Pentru un angajat, ideea de “sa-i moara capra concurentei” este cea mai proasta posibila…

La noi oamenii nu inteleg – sau nu vor sa inteleaga – ideea ca uneori acea capra a vecinului este la fel de importanta ca si capra ta.

Si hai sa vorbim pe un exemplu aplicat: George munceste la compania Varicela S.R.L., Marius munceste la compania Herpes S.R.L., companii rivale si care activeaza pe aceeasi piata.

Pe o piata libera este normal si de incurajat sa lucrezi, sa crezi si sa slujesti compania care te plateste. Psihologic vorbind, dupa o perioada buna de activitate la aceeasi companie, apare si loialitatea psihica, nu numai cea materiala.

Asadar George iubeste compania unde lucreaza, la fel cum Marius iubeste Herpes S.R.L. ca si cand ar fi patronul… dar ei sunt doar angajati la firmele astea doua.

Ei bine, daca George afla ca angajatorul lui, Varicela, a crescut in ultimul trimestru foarte mult, si ca Herpes – compania unde lucreaza Marius – se apropie de faliment… ei bine, daca afla asta el va spun Suntem tari, i-am invins!

Ce nu intelege el este ca dupa ce Herpes si-a anuntat falimentul se vor intampla doua lucruri:

– angajatorul lui George, societatea care s-a dezvoltat, acum este mai relaxat. Nu se mai gandeste la bonusuri, la prime, la cresteri de salariu… pentru ca nu mai are concurenta, nu mai trebuie sa stea cu piciorul pe acceleratie atat de apasat. Asta inseamna ca munca lui George nu va mai fi atat de importanta;

– Marius ramane fara slujba. Avand in vedere ca Varicela si Herpes erau cei mai mari jucatori de pe piata respectiva, in momentul in care Herpes l-a disponibilizat pe Marius… unde credeti ca va incerca el sa se angajeze? La firma la care deja lucreaza George!

Si astea doua lucruri ce inseamna? Inseamna ca George are probleme duble: nu mai e atat de important pentru angajatorul lui, iar pozitia lui mai este amenintata si de Marius (care fiind disperat ca nu are job se gandeste ca ar putea cere un salariu mai mic si asa l-ar putea da la o parte pe George).

Deci… de ce s-a bucurat George cand a aflat ca firma concurenta a dat faliment? De prost. A, ca poate concurenta le facea probleme si le diminua cota de piata… se prea poate. Dar asta era pentru George o sansa in plus sa se afirme!

Sigur, daca stam sa vorbim pe marginea lui what if putem gasi si scenarii care sa intoarca – macar partial – concluzia. Insa daca privesti situatia per ansamblu… chiar daca iti doresti ca firma la care lucrezi sa creasca si sa mearga bine, ar trebui sa le doresti firmelor care alcatuiesc concurenta angajatorilor tai macar… supravietuirea.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Radu-Stefan
    • 07.10.2011

    Atunci cand nu mai ai competitor de piata ce se intampla cu vanzarile? Cresc, logic. Deci firma o sa aiba mai multi bani. Ma gandesc ca daca firma are mai multi bani, o sa ii imparta si cu angajatii cumva. Cel putin asa se intampla cu o firma normala la cap.

    • Mihaela
      • 07.10.2011

      Asta cu “firma normala la cap” m-a dat pe spate. Ce vezi tu in normalitate? Pune-te in pielea bossului si vezi ce e normalitatea. Tu daca ai avea un profit de 100% ai imparti cu angajatii sau ai reinvesti? Pai atunci se duce naibii firma si tu esti agentie de caritate nu firma. Si apoi orice “firma normala la cap” angajeaza personal platit cat mai putin. Ai auzit de categoriile de angajati: Sefi, Sefuti, Fututi si Rasfututi…..ei ultimele doua categorii ies din normalul la care te gandesti tu.

    răspunde-i
  • Grig
    • 07.10.2011

    Problema românului este că nu priveşte în perspectivă…

    răspunde-i
  • ela
    • 05.10.2011
    răspunde-i
  • Oana
    • 05.10.2011

    Problema e ca unii angajati se bucura inclusiv cand firma lor nu are clienti (deci ei stau degeaba) fara sa realizeze ca pot ajunge sa nu mai aiba job. Asa ca filosofia ta va fi greu de inteles pentru multi :).

    răspunde-i
  • macanta
    • 05.10.2011

    grele timpuri,insa cred ca esti optimist daca crezi ca marcel va fi angajat dupa ce a dus o firma la faliment :))

    răspunde-i
  • Mihaela
    • 04.10.2011

    Mai Cabral tu ai o problema cu vreo firma si nu stii cum sa o rezolvi…..aici nu e vorba de sa moara capra vecinului ci de economia de piata. Da, raspunsul e la Cristi. Pe de alta parte firma care a ramas monopol s-ar putea sa-l dea afara pe George care are un salariu mare acum…restructurare de posturi si apoi sa reangajeze sub alta denumire de post pe altcineva care va face acelasi lucru pe care l-a facut George…dar cu salariu mai mic si cu atat mai mult nici Marius nu ar mai fi angajat in bransa pentru ca are un target mare ca si salariu. Ar trebui sa se reprofileze amandoi in momentul in care ar vedea ca pe piata nu a ramas decat o firma monopol

    răspunde-i
  • cristi
    • 04.10.2011

    Firma ramasa pe piata pe termen scurt va avea o crestere a profitului insa pe termen lung o diminuare pana in momentul in care va aparea un nou concurent pe piata. Motivul este ca fiind detinatoare de monopol nu va mai mari salariile angajatilor si nu va acorda bonusuri stiind bine ca Marius sau George n-ar gasi un loc de munca mai bun. Astfel angajatii n-ar mai trudi asa de tare ca si pe vremea competitiei si a bonusurilor. De asemenea firma supravietuitoare nu va mai investi in cercetare sau publicitate la fel de mult ca si inainte. Nu degeaba se spune ca motoul economiei e concurenta.

    răspunde-i
  • loredanaP
    • 04.10.2011

    Herpes si Varicela :))
    Si la job e ca si in viata privata: sa moara tapul vecinilor… Nu ne gandim ca un rau trage dupa sine alt rau…

    răspunde-i
  • sya.android
    • 04.10.2011

    Total de acord!
    Partea cea mai tare, este ca atunci cand ai o concurenta te si chinui sa ii depasesti, indiferent daca esti CEO sau programatorul de la etajul 2. Cu atat mai mult cu cat ajungi in perioada aia de loialitate pshihologica…

    Problema e cand o firma o limiteaza pe cealalta prin metode abuzive, sau pur si simplu obtinute din cauza unui sistem tampit, vezi cazul patentelor in SUA…atunci ce ti-ai dori pentru acea firma? Ok, inteleg concurenta e buna, dar prin aceste metode, nu exista concurenta de fapt… pentru ca indiferent daca platesti taxe pe licentiere sau platesti cercetare pentru a reinventa apa, ajungi sa scoti un produs scump, care o sa te ruineze… si deci firma cu patente are monopol…indirect… sau gresesc?

    Si fara legatura cu subiectul, poate doar putin :)), am si eu cateva curiozitati:
    1. Ce post ocupa George si Marius in cadrul celor 2 firme? Sa stiu daca le vreau raul sau nu :))
    2. In ce domeniu activeaza cele 2 firme, ca poate ma intereseaza si sa trimit si eu un CV :)))

    răspunde-i
  • Loading...