Nu cred in „a plange de mila”.

Ne-am obisnuit sa fim milosi. Bine, de fapt, suntem milosi la nivel declarativ, caci judecam si aruncam verdicte fara mila, zvârlim in derizoriu orice traire a altuia, radem la tragedii, cat timp nu-s ale noastre.

Si suntem milosi cu toata lumea… cu cei care nu au bani, cu cei care sunt bolnavi, cu cei care nu au casa, cu cei care au prea multi copii. Dar daca mai exista 30 de secunde in plus nu ne putem abtine sa nu tragem concluzii:

– aia care n-au bani…n-au pentru ca nu muncesc, pentru ca stau degeaba, pentru ca sunt alcoolici, pentru ca sunt lenesi!

– aia care sunt bolnavi… sunt pentru ca nu au avut grija de ei! Ah, s-au nascut bolnavi?! E vina parintilor lor, ca doar nu trebuie sa-i ingrijim noi, ca nu i-am facut noi!

– aia care n-au casa… pai daca toata viata i-a durut in fund?! Si ce, toata lumea trebuie sa stea la oras? Sa mearga la tara, ca gasesc ei ceva acolo!

– cei care au prea multi copiii nici nu-s greu de demolat… pai ce, i-am pus noi sa se impuieze? Daca vedeau ca-s saraci, de ce i-a mancat… acolo?! Ei?

Da, se gasesc intotdeauna acuze si degete indreptate critic catre nenorocirile altora. Dar v-ati gandit vreodata de ce oamenii fac asta?

O fac pentru ca asa trec mai usor peste sentimentul de vina pe care-l au atunci cand refuza sa ajute. Trec mai usor peste fiorul ala neplacut cand intorc capul de la tragedia altui om. Trec mai usor peste „Pleaca, ma, n-am!„.

Mecanismul este, deci, simplu: dintr-o falsa mila curg lacrimile la vederea unui oropsit al sortii, dar in momentul in care se profileaza cumva ca oropsitul trebuie ajutat… se trece repede la demontarea dramei si la invinovatirea amaratului.

Din acest motiv eu descalific din start un anume tip de vaicareli ale unuia la adresa altuia.

Pentru ca daca aceste vaicareli sunt facute de catre cineva care este inafara problemei, de catre un spectator… astea-s doar niste impresii de calatorie. Inutile. Si daca acestea sunt facute de catre un om care nu a ajutat si nici n-are de gand sa ajute… sunt doar niste vaicareli goale. Si atat.

Cel mai nou exemplu l-am primit ceva mai devreme, azi. Eu faceam referire la antiteza dintre agitatia de la Universitate si atmosfera de relax si Zen din Centrul Vechi, iar un comentator a raspuns asa:

Aia care “isi dau la gioale” nu-si permit o bere nici acasa daramite la o terasa! Pentru aia e criza, nu pentru cei din Centrul Vechi. Aia sufera dar e usor sa zici de pe scaunul terasei ca nu se vede criza si sa razi, probabil, pe infundate sau cu gura mare cum se imbrancesc “sarantocii aia”![…]

In cazul unei discutii, eu pot incasa acest argument ca valid doar in doua cazuri:

– omul care a comentat face parte dintre cei pe care, cu ghilimelele de rigoare, i-a numit sarantoci. Si-atunci mi se pare normal sa ia atitudine, sa spuna, sa incerce sa schimbe ceva, chiar daca numai mentalitate;

– omul care a comentat face ceva pentru a-i ajuta pe cei pe care, cu ghilimelele de rigoare, i-a numit sarantoci. Pentru ca atunci vorbim despre implicare si compasiune, in fata carora intotdeauna imi voi scoate palaria.

Dar in conditiile in care omul este un spectator si-atat… comentariul lui este degeaba. In plus. Fara nicio baza. Si o spun fara pic de rautate, e o constatare si nu un „in your face!”.

La fel se intampla si in cazul altor oameni cu probleme… ca-s copii orfani sau batrani cu probleme, bolnavi sau oameni fara casa… eu inteleg sa deschida gura cei care sunt in situatiile respective sau cei care fac ceva sa ajute. Caci de spectatori guralivi, empatici si inutili… e plina tara.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Juliana
    • 28.08.2012

    Eu , personal, nu vad lucrurile asa.
    Nu exista ”sarantocii” din piata Universitatii si cei de la terasele din centrul vechi. Toti sunt in aceeasi ”oala”.
    Doar ca cei de la terase nu vad inca asta.
    Exista doar oameni afectati de coruptia din Romania de la ”vladica pana la opinca”. Oricand , o parte din cei de la terase pot ajunge ca cei din piata Universitatii care sunt disperati, e adevarat, dar cel putin mai cred in ceva, mai spera ca ceva se va schimba.
    Si unii si altii au partea lor de vina sau cel putin o parte din vina. Ei nu inteleg ca daca vor o schimbare, totul trebuie sa plece de la ei. Nu au inteles ca politicienii nu le vor da niciodata nimic daca nu au ei insisi de castigat .
    Cei de la terase sunt ”adormiti” , insensibili, le pasa doar de stomacul lor…asta e urat.

