Nu-i bine nicicum la romani?

Bucuresti zapada ianuarie 2014Prietenul Tiberiu mi-a scris un mail. Un mail legat de zapada si de lopata. Dupa ce sambata am trebaluit la zapada vreo doua ore, iar duminica vreo trei, am inteles ce vrea sa zica. Ii reproduc integral mailul mai jos. 
Citeste si, de vrei, spune si tu ce crezi.

Lene ? Da, poate ca dobandita prin educatie se poate numi si asa. Eu insa i-as spune nesimtire.

Nesimtirea de a reprosa autoritatilor locale ca nu intervin, ca nu dau zapada inclusiv pana la usa de la scara blocului, daca s-ar putea.

Dar, daca aceleasi autoritati locale incheie contracte cu firme care sa se ocupe cu asa ceva, din nou li se reprosaza ca da, de contracte avem noi nevoie ?

Dar bineinteles, stau in casa, se uita pe geam si isi spun in barba ca uite, nu vine nimeni sa le dea zapada din fata blocului.

Si ce daca si-au parcat masinile astfel incat sa faca imposibila operatiunea de deszapezire mecanizata ? Sa vina  cu lopetile, de la primarie, de la ADP, nu conteaza, dar sa vina.

E greu sa iesi pana afara, sa eliberezi carosabilul? Sa dai zapada din fata scarii ? Macar doi oameni de fiecare scara daca ar iesi, in maxim 10 minute s-ar face loc si pentru pietoni, pe trotuar, si pentru masini.

Dar nu, e mai bine sa stea cu cafeluta fierbinte la geam, sa se uite cum „Iata, nici acum nu au venit inca cei de la primarie sa dea zapada!”.

Ca trebuie sa iasa pana la buticul din colt, sa ia un pachet de tigari dar e cam mare zapada, nu au pe unde trece.

Pe sosele la fel – nu trece nimeni cu plugurile, dar uitam ca toata media (in special media) are ca subiect “fierbinte” tocmai contractarile pentru deszapezire, si an de an se repeta obsesiv ca la noi costa deszapezirea mai mult ca in Finlanda sau Norvegia, apropape dublu decat in tarile nordice.

Ce se omite insa cu buna-stiinta este ca la noi costul pe kilometru este pe intreg sezonul de iarna. Ceea ce in final iti arata tie, celui care ai puterea de a discerne, care sunt diferentele reale.

Contractele finlandezilor sunt publice, pe site-urile primariilor locale, nu se poate spune ca nu s-ar sti costurile reale, dar na, unde ar mai fi subiectul de reporatje, de stiri, de talkshow-uri ? Asadar, se acuza cand se fac contracte, se acuza daca nu se fac contracte.

Ce s-au mai bucurat baietii ca nu mai fac armata ! Cei care au ajuns la maturitate in ultimii ani chiar nu au habar ce anume inseamna. Ceva din fime, parca….

A, daca e zapada mare intre sau inspre niste localitati uitate de lume, unde e armata, de ce nu intervine ?  La inundatii la fel, unde e armata ? Nu este. Nu mai este, mai bine zis.

Si alora de la Smurd – au fost multe voci ca – ce le trebuie masini mai performante? Si ce, nu au decat o singura senilata (2013)?

A , anul asta au mai multe? 16 ? Da, senilate le trebuia, mai bine luau mai multe masini. A, au luat masini de teren ? La ce le trebuie, sa ia mai bine mai multe ambulante. Ia uite cate ambulante au, mai bine luau elicoptere, sa aiba pentru interventii urgente. Cum, nu au decat un avion ? Si culmea, au si zburat cu el si acum e la revizie ? Nu-i bine !

Nu-i bine nicicum la romani.

Tiberiu.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Groaznic, traim in Romania cred ca asta e explicatia. Cum lucram in domeniul tractarilor auto in Timisoara, cum da zapada cum vin accidentele, nu are nimeni treaba, sa ninga ca e frumos!

    răspunde-i
  • panuccio
    • 29.01.2014

    romanul este gica-contra. se aseamana, prin aceasta, cu francezii, eternii râleurs ai europei. e si bine, e si rau. multa energie cheltuita pentru scopuri uneori discutabile, dar si un fel de deget aratat autoritatilor, sa stie ca suntem aici. stiu, o sa spui ca degeaba ne agitam, insa tot ma bine te agiti in van decat deloc. parerea mea 🙂

    răspunde-i
  • Daniela
    • 28.01.2014

    Tin minte cand eram mica ca se faceau curateniile alea generale ca sa zic asa de primavara si toamna in jurul blocului: se curatau frunzele, gunoaiele, se taiau la copaci crengile in plus sau alea vechi, uscate si toata lumea se strangea din bloc sa faca asta. Odata cu trecerea anilor s-a imputinat lumea la simtul civic si mobilizare.

    Eu stau in Maramures, Baia Mare. A nins vreo 2-3 zile prin noiembrie si dupa aceea pauza. Acuma ce mai fulguieste putin prin oras, dar ma apuca groaza cand vine si pe aici ninsoare si viscol ca vad ca eu si cu vecinu’ – care stam la parter, o sa iesim sa curatam, in rest nimica.

