Mormantul lui Ceausescu

comunism secera si ciocanul cabral.ro A murit. S-a dus. A crapat. Duca-se pe pustii si rasuci-s-ar ca titirezu’ in groapa aia rece si umeda pana i s-o acri!

Ma uit acu’ la tv si tocmai s-a terminat un reportaj despre nostalgicii lu’ raposatu’. Oameni batrani, amarati, posaci, da’ cu opinie! Cum sa poti vorbi de bine de nenorocirea aia?! Cum sa poti spune ca “a facut rele da’ a facut si bune”?!

Cum sa te astepti ca cineva care a trait in vremurile alea sa-si aduca aminte cu nostalgie?! Nu inteleg… cum?!

S-a trait cu calusul in gura, cu spectrul Securitatii prezent in ochii tuturor prietenilor, ne-am calcat in picioare pentru o franzela, pentru un sifon, pentru un loc in nenorocitu’ ala de troleibuz!

Viata e grea indiferent de regim si de orientarea politica. Suntem prea multi, consumam pre mult, avem asteptari si dorinte prea mari (pentru cat muncim, pentru cat poate da Pamantul, pentru cat se poate face).

Nu urasc cozile la paine, inghesuitul in troleu, singura banana de Craciun, pungile de tacamuri. Nu, astea au fost greutatile vremurilor respective, astea sunt uneori si greutatile vremurilor de azi.

Urasc teama. Urasc frica. Urasc retinerea pe care oamenii o aveau pana si fata de rudele apropiate. Urasc cuvantul Securitate la fel cum ii urasc si pe carnatii care mi-au terorizat mama pentru ca se iubea cu un negru.

Ii urasc pe distrusii care au tolerat un regim care a tinut in groaza o tara intreaga. La fel cum ii iubesc si ii stimez pe brasovenii care au incercat. Pe 15 noiembrie s-au facut 20 de ani de la incercarea lor disperata de a schimba ceva, si pentru asta imi dau caciula jos si ma plec cu fruntea pan’ la pamant in fata lor.


Cei care au acum 18, 19, 20 de ani nu stiu, n-au cum. De cele mai multe ori parintii vorbesc in treacat de perioada aia, nu explica, nu arata, si asa se disipa ura lor, prin uitare.

Eu nu uit, ura mea-i aici si nu trece. Ani de chin si lacrimi, copilaria mea, intre interogatoriile prin care a trecut mama cu Securitatea si vizitele sectoristului la usa apartamentului de 2 camere.

Am zis de Brasov si de Revolutia inabusita de atunci. Claudiu Tarziu a scris cate ceva de asta, du-te si citeste.


Despre Revolutia de la “89 poti citi peste tot. Si mai bine ar fi daca ti-ai gasi timp si ai citi despre inainte de “89, despre frica, despre foame, despre umilinta.


Asa poate vei intelege de ce unii urasc inca pana si mormantul lui Ceausescu.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • alyn
    • 13.06.2012

    Stii ca urma sa faca BANCA MONDIALA , chiar aici in Romanica 🙂 , si multe altele, cate blocuri a construit , etc etc, si macar pe vremea lui nu erau nici bosketari , nici drogati , nici aurolaci !
    erau si parti nasoale intradevar cu securitatea si cu cenzura , da ce vrei , n-ai cum sa fie doar parti bune, si plus daca stam sa ne gandim putin, ia gandeste-te , cati oameni sarmani care mor de foame sunt acum? crezi ca dupa 89 n-a mai murit lumea de foame? toti vedem sarmani pe strazi , dar si mai multi sunt aia pe care nu ii vedem , ca nu sunt mediatizati , eu raman la ideea mea, trebuia sa mai traiasca macar cativa ani , si sub nici o forma nu trebuia ucis , in cel mai rau caz inchis , suntem cea mai de kkt tara pentru simplu fapt ca l-am omorat ca pe un caine , noi si talibanii , 2 tari de rahat , ne-am vandut si nici macar nu ne dam seama …. cand vreodata vom vedea un alt presedinte de la noi care primeste cele mai inalte distinctii de la regina angliei , si care se plimba cu ea in caleasca? cand vreodata vor fi presedintii nostrii respectati afara cum era raposatu’?

