Plaja de la Navodari s-a schimbat dramatic

Cei care se obișnuiseră ca plaja de la Năvodari să fie o experiență pitorească, o frumoasă poveste de dragoste cu natura… ar face bine să stea jos în timp ce se uită la pozele astea.

Beton, fier, piatră aparentă și multe dale prefabricate… asta te așteaptă la Năvodari pe plajă.

Da, într-un fel cred că fiecare loc are dreptul să evolueze, să arate mai ”civilizat”, să-și continue cumva povestea.

În același timp… îmi pare tare rău după vechea atmosferă din Năvodari. Cumva se formase în capul nostru că dacă vrei civilizație și bubuială, asfalt, beton și sticlă, te duci în Mamaia și asta găsești.

În schimb, dacă voiai poveste, natură, stuf și nisip, lenevit la cearceaf și liniște… mergeai la Năvodari. Sistematizarea era departe, într-un fel erai mai aproape de natură.

Cred că fiecare cântărește pentru el… dacă regretă schimbarea sau dacă se bucură pentru ea.

Eu doar spun: pe plaja de la Năvodari, acolo unde noi ne obișnuiserăm cu stuful… acum e Marele Zid Cinezesc.

Navodari faleza noua betonata (9 of 18)

O chestie de beton ce separă plaja de rest și care merge însoțită de o promenadă de dale de la un cap la celălalt al plajei de la Năvodari (mă rog, practic vorbind Năvodari-ul este mai sus, aici vorbim de Mamaia Sat, dar popular, ceea ce era mai sus de Hanul Piraților era denumit Năvodari).

Mai jos se vede, administrativ vorbind, unde este Năvodari. Săgeata arată zidul. Nu știu cât de mult merge în sud către Mamaia… din câte am înțeles are 7 km.

zidul de beton din Navodari

Zidul e înalt cam de 140 de centimetri, venind dinspre mare (unii spun 120 cm – din păcate n-am măsurat). Eu îl pot escalada, dar nu sărind ci cocoțându-mă. Din loc în loc există câte o scară sau o spărtură și așa poți ajunge la plajă.

Scările sunt rare. Spărturile sunt rare. Probabil că după ce va începe lumea cu tărăboi se vor înmulți, pentru că acum ocolești de-ți trece cheful până ajungi la plajă…

Din loc în loc sunt puse fântâni (la cum arată cred că sunt gândite pentru apă potabilă):

Navodari faleza noua betonata (17 of 18)

Pe partea dinspre localitate sunt puse bănci, pe zid sunt puse niște traverse de plastic tot cu rolul de bănci:

Navodari faleza noua betonata (8 of 18)

Lucrarea în sine pare făcută la repezeală, multe plăci sunt strâmbe, altele sunt sparte, unele lipsesc. Din loc în loc sunt basoreliefuri cu motive maritime.

Și ce m-a dat complet pe spate, se pare că va exista și un panou electronic de afișaj (sau poate vă prindeți voi ce altceva e asta):

Navodari faleza noua betonata (18 of 18)

O altă chestie ciudată este că au pus ceva care seamănă cu foișoarele salvamarilor… tot pe noua construcție.

Adică dacă salvamarul vede că se îneacă cineva în mare (probabil vor aduce numai indieni din neamul lui Ochi-de-Șoim), are de sărit din foișor, de sărit peste promenadă, de alergat pe toată lățimea plajei și de-abia atunci ajunge la apă. Ar fi bine să găsească niște nepoți de-ai lui Superman pentru treaba asta, că altfel bem toată Marea Neagră până ajunge omul să ne salveze):

Navodari faleza noua betonata (13 of 18)

Cam asta e. Am zis mai sus ce cred.

Totuși, în apărarea zidului pot spune că am văzut mai mulți părinți și copii plimbându-se pe noua promenadă, pe bicle sau pe jos.

