La calculator dai bani numai pe hard, softul e moka!

De ceva timp mi se pare ca tot creste in intensitate un murmur general, o chestie care talazuieste si se sparge in spuma doar la suprafata pentru moment.

E treaba aia conform careia, daca e pe net… e la liber, e moka, e obligatoriu sa fie gratis!

Totul a inceput cu nefericitul ala de Win95, adus in casa de prietenul ala destept, care se pricepe la calculatoare, cu totii aveam unul. Asa a inceput sa se contureze in mintea noastra ideea asta stramba: deci noi dam bani pe hardware, softul… vine moka!

Si-asa am mers mai departe, pornind cu suita Office, apoi cu antivirusii si jocurile (cand a aparut STEAM-ul si iti trebuia softul cu licenta… plangeau ai nostri la coada la CD-uri originale mai ceva decat nord-coreenii cand le-a murit mult-iubitul).

Si daca mai era vreo sansa, dupa ce-a luat internetul viteza s-a dus si sansa aia (stau sa ma gandesc ca la noi singura sansa ar fi venit de la autoritati, care si in 2012 orbecaie dupa parizer prin frigider, cu usa inchisa, d-apai atunci).

Pentru ca atunci s-a scris cu litere de foc pe fruntea fiecaruia dintre noi, cei din est: tatili, la calculator dai bani numai pe hard, softul e moka!

Muzica? Da-i cu download-ul, fara numar, sa fie gigii partajati bine pe harzi!

Filme? Pai sa fