiectiv, criza Kosovo (sau cum vreti sa-i spunem) ar putea fi comparata cu (cea mai proasta varianta posibila) o criza ipotetica ce ar putea surveni in Transilvania noastra.

Si atunci, ce te-ar putea enerva mai mult decat intruziunea altor tari in treaba noastra? Daca noi, ca stat, teritoriu, entitate, suntem recunoscuti de atata amar de vreme, cat de corecta ar fi ruperea unui teritoriu romanesc si declararea lui ca “independent”?
Si la fel, cat de fair ar fi fata de noi ca tara, protapirea cu mainile in sold a unei tari vecine si recunoasterea ca stat independent a respectivului teritoriu?

Ok, situatiile sunt diferite, comasarea etniilor din Serbia-Kosovo duce la o stare de fapt mult diferita, de acord. Dar pana la urma, din punct de vedere al politicii externe, pentru Romania exista Serbia. Si atat. Macar pana cum.

Am auzit multe voci care tot aclama faptul ca americanii au recunoscut noul stat. Asa, si?!
Pai care ar fi treaba lor? A, ca si mot mondial, buricul Pamantului, normal ca si-au intins hulpavi labele si in zona asta, doar vorbim de centura de castitate a Rusiei, daca americanii se protapesc bine in zona asta atunci problema scopirii Rusiei se rezolva in mare parte.

Dar totusi, ca insemnatate pentru relatiile noastre, ii da ceva, cel mai mic lucru, dreptul SUA sa-si dea cu parerea?

Pana la urma am facut ce era normal sa facem. Poate ca, totusi, am fi putut face asta intr-un mod mai discret, nu cu toate tobele duduind… asta e adevarat.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • andreea
    • 26.02.2008

    @ cabral. ok acum am priceput ce vrei sa spui si sunt de acord. totusi, asta m-a indus pe mine in eroare :
    “Ce imi dau seama insa, este ca din punct al diplomatiei externe, Romania NU PREA AVEA ALTA VARIANTA decat sa tina iar partea Serbiei.”
    “pana la urma cele doua tari sunt legate de mult mai multe lucruri, deja este un parteneriat care se intinde pe o perioada mult prea lunga ca sa ne facem brusc ca ploua.”
    “Dar pana la urma, din punct de vedere al politicii externe, PT ROMANIA EXISTA SERBIA SI ATAT.”
    poate ca m-am uitat eu prea mult la nuante 🙂

    răspunde-i
  • crys
    • 26.02.2008

    PENTRU LORAND!
    CA BINE ZICI!

    răspunde-i
  • @cabral: SF sau nu, faptul ca se intampla unele lucruri prin Transilvania nu sunt chiar foarte bine cunoscute in restul tarii.

    Si nu spun asta din rautate sau pentru ca am mai multe informatii decat omul de langa mine. Ci pentru ca observ un anumit lucru, foarte usor de depistat. Investitiile in zona Transilvaniei sunt mult mai multe si mult mai mari, atat cele externe, cat si cele interne. Deci sub o forma sau ata economia Transilvana este in floare, comparativ cu cea din restul tarii (exclus Bucuresti).

    In ordinea asta de idei se gasesc agitatori de ambele parti (vezi Tokes si Vadim) care sa faca simpla gargara pe tema asta.

    Nu tin partea nimanui, eu sunt cred ca cea mai fericita combinatie europeana (francez, maghiar, german) si nici politizez foarte mult in mod public. Nu sunt nici membru a vreunui partid si nu agreez vre-o doctrina politica existenta in Romania la ora actuala.

    Sunt insa un om de business si observ aspectele care ma intereseaza si influneteaza. Si o autonomie, independenta si spune-i cum vrei, NU ar fi benefica Romaniei per ansamblu. Intr-adevar, ar fi extraordinara pentru Transilvania si atat. Si in mod cert nu as fi de acord cu autonomia a 2 judete din Romania, bazat pe criterii etnice.

    Adica c’mon people, suntem in secolul XXI, suntem membrii ai UE, drepturile minoritatilor sunt respectate si recunoscute, se preda in limba maghiara in scolile din regiunile respective, dpdv cultural totul este ok, nimeni nu ingradeste accesul la cultura.

    Si atunci pentru ce e nevoie de autonomie? Doar de dragul de a putea afirma ca au avut un succes rasunator impotriva autoritatilor romane? Sa fim seriosi.

    Sau din considerente istorice? Pentru ca Transilvania a fost a Imperiului Austro-Ungar acum foarte multa vreme? Get over it. De aceea e istorie, pentru a s-a intamplat si asta este.

    Cu riscul de a parea lame, ma intreb: pentru cine a luptat strabunicul meu, general francez, strabunica mea nemtoaica si strabunicul meu, nobil maghiar? Fiecare a luptat pentru ce credea el ca e mai biine si celalat credea ca e gresit. Si respect asta, pentru ca asa au fost crescuti sa creada ca e mai bine.

    Dar uite ca rezultatul a 3 credo-uri diferite sunt eu, o persoana care poate sa gandeasca in afara doctrinelor care i se impun fara voie.

    Si ca urmare, nu sunt de acord cu o diviziune, sub orice forma s-ar prezenta aceasta. Pentru ca tendinta este de globalizare cu accent pe individualitate. Pentru unii asta o sa sune absurd (cum adica globalizare cu individualitate?!?!) dar cei care pot sa gandeasca vor gandi. Cei care nu… de aceea exista o clasa conducatoare si una condusa, sa impuna niste idei.

    PS: Scuze daca am plictisit pe cineva, dar subiectul mi se pare foarte sensibili si de fiecare data cand e ridicat e tratat foarte superficial.

    răspunde-i
  • cabral
    • 26.02.2008

    De pe “Global incident map” am gasit o informatie…
    ———–
    [The Independent] SERBIA – Serbia endorses bomb attack on Kosovo border

    “Kosovo’s honeymoon as an independent state was rudely shattered yesterday when hundreds of Serbs converged on two border checkpoints separating Serbia from the newly free state and destroyed them with plastic explosives. United Nations peacekeepers evacuated by helicopter the police officers manning the checkpoints, and the vandals then used a tractor to push the metal sheds that functioned as checkpoint buildings down a hill and into a river.”
    —————-

    Informatia este venita de la The Independent. Articolul original este in link.

    răspunde-i
  • crys
    • 26.02.2008

    Draga nigger[iti spun asa de drag]pot sa iti spun urmatoarele,eu sunt asa 98 la suta romanca,unu la suta unguroaica si unu la suta moldoveanca,asa ca pazea,cea mai stupida combinatie.
    Inainte de toate vreau sa iti explic ceva;in faculta am avut multi prieteni unguri chiar si profesori,am si fost invitata de ei in UNGARIA la un FESTIVAL DE TEATRU,caci asta am terminat,U.A.T-ul,in fine erau super si chiar m-am inteles super cu ei a fost si o intamplare super amuzanta ,in U am fost invitati la un CASTELpentru o cina speciala purcel la protap……..un coleg de acolo avenit langa mine la masa si incerca omul sa ma abureasca,din vorba in vorba mi-a spus:”ce ochi superbi de unguroaica ai ,se vede ca esti de-a noastra” la care colegii mei au inceput sa rada si i-au spus ca sunt romanca,a facut omul o fata ,a si plecat de langa mine!
    Asa acum ca ai inteles ca nu am nimic cu ei iti spun urmatoarele,aici la noi exista mici tensiuni si chiar le simt,exista discutii aprinse si griji pentru ca am mai trecut prin asta si sincer iti spun ca atunci cand au fost problemele…….au fost romani care nu au iesit din casa de frica.
    Exista grupuri de interes care instiga si sunt foarte rai si incrancenati ,in ultima vreme am auzit multi cunoscuti de-ai mei punandu-si problema mutatului in alt oras la nevoie si printre ei si EU!
    Te pupa corcitura!

    răspunde-i
  • cabral
    • 26.02.2008

    @ Vizy – americanii, daca nu fac cumva sa stopeze suturile in fund, vor ajunge in situatia celui care esueaza lamentabil in incercarea de a controla totul si ajunge sa nu mai controleze nici cand urineaza…

    Despre ce au facut CATIVA MAGHIARI pe la noi in ultimele zile… sincer sa fiu, nu cred ca-i baga nimeni in seama. Este evident ca sunt focuri de paie starnite de neni care vor atentie, nu cred ca stam pe un butoi cu pulbere…

    @ Mayra, punctul tau de vedere este foarte corect.

    Acum, cei CATIVA care militeaza pentru autonomie, la ce fel de autonomie se refera ei? Administrativa, economica si politica… nu? Pai care este diferenta intre independenta si “autonomia” asta?

    Ce cred eu ca ar trebui spus este, in contextul in care spunem “nu ne temem”, ca nu avem de ce sa ne temem.
    Situatia din zonele respective nu are nici o legatura cu imaginea pe care cei CATIVA incearca sa ne-o lipeasca de creier. Daca avea cineva de ce sa se teama de secui, am fi vazut si noi de ce. Dar nu am vazut decat cativa agitatori, nu am vazut mase pe strazi, demonstratii si manifestari pe scara larga, deci la noi discutia este inexistenta.

    Revenind la Kosovo… situatia a ramas exploziva de prea mult timp ca sa nu se ajunga in sitiatia asta… vedea-vom ce se intampla in continuare.

    @ Arhi – nu pleci nicaieri, tara te vrea!

    @ Lorand – nu e chiar SF ce spui acolo, dar:
    – mai presus de interesul acestora se va interpune interesele Europei si (mai ales) Americii. Noi suntem centura de castitate a Rusiei, nu risca sa pericliteze situatia asta pentru “respectarea” dreptului minoritatilor
    – am indoieli mari ca populatia din zona respectiva se gandeste serios la asa ceva.

    @ Andreea – ai dreptate in ceea ce spui despre Serbia-Kosovo, nu ai inteles insa foarte bine argumentele mele.
    Nu am zis ca Romania a ales pozitia asta din cauza ochelarilor de cal sau pentru ca ne temem ca asa ceva s-ar fi posibil si la noi. Paralela cu noi am facut-o pentru a arata ce inseamna starea asta pentru o tara, nu faceam paralele directe.

    Despre pozitia noastra… au mai fost tari care au refuzat sa recunoasca, ideea este ca noi am fost foarte categorici. Tam-tam-ul din Parlament, alocutiunea Presedintelui, pozitia partidelor, toate au avut un aer atat de categoric si de rapid (a doua zi am reactionat de parca ne pregatisem pentru asta cativa ani inainte) incat toata atentia a fost atrasa de noi.

    Independenta este diferita de autonomie. Hai sa vedem cat de diferita este…

    @ crys – te intreaba asta nigger (nem nigger, felle-felle), sunt tensiuni pe acolo pe la tine? Eu am prieteni, chiar multi, in zona aia si am vorbit cu o parte din ei zilele astea… Toti mi-au ras in nas cand i-am intrebat, “nu are nimeni probleme de genul asta, in afara de voi aia din Bucuresti”, mi-au raspuns.

    @ Mayra – cred ca stiu de ce “excursie” zici tu, si de declaratie. Omul a interpretat drept un sprijin acordat secuilor vizita Presedintelui in zona. Nu stiu cati au pufnit in ras, eu asta am facut cand am auzit…

    Iar despre analistul pe care-l citezi tu… gluma asta rautacioasa ascunde, pana la urma, adevarul de care vorbim, nu a alergat nimeni minoritatile, cu gand de represio, convietuirea functioneaza si toate flasnetele astea nu fac nimic in afara de valuri in cada… zic eu.

    răspunde-i
  • Mayra
    • 25.02.2008

    Draga Lorand, cam aceeasi era ideea, insa desigur, imbracata altfel…
    Exact acelasi lucru il spuneam si eu mai sus. Daca nu m-ai inteles initial,(si te refereai la scenariul meu:D ) voi incerca sa-mi explic succint, inca o data, ideea. Iti voi da un exemplu concret: Spuneam in primul comentariu despre cei doi senatori UDMR, care au mers nu oficial, ci privat in Kosovo, pentru a urmari “festivitatea” de declarare a independentei Kosovo. Cu care scop crezi? In opinia sa si a celorlalti maghizari (ma gandesc fara sa am prea multe indoieli), pentru a vedea cum acolo “sunt recunoscute drepturile minoritatilor”, si de ce nu, pentru a dobandi un eventual “model” spre implinirea dezideratului secuimii. Nimic mai tembel, nimic mai absurd, nimic mai fantastic(unul dintre ei, Sogor Csaba, a iesit si la rampa repede-repejor, cu o declaratie zilele trecute in urma “vizitei” sau excursiei, mai bine spus) ! E de-a dreptul tragic-comic in opinia mea. Dar sa revin.
    In Kosovo, se intampla ce se intampla, tocmai fiindca drepturile minoritarilor nu au fost respectate intocmai. Acest lucru NU se va intampla in Romania. Nici acum, si nici peste trei secole. Imi poti spune tu, sau vreun cetatean roman, de etnie maghiara, un singur exemplu de drept sau drepturi pentru minoritari, care sa fi fost incalcat,e de vreun guvern? Guverne care, desigur, au continut si elementul maghiar. ???…
    In comentariul anterior, concluzia mea era cam asa : Romania este a romanilor! Un million jumate de maghiari, minoritari, nu vor pune garduri (granite) in inima tarii, in Transilvania! Nici turcii din Dobrogea in Dobrogea, nici lipovenii din Delta in Delta, si nici maghiarii din Transilvania! Nu acesta este destinul teritoriului carpato-danubiano-pontic, sa devina o tara mare de republici mititele! Retorica este o arta, si as aminti in final remarca unui bun observator si analist din presa scrisa: “Fratilor minoritari, acum este vremea voastra! Sariti, ba, pe nevolnicii astia de romani si luati-le pamantul de sub cur! Asa le trebuie, daca nu v-au rupt gatu’ la timp!”.
    Bine zis, nu?…