Ce părere ai? E de bine sau de rău?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • ote
    • 06.10.2019

    Sunt din Navodari.In aceasta zona a plajei,intre tabara si digul de sud midia vin in special familii cu copii cu probleme,ma refer la diferite afectiuni locomotorii,tocmai pentru accesul usor catre plaja. Acum ne este foarte dificil sa escaladam acest dig din beton

    • Cabral Ibacka
      • 08.10.2019

      Înțeleg ce spui și nu pot decât să-mi închipui cum s-a complicat totul.
      Sper ca în timp să îmbunătățească ce-au făcut…

    răspunde-i
  • Saint-Beton
    • 23.02.2019

    Vă răspund din viitor, adică după câțiva ani buni de la data când a scris Cabral acest articol trist, dar izbitor de realist din punctul unuia care cunoaște plaja. Este 2019, iar, după cum v-ați și imaginat, plaja frumoasă de la fosta Enigma, până la Tabăra de Copii Năvodari a fost efectiv distrusă, eradicată, masacrată, transformată într-un cimitir de betoane unde te sufoci și rămâi fără soare după ora 16:00. Ca și constănțean de 36 de ani, ani petrecuți cu firele de nisip în brațe și, mai tarziu, cu scoicile de la nudiști, acum cu 2 copii de 2 si, respectiv, 4 ani, am decis împreună cu familia, SĂ NE MUTĂM DEFINITIV în Valencia. Fiind inginer, știu ce vorbesc. Litoralul românesc a devenit un asemenea kitsch, încât numai cei care nu știu să se respecte vor să mai calce pe aici. Îmi voi respecta mereu țara, însă standardele și relaxarea mea, familia și copiii sunt acum prioritari/e (vedeti ca pun copiii primii in acord). Mamaia a devenit un cimitir de betoane, un parc de distracții pentru cimpanzei, proiectat de oameni proști și care nu mă mai reprezintă. Tot ce era odata frumos, în România se distruge sub tutela unor retardați fără cultură. Au visat la Saint-Tropez, dar a ieșit un SAINT-BETON.

    • Nostalgie pura
      • 02.09.2023

      Buna ziua.
      Imi puteti spune va rog unde erau taberele: Delfinul, Pescarus…etc.
      Tabara de la Navodari erau de fapt impartite in mai multe tabere? In momentl acesta (2023) tabara existenta (in picioare) este doar un fragment…
      Teatrul de vara facea parte din tabara? Continua mai departe unde s-a construit drumul?
      Momentan vad ca in cladirile care sunt in stare mai buna stau migranti…nu imi dau seama ce natie.
      Multumesc frumos de ajutor.

    răspunde-i
  • Mirela Gheorghiu
    • 16.10.2017

    Vara lui 2017 a venit cu surprize si mai neplacute. O explozie de constructii au aparut de-a lungul promenadei.De fapt niste cuburi de beton. ORIBILE!!! inghesuite unele langa altele de poti sa dai mana pe geam cu vecinul din blocul de langa tine. Fara spatii verzi, parcari, locuri de joaca pentru copii si cel mai important lucru FARA TROTUARE. Nu am vazut in viata mea asa ceva Sa faci o statiune unde lumea sa ajunga la plaje pe mijlocul drumului printre masini. Mergi doi metri si te uiti inapoi sa vezi daca vine o masina, mai mergi un pic si iar te uiti si daca apare una incerci sa te inghesui undeva printre masinile parcate pe marginea drumului pana trece….in timp ce praful de pe sosea iti intra si in inima.
    Dupa ce au defrisat padurea de salcii argintii care era in zona respectiva ce credeti ca au plantat in locul ei ……PALMIERI DE PLASTIC. A aparut si o autoservire chiar langa plaje cu niste preturi de iti taie pofta de mancare (15 lei un polonc de ciorba) piureu facut din fulgi de cartofi si mici dubiosi. In fata autoservirii drumul este neasfaltat asa ca atunci cand stai la masa si trec masini prin fata ta iti iei si portia cuvenita de praf. Langa autoserire aproape in mijlocul drumului cateva baraci in care se vand saorma si hamsie . Zona s-a aglomerat ingrozitor de tare. Pe plaje aproape ca nu mai gasesti loc sa stai iar.masina nici nu se mai pune problema sa ai unde sa o parchezi daca vi cu ea pana la plaje. Asta in conditiile in care in momentul de fata 90% din constructii nu sunt date in folosinta. Sunt ingrozita cum o sa fie in 2018 cand se vor finaliza multe constructii. Unde vom parca masinile daca acum vara nu mai gasesti nici un loc. Plaja de la Navodari a fost un paradis dar locuitorii orasului Navodari si-au dorit sa aiba si ei Mamaia lor. Acum sa se duca sa faca plaje la Corbu sau la Vadu pentru ca la noua staiune pe care si-au dorit-o “Mamaia Nord” nu mai au loc.

