Mergi, fratele meu, și fă cursul de prim-ajutor.

Astăzi am văzut la Răzvan o filmare cu un camion care intră prea tare în curbă și intră pe contrasens unde lovește un alt camion.

Din imagini am dedus că s-a întâmplat pe Valea Oltului…

Urât accident. Sper ca oamenii să fie bine, cu toate că a fost violentă ciocnirea.

Pe lângă asta mi se pare trist că ceilalți, în loc să alerge să ajute, se uitau la accident ca niște spectatori. Uită-te la filmare și revenim la discuție după…

Așa. S-au bubuit cele două camioane. N-am văzut pe nimeni alergând la șoferii respectivi, să vadă cum sunt, să vadă dacă pot fi ajutați (erau cel puțin 4 mașini prezente).

Asta în condițiile în care fiecare secundă contează.

Efectiv contează, nu e o vorbă în vânt.

E trist.

Și mai triste mi se par comentariile ulterioare care justifică de ce nu s-a dus nimeni la șoferii respectivi:

  • în momente de genul ăsta nu trebuie să-i acuzăm pe ceilalți (că n-au intervenit);
  • ori poate chiar mai rau faceau…incercand sa ii scoata de acolo fara sa fi avut un minim de cunostinte medicale privind pozitia coloanei si modul in care trebuie imobilizat gatul cand are loc o descarcerare…..etc….
  • bai cum va gasiti toti chuck norisii sa ii judecati pe altii. Daca lua foc rezervorul sau il tragea pe ala din cabina cu coloana rupta spuneati ca se baga si soferul roman fara pic de cunostinte de prim ajutor.
  • Mai bine stai deoparte decat sa te bagi „sa ajuti”. In afara de situatia in care e in pericol (incendiu, rasturnare, prabusire) cand il scoti indiferent de situatie

La toate comentariile de genul acesta eu am o singură întrebare: Dar dacă mergeați până acolo să întrebați dacă e bine… era bai?

Ok, am înțeles, ești prea leneș să te duci și să faci niște cursuri de prim-ajutor.

Dar atunci când ești martorul unei nenorociri de genul acesta… ți-e greu să te duci până la cabina omului, să-l întrebi cum e?

Poate nu știi ce să-i faci… dar să-l ții de mână poți. Să-i vorbești și să-l liniștești… poți.

Te poți duce până acolo. Măcar atât poți face.

Știi cum e să ai un accident, să fii buimac, să nu știi de capul tău, să simți că te doare… și să fii singur?

Știu cum e.

Sunt primul care spune că de nu te pricepi, nu te băga să faci.

Dar poți merge până acolo.

Întreabă, este atât de simplu să fii om.

În al doilea rând… văd acum că se face o petiție pentru introducerea cursurilor de prim-ajutor în școli.

Foarte bună ideea! Foarte bună!

Sunt, totuși, curios… câți dintre cei care au semnat petiția s-au înscris la cursuri de prim ajutor?

Eu am făcut cursul de două ori. Pentru că sunt mai greu de cap, vreau să nu greșesc. Dar așa-s eu, mai ciudat…

Ieri am trecut pe la cursul de prim-ajutor organizat de Societatea de Salvare București. Am trecut doar să-i văd pe ai noștri dar am și stat cu ei puțin, să dau un refresh la cunoștințe.

Cât costă cursul? Nu costă nimic.

Cât durează? Două zile, 6-8 ore pe zi.

Ce înveți acolo? Înveți să-ți salvezi copilul, mama sau tată, nevasta sau soțul… ori chiar un necunoscut pe stradă.

Înveți ce e de făcut și ce nu-i de făcut.

Dar ca să înveți trebuie să te intereseze.

Programul se numește Există un erou în fiecare, este dezvoltat de doi oameni pe care eu îi aplaud de fiecare dată, Alis și Cristian Grasu și poți întra în program folosind direct aplicația Android: “existaunerou” sau iOS: “exista un erou”.

Ideea aplicației este simplă: voluntarii care au făcut cursul sunt anunțați de către aplicație dacă în apropierea lor există o urgență medicală unde este nevoie de ajutor. Voluntarul este ghidat într-acolo și poate ajuta.

Ca să concluzionez… dacă nu știi ce-i de făcut, măcar du-te până acolo… sunt șanse să poți ajuta. Și dacă nu… măcar poți alina.

Ca să știi ce-i de făcut… fă un curs de prim-ajutor.