    răspunde-i
  • victor georgescu
    • 24.08.2012

    Postarea lui Alex este de nota 10!

    răspunde-i
  • alex
    • 23.08.2012

    din cauza crizei ai mei nu au mai fost in stare sa plateasca rata la apartament si am ramas fara , dar nici macar o secunda nu am crezut ca de vina e banca sau guvernu sau estraterestri , am ajuns in situatia asta din cauza deciziilor propri. pentru ca pana acum 2 ani a mers cu copiatu la bac nu l’am luat in serios si am picat de 2 ori , si in timp ce toti se luau de funeriu eu am zis : ba e vina noastra ca n’am invatat . a3a oara l’am luat si am reusit sa intru si la fara taxa la facultate . deci situatia poate nu e tot timpu roz dar ori ca esti cu mana intinsa pe strada ori ca esti la volanu unui lambo esti acolo din cauza deciziilor pe care le-ai luat in viata . deci asta cu plansu de mila nu tine . se fac exceptii clare cand vin vorba de probleme medicale

    • Alexandru
      • 26.08.2012

      E intr-adevar benefic pentru o societate ca membrii ei sa creada ca liberul arbitru este o realitate si nu o iluzie. Astfel, cand ai un esec, iti poti spune ca poti schimba lucrurile. Daca in schimb crezi ca totul e predeterminat vei ramane la pamant toata viata.

    • victor georgescu
      • 24.08.2012

      BINGO!

    • Attilla
      • 23.08.2012

      sa inteleg ca Ion Ion a avut un moment bun cand a decis sa fie fiul lui Ion Tiriac?

    • alex
      • 23.08.2012

      *extraterestri

    răspunde-i
  • Attilla
    • 23.08.2012

    am citit comentariul…am citit articolele…fiecare cu a lui…
    un singur lucru…..ce naiba…si centrul vechi a ajuns de bogatasi?!?!?! in curand Fire o sa fie comparat cu Bamboo si 2Mai cu Mamaia

    răspunde-i
  • Ingrid
    • 23.08.2012

    Ce zici tu e asemanator cu mailurile gen : Yahoo a promis ca va da 1 cent pentru fiecare mail dat mai departe ca sa ajute pe x si y. Adica tot inutil. Si daca le bati obrazul, te acuza ca tu esti defapt insensibil si iresponsabil si rau. Dar mai mult de click si share nu fac.

    răspunde-i
  • Cezar
    • 23.08.2012

    Pe tema asta se poate comenta la nesfarsit de ambele parti, pro sau contra!
    Ideea e ca fiecare dintre noi este total responsabil pentru viata sa.Punct!
    …personal, am mai multa compasiune pentru un animal aflat la ananghie.

    răspunde-i
  • Taraboste
    • 23.08.2012

    Trecand peste faptul ca majoritatea celor care ies in strada sunt platiti sa o faca (mai castiga si ei un ban cinstit), sunt retarzi, sau ambele, ce ma deranjeaza cel mai tare este pasivitatea MAI. Nu ca ar trebui sa-i ia la pulan, dar cel putin sa nu mai permita unei adunaturi sa blocheze centrul Bucurestiului.

    • GCM
      • 23.08.2012

      Activtatea institutiilor ar trebui sa se bazeze in primul rand pe legislatie. Sigur ca exista acel „spirit” al legii care nu trebuie ignorat insa nu trebuie nici expluatat partinitor. Asadar sunt total de acord ca protestatarii nu au ce cauta sa blocheze traficul, nu au ce cauta sa protesteze fara acoperire legala (autorizatii si ce mai e nevoie), iar daca nu ne convine, ca societete, avem posibilitatea de a initia proiecte legislative prin care normele actuale sa fie schimbate.

      Strict legat de proteste: In primavara mai toata opinia publica a dat cu caciula de pamant pentru ca se incerca impunerea legii, acum dam cu caciula de pamant ca se cauta o cale de mijloc? Parerea mea este ca autoritatea a fost compromisa toatal iar motivele si cauzele ar fi prea multe si complexe pentru a le putea enumera macar aici.

    • Cabral Ibacka
      • 23.08.2012

      Am niste opinii dar pentru ca nu fac politica pe blog nu voi comenta aspectele la care tu faci referire (cu toate ca ma mananca limba).

