Nu știu ce ne face atât de răi

Dă-i un play și citește. Poate ai tu răspunsul…

Obișnuiam să cred că răi sunt oamenii proști. Și de-a lungul anilor cam așa mi-a rezultat… proștii sunt răi prin definiție.

Nu pot înțelege, nu se pot integra, nu pot înainta în carieră pentru că… nu-i duce capul.

Și-atunci fac rău, în speranța că rezolvă ceva.

Dar au trecut anii și nu-mi ieșea o chestie la calcul… sunt mult mai mulți oameni răi, decât oameni proști.

Deci am greșit, nu era asta.

De unde atâția răi?

De unde atâta răutate?

Ce-i face pe unii oameni să devină răi? Să-i facă să bârfească, să mintă, să înșele, să fure…

lacrimi de femeie (1 of 1)

Dacă-i vorba de bani… înțeleg motivul. Nu-l accept, nu-s de acord, dar măcar înțeleg.

X îi face rău lui Y pentru bani. Ok, înțeleg dinamica.

Hai să spunem că și din dragoste faci rău. Parțile întunecate ale iubirii… gelozia, invidia, singurătatea… toate astea îi fac pe unii să facă rău.

Nu-i bine, e chiar rău, dar… și aici, înțelegem dinamica.

Totuși… sunt atât de mulți oameni care fac rău degeaba încât nu poți da vina doar pe bani și probleme în iubire.

Ce ne-a făcut să devenim atât de răi*?

Ce ne face să ne înjurăm și să ne scuipăm prin trafic, să ne săpăm la muncă, să ne bârfim prin vecini, să ne zgâriem mașinile prin parcare sau să ne luăm morții la rând prin supermarketuri?

Pe cuvânt că nu știu ce ne face atât de răi.

Știi tu?  Scrie într-un comentariu…

*și să nu înțelegi greșit, eu cred că – prin definiție – omul e bun. Omul, așa cum îl văd eu, poate face atât de multe lucruri bune pentru el și pentru ceilalți încât exact chestia asta mă face să privesc perplex comportamentul multora dintre noi, oameni care ar putea fi buni… dar mustesc de răutate. Și cred că de cele mai multe ori… degeaba.

 

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Diana
    • 15.01.2021

    Cred ca avem un flagel, lipsa de empatie! Nesansa de a fi crescut fara sa ne punem in locul celuilalt, nesansa de a fi avut parinti prea ocupati sa explice si preocupati sa dicteze, sa impuna! Nesansa de a avea tati prea severi, care au uitat ca efervescenta copilului nu trebuie pedepsita!

    Stiu ca este un clieseu, dar chiar cred ca cei mai multi sunt rai pentru ca au pierdut legatura cu copilul din ei, cu dumnezeirea, cu umilinta (aici referindu-ma la a fi umil = a fi constient de efemeritatea ta).

    răspunde-i
  • Ecaterina
    • 15.01.2021

    Nici eu nu inteleg, de multe ori mi-am pus intrebarea: de ce iti doresti sa faci rau cand poti foarte bine sa stai linistit si sa iti vezi de viata ta ? Citisem niste studii la un moment dat, ce spuneau ca unii oameni fac rau pentru a se simti ei bine sau : daca a murit capra mea, mai bine sa moara si capra vecinului. Dar e foarte complexa faza, sunt unii care au boli psihice (si la noi in Romania, psihologul si psihiatrul sunt considerati tabu – prin urmare raman netratati).
    In trafic. Uneori in trafic esti rau pentru ca ai o spaima imensa pt ca iti poti pierde viata din cauza unei alte persoane. Odata, la o intersectie, o duba de marfa nu s-a asigurat si voia sa se puna pe prima banda – sa se urce pe mine probabil. M-a fortat (din impuls) sa ma duc pe contrasens. Pe contrasens venea un tir. Din fericire era la vreo 2-3 secunde distanta si am apucat sa claxonex puternic si sa zbor rapid inapoi pe banda. Cum sa nu injuri? Cum sa nu plangi ? Cum sa nu tipi ? Bine asta e o cauza in trafic, ca sunt si care sunt rai degeaba in trafic 🙂 .

