O să muriți de grija celorlalți, bre.

boss like a bossE bine să fii critic.

E bine să vezi toate greșelile.

E bine să deschizi gura și să spui atunci cand o greșeală a supărat.

E bine să iei la mișto și să ironizezi.

 

Ce zici, e corect ce-am scris mai sus?

Mi se pare că mult prea mulți de-ai noștri se ghidează după aceste gânduri simple și tranșante. E bine așa?

Eu cred că-i bine așa:

E bine să fii critic. Cu tine însuți.

E bine să vezi toate greșelile tale.

E bine să deschizi gura și să spui atunci când o greșeală de-ale tale a supărat.

E bine să te iei la mișto și să te autoironizezi.

 Dă X o bășină? Intră repede Y, trage bășina adânc în piept, apoi se apucă și comentează vitejește cum că bășina nu e calitativă, cum că nu e destul de aromată și… a fost și cam mică! Ce bășină nașpa, ce dezamăgire!

Da, s-a umplut lumea on-line și off-line de critici, ironii, urecheli și puneri la punct.

Dă X o bășină? Intră repede Y, trage bășina adânc în piept, apoi se apucă și comentează vitejește cum că bășina nu e calitativă, cum că nu e destul de aromată și… a fost și cam mică! Ce bășină nașpa, ce dezamăgire!

Am zis de mai multe ori… nu înțeleg de unde au ai noștri apetitul ăsta de a sta și a comenta de rău viețile altora.

A, că vorbim de decizii care ne afectează, de oameni politici care ne reprezintă, de angajați ai statului care trebuie să-și facă treaba? De acord, stăm și disecăm, pentru că avem un interes clar, pentru că faptele și deciziile respective ne afectează direct.

Dar altfel… nu e chiar dureros să trăiești comentându-le altora acțiunile, gesturile, alegerile? Chiar așa, să mori de grija altuia?!

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Bogdan N
    • 23.04.2014

    Poti sa aduci o critica si intr-un mod frumos, fara sa folosesti cuvinte aiurea 😀

    răspunde-i
  • Paul Cristian
    • 23.04.2014

    Youtube-ul e plin de oameni de acest gen. Nu am inteles niciodata de ce oameni care pana la urma fac muzica care nu te deranjeaza, din contra suna calitativ, suna bine, de ex Puya sau Connect-r, sunt asa criticati de parca cineva le-a bagat pe gat muzica lor. E atat de simplu: nu-ti place, nu asculti sau daca tii neaparat sa iti dai cu parerea fa-o intr-un mod civilizat. Pana la urma oamenii nu inteleg cat efort depun ei si asta e doar un exemplu ce mi-a venit in minte.

    In momentul in care vom incerca sa fim civilizati si sa avem bun simt, sa sustinem si sa respectam munca oamenilor sau a celor care incearca sa faca ceva bun, vom fi cu adevarat oameni si Romania va mai avea o sansa.

    răspunde-i
  • Simona
    • 23.04.2014

    Mi-a placut ce ai spus si o sa spun si aici asa cum am spus si pe Facebook atunci cand am dat share articolului: Mie imi e mila tare de cei care sunt asa! Trebuie sa ai o viata mica si trista sa stai mereu de grija altora!

    răspunde-i
  • Năpăstuita
    • 22.04.2014

    Si mie mi-a disparut. Of! O sa sintetizez. Ideea era ca indiferent de cata constiinta de sine avem, de cat de corecti credem sa suntem, toti, dar absolut toti , ne ascundem dupa o masca prost alcatuita dar care ne leagana noaptea la culcare o constinta chinuita..ca sa ne putem culca si sa ne trezim a doua zi fara pata. Toti tradam dar ne ascundem micimea sub pretexte mizerabile, toti criticam si barfim ca sa umplem goluri in noi insine, toti punem in carca altuia ceea ce nu putem sa ducem pe umerii nostri..Nu stiu cine poate spune ca e intr-adevar si total sincer atat cu el cat si cu altii..Ca isi asuma total tot ce e defect la el si frumos la altii..Pentru ca ar fi utopic. Pentru ca suntem neputinciosi, pentru ca suntem mici..pentru ca suntem oameni.

