N-ati mancat salam cu soia cu noi!

Mi-aduc aminte ca dupa Revolutie au fost multi romani care s-au intors acasa. Oameni normali sau dintre cei care au devenit ulterior publici, s-au intors de peste mari si tari la glie, cu dor si emotie.
Ce a spus parte buna din romanimea care a stat sa sufere din cauza retardului academician si a distinsei sale sotii oligo? „Bine ca v-ati intors acum, cand e bine, da’ n-ati stat cu noi aici, sa mancati salam cu soia, asa ca nu va dati prea importanti caci nu veti fi bagati in seama!”.
O fi fost orgoliu, o fi fost oftica, o fi fost corect sau nu… stiu sigur ca parte buna din sentimentul ala se numea invidie.

Si cred ca asta e valabil si-acum… unii rad de capsunarii romani plecati in Spania, sau de constructorii romani din Germania, de barmanii din Franta sau de mai stiu eu ce alte meserii imbratisate de cei plecati de la noi. Dar am impresia ca nu e chiar rasul lor…

De la ce-mi veni ideea… multi au impresia ca dorinta omului de a pleca se bazeaza numai pe nivelul starii de bine pe care il are. Deci, daca nu-i e bine atunci pleaca. Daca nu e incadrat social atunci pleaca. Daca nu se descurca la noi atunci pleaca.
Nu zic nu, dar la multi decizia asta se bazeaza pur-si-simplu pe dorinta de a trai si altceva… de a vorbi cu alte feluri de oameni, de a vedea alte locuri, de a experimenta si altceva.

Si cred ca aici intervine invidia… pentru ca cei ca noi, care stau pe langa casa omului, care se tin de serviciul lor, care pleaca din oras pentru doar cateva zile la munte, mare, la tara sau mai stiu eu pe unde… cei ca noi se uita uneori cu jind la povestile despre oameni care au ales sa lupte pentru a-si gasi fericirea.

Decat sa fiu barman pe nu-stiu-unde prin lume mai bine stau pe fundu’ meu acasa!
… dar se gandeste totusi ca parca a fi barman la Miami nu e chiar la fel cu a fi manager de raion la Real Berceni…

Am prieteni care au plecat care-ncotro. Marius si Geta, amandoi cu job-uri bune in Bucuresti au lasat tot pentru a pleca in lume. Acum sunt in Tailanda, au o clatitarie pe plaja (adica un resou electric, 4 umbrele de paie si doua mese de bambus), au facut si-un copil acolo si… sunt fericiti! Mai fac impreuna cele 2.000 euro ca si pana cand au plecat? Nici gand! Fac bani cat sa aiba sa manance si sa traiasca acolo. Dar se pare ca asta le ajunge si nu s-ar intoarce nici in ruptul capului.

Prietenul „Unguru'” a plecat in State acum vreo 5 ani. A avut o perioada in care dimineata lucra in constructii, ziua era sofer de taxi si noaptea parca masini la un hotel de 5 stele. In Romania nu era vreun lenes, muncea si-aici de se rupea, dar… Ba, diferenta e ca seara, cand ies la plimbare cu negresa mea (da, acum e combinat cu o sistera) beau un cico rece pe promenada aia lunga din Florida, de-o vezi tu prin filme. Si asta e doar o chestie, mai sunt multe lucruri aici care ma fac, pur-si-simplu, fericit!

Si mai am exemple, nu le intind acum ca nu asta era vorba…
Ce vreau eu sa spun: cred ca ar fi mai bine pentru toti daca am fi in stare sa vedem lucrurile asa cum sunt si sa-i respectam pe cei care au avut puterea sa plece de nebuni in lume pentru a-si cauta fericirea.

Capsunari, zidari, taximetristi, spalatori de vase, barmani, ingineri, profesori sau doctori… cu totii au ceva care merita respectat: puterea de a lupta penu fericirea lor.