    Ce s-a intamplat asa de bine dupa 89? …… nimik …. 5 , 10% maxim s-au inbogatit, “puterea” a vandut tara , si din bani pe plus (de recuperat) am ajuns cu miliarde de euro datorii 🙂 foarte smeker nu?

    răspunde-i
  • alyn
    • 13.06.2012

    ” Ii urasc pe distrusii care au tolerat un regim care a tinut in groaza o tara intreaga. La fel cum ii iubesc si ii stimez pe brasovenii care au incercat. Pe 15 noiembrie s-au facut 20 de ani de la incercarea lor disperata de a schimba ceva, si pentru asta imi dau caciula jos si ma plec cu fruntea pan’ la pamant in fata lor. ”

    Fratelo, tin sa te contrazic, nu brasovenii si nici vreun alt roman a facut revolutia, “revolutia” nu a existat , si ce citim … am ajuns la concluzia ca cinea a scris ceea ce citim pentru ca asa a considerat sau pentru ca asta se doreste sa credem, dar eu zic ca nu e chiar asa , a adus el si vremuri grele, “dar a avut tara pe 0 , LA DATORII!!!” + BANI , MULTI BANI, de recuperat !!!
    Am avut o perioada in care mi s-a pus pata pe acest subiect si am “investigat” , crede-ma ca am vazut batrani care vorbesc despre vremurile alea cu lacrimi in onchi, si poti vedea in ochii lor ca nu mint , am vazut oameni care regreta din tot sufletul ca nu a mai trait macar cativa ani, stii cam cum era Romanica acum daca mai traia cativa ani? iti zic eu , era bestiala!
    Omu’ avea o ambitie de invidiat! Stii Sti

    răspunde-i
  • […] Scriam in 2007 pe blog asa: “Ii iubesc si ii stimez pe brasovenii care au incercat. Pe 15 noiembrie s-au facut 20 de ani de la incercarea lor disperata de a schimba ceva, si pentru asta imi dau caciula jos si ma plec cu fruntea pan’ la pamant in fata lor.” […]

    răspunde-i
  • maher
    • 21.04.2011

    buna sunt maher am 21 de ani si sunt pro ceausescu si contra iliescu pe timpul revolutiei aveam o luna de zile nu am trait prea multe pe timpul ala dar in sa va intreb de ce pana in ani 70 a fost bine cu ceausescu? nu este normal ca atunci cand faci ceva pentru tara sa faci si un pic de foame?
    atunci cand vrei sa te modernizezi trebuie sa strangi un pic cureaua. numai ca el nu a fost lasat sa faca ce avea de gand
    a bagat metrou lumea a sarit cu gura ca lor nu le trebuie asa ceva si se folosesc si acum de el, a facut casa poporului a doua ca marime din lume fapt pentru care romania este vizitata si acum de turisti dar romanilor nu lea convenit pe vremea aia si a facut si o autostrada de care ne folosim toti si acum de ea ceea ce alte tari acum pe timpul asta nu au nici macar 100de metri
    spre exemplu estonia
    ceausescu cand a incercat sa modernizeze romania a fost omorat pentru ca parinti nostri nu au putu intelege intentiile lui bune asta este
    dumnezeu sal ierte

    răspunde-i
  • Robintel
    • 21.05.2008

    Dacă Doamne-fereşte astfel de vremuri nenorocite s-ar abate din nou asupra noastră mi-e teamă că n-aş avea viaţă lungă.

    Sigur aş deveni un haiduc şi ar fi doar o chestiune de timp. Dar tot aş lua unul-doi cu mine acolo unde m-oi duce. Mi-aş face datoria de om, în primul rând, de a distruge o parte din cel mai ticălos sistem economico-social imaginat vreodată.

    In evul mediu era simplu: îţi luau viaţa sau averea. Acum însă (mă rog, vorbind din trecut, dinainte de 89) îţi vor şi sufletul şi gândurile şi tot ce ai mai intim.

    Deci nu! Ca să primească ceva de la mine trebuie să merite, altfel: doar plumbi.

    Ferească Dumnezeu.

    răspunde-i
  • normancboy
    • 21.05.2008

    Era mai bine….
    Poate era mai comod….cum zice cabral…erai in turma

    Hai sa va dau un exemplu

    De ce un procent mult mai mic dintre americani au studii superioare dar totusi o duc mai bine ca romanii per ansamblu?

    Nu pentru ca muncesc mai mult. Ci pentru ca stiu sa ia DECIZII. Asta a anihilat comunismul. Capacitatea oamenilor de a lua decizii importante cu privire la viata lor. I-a obisnuit cu faptul ca daca stau in banca lor, o sa aiba papica si un acoperis deasupra capului.

    Le era mai bine pe vremea impuscatului nostalgicilor? E discutabil. Dar in mod sigur le era mai comod pentru ca nu trebuiau sa isi bata capul cu specializari, job hunting, adaptare la cerintele pietei si alte asemenea. Era de ajuns sa lucreze mecanic si atat. Si au crezut ca comoditatea merge si in capitalism.