Așa ajungi să contezi.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Valentina
    • 25.11.2015

    Buna, Cabral! Imediat dupa tragedia de la Colectiv, mi-am dorit sa iau din nou cursuri de prim-ajutor. Am mai facut cand eram prin scoala generala, dar s-au cam ponosit notiunile in atata timp. Fiind din Craiova, am cautat ce cursuri pot sa urmez, dar le-am gasit doar pe cele de la Crucea Rosie. Am aplicat acolo si am spus ca sunt de acord sa platesc taxa de 150 lei si uite ca au trecut 4 saptamani si inca nu m-a contactat nimeni, probabil nu s-a format o grupa suficient de mare. Poti sa popularizezi cumva acest curs sau ai vreo idee unde pot urma in Craiova un astfel de curs?

    Multumesc!!!

    răspunde-i
  • Irina
    • 25.11.2015

    Aseara o femeie a fost lovita pe trecerea de pietoni, chiar in fata mea. In socul initial, o parte din ganduri mi s-au indreptat inspre articolul asta al tau. Am sunat instant la 112, desi eram peste drum de spital – ce ironie! Indraznesc sa iti cer un sfat, desi sper sa nu mai asist la asa ceva niciodata.
    Dintre cei care s-au strans in jurul femeii, unii incercam sa aflam daca e ok, o doare ceva,…Soferul masinii si inca un barbat au luat femeia de maini si au ridicat-o cu greu (ea nu prea vorbea si nu putea calca pe un picior). Le-am repetat de mai multe ori sa nu o ridice, sa astepte ca vine ambulanta, le-am zis ca nu e ok sa o miste pentru ca nu se stie ce rani are. Bineinteles ca nu m-au bagat in seama. Sper ca ea sa fie ok, insa stiu un caz in care un om accidentat a fost mutat si din cauza asta a ramas paralizat. Intrebarea ar fi ce faci in cazuri din astea, cum ii convingi pe ceilalti, cum alegi cea mai buna cale?
    PS: incearca sa gandesti ca si cum ai fi o femeie de 1,50 m…

    • Cabral Ibacka
      • 25.11.2015

      NU se mișcă de pe loc. Se securizează locul, se sună la 112 (așa cum ai făcut, chiar dacă ești vis-a-vis de spital – suplimentar puteai să alergi tu sau să trimiți pe cineva să cheme un cadru medical din spital, de preferință UPU, dacă au) și se așteaptă salvarea.
      Se comunică cu victima, încerci să vezi ce doare, dacă doare, etc.
      Dacă cineva însearcă să miște victima faci tam-tam. E foarte important să nu faci și mai mult rău în sperietura momentului.

    răspunde-i
  • Andres
    • 25.11.2015

    Salutare! Ce oameni…sa nu se ducă unul?! Pai chiar si sălbaticii aia de rusnaci, fug către accidente sa ajute de parca e viața lor in joc. Eu am trăit o chestie care m-a marcat atât de tare încât mi-am îmbunătățit skill-ul de prim ajutor generalist. Mama, cadru medical fiind, a salvat-o pe prietena ei intr-o dimineața la cafea. Intrase in stop cardiac. Dupa o resuscitare de mai bine de 10 minute, vineteala s-a retras si a început sa respire slab, dar din nou. Dupa 10-15 min am avut alt șoc. Dar asta e de domeniul fantasticului pentru unii si n-as vrea sa intru in aria aceea:). Anyway, cert e ca au trecut vreo 6 ani de atunci si e ok toata lumea :). Dar asta e un caz fericit. Daca nu știa cum sa reacționeze ? Daca nu știa ce-i de facut? Își pierdea prietena si nu cred ca si-ar fi putut-o ierta. Apropo, am instalat si aplicația. Nu știam de ea. Seara frumoasa!