    răspunde-i
  • Daiana
    • 15.01.2021

    Citeste chiar daca e putin cam lung. Raspunsul la intrebarea ta de la dl M.Cartarescu. Cand am vazut articolul si intrebarea. fix la citatul asta mi-a sarit gandul. Enjoy:

    “Daca traiesti numai in Romania, e posibil sa nu-ti dai seama ca e ceva in neregula cu lumea din jur. Ai culoarea mediului si te misti o data cu el. Esti una cu toti ceilalti.
    Dar daca te intorci, dupa o vreme indelungata, in tara e cu neputinta sa nu fii izbit de cat de anormala e umanitatea de aici. De cat de chinuiti sunt oamenii si de cat de rai devin din cauza asta.
    Nu se poate sa nu fii uluit de faptul, de pilda, ca una dintre cele mai raspandite strategii de supravietuire este mitocania agresiva.
    In orice tara civilizata oamenii incearca sa-si menajeze nervii cat se poate de mult. Sunt prevenitori unii fata de altii in forme duse aproape pana la caricatura.
    Si-au dezvoltat zambete sociale si ritualuri de contact care sa elimine, practic, posibilitatea oricaror conflicte.
    Cand cineva te contrazice, ii zambesti si spui: “We agree to disagree” (“am cazut de acord ca nu suntem de acord”).
    Cand cineva te calca pe picior, te grabesti sa-ti ceri tu scuze. O ipocrizie blanda si surazatoare te intampina peste tot, ca un balsam care alina toate ranile si satisface toate susceptibilitatile.
    Aceasta ipocrizie poarta numele de politete si e esentiala pentru fluidizarea substantei sociale.
    Romanul nu este asa pentru ca nu poate fi, obiectiv, asa. Pentru ca la noi, daca esti bun, esti calcat in picioare.
    Sa ne imaginam o tanara care devine vanzatoare. Isi iubeste meseria si isi propune sa fie cat mai draguta si mai serviabila cu clientii. Zambetul profesional, acel zambet care vinde marfa, i se va sterge insa curand de pe fata dupa ce vreo cinci-sase insi ii vor tranti cate-o badaranie sau vor incepe sa urle la ea ca nebunii, chiar din prima zi de lucru.
    Sunt toate sansele ca dupa o luna de zile zambetul sa-i dispara complet, iar dupa un an sa avem vanzatoarea noastra standard, acra si scarbita, care te repede de nu te vezi.
    Badaranii de care-am vorbit nu sunt nici ei badarani din nastere. Si ei sunt bieti oameni la care s-a urlat si care-au fost umiliti de cand se stiu. Au devenit scarbosi pentru ca au simtit pe pielea lor ca nu tine sa fii dragut cu ceilalti.
    Pentru ca, la toate ghiseele, au rezolvat numai urland. Pentru ca doar fiind mitocani au avansat social, calcand peste cei blanzi. In armata, soldatii sunt extrem de chinuiti “in perioada” de sergentii lor. Cand ajung ei insisi sergenti, ii chinuiesc pe noii recruti si mai abitir.
    Si tot asa, in toate straturile sociale si la toate nivelurile, romanii sunt proprii calai si propriile victime intr-o societate profund alienata psihic, o societate isterica.
    Cred ca asta ne distinge, ca romani, in lume, la ora actuala: tensiunea continua la nivelul vietii cotidiene. Starea continua de explozie, care ne provoaca ulcere si atacuri cerebrale.
    Conflictul generalizat al fiecaruia cu fiecare. Nu vreau sa spun prin asta ca suntem fundamental rai.
    Fireste, ne-au impins spre asta saracia si lipsa de orizont, carentele de educatie, perplexitatea maselor taranesti dezradacinate si aduse in ghetourile marilor orase. Pot fi si alte explicatii obiective.
    Dar e inca ceva, mai subtil, mai intunecat in tot acest cinism social. Inraiti de lumea in mijlocul careia traim, cu timpul incepe sa ne placa sa fim rai. Sadismul nostru rabufneste atunci in insulta si obscenitate.
    Incepem sa ne mandrim cu grobianismul nostru si, exhibitionisti ai moralei, ne dezbracam voluptuos de caracter in aplauzele excitate ale publicului.
    Curand, devenim la fel de cinici, la fel de incapabili de a distinge binele de rau ca tarfele si noii imbogatiti.
    Ascensiunea (sau doar supravietuirea) noastra sociala e marele premiu castigat cu pretul mitocaniei.
    Iar cercul acestei nevroze nationale nu ar putea fi spart decat printr-o lunga terapie care, ca orice demers psihanalitic, ar fi lunga, scumpa si cu un rezultat incert. Nu cred ca ne-o putem permite deocamdata.”