    Ei uite domnilor ca nu mai merge. Comoditatea in gandire se impoziteaza. Mult mai mult decat banuiti.

    răspunde-i
  • Draghia Aurelian
    • 04.02.2008

    Eu ash vrea sa plecam de la problema generala din care deriva toate. Cat de mult i se poate imputa unei persoane o fapta? Daca unei persoane nu i se pot imputa faptele , atunci de ce plateste/este rasplatit pentru ele? Vom ajunge foarte curand la intrebarea, ce este o fiintza , mai departe cum se formeaza acele legaturi pe creier CU CARE NU NE NASTEM (ma refer la principii ) shi chiar daca ne-am nashte cu ele ar trebui sa vina de undeva…deci nu sunt ale noastre(noastre ??? cine suntem noi ca entitate) oare suntem entitazi distincte?. Judecata pe care o faci anumitor persoane este doar o forma de supravietzuire a acestui mare organism, UMANITATEA. Puscariile sunt facute pentru vinovatzi? sau pentru victimele mediului care i-au inconjurat shi i-au facut sa aiba anumite conceptzii, deci sa actioneze intr-un animit fel? Tot ceea ce exista este rezultatul unei stari de echilibru.
    Cabral, vreau sa imi raspunzi la intrebare. Ce merit ai tu pentru faptul ai fost crescut de o familie care a stiut sa te aplaude atunci cand ai luat primul 10 la scoala, shi ce merit ai tu pentru faptul ca ai fost tras de urechi atuci cand ai furat pixul unui coleg. Acum sa luam shi situatzia “derbedeilor”: Ce vina au ei pentru ca atunci cand au furat primul pix au vazut in ochii tatalui/prietenului/fratelui admiratzie shi ce vina au ei pentru ca atunci cand au luat primul 10 la scoala au fost in cel mai bun caz ignoratzi.
    Acest mare organism, UMANITATEA are la ora actoala o mare problema. Legea morala sau legea junglei ? Cea favorabila supraietuirii organismului este cea a “junglei” in care cel mai bun suprabietzuieste, in care firma cu profit mai mare supravietuieste, in care angajatul mai bun are salariu mai mare decat cel mai slab.
    Omul a ajuns la cocluzia ca cea mai bun forma de convietuire este legea junglei…pentru care optase organismul nostru in mod subconstient altadata. Asta este democratia …legea junglei…competitzie. Prin definitie COMPETITZIA ESTE NELOIALA.

    P.S. Scuze pt redactare.

    răspunde-i
  • lorelai
    • 25.01.2008

    Revin cu o intrebare:@canadianca…ce sansa aveau tinerii? acum poti sa pleci poti sa-ti faci studii in afara…ce cariera de succes putea sa aiba atunci un tanar?
    Si chiar daca ar fi asigurat ziua de maine…traumele pe care le-au creat copiii pe care i-au lasat orfani…pentru numele lui Dumnezeu atunci cand omorau un om puneau familia acestuia sa plateasca glontul…adica nu se poate vb de parti bune…un sistem care taie in carne vie si lasa urme atat de adanci nu poate avea parti bune

    răspunde-i
  • lorelai
    • 25.01.2008

    Eu nu pot vorbi avand la baza o experienta pentru ca la Revolutie aveam un an dar mi s-au povestit lucruri absolut cumplite si am vazut cicatricile lasate de comunisti. Vorbeai de nostalgici…cred ca mai periculosi sunt tinerii care sunt convinsi ca inainte era mai bine desi nu au trait…care se gandesc doar la ideea ca aveai un serviciu si aveai ziua de maine asigurata..sincer si azi daca vrei cu adevarat poti munci(am 19 ani si mi-am gasit de lucru(intr-o companie multi nationala) si deja trec la al 2-lea job serios si legal(cu carte de munca fac o facultate-trebuie doar sa vrei cu adevarat si sa te zbati…)pana la urma cred ca trebuie sa scapam de ideea sa ne dea statul daca vrei ceva te chinui sa-l obtii singura.
    Sunt curioasa daca tinerii care vb cu pasiune de comunism isi pot imagina viata fara mobil, fara mess fara macar posibilitatea de a-ti injura conducatorii…

    răspunde-i
  • ioana
    • 23.01.2008

    parerea mea este k acei “nostalgici” sunt cei care au dus-o cat de cat bine in acele vremuri…care acuma sunt pensionari intr-o lume invadata de tehnologie si se simt straini…..eu am 18 ani…deci nu stiu nimik de cum era pe atunci….dar din cate am auziti de la ai mei sau bunici…evident k nu era bine pe`atunci…k nu aveai libertate dar incet incet vor fi mai putini pro ceausescu si mai multi cei care impotriva comunismului. cei de varsta mea, re s-au nascut dupa revolutie, dar care aud de la parinti, bunici, profi. etc despre ce a fost…credeti-ma k nu isi fac o parere foarte buna…asa k ignorati-i pe cai care-l venerau pe raposatu` ….E bine cum s-a terminat. Nu am dorit moartea nimanui dar pot sa spun ca ma bucur ca a murit si ca s-a incheiat un capitol trist din istoria tarii…

    răspunde-i
  • Loading...