Si este evident ca nu vorbim aici de cersetorii, spargatorii, jefuitorii si smanglitorii care au plecat in cele 4 zari de la noi… cu acelasi respect ii privesc si pe ei. Si cu cate o pereche de catuse.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Maria
    • 24.02.2012

    Ce sanatosi erau insa cei care au mancat salam cu soia – acum e la mare cautare soia asta. Deci respectivii nu realizau ca cineva se gandeste permanent la…sanatatea lor 😀

    Capsunari, zidari, barmani etc romani din toate tarile – felicitari, voua luptatorilor!

    răspunde-i
  • bbel
    • 30.06.2011

    si eu am plecat din tara, acum 12 ani – la inceput cu gandul sa stau un an, sa strang bani (ce gluma! dar pe vremea aia nu stiam…) si sa ma intorc. Dupa doar trei luni, faceam cosmaruri ca sunt in romania si nu mai pot reveni in belgia… nu e vorba de bani, nici de viata usoara si fara griji, e vorba de libertatea de a fi tu insuti, de a nu te simti judecat de toata lumea, si de a te dezvolta in directia aleasa de tine, chiar daca nu corespunde „idealului” societatii (care-o fi ala…). si lipsa de coruptie si abuz de putere (la nivel de cetatean simplu, banuiesc ca si aici exista tot felul de escrocherii, dar sunt exceptia, nu regula ca in romania) m-a convins pe deplin

    răspunde-i
  • dongabone
    • 21.06.2011

    Eu sunt nascut in ’68 si am mancat salam cu soia fix 21 de ani si-o luna.Asta cand se gasea,ca nu era asa usor.Apoi am lucrat in „Autobuzul”,de unde am plecat ca sa-mi fac propria afacere.Un atelier de lacatuserie care a mers bine pana cand Primaria si un rechin imobiliar m-au lasat fara spatiu.Si in mai 2006 am zis ca vreau si eu sa traiesc ceva din viata asta ca un om normal si linistit.Si am venit in Spania.Unde am facut cam de toate:sofer,zidar,faiantar,electrician,etc.Pe diploma mea scrie „Lacatus mecanic-tinichigiu auto” si cu sudura mi-am castigat painea in majoritatea timpului.Vin acasa in vizita in fiecare august,cu batranica mea Citroen ZX din ’96 si fac turul familiei si al rudelor:stam cu picioarele sub masa si depanam ce avem noi in ghem.
    Traiesc intr-o tara in care mi-am facut placute de inmatriculare in 9 minute,in care doctorii de familie mi-au trimis scrisori de prezentare a carierei lor pana m-am hotarat asupra unuia,in care autobuzul vine la ora aia afisata in statie,in care ti se da restul pana la cent,ce sa mai…traiesc NORMAL.Asa cum mi-am dorit toata viata mea de ascultator de Vocea Americii si Europa Libera si de cititor pe ascuns de „Bravo”,adus de o prietena din Israel.
    Nu condamn pe nimeni ca are reticente sa plece la vreo ocazie ivita,ca nu vrea sa plece pur si simplu sau ca a ales un punct de pe harta lumii unde sa fuga si sa lupte pentru fericirea lor-asa cum zice gazda noastra-,dar acum fiti sinceri cu voi insiva:in Romania se mai poate trai?Nu discutam de vedete de televiziune,precum Cabral,sau de politicieni,artisti,actori,baieti destepti care fac „combinatii”,etc,nu,vorbesc de omul simplu.Tu,cel care vrei sa-ti faci o afacere,sa platesti Cezarului ce-i al Cezarului si sa faci apoi profit.Pai poti?Nu poti.E atat de sucita si de imbarligata legea in Romania incat nu poti sa faci nimic.Si aici intervine stresul:ORGANUL(completati voi pe linia punctata organul la care va ganditi…) vine in control STIIND ca nu ai cum sa fii in regula,tu dai spaga STIIND ca nu esti in regula si de aici intregul cosmar.Nu mai dau detalii.Dupa vreo 15 ani de joc din asta m-am carat din tara.Punct.Acum am 42 de ani;trag tare cat ma mai tin puterile,pun ceva pe picioare aici si apoi ma duc sa vad lumea.De” ingropat in pamantul sfant al tarii” mai vorbim…(apropo’:au trecut 21 de ani de la Revolutie,da?)

    • Marian S
      • 21.06.2011

      Bravo, dongabone, deci ai avut curaj.
      Eu m-am nascut la 04.12.1964, deci am mancat salam cu soia vreo 25 de ani. Dupa care am mancat salam din asta „capitalist„, care nu mai are soia in el, are in schimb e-uri.
      Te felicit pentru atitudine.
      Pentru cei de mai sus, care nu au inteles ce am vrut sa zic: am ceva impotriva acelora care vin cu fumuri in cap, de parca lor li se cuvine totul, de parca gazdele lor trebuiau sa se faca luntre si punte ca sa le asigure lor viata asa cum era descrisa la Europa Libera. Apoi vin aici si dau lectii, ca ce bine e acolo. Da, ma, e bine, dar voi v-ati dus acolo ca sa va integrati intr-un sistem bine pus la punct. Nu veniti acum sa dati lectii de parca VOI sunteti cei care ati pus pe picioare tara aia in care ati ajuns, vai de mama lor daca nu erati voi!!!
      Asta am vrut sa le spun, dragul meu dongabone. Observ ca tu esti un om cu picioarele pe pamint, dar sunt sigur ca ai intilnit specimene din cele descrise de mine. La mine a fost si mai nashpa, ca am avut exemple in familie. Fericiti de cei care citesc despre ei doar in ziare sau pe bloguri.