    răspunde-i
  • Florin
    • 30.08.2017

    mda… august 2017. nimic bun de adaugat. in loc sa se pastreze stilul arhitectural al taberei navodari, cu vile cu 1-2 etaje, vegetatie multa intre cladiri, locul a ajuns de un kitsch incredibil, din care, amuzant, singurul lucru ramas mai normal e promenada mai sus criticata. cladirile nou construite sau in constructie sunt oribile, cutii de inghesuit oameni, care daca unele mai arata decent, aglomeratia lor e dezgustatoare. mancarea e proasta si scumpa (vezi numarul de toxiinfectii inregistrate). din locurile calcate, o locatie avea la cel moment mancare decenta – Zanzibar, dar urat construita iar exact in fata ei chiar pe plaja un monstru de bar

    răspunde-i
  • […] Cine doreste continuarea promenadei spre Navodari, o poate face, mai nou fiind construita o faleza care leaga cele doua statiuni. Aceasta incepe in cel mai nordic punct din Mamaia, la granita cu Navodari (de fapt, Mamaia Sat), in preajma Complexului Hanul Piratilor. Se continua pe o distanta de 4 km. Este placata cu dale din granit. Foisoarele amenajate pe traseu, rondurile cu fantani arteziene, panourile informative si sutele de banci, lampadare si jardiniere sunt menite sa ispiteasca turistii, dar si localnicii, la plimbari nocturne si reconfortante, in apropierea Marii Negre. De preferat ca privirea sa va fie indreptata spre mare, caci in cealalta parte, privelistea nu este tocmai agreabila. Cabral se numara printre cei care plang dupa vechea atmosfera din Navodari. […]

    răspunde-i
  • Claudiu
    • 05.02.2017

    Am locuit in Navodari o perioada din viata mea.

    Acum locuiesc in afara tarii. Am fost chiar in 2016, in Navodari, dupa o absenta de 10 ani. Sincer, mi-a placut. Este mult mai buna acum decat cum era inainte. Este mult mai curata. Pare mai civilizata. Inainte era o combinatie de prost gust, hoti de telefoane si oameni care incercau sa economiseasca bani. Plaja din Navodari era un fel de Mamaia la nivel buget.

    Pentru mine, schimbarea a parut dramatica. Nu este Mamaia dar sincer, nu mai este o mare diferenta intre ele. Ce a ramas la fel totusi este costul. Cazarea, fie intr-o vila, fie camping-ul, fie la hotel, este mult mai ieftina decat in Mamaia.

    Pentru cei care vizitau Navodari o data pe an, da, varianta “salbatica” arata mult mai bine. Era mai interesanta. Insa pentru cei care locuiesc / locuiau acolo, stiam exact ce este in neregula cu ea si din cate am vazut, majoritatea problemelor au fost rezolvate.