    răspunde-i
  • ionut
    • 24.11.2015

    Mda, cu tot respectul si intentia minunata a articoului, eu am participat la un curs de prim ajutor. Primul lucru pe care il vor inveta este acela de a nu interveni oriunde, oricum si cu orice pret.
    Ex. 1: Barbat cazut la intrarea in pivnita. Intra binevoitorul care il insotea, cade lat pentru ca era o acumulare de monoxid de carbon de la fermentarea vinului. 2 morti pentru ca nu stia nimeni de ei.
    Ex. 2: Barbat cazut intr-o balta de apa. Intra binevoitorul, cade lat electrocutat, trasi afara de seful lor dupa intreruperea tensiunii.
    Sfatul Lion, stai afara. AAA, ok, chestii simple, i se face cuiva rau si cade, imobilizezi o fractura cand stii care e cauza, verifici niste semne vitale, pansezi o rana, astea sunt lucruri normale, insa sa te apuci de capul tau sa descarcerezi oameni din masini… well… un curs de 2 zile nu acopera mai mult de ce am scris mai sus. Sa intelegem foarte clar ca cei mai multi care or sa tabare acum pe cursurile de prim ajutor, nu stiu exact unde e pozitionat ficatul si care e rolul intestinului subtire. E ca la farmacie cand te duci de capul tau si incepi sa-ti concepi o reteta ca stii tu de la vecinul Vasile ca la el a mers si de, daca tot e sa fim vraci de ce sa nu dam de munca si popilor. „Salvator” e o meserie in sine (zidar, instalator, tamplar sau mai aplicat cazului de fata GROPAR) si cere cunostinte medicale ceva mai profunde si experienta. Zilele trecute exact in intersectia din fata blocului un taximetrist a dat peste o tipa pe motocicleta (accident minor). Politistul a ajuns primul la fata locului insa nu a sarit sa o zdruncine pe aia si sa ii ia motorul de pe picioare. O tinea de vorba si atat. A procedat corect? Raspuns DA. Sub motorul ala putea fi artera femurala intepata si tocmai greutatea motocicletei o tinea in viata. Poti sa stiii ce gasesti acolo? Esti curios? Stii ce sa faci la urmatorul pas? Stii sa opresti sangerarea arterei? NU? Mai bine te limitezi la ce stii sa faci pentru a nu te trezi spunand incontinuu „n-am facut decat sa ii iau motorul de pe picioare ca o durea”…

    răspunde-i
  • Andrei
    • 24.11.2015

    Telefoanele din cate stiu la apel 112 amplifica semnalul foarte mult. Chiar daca utilizatorul nu are semnal, merita sa incerce.

    răspunde-i
  • mirela
    • 24.11.2015

    Ideea este simpla: o clipa face diferenta! Si eu si sotul meu am facut cursurile de prim-ajutor, de doua ori, dar ajuta enorm! Si pe noi, si pe prietenii nostri, si pe oameni necunoscuti! Cei care spun ca nu s-ar baga, ganditi-va ca pot fi familiile voastre sau voi in situatii asemanatoare! Sunt convinsa ca v-ati dori ca cineva sa se bage! La accidentele de masina eu prima data as scoate bornele de la baterie, sa fiu sincera.

    răspunde-i
  • Vlad
    • 24.11.2015

    Cred ca e irelevant cine a fost de vina sau nu..la fel cum a pus si Cabral intrebarea: daca era prieten de al tau stateai si te uitai? E foarte important sa reactionezi cat mai repede, si in plus mai nou si daca nu ai semnal la 112 poti suna, apelul fiind aproape instant. Nu iti mai cer date si tampenii mai ales cand e ceva grav.
    Ignorance is bliss nu functioneaza in cazurile de genul, aici nu conteaza cine e, daca e alb daca e tigan, negru, chinez, musulman etc.

    răspunde-i
  • Lizzie
    • 24.11.2015

    Sunt trainer in cadrul proiectului catre care Cabral a lasat un link…cursul este COMPLET GRATUIT!!

    răspunde-i
  • Ionut
    • 24.11.2015

    Ca sa intervi la un astfel de accident trebuie sa ai un singur lucru „ouă”. Cine nu sare in ajutor nu are, clar.

    răspunde-i
  • ratza
    • 23.11.2015

    Degeaba faci cursuri de prim ajutor dacă nu ai tăria psihică să vezi sînge, oase ieșind prin piele, oameni urlînd de durere. Nu e ca la curs, cînd toți zîmbesc sau afișează cel mult o față neutră. Cursurile vor fi cu adevărat utile doar cînd o să vă puteți uita fără probleme la clipuri de genul ăsta:
    http://m.liveleak.com/view?i=bfc_1436917893

    Accidentele nu sînt frumoase, iar rezultatele lor cu atît mai puțin. Nu poți cere oricui să intervină într-o astfel de situație, indiferent cîte cursuri a făcut!

    • Cabral Ibacka
      • 24.11.2015

      Ce spui este o chestie la care te-ai gândit singur.
      Ai dat și tu de-un link pe net și-ai zic să o să faci treabă bună șocând pe cineva. Circ degeaba.

      Știi care este prima acțiune pe care o faci atunci când intervii într-o urgență medicală?
      Asiguri locația. Treabă foarte importantă și care nu include nicio chestie șocantă, oricât de grav e accidentul.

      Apoi… tu amesteci situațiile. Tu spui ”Degeaba faci cursuri de prim ajutor dacă nu ai tăria psihică să vezi sînge”.
      Iartă-mă dar ești pe lângă.
      Poți interveni la un stop-cardio-respirator, de exemplu. Fără sânge, fără oase, fără urlete. Dar cu deces, dacă nu intervine cineva repede.

      Nu mai descuraja degeaba. E util să faci cursuri de prim-ajutor chiar și pentru a înțelege ce NU e de făcut.

    răspunde-i
  • Loading...