Nu vorbim aproape niciodata despre bine…

Asa suntem obisnuiti, educati, crescuti, sa nu vorbim niciodata despre bine. In schimb… iubim raul, il cultivam, il adoram.

Gresesc? Pai hai sa va demonstrez ca nu gresesc…

Hai sa vedem cum curg la noi convorbirile telefonice:

Varianta 1, cea legata de bine, se termina brusc, este neinteresanta:

– Salut, bai, ce faci?

– Pai ce sa fac… bine!

– Aha. Uite de ce te-am sunat: as avea nevoie de o bormasina.

suparata in mizerie

Varianta 2, cea legata de rau…:

– Salut, bai, ce faci?

– Uite, cam rau…

– Aoleu, da’ ce-ai patit?!

Ai vazut? Cand e de rau… sarim sa aflam detalii. Da-o incolo de bormasina, mai spune-mi despre raul prin care treci!

– Bai, iti spun, chiar mi-e greu!

– Asa rau?! Spune-mi mai mult…

Brusc nu mai e pe fuga, acum avem timp sa ne povestim, sa ne spunem. Stai sa ma fac mai comod si te ascult mintenas!                                             [sursa foto: Dreamstime]

– Da, deci trec printr-o perioada groaznica…

– Auzi… nu vrei tu sa ne vedem, mai bine? Stam la o bere si-mi povestesti pe indelete…

E timp, tata, lasa treaba si alte chestii, chiar nu mai e graba, hai sa ne vedem si sa aflu toate detaliile.

Nu intelege gresit, nu spun ca ne bucuram la auzul unor vesti rele legate de cunoscuti sau prieteni de-ai nostri. Nu asta spun eu… spun doar ca nu gasim nimic interesant de vorbit despre binele lor, dar cand e de rau.. vrem sa aflam mai multe.

Da, exista si ideea conform careia daca afli… sunt sanse sa intervii si sa ajuti.

Dar nu asta primeaza cand ne rascracim mai bine pe fotoliu indemnandu-l pe celalalt sa-si povesteasca belelele…

De-aia zic… nu vorbim aproape deloc despre bine, vorbim mai ales despre rau.

Pai si-atunci cum sa nu ti se para intreaga viata o drama?!

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Dan
    • 13.08.2013

    Ma gandesc ca raspunsul la o stire negativa este aacela prezentat de tine pentru ca, daca un prieten o duce bine, nu e cazul sa intervii, in schimb daca o duce rau poate are nevoie de cineva cu care sa povesteasca, poate are nevoie de un ajutor… Deci n-as judecat doar prin prisma asta.

    răspunde-i
  • Gorby
    • 07.08.2013

    Pai, cand e bine, nu simti nevoia sa ajuti, sau sa fii langa omul respectiv, dar atunci cand apar problemele, greutatile si cand auzi vocea molesita a cuiva, daca iti este apropiat, simti nevoia de a fi langa el si de a-l ajuta.

    răspunde-i
  • Alice
    • 07.08.2013

    Eu cred ca suntem mai atenti si cerem mai multe amanunte cand auzim ceva de rau si atunci cand ne intereseaza, cand ne pasa, cand simtitm nevoia sa empatizam cu persoana, s-o incurajam, sa-i dam si un sfat, eventual. De multe ori, cand povestesti cuiva ca „ceva e nasol’, vorbind si impartasind ajunge sa nu ti se mai para atat de grav, sa nu mai vezi chiar negru, sa afli ca s-a intamplat si altora si au supravietuit…intelegeti ideea…ca unii o fac din motivele enumerate mai sus, de genul „ma bucur cand vad ca si altuia ii e rau” sau din nevoia de un subiect de conversatie ulterior cu altii, adica „ai auzit draga ce a patit x?”, e adevarat, dar nu sunt singurele motive….desi nu pare, multi chiar suntem oameni :). Tu Cabral, stii asta, pt ca si tu esti acel gen de Om….