    răspunde-i
  • Mirela Gheorghiu
    • 11.09.2016

    Revin cu un comentariu dupa o vara intreaga pe care am petrecut-o la mare la casa de vacanta din zona unde este aleea de promenada. Dupa ce s-a relicitat plaja din Navodari s-a trecut cam dupa 15 iulie in extrema cealalta in privinta umbrelelor si sezlongurilor Au sufocat total plaja, aproape ca nu mai exista nici un loc unde sa stai pe prosopul tau langa mare Au aparut ca ciupercile dupa ploaie zeci de constructii care de care mai aberante adevarate depozite de tot felul de lemne, perne, sezlonguri mai bune sau mai rupte umbrele ruginite sau din paie care tot cad umpland plaja de gunoi si mai ales tot felul de toalete improvizate care put atunci cand te plimbi pe aleea de promenada deoarece sunt asezate chiar langa zidul ei. Singurul lucru bun care s-a intamplat toata vara a fost cam pe la jumatatea lui august cand au montat in sfarsit pe alee cosuri de gunoi, Pana atunci era o mizerie de nedescris toti abandonand gunoaiele pe unde le venea. Plimbarea pe alee este un adevarat chin pentru ca drumul de langa ea a ramas neasfaltat si de cate ori trece o masina sau bate vantul te umple de praf, deci nici vorba sa mai respiri aer curat, Mai este in continuare problema cum ajungi la aleea de promenada si respectiv la malul marii pentru ca in cele mai multe locuri aleea de promendada este cu cel putin jumatate de metru mai sus decat drumul care vine la ea, Toata lumea se chinuia sa se catere care cum putea, Sa nu credeti ca acolo unde erau la acelasi nivel aleea de promenada si drumul de langa ea era mai usor, NU! , pentru ca acolo venea romanul cu masina si o proptea chiar in intrare. Alta problema este cea a utilitatilor pentru noile terase care au aparut acum pe plaje respectiv apa , curent, canalizare, Fiecare se descurca cum poate, Unii au sapat fose direct pe plaje in nisip,pentru toalete, altii au tras de dincolo de aleea de promenada pe tot felul de stalpi improvizati cabluri pentru curent electric, iar altii si-au adus generatoare care fac un zgomot de pleci cu dureri de cap de pe plaje. O alta problema este cea a lampadarelor pe care le-au pus pe aleea de promenada. Pentru ca sunt prea joase si vezi direct becul prin geamul transparent, te orbesc . Este o senzatie extrem de neplacuta cand te plimbi seara si iti bat direct in ochi sute de becuri. De unde pana acun imi parea rau cand se termina vara si plecam inapoi acasa in Bucuresti anul acesta m-am bucurat cand s-a terminat pentru ca am scapat de chin.

    răspunde-i
  • Gelu
    • 30.06.2016

    Decat in betoane mai bine te duci mai acana la Corbu sau Vadu. Daca te tine, dai o tura in rezervatia Grindul lupilor pe la Periboina spre Gura portitei

    răspunde-i
  • Mirela Gheorghiu
    • 27.06.2016

    Dupa minivacanta de 1 Mai am fost si de Rusalii la Navodari. E si mai rau fratilor!!!! Intradevar aproape toate terasele de pe plaje au fost demolate iar in locul lor sunt acum MUNTI DE GUNOAIE si buruieni Fostii proprietari pentru ca nu au mai primit aprobare pentru terasa anul acesta au trebuit sa le demoleze. Au luat ce au considerat ca mai pot folosi iar restul au abandonat pe plaje pe marginea drumului sau pe terenurile virane din zona. iNu mai sunt WC-uri nicaieri si fiecare se orienteaza pe unde poate (prin tufisuri sau dupa zidul aleii de promenada) E musai sa ai propria umbrela si sezlong pentru ca nu mai exista de inchiriat. Drumul de langa aleea de promenada este aproape impracticabil, numai gropi si foarte ingust. Sau construit aproape in drum blocuri care mai de care mai urate cu arhitectura de anii 1950. O zona uriasa in primul rand langa promenada era ingradita si localnicii vorbeau ca s-ar construi 11 blocuri cu 8 – 10 etaje (nu resorturi moderne ci blocuri muncitoresti) Iti vine sa plangi de necaj gandindu-te ce potential uriasi avea zona respectiva si ce oribil s-a dezvoltat neresperctandu-se nici un plan urbanistic. Nu au fost prevazute parcari, spatii verzi locuri de joaca pentru copii zone de agrement (terenuri de sport, minigolf etc) Tot ce poti face acum in zona respectiva este sa mergi de nebun prin soare pe aleea de promenada si sa admiri MUNTII DE GUNOAIE

    răspunde-i
  • Nelu
    • 09.06.2016

    Primarul ar trebui condamnat pentru distrugere. Foisoarele semana cu cele din care se face paza la in inchisori. In unele poze ai impresia ca lipseste sarma ghimpata.

    răspunde-i
  • Loading...