WhatsApp Image 2016-12-16 at 01.37.14

Mâna sus cine n-are softuri piratate

În articolul ăsta o să vorbesc despre una dintre cele mai nepopulare decizii pe care le poate exprima un om viu în spațiul virtual românesc.

Este scandalos…

Este de neacceptat…

Este de neconceput…

… să-ți cumperi programe cu licență pentru calculator!

Când e lumea plină de torenți și alte surse proaspete și bune… tu să dai bani pe softuri cu licență?!

Inadmisibil! Ești cel mai prost din curtea școlii!

De fiecare dată am dat bani pe softuri… la nervi.

Este complet enervant și frustrant să ai ceva de făcut și să nu poți să-ți vezi de treabă pentru că nu știu ce funcție nu e activată, sau pentru că nu ai un online helper ori că n-ai cui să te vaiți că nu merge calculatorul.

Pasul cu Win10 și varianta de licențiere de-acum a fost un pas uriaș. Mai ales pentru noi, ăștia din Europa de Est.

Apoi Adobe a făcut o chestie foarte bună cu suita pentru foto, Photoshop+Lightroom. Dau 11 euro pe lună dar știu că nu mai am stres deloc.

Dar, la mine, primul pas a fost cu Office-ul 365. 35 de lei pe lună (la abonament pe 1 an) pentru toată suita Office, pentru 5 calculatoare.

Asta înseamnă câte un desktop și un laptop pentru mine și pentru Andreea, plus un desktop pentru ai mei (tata, că mama stă numai pe tabletă).

Și gata.

Știu, știu, se poate și gratis. Fiecare cu alegerile lui, nu zic altceva și nici nu încerc să te conving să dai bani din buzunarul tău. E alegerea fiecăruia…

– Bună ziua! Care este problema?

– Am o configurație mai ciudată la calculator și nu reușesc să instalez suita Office. Și nici n-am timp să butonez aiurea.

– OK. O s-o rezolvăm noi. Dacă nu vreți, nici nu trebuie să stați la calculator. Se va restarta, iar după restart ar trebui să meargă.

Și-așa a fost. M-am întors după 10 minute la utilaj și-aveam toate cele la dispoziție. Ba chiar și-un mesaj de la om, era uimit de viteza mea de net că nu se-așteaptă să-i spui că ești din România și să vadă că duduie netul de două ori mai rapid ca la ei. Hai… trei.

Dar cea mai mișto treabă este că nu te mai doare capul. Nu-ți faci griji de update-uri, că sunt incluse în abonament. Help-ul este activ și complet. Ai template-uri gratuite pentru orice ai nevoie și în cazul în care ai nevoie de ceva îți stă oricând la dispoziție un omulet căre să preia problema.

Plus că n-au mai crăpat niciodată. Nu s-au oprit, n-au trebuit reinstalate. De câțiva ani, excluzând update-urile, merg și pe Mac și pe Win fără niciun sughiț.

Fără .txt-ul în care citești cum trebuie să copiezi nu știu ce fișier din folderul Crack în nu știu ce director, cu netul oprit. Fără muzicile alea imbecile pe care le cântă generatoarele de coduri (apropo, întotdeauna m-am gândit că ăia de fac generatoarele de coduri au un fel de concurs între ei de genul Care are generatorul cel mai imbecil tehno…).

Și, apropo de Office 365, mai e o chestie mișto. La reînnoirea trecută, cardul pe care-l aveam setat pentru contul de Microsoft expirase.

Până m-am câcâit eu și m-am dus la bancă să-l reînnoiesc, până mi-a venit codul PIN, până l-am activat la bancomat… cred că trecuseră vreo trei săptămâni peste termen. Ei bine, Word, Powerpoint, Excel și Outlook au mers fără nicio problemă, cu toate că nu le plătisem.

Mi-au trimis vreo două atenționări și m-au lăsat cu ale mele…

Sigur, că vorbești de Windows, de Lightroom, de Google Music, de Office 365 sau de Netflix… toate costă bani. Și știu că, deși nu mai sunt prețurile de altă dată, nu-s mulți de-ani noștri gata să dea banii ăștia.

Sper, totuși, că la un moment dat îi vor avea și se vor scuti singuri de toate neajunsurile unor softuri crăcuite.

Apropo de asta… am un cunoscut care le știe bine cu torrentele. Cred că-i poți cere și ceva program de ghidare a rachetelor sol-aer, sigur îți găsește cel puțin două variante crăckuite de soft. Numa’ bune!ar zice el mulțumit.

Dar nu știu cum se face că de fiecare dată când vorbesc cu el… are ceva de setat, coafat, reparat, reinstalat, gâdilat, resetat, root-uit, dezinstalat.

Și tot el îmi zice că-s un tâmpit că le dau bani ălora pentru niște chestii pe care le-aș putea avea gratis! Cado!

Hai, c-am vrut să scriu 5 rânduri și m-am lungit cât o zi de post…

So… ești așa?