      Pot spune, insa, ca stiu ca blocarea carosabilului este interzisa de lege. Si pe oamenii care si-au luat amenda pentru parcare in zona interzisa zilele astea sunt sigur ca-i frustreaza ca numai ei dau bani la stat pentru treaba asta…

    răspunde-i
  • Mirela
    • 23.08.2012

    * „pot misca munti” scuze pentru greseala! Dupa ce am recitit comentariul mi-am dat seama.

    răspunde-i
  • Mirela
    • 23.08.2012

    Cabral, consider ca esti printre putinii oameni care spun lucrurilor pe nume si care nu se rezuma doar la ” a spune”, ci si la ” a face „. Am tot respectul pentru tine.
    Referitor la oamenii care doar plang de mila altora si isi continua viata ignorand suferintele oamenilor, pot sa spun doar ca imi pare rau. Trebuie sa fie foarte trist sa traiesti doar pt tine ( pentru sine ) cum s-ar spune. Nu stii niciodata cum ti se poate intampla o tragedie in viata (si am trecut prin asta) si iti dai seama ca nu te poti descurca singur pt ca esti legat de maini si de picioare intr-un sistem odios. Doar atunci ai intelege cum e sa ti se intoarca spatele, cum e sa fii tratat cu ignoranta si cum e sa ti se spuna ” vai, saracul/saraca” si sa primesti doar atat. Compasiunea oamenilor si putinul sprijin, de orice natura, poate misca munti.

    • Cabral Ibacka
      • 23.08.2012

      Mirela, cat fac eu este discutabil. Fac mai mult decat unii dar mai putin decat altii… masura este subiectiva.

      Insa cred ca diferenta cea mai mare este intre a nu face nimic (si la asta intra si compatimirea verbala) si de a face ceva, chiar si ceva foarte-foarte mic.

      Vorba ta… „vai, saracul” nu te-ajuta cu nimic…

    răspunde-i
  • Mi
    • 23.08.2012

    Fac parte din prima clasa, in mod sigur. reusesc f greu sa nu am datorii si sa am strictul necesar. la film am fost ultima data acum 4 ani, cred iar la terasa…deja…. doar m-am revoltat ca a fost prezentat centrul vechi intr-o antieza mult prea mare cu cei care „isi dau la gioale”, adica numai partea frumoasa, luminite, masini, oameni la terase iar la 3 metri unii se bat pentru o viata mai buna. De ce nu s-au facut poze si unde se bateau „la gioale cu jandarmii”? Oamenii aia nu meritau poze? Doar cei cu masini? iar fraza”asta nu e criza, sa nu ne mai vaitam” e putin ofensatoare privind din punctul de vedere al celor saracii…adica criza nu exista sau ce? noi, astia de avem un salariu de mizerie si muncim cat 10, avem datorii inchipuite? Si ca sa inchei ca deja ma aprind si nu are rost sa ma enervez pentru ceva ce nu se va rezolva vreodata, fac parte si din a doua categorie, si anume cand vad unul mai amarat ca mine il ajut chiar cu toti banii din portofel cu tot sufletul. repet, la adapostul unui trai decent unde o pereche de blugi costa cat un salariu, e usor sa vorbesti ca „criza nu exista, de ce ne vaitam”, nu „noi” ne vaitam, „eu” ma vait ca cei de la terasa cu masina trasa la masa o duc bine

    • Cabral Ibacka
      • 23.08.2012

      Si vad ca am neglijat sa-ti raspund la ceva…

      Tu intrebi asta: „De ce nu s-au facut poze si unde se bateau “la gioale cu jandarmii”? Oamenii aia nu meritau poze?”.

      Pai acelor oameni sa le faca poze cei care se ocupa de politica si miscari sociale. Si cred ca le-au si facut, daca nu ma insel…

      Eu cred ca pot sa aleg singur ce poze sa fac si cui, si pe care sa le public pe blog, nu crezi?

    • Cabral Ibacka
      • 23.08.2012

      Faci parte din prima clasa. Faci parte si din a doua clasa. Atunci cred ca este evident ca nu despre tine este vorba in articolul asta, nu?

      Si… un sfat: m-am nascut in Berceni, poti spune ca intr-un getto. Niciodata nu i-am privit pe cei care aveau bani multi, masini scumpe sau case opulente prin unghiul asta, „nu e normal ca el sa aiba si eu nu!”. Asta mi se pare cel mai pagubos mod de a aborda viata.

      Eu am spus de fiecare data „daca ala a putut, pot si eu! Ma tin de scoala, ma tin de munca si am cel putin o sansa”.

      Daca tu te irosesti spunand „eu ma vait ca cei de la terasa cu masina trasa la masa o duc bine”… cu ce te ajuta? Cu nimic.

    răspunde-i
  • Loading...