    răspunde-i
  • Katy
    • 14.01.2021

    Da. Si eu cred ca toți oamenii sunt buni, ca ne naștem buni și experiențele ne schimba.
    Eu cred ca suferința face ca oamenii sa fie rai. Și nu ma refer doar la suferința fizica, ci mai ales la cea mentală. Eu n-am întâlnit un om fericit care sa fie rău cu cineva. Știu, fericirea tine puțin, dar dacă un om este împlinit și mulțumit de el însuși, acel om n-o sa fie rău.
    Și încă sper ca lumea va deveni mai buna și ca oamenii vor înțelege ca dacă fiecare se schimba in bine, tuturor ne va fi mai bine.
    Știu, schimbarea e grea și doare, dar cât de frumoasa e viața de după schimbare, acea viața trăită frumos!

    răspunde-i
  • Sorin D
    • 14.01.2021

    Probabil niste frustrari sau neimpliniri pe toate planurile si care cu timpul aceste frustrari sau presiuni interne nu au rasuflat pe nicaieri, iar acei oameni nu vor sau nu stiu cum sa isi managerieze “iesirile” iar acum le iese rautatea prin toti porii.

    răspunde-i
  • M
    • 14.01.2021

    Lipsa de respect.
    Suna simplu, dar nu e.

    răspunde-i
  • Marilena
    • 14.01.2021

    Eu nu cred ca lipsa educatiei ii face pe oameni rai…vad atatia oameni educati, care sunt foarte rai si oameni fara prea multa educatie, care ti-ar da si haina de pe ei…parerea mea este ca prea multa competitivitate intre oameni duce la aparitia rautatii gratuite, pentru ca aceasta competitivitate este inteleasa gresit de cei mai multi….adica nu mai este despre a fi zilnic mai bun decat am fost ieri, ci de a demonstra ca sunt mai bun sau mai destept sau mai bogat, etc decat X sau decat Y, totul este in competitie cu ceilalti si putini se gandesc doar sa isi imbunatateasca zilnic propria persoana, fara sa o compare cu altcineva…de aici se naste si invidia si gelozia si rautatea…

    răspunde-i
  • irina
    • 14.01.2021

    Pentru că oamenii și-au pierdut încet, treptat, dar și sigur obiceiul de a gândi înainte de a acționa.
    Măcar 30 de secunde să ne batem capul cu: „dacă fac/spun asta ce se va întâmpla cu mine? dar cu cel de alături?” cred că ar face o diferență.
    Dar oamenii vor doar să fie liberi! Milioane de oameni cu milioane de definții ale libertății…
    Și din ce în ce mai multe persoane își vor spiritul liber de constrângerea unei idei citite / preluate de la altcineva: „păi ceee, mă învață pe mine ….. ce să fac / cum să fiu?”
    Dar altfel modele vizuale, strălucitoare care transformă un număr din ce în ce mai mare de indivizi în adevărate turme loiale sunt cu ghiotura :(. Ele nu provoacă individul la niciun fel de efort. Apar, se lipesc de retină, își strâng rapid gloata și destul de repede se și evaporă. Doar că între timp au mai apărut încă alte ‘jde mii de modele la fel.

    răspunde-i
  • Mihai
    • 14.01.2021

    Lipsa educatiei. In ochii mei lipsa educatiei duce si la rautate, si la nesimtire, si la frustrari, etc!

    răspunde-i
  • gio
    • 13.06.2017

    Necunoasterea si ignoranta (e valabila in orice domeniu, fie ca esti religios, fie ca esti pur si simplu fara sa stii de ce)
    Ficare om are o parere, cum vrei sa afli adevărul daca nu cauti unde trebuie ?

    răspunde-i
  • Loading...