    răspunde-i
  • crys
    • 25.02.2008

    Mai fratilor mai,eu sunt ARDELEANCA din MURES,PAI SA VEZI AICI DISCUTII PE LA COLTURI!
    Gluma-i gluma dar eu deja citesc piata imobiliara de prin alte zone……………!
    Am trait din plin toate evenimentele din trcut si sincer e GROASA,sincera sa fiu mai am si eu niscaiva sange de Attila si chiar nu am nimic cu ei,unii sunt in regula dar altiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii……………ti-ar trage ficatu-n teapa ’ember'[omule]!

    răspunde-i
  • andreea
    • 25.02.2008

    ok. sunt de acord cu tine, romania trebuia sa tina partea serbiei, dar nu sunt de acord cu motivele tale.
    romania nu a facut asta pt ca are ochelari de cal si vede doar serbia in fata. nu o face din simpla prietenie si nici nu cred o face pt ca situatia cu transilvania e similara. in primul rand, ce s-a intamplat saptamanile astea in kosovo e nimic mai mult decat incalcarea unor legi internationale. nu poti sa ii iei unei tari o parte din tara fara sa o consulti si fara acordul ei. sunt totusi o tara suverana. in plus, sebia nu mai e ca pe vremea radicalilor ca milosevici, la conducere sunt niste pro-europeni care incearca sa aduca tara pe linia de plutire. asta e problema cu acest kosovo. poate ca independenta ar fii cea mai buna idee avand in vedere situatia de acolo.DAR nu fara acordul serbiei. asta au spus si romanii. si nu au reactionat dur, si-au spus parerea la bruxelles pt ca suntem un stat suveran, suntem membrii UE si avem si noi un cuvant de spus. situatia cu transilvania nu e similara in primul rand pt ca noi nu i-am omorat cu sutele pe maghiari si in al doilea rand pt ca nu se pune problema de independenta – membrii UE nu pot sa isi modifice granitele. autonomie poate pt secui, dar oricum autonomie a avut si kosovo pana acum. independenta e diferita de autonomie.
    cam atat am vrut sa spun 🙂

    răspunde-i
  • Eu vad situatia un pic altfel: Harghita si Covasna nu vor putea face mare lucru. Nu pentru ca nu ar incerca sau pentru ca cineva nu-i va opri.

    Ci dintr-un considerent foarte clar: se afla in mijlocul tarii. Cum credeti ca poate sa devina aceasta regiune independenta sau autonoma, inconjurata fiind de catre Romania? Absurd, nu?

    Dar daca ridicam urmatoarea utopie: Covasna si Harghita militeaza pentru independenta si autonomie si mai vine si restul Transilvaniei si zice “Gata, ne-a fost de ajuns, noi vrem sa ne rupem de Romania! Nu mai vrem sa tinem in spate economia celorlalte regiuni, ne descurcam mult mai bine fara voi.” ?

    E cunoscut foarte bine faptul ca o mana de baieti destepti, la care li se mai zice si “Grupul de la Cluj” fac o treaba buna la conducerea economica si politica a Romaniei. Deci scenariul de mai sus nu se va intampla, de aceea am si denumit-o “utopie”.

    Dar daca intr-o buna zi nu foarte indepartata isi vor schimba parerea?

    răspunde-i
  • Loading...