Astazi asta fac, cursul de Defensive Driving cu simpaticii de la Napoca Rally Academy.
Pentru ca stim cu totii sa apasam tare pedala de acceleratie, dar sunt foarte putini care stiu sa previna, sa mearga in asa fel incat sa reduca riscurile spre zero.
Asa ca astazi, si sper sa aveti chef sa intrati pe-aici din cand in cand, o sa fac un fel de live-blogging de la curs.
Cu poze, mai ales, dar si cu informatii.
09:15 – Asadar… acum il avem in fata pe Bogdan Marisca, si se pregatesc sa intre in scena Sebastian Itu si Denny Ungur.
Vorbim de statistici. Romania, la numar de victime, de accidente, de riscuri pe sosea… este premianta. Din pacate. Din pacatele noastre.
10:12 – Stiti care este timpul de reactie al unui om odihnit, atent, prezent cu totul in procesul de conducere? Minim 1,5 secunde! Stie cineva cat inseamna asta la 70 km/h?
10:18 – The faster you go, the bigger the mess.
Da, se vede treaba ca pentru deranjul ala urat nu e nevoie de multi kilometri in plus.
10:50 – Stiati ca sistemul „Climatronic”, de mentinere a temperaturii in interiorul masinii, este considerat sistem de siguranta? Asta se intampla pentru ca sistemul respectiv iti ofera un confort, sau nu, astfel incat resursele tale sunt disponibile pentru condus si nu esti distras de disconfort.
11:38 – nimeni nu pune prea mult accent pe pregatirea masinii inainte de drum, dar multi sufera din cauza lipsei acestei verificari.
Verificam scurgeri de lichide (4 surse posibile: apa/antigel din motor, apa de la spalator, apa de la aerul conditionat sau ulei). Verificam presiunea in anvelope. Verificam martorii din bord, sistemele de lumini si semnalizare.
Partea a II-a, cursul practic de Defensive Driving.
(pozele sunt ale lui Cristi, se multumeste)
Partea practica include… munca. Rabdare din partea profesorilor, munca din partea cursantilor.
Reactii sub stres, franari de urgenta in mai multe situatii limita, controlul in conditii de aderenta minima si inexistenta, recuperarea masinii plecate hai-hui… multe chestii misto.
Genul asta de curs, o combinatie intre teorie si practica, este de dorit pentru fiecare dintre cei care-si petrec timp in trafic. Poate veni din partea angajatorului ca un premiu pentru angajat, ca un team-building sau ca o specializare, poate fi oferita ca si cadou unui prieten sau poate insemna, la un moment dat, chiar o initiativa a unui grup de prieteni cu preocuparea asta in comun.
Oricum ar fi, sper ca uzantele europene, cele care presupun faptul ca toti soferii trebuie sa faca un curs de defensive driving la o anumita perioada, sa fie implementate si la noi. Pentru ca, din pacate, chiar avem nevoie…
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.