    răspunde-i
  • Cronos
    • 22.04.2014

    auch, mi-a disparut frumusete de comentariu :((((
    io` nu mai tocesc o tura botoanele !
    In rezumat, nu`s de acord cu marele om pe tema asta.
    Atata timp cat critica/comentariile/observatiile sunt fondate…

    • lotusull
      • 23.04.2014

      La ora asta sunt fresh, imi prieste alergatul dupa copii 🙂
      Baza suna cam asa: ” apetitul de a sta și a comenta de rău viețile altora.” Acel ” de rău” e cuvantul cheie. E o chestiune de nuanta, nu de filosofie 🙂

    • lotusull
      • 22.04.2014

      Pai cred ca e o diferenta intre critica constructiva si atitudinea aia meschina in care-l desfiintezi pe celalalt. 🙂
      Tind sa cred ca e adevarata vorba aia ce spune ca-l vedem pe celalalt prin prisma a ceea ce suntem noi. Adica, daca limitele mele sunt fix cat laturile unei cutii cu chibrituri nu am cum sa vad un munte ca fiind un Munte. Logic, nu ? 🙂 E valabila si viceversa, desigur. ( vezi, de exemplu, situatiile in care daca eu nu obisnuiesc sa lovesc sub centura sau pe la spate imi e greu sa-mi imaginez ca celalalt ar face asta ).

    răspunde-i
  • Tavi
    • 22.04.2014

    Eu comentez rar, dar și când mă apucă… logoree. Așadar…

    Eu cred că, în mare, oamenii critică și/sau comentează negativ pentru un confort personal. Pentru că cel mai simplu exercițiu de imaginație este să te pui în locul altuia într-o situație optimă pentru tine și să compari rezultatul pe care l-ai obține tu – în condițiile în care totul merge exact cum ai vrea și n-ar exista factori externi în afara controlului tău – cu rezultatul practic obținut de respectivul.
    Exemplu: eu nu joc fotbal, nu sunt bun deloc la sportul ăsta. DAR, dacă aș fi avut talent nativ, cum pretind ăștia de la Steaua că ar avea, păi frățică, m-aș antrena tot timpul, n-aș pierde nopțile prin cluburi, mi-aș vedea de treabă, aș trage pentru echipa națională, și aș fi un exemplu! Ăștia își bat joc de oportunitățile pe care le au, și dezamăgesc constant!
    A se observa mai sus cât de simplu mi-a fost să mă erijez în expert. Și asta în ORICE domeniu, indiferent cât de tangențial. Că de pe margine e ușor. A, da’ poate ăla a crescut copil sărac și, dând de bani, n-a știut să-și controleze reacțiile emotive și face niște excese, mai ales având în vedere imaturitatea emoțională asociată vârstei.
    Sau poate și-a dat seama că mulți îi sunt prieteni superficiali, interesați mai mult de celebritatea și venitul material apărute subit decât de personalitatea sa, și trece printr-o fază depresivă, prin urmare nu-i stă capul la schemele repetate la antrenamente.
    Sau… dar nu, eu în locul lui știi ce-aș fi făcut? Aș fi… Da, dar eu n-am avut noroc în viață! Dacă muncesc? Da, trag tare! Adică, mă rog… trag cât e cazul, că ce, când ăștia de lângă mine își iau 7-8 pauze pe ziua de lucru, eu sunt mai prost să mă rup cu munca? Mai ales la salariul ăsta… că e bătaie de joc, și e vina guvernului, clar, că peștele de la cap se-mpute. Normal că n-am cum eu să schimb situația! Dar dacă aveam banii ăstuia… e, altă situație, eram motivat, nu mă frecam toată ziua prin cluburi și la șoping, deci d-aia zic că ăsta-și bate joc!
    Concluzia: eu sunt mai bun ca ăla (pe hârtie), și trebuie să le explic oamenilor cum ăla e un luzăr, ca să mă simt superior.