    Si atunci prin noiembrie am iesit eu cu lopata si am curatat tot prin jurul blocului, toata aleea, in jurul parcarilor, la masina mea si NU, nu am aruncat pe alte masini sau in strada (avem loc unde putem arunca fara sa incomodeze pe nimeni). Ieseau tot felul de oameni din bloc, printre care barbati in floarea varstei si ma laudau pentru gest dar nicidecum sa ma intrebe daca am nevoie de ajutor sau sa vina si ei la lopatat impreuna cu mine. Mai tarziuc a iesit vecinul meu de la parter si a mai lopatat restul ce se depusese dupa ce am plecat eu in casa transpirata pana la piele.
    Sa mai zic oare de turturi? Astia de la etajul IV pot sa ajunga cu coada maturii la turturi sa ii arunce (bineinteles cu vigilenta maxima) in asa fel daca ies eu din scara sa nu-mi pice mie in cap (cum era de altfel sa se intample asta anul trecut de am tras o sperietura ca-n povesti ca nu aveam nimica pe cap).

    Cand stateam cu tatal meu la fel, nu era zi sa nu ies eu sau sora-mea sau taica-meu la lopatat in jurul casei, sa aruncam nametii de pe acoperis (ne urcam pe scara mare care o avem) si de aruncat turturii de zapada.

    Nu e normal sa vrei sa fii considerat european, sa vrei sa ai o tara civilizata dar sa nu depui minimul de efort pentru asta. Vrei sa nu pici ca prostul cand iesi din casa pe scarile inghetate? Pune mana si arunca sare, nisip, fa ceva nu astepta sa vina altii sa faca. Da, bineinteles, nu zic ca nu e bine sa ai ajutor la lopatat si ca nu vreau sa vina nimeni sa ma ajute dar nu am asteptat niciodata sa se adune nameti de metri si sa fiu ingropata cand ies afara. La fel si cu mizeria si cu toate celelalte. Un oras nu se face frumos doar batand din palme.

    In alta ordine de idei nu o sa uit niciodata cand am parcat acum doi ani pe o strada din Viena in fata unei cladiri in reamenajare (se refaceau peretii, varuiau, izolau etc). Cand m-am intors a doua zi mare mi-a fost mirarea sa mi-o gasesc acoperita toata cu folia cat si alte masini care erau parcate pe acolo. L-am intrebat pe prietenul la care stateam, cum de imi este masina acoperita si a inceput sa rada: „Da’ ce vroiai sa o gasesti cu vopsea? Vroiai sa pice mizerie pe ea?” Cuvintele sunt de prisos..

    răspunde-i
  • Dragos
    • 28.01.2014

    Am editat ieri o poza cu „Batman slaps Robin”, era dementiala, pe subiectul asta. Imi pare rau ca sunt pe .m si nu ti-o pot trimite:)

    răspunde-i
  • rox
    • 28.01.2014

    de sambata am dat la zapada de m-am acrit, masina, trotuar, alee pt intrat in bloc …. ma duc sa dau si la tomberoane, ca nah, tre sa sa fie si acolo liber., apare o vecina in secunda doi, aaaaa, da nu e bine, ca ninge, de ce dai acum zapada? vecina imi explica cat de idioata sunt, in conditiile in care daca eu nu lopatam ea nu putea sa ajunga la tomberoane.

    sa mai zic ca barbatii de pe scara mea ma sustineau vizual? ei la caldura in casa, eu afara n viscol.

    ps: astept cu nerabdare ninsoarea de maine, mai fac economie la abomentul pt sala :))

    răspunde-i
  • Oana A
    • 28.01.2014

    o lopata, celofan si 5 minute ! azi-dimineata, omu’ meu a incarcat toata zapada din jurul masinii pe o „patura” de celofan, apoi amandoi am tras-o pana la coltul blocului, ca s-o poata ridica masina primariei. 5 minute a durat totul.

    răspunde-i
  • Dana
    • 28.01.2014

    Cam asa e… Din fericire, vecinii mei sunt super… si eu, femeie alaturi de copil (cu lopetica in joaca), sot si alti 10 vecini am dat 3 ore la lopata si am scapat de zapada, aseara si 1 ora azi… Deci, se poate!

    răspunde-i
  • tzu
    • 27.01.2014

    Si uite asa ai dat tu peste cei de la Directia 5 🙂

    răspunde-i
  • boss
    • 27.01.2014

    Cel mai mult mă înspăimântă știrile care arată cum ÎN FIECARE AN, sute sau mii de familii rămân ba înzăpezite, ba inundate. Li se aduc alimente, apă, ulei, zahăr etc.. De ce? Cum este posibil ca într-o casă care se află într-o zonă unde ABSOLUT ÎN FIECARE AN vine inundația sau viscolul și tu să nu ai nici măcar un kilogram de cartofi și un litru de ulei puse de-o parte? Cum e posibil să lași să ajungă zăpada aia de 2 metri înălțime, că dacă ieși măcar o data la o oră și doar MĂTURI, o dai dracului la o parte de fiecare dată…. Poate leprele care stau degeaba și așteaptă îngrijiri speciale se vor curăța o dată cu iarna aceasta… să deie Domnu’

    răspunde-i
  • calu lu fat-frumos
    • 27.01.2014

    Mie-mi place ca suntem ca-n Stan si Bran: utilajele dau zapada pe margine, iar aia care ies din parcari o dau la loc in strada 😀

    • Cabral Ibacka
      • 27.01.2014

      Exact asta-mi da si mie cu rest.
      Trece lama. Imi pune in fata iesirii un zid de zapada.
      Eu ma apuc si dau zapada de pe trotuar si din fata intrarii.
      Trece lama iar.
      Eu n-am cum sa fac altfel si dau iar zapada. Unde? In strada.
      Stan si Bran, varianta mecanizata.

    răspunde-i
  • Loading...