    răspunde-i
  • Dade
    • 21.06.2011

    Cu postul asta m-ai uns pe suflet.
    Eram in dilema… sa plec.. sa nu plec. Acum m-am convins.
    Vezi, eu sunt genul de persoana independenta. Nu mi-e greu sa pornesc pe un drum de una singura, sa las totul in urma.
    De ce sa raman aici? M-a lovit gandul acum vreo 2 luni. Pur si simplu intr-o noapte ma intrebam: „.Unde ma vad eu peste 3 ani?”. Si eram „blank”. Zero! Nici o imagine! Rien! Nada!
    Am intrat pe un portal de job-uri din US. Job-ul meu este platit cu 2400 $/ luna/ 30 ore pe saptamana. Ceea ce inseamna ca imi mai pot lua un job part-time.
    Ok, sa zicem (SA ZICEM), peste 3 ani o sa am un salariu de 2000 euro in Romania. Si ce fac cu 2000 euro? Ma inham ca o sclava la un credit facut la banca pentru o casa, credit pe 30 ani? Pai si daca peste 20 ani intru in imposibilitate de plata ce fac? Imi ia camatarul (banca) casa si raman fiica ploii in mijlocul strazii?
    Ce sa fac aici? Sa ma uit la dom’ Oprescu cum aduce fanfara ca a inaugurat un pasaj terminat in 3 ani cu chiu cu vai? Intr-adevar sunt mandra de patria mea!! Avem cel mai lat pasaj din Europa. Ete fleosc! D-aia n-au altii ce manca…
    Prefer sa spal wc-uri in US, dar traiesc printre oameni cu mentalitati diferite, e o lume noua, perspective noi.
    Statul asta pentru mine nu face nimic. Citind un articol in ziar, referitor la faptul ca din 100 lei castigati 60 de lei se duc la stat, m-am scarbit efectiv.
    Pai eu nu beneficiez de nici un leut din aia 60 lei.
    Tot ce consum, platesc. Merg cu RATB, platesc. TVA platesc pentru aproape orice.
    La medicul de familie nu am mai fost… de nu mai stiu cand. Si dau 400 lei/ luna la CNAS.
    Hai sa fim patrioti!! My a*s!!

    răspunde-i
  • Clau
    • 21.06.2011

    Pe mine nu ma enerveaza cei care pleaca! Daaaar……ma enerveaza atitudinea unora maxim ” bah….eu plec ca tara asta e de kkt””, dupa care cumprinsi de patriotism „drapelul il iau”. WTF? Daca tot e atat de naspa aici, nu mai vrei, nu mai suporti, la ce iti mai trebuie drapelul tarii? Si de ce sa ne consideri pe cei care ramanem aici ca am fi lipsiti de curaj sa o luam de la capat in alta parte?! Pe mine sigur nu lipsa de curaj ma face sa raman in tara si sunt convinsa ca nu sunt singura. Vorba cantecului”eu nu subscriu….va pup si ne vedem la vara”.

    răspunde-i
  • Ubercool
    • 20.06.2011

    Ba, nu stiu care e faza, dar nu am auzit niciodata pe cineva sa ii injure pe cei plecati prin alte tari. Din punctul meu de vedere, plecati frate, plecati toti. Si eu vreau sa plec, cand termin cu treburile de aici. Ultimul sa stinga becul.

    răspunde-i
  • Marielle
    • 20.06.2011

    Eu cred ca ai omis un lucru. Oamenii care „pleaca” sunt de doua feluri. 1. cei care pleaca sa faca „avere”. 2. cei care pleaca sa munceasca „linistiti”. Din pacate pentru prima categorie, (mult mai numeroasa decat a doua) cainii nu prea aleagra cu covrigii in coada si nici munca cinstita nu este platita in kg de aur. Si uite asa, categoria 1 ori se „reprofileaza” si ne face de rusine ori renunta.