    De ce nu se întâmplă chiar în halul ăsta și prin alte părți, însă? Păi, eu cred că prin alte părți oamenii au o educație a muncii, și le intră în cap de la bun început că numai de ei depinde unde vor ajunge în viață: tragi tare, e mai greu, dar ajungi mai sus. No pain, no gain. Dacă stai pe margine și comentezi, vei rămâne un comentator de pe margine. Și n-are rost să-l invidiezi p-ăla și p-ălălalt, că nu au ajuns unde sunt jucând bambilici. Și aici nu vorbesc de pseudo-vedete a la Paris Hilton sau Kardashians, că alea sunt famous, dar nu și admirate.

    • Cabral Ibacka
      • 23.04.2014

      Tavi, te rog să comentezi mai des pe aici, face diferența.
      Asta: ”Concluzia: eu sunt mai bun ca ăla (pe hârtie), și trebuie să le explic oamenilor cum ăla e un luzăr, ca să mă simt superior.” face toți banii.

    răspunde-i
  • Hristos a Inviat!
    Ce se întâmplă dacă ai putea dona în scopuri caritabile, și primești banii înapoi în totalitate ? Se pare ca ar fi o captură, dar asta e exact ceea ce Asociația “Salvează o inimă” face prin intermediul platformei de donații online http://www.salveazaoinima.ro.
    Platforma a fost lansată acum o lună de zile ,și permite utilizatorilor să doneze pentru cauzele umanitare înscrise pe platformă, iar în schimb donatorul primește la schimb un voucher de reduceri pe magazinele partenere platformei. Voucherul de reduceri este primit de către donator direct pe adresa sa de e-mail și conține un cod unic, care mai apoi este recunoscut de către magazinele partenerela folosirea acestuia.Pe lângă faptul că platforma recompensează pe donatori dar în același timp oferă transparență banilor donați.
    “Donația minima ce se realizează pe platforma este de 10 lei și se face prin sistemul securizat de la Mobilpay. Ne dorim ca prin această platformă să atragem cat mai multe companii și mai ales și ONG-uri pentru a strânge fondurile necesare pentru îndeplinirea proiectelor sociale. Timpul acordat de către platformă pentru o cauză sau ONG pentru strangerea de fonduri este de 96 de zile calendaristice.
    Draga Cabral ne-am bucura daca ai scrie cateva randuri despre proiectul nostru http://www.salveazaoinima.ro Prin acest lucru dorim sa ajutam cat mai multi copii bolnaviori.

    • Cronos
      • 22.04.2014

      Stimate domn…sa nu fie cu suparare..dar…zici ca cel mai potrivit loc in care sa promovezi initiativa in cauza (laudabila de altfel) este chiar intr-un articol cu titlul „o sa muriti de grija celorlalti”?
      adica…

      ps: acest comentariu nu este un spam ci doar o mostra de critica constructiva :)))))))

    răspunde-i
  • gAnY
    • 21.04.2014

    Deschide televizorul, ProTV – Mãmãrutã=same shit, no offence.

    răspunde-i
  • lotusull
    • 21.04.2014

    Cred ca e ceva de genul: vaai, ce pai ai in ochi, omule, am spus eu, nevazand bârna din ochii mei 🙂
    Nu stiu de ce asa. Una din posibilele explicatii e confortul. Adica e mai confortabil ca gest sa-l punem pe celalalt sub lupa, sa-l disecam, etc decat sa ne uitam in oglinda si, fara sa ne mintim, sa ne vedem cu cele bune si cele mai putin bune. Si nu stiu cat si cati suntem dispusi sa acceptam ca mai avem aspecte ce-ar putea fi imbunatatite, la care am mai putea lucra.
    Spunea cineva, nu mai stiu cine, ceva de genul: ” barfeste cat mai estetic cu putinta ” . Si asta mi-a sunat cumva fain, cumva a provocarea de a cauta in celalalt, dincolo de observarea celor ce sunt, ceea ce e frumos 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 22.04.2014

      Bârfește cât mai estetic cu putință.
      Interesant… 🙂

    răspunde-i
  • Loading...