Sau ești așa?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • silviu
    • 06.11.2017

    detin atat windows 10 cat si macos. pe windows, la inceputuri, am folosit aproape numai programe crak-uite (de ce sa ne ca**m pe noi si sa nu recunoastem?!). in momentul de fata nu am nimic crack-uit, totul cu licenta sau free. insa pe mac treaba sta cu totul altfel…final cut pro, traktor, suita office si clean my mac, sunt crack-uite (motivul? asa cum ai spus si tu, scumpe!). singura licenta cumparata este un antivirus de la bitdefender in varianta multidevice, win+mac.
    intr-adevar, programele licentiate fac diferenta. Insa pentru puterea de cumparare din Romania, sunt inca destul de scumpe.
    apropo de faza cu netul…acum ceva timp am avut o problema cu mac-ul, nu reuseam sa il imperechez cu iphone-ul si am fost nevoit sa apelez la ajutorul unui specialist apple, si cand a vazut ce viteza de internet am a ramas uimit,pur si simplu nu ii venea sa creada. :))

    răspunde-i
  • Vali
    • 17.02.2017

    If someday we all go to prison for downloading music, i just hope they split us by the music genre.

    răspunde-i
  • Theodor01
    • 17.01.2017

    PENTRU EMULAT APLICATII ,WINE ,CrossOver .merg forte bine majoritatea aplicatilor exe (jocuri ,Ryzom ,0.a.d -strategie clona dupa ..age mytology )..am de 2 ani linux si sunt foarte multumit de el

    răspunde-i
  • Theodor01
    • 17.01.2017

    incerca (GNU-LINUX),ubuntu ,ubuntu mate ,linux mint ,voyager linux ,zorin os ,Chalet OS- (ABSOLUT GRATUIT )SEAMANA CU 7 ce obisnuiti wind7 ,altertive gratuite ,gimp(editor imagini ) ,darktable ……

    răspunde-i
  • Alex
    • 30.12.2016

    În principal e vorba de bani, de cantitate, dar si de felul în care îi câștigă fiecare. Nu voi da vreun exemplu de meserie unde pe munca putina se fac bani multi, nu vreau sa intru intr-o astfel de dispută.
    Apoi mai apare treaba cu gradul de utilizare al respectivului soft, dacă folosesc Office-ul pe laptopul personal de 2 ori pe săptămână chiar nu ma simt obligat să plătesc, dacă vreau să învăț autocar chiar nu ma simt obligat să dau o căruță de bani pentru asta. Plus că statul român are niste zeci de mii de licențe Microsoft prin sertare, plec de la premiza că mi se cuvin și mie câteva: macar Windows și Office.
    Am încercat și variante free: Ubuntu și Office-ul preinstalat, dar exista probleme de compatibilitate atunci când sunt deschise documente create cu MS office sau viceversa.

    răspunde-i
  • Andreea
    • 28.12.2016

    Iti cumperi un MAC si scapi de marea majoritate a problemelor 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 01.01.2017

      Office, Excel, PowerPoint, Lightroom, Photoshop, Logic. Astea doar câteva pentru care am licență pe Macbook-ul meu.

    răspunde-i
  • Manuela Lizea
    • 22.12.2016

    Cu o licenta de antivirus toti suntem datori, nu?

    răspunde-i
  • dan
    • 17.12.2016

    nush de ce se pland de crackuri si torrenti…

    tot nu stiu de ce se iau tot de omul de rand si nu de craker…

    simplu: fiecare CD/DVD/BR se vinde pe buletin si trebuie personalizat cu un watermark ascuns… astefel daca apare ceva pe torrenti se stie de sursa… si PUNCT

    dar nu e asa, multumim…

    si W10 daca era asa vreo 200RON il luam, si la pretul asta cred ca vindeau din ce in ce mai mult, decat la pretz mare din ce in ce mai putin… oricum am luat unul de pe ebay si a fost ok cam vreo 4ani si porma am aflat ca era fake…

    răspunde-i
  • Doru Dascalu
    • 16.12.2016

    Ce mă amuză pe mine este faptul că toată lumea, dar absolut toată lumea acceptă ca softiştii să aibă un salariu între 4-7 mii de euro lunar, dar absolut toţi uită că se aşează la calculator cu maţul plin. Şi dacă nu ai mâncare o mierleşti garantat cu tot cu Office sau cu alt soft. Consider că scara valorilor pentru necesităţile umane este complet aiurea. Fără IT umanitatea va exista bine mersi mult timp înainte. Fără hrană, ajung toţi pământ de flori. Şi consider că dacă plătesc 25 de euro lunar la internet, să facă o şedinţă mafioţii ăştia între ei şi să-şi împartă banii pe care îi iau de la oameni şi să fie totul free. Că la 3,5 miliarde de utilizatori de internet încasând 1 dolar de om, sunt o poală de bani. Nu ca să trăieşti ca nababul arab, cum vor toţi, dar poţi trăi supercivilizat. Lumea e strâmbă nu preţul softurilor. Am întâlnit pasionaţi care depanau un OS sau instalau din plăcere un soft la cei ce apelau la ei. Dar am întâlnit şi mulţi la care şi numai constatarea te costa. Aceasta este societatea de consum, capitalism de căcat, controlată de mafia mondială finanţist bancară.

    răspunde-i
  • Maria
    • 16.12.2016

    Am inceput cu jocurile. E mai fain sa fie organizate in Steam, nu-s chiar asa de scumpe si le vin toate update-urile. Pentru aplicatii am Ubuntu (pe alta partitie, imi aleg SO din grub la boot) cu Open Office, Octave, si aplicatii pt programare.
    Sistemul de operare urmeaza … deja datorez destul de mult Windows-ului 🙂

    răspunde-i
  • Loading...