Asta mi-a spus a mea după ce ne-am certat la cuțite pe tema analizelor, O să mori prea devreme, nesimțitule, și-o să rămân ca proasta să te jelesc!
Într-un fel (un fel greșit, evident) prostul se mândrește atunci când aude din astea… se simte important în viața lui. În alt fel… așa de prost să fiu, să mor din nesimțire?
[foto: SONY SLT-A99V | 16mm F4 1/1000 ISO100]
Asta se întâmpla atunci când, după o îndelungată perioadă de nesimțire, am catadicsit să-mi fac analizele de sânge. Doctorul a ridicat ochii din foaie, s-a uitat la mine cu ochi mirați și mi-a zis pe un ton nutru: Ai trei șanse din patru să evolueze în ceva groaznic de dureros și care ți-ar putea lua și viața. Ce naiba mănânci?! Sport mai facem și noi? Și de ce-ai așteptat atât ca să-ți faci nenorocitele astea de analize?!
Păi ce să aștept? Ce așteptăm cu toții… să am mai mult timp disponibil, să am mai puține lucruri de făcut, să-mi fie mai la îndemână, să am chef… și așa trec săptămânile și lunile, se face anul și la analize nu catadicsim să mergem. Și murim prea devreme, din nesimțire.
Scriu asta din prisma experienței personale și preluând mesajul Misiunea 150. Campania asta de conștientizare este necesară, mai ales că trăim în țara în care auzim des Nu mă duc la doctor, că ăia îți găsesc câte ceva de rău de fiecare dată…!.
Ce înseamnă Misiunea 150? 150 este nivelul corect de trigliceride din sânge.
Ce sunt trigliceridele?
Treaba e relativ simplă: dupa luarea mesei, organismul transformă caloriile în plus in trigliceride si le depozitează in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu.
Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca peste nivelul normal de 150.
De aici și numele de Misiunea 150… campania asta de conștientizare e gândită în așa fel încât oamenii să realizeze pericolul pe care îl reprezintă HTG (hipetrigliceridemia).
Ce poți să pățești de la HTG? Poț ajunge la Pancreatită = dureri groaznice și chiar și deces. Poți face o frumusețe de accident vascular = știi ce e, cum se manifestă și cum se termină. Poți primi cadou un infarct, pentru că este demonstrată corelația dintre HTG și incidența crescută a infarctului. Poți face diabet sau poți dezvolta o sărăcie care se numește ficat gras non-alcoolic = steatoza hepatica, steatohepatita sau ciroza hepatica. Și demența poate fi declanșată și/sau agravată de HTG. Te mai poți delecta și cu afecțiuni circulatorii la nivelul picioarelor și nu numai.
Desigur, aș putea intra în amănunte dar țin și la timpul tău și la timpul meu, e clar că HTG-ul ăsta face nenorociri și dacă vrei să te informezi mai în amănunt ai la dispoziție multe materiale pe Misiunea150.ro.
HTG – trigliceridele mărite sunt un silent killer. Nu doare, nu jenează, nu deranjează… până când o face și-atunci e mult mai greu de salvat și reparat.
Ce ai de făcut? ANALIZELE DE SÂNGE. Poți merge la o clinică, analizele de sânge minime (care conțin și analiza trigliceridelor) costă în jur de 40-50 de lei. Mai mult de-atât, dacă te duci la doctorul de familie îți poate da trimitere și faci analizele gratuit. Deci nu-i vreun mare efort, mișcă fundul ăla leneș!
Ce mai poți face?
Supraveghează puțin alimentația și fă ceva sport (și un jogging ușor contează enorm), o viață echilibrată face minuni…
Spune-mi o chestie… când ți-ai făcut ultima oară analizele de sânge? La ce interval de timp le repeți?
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.