    răspunde-i
  • dee
    • 20.06.2011

    Cand iei decizia de a pleca sau a ramane, pui diferite aspecte in balanta si in functie de cum se inclina, pleci sau ramai. Eu si sotul meu analizam la cateva luni ce ne face sa ramanem unde suntem acum. Cand se va schimba inclinarea balantei, vom pleca.
    Lucrurile din balanta si cat cantareste fiecare dintre ele (bani, familie, cariera, pericolele existente, civilizatia din jur, posibilitatile de divertisment, cultura, sistemul de sanatate, frica de schimbare, dorinta de nou etc.) , difera pentru fiecare persoana. Totusi cred ca este important sa fie analizata balanta si decizia de plecare/de a ramane sa fie luata rational. Atunci dispar regretele sau frustrarile ca ai plecat/ramas.
    Si cu siguranta cand apar intrebari (de la cei din jur sau de la tine insuti), ai un raspuns clar.

    Noua romanilor, ne pasa: varianta pozitiva este grija, varianta negativa este invidia. Oricat ne-am dori sa nu mai fim asa, cred ca intra in trasaturile determinate genetic. Parintii se implica pentru ca le pasa si iti poarta de grija, vecinii se implica pentru ca le pasa – in sens negativ:)
    Asadar avand un raspuns clar in mintea noastra pentru ambele variante, poate iesim mai usor din discutiile inevitabile (de ce-ai plecat/ de ce ramai?)

    răspunde-i
  • Marian S
    • 19.06.2011

    Mă bate gândul – typo

    • jademan
      • 21.06.2011

      Fă-i plângere penală! 😀

    răspunde-i
  • Marian S
    • 19.06.2011

    Sa incep cu o concluzie: pe mine nu ma deranjeaza cei care au plecat pentru o altfel de viata, ma deranjeaza in schimb cand se intorc cu fumuri in cap.
    (a mai zis cineva mai sus).
    Ma baye gandul sa plec si eu, chiar daca am o anumita virsta. La virsta asta ma gandesc la varianta „doar dus, fara intors„. Totusi, daca m-as intoarce, sper sa nu vin cu fumuri in cap, cum au altii acum.
    Mai e o chestie, traita foarte de aproape. Un unchi, o matusa si o verisoara au plecat in Germania in 1979 si i-am mai vazut abia in 1991. Povestile incepeau cu „vaaai, in Germania chestia asta e asa, asta se face asa, asta e de o mie de ori mai bine asa„. Adica voi sunteti niste basinosi, ma, astia care ati ramas aici. Nu am putut sa potolesc debitul verbal al unchiului meu decit cand i-am pus intrebarea: bun, si cu ce ati contribuit voi la dezvoltarea acelei tari? Daca e asa de bine acolo, e pentru ca v-ati dus voi, sau asa ati gasit-o???

    Chiar asa, dragi compatrioti, afara e mai bine, e clar. Ia spuneti voi, fiecare, care este aportul vostru la civilizatia acelor tari.
    Ca sa stim si noi ce (pe cine) am pierdut.

    • Mishu69
      • 20.06.2011

      Cu tot respectul pentru unchiul tau , vorbim despre categorii diferite de oameni. Ii respect foarte mult pe cei care au ramas dar ii si inteleg foarte bine pe cei care au plecat si le apreciez curajul.Mandria este insa unul din marile noastre pacate indiferent in ce ar fi disimulata.
      Noi, ca natiune, dadeam dovada de intelepciune daca inainte de a ne lovi cu calul de pragul de sus, invatam sa invatam din experientale (si de ce nu din sfaturile) altora. Acum suntem in regresie , sau cel putin asa vad eu societatea de astazi. Nu mai avem spirit civic , ne pasa doar de binele individual , chiar daca acesta este probabil pe termen scurt.
      Ne meritam salamul cu soia !
      Bafta tuturor !

    • qTk
      • 19.06.2011

      Nu tare-s de-acord cu gandirea ta, si-o sa-ti explic si de ce. Pornesti de la idea ca fiecare trebuie sa faca ceva „semnificativ” ca sa zic asa, ceea ce nu se tare poate. Ca sa intelegi ce zic, gandeste-te la un spectacol…vezi cateva persoane pe scena, dar sunt inca de cateva ori pe-atatea in spatele scenei, care fac totul sa mearga. Si-n plus, prin simplul fapt ca locuiesti intr-o tara faci ceva pentru tara respectiva, pentru ca platesti niste taxe si joci dupa niste reguli 😉

    răspunde-i
  • Loading...