    răspunde-i
  • Andrei
    • 07.08.2013

    Bravo, bravo Cabral.
    Mintea tinde catre negativ, trebuie sa invatam sa ne-o stapanim. Si atunci schimbarile vor fii pe masura

    răspunde-i
  • calu lu fat-frumos
    • 07.08.2013

    Uite si stirile de la noi fata de stirile de afara. La noi sunt stiri despre toate nenorocirile din tara, nu afli nimic altceva. La nemti n-am vazut ca se plange nimeni de cozile de pe autostrazile lor, si daca aia n-au autostrazi n-are nimeni. La noi e un „must say” sa te plangi ca ce greu e sa stai in gip pe DN1. Si mai e si mentalitatea asta sa te plangi de bani, doar ca unii se plang ca n-au bani sa-si schimbe gipu sau sa-si mai faca o casa la munte, altii ca n-au bani de intretinere. Pentru ca e periculos sa spui c-o duci bine, starnesti invidii sau incepe lumea sa-ti ceara bani.

    răspunde-i
  • Georgi
    • 07.08.2013

    Ai dreptate,nu m-am gandit la asta.Dar primul lucru care mi-a venit in minte a fost ca atunci cand am vorbit cu cineva la telefon si a fost vesnica introducere „ce faci? ” ,eu zic „bine” ..si persoana aia zice „aa da? Cum asa?”..mi s-a parut ca ma ia peste picior,nefiind obsinuita cu treaba asta.
    Dar acum,hai sa fim seriosi.O persoana cand nu vrea sa stie lumea ca nu ii e bine,nu zice la telefon „nu fac prea bine”.Pentru ca stie ca celalat va intreba „da’ ce ai”..si apoi persoana respectiva incepe si insira problemele.Eu de exemplu,daca nu sunt ok si nu vreau sa spun si altora,pur si simplu zic ca fac bine.Si gata 😀

    răspunde-i
  • aWizard
    • 06.08.2013

    De multe ori cand o duc rau si cineva ma intreaba spun ca o duc „bine” sa nu fiu luat la intrebari….Banuiesc ca asa face toata lumea. Acuma depinde cine intreaba.

    răspunde-i
  • anca
    • 06.08.2013

    Eu am senzatia ca oricum toata lumea se plange din orice, si daca le spui ca esti bine, sanatos si fericit se uita ciudat la tine. Mai mult, te mai intreba: sigur nu ascunzi ceva despre care nu vrei sa povestesti?

    răspunde-i
  • The One
    • 06.08.2013

    Eu consider ca ai doar partial dreptate. Lumea mai vorbeste si despre chestii bune. Problema e ca societatea ne face (sau incearca sa ne faca) pe toti optimisti. Asa ca fiecare persoana se asteapta „sa ii fie bine”. Asta ar fi obisnuit pentru ei. Nimanui nu ii atrage atentia obisnuitul, asa ca ai nevoie fie de o nemultumire, o dezamagire, fie de o bucurie extraordinara (peste acel „bine” impus de societate).
    Un exemplu ar fi daca persoana cu care vorbesti spune ca s-a angajat intr-un loc mai bun, a intrat la facultate, a sarbatorit ceva etc. In cazurile acestea nu cred ca nu ai replica cu un „spune-mi mai multe!”. Nu va fi niciodata o persoana care sa vorbeasca cu cineva „Bai! Imi curge apa calda!”, pentru ca evident ca toata lumea se asteapta sa „curga apa calda”. In schimb o conversatie de genul „Bai! Nu mai imi curge apa calda!” este mult mai posibila. Mai mult, este vazuta ca o adevarata drama.
    Poate sunt eu optimist, dar cred ca inca se mai vorbeste si despre bine. In schimb ai dreptate cand zici ca raul si drama atrage mai multa atentie.

    răspunde-i
  • alex mazilu
    • 06.08.2013

    C.
    daca am da si nume in online…

    buna idee R.
    cred ca fac si eu la fel…

    răspunde-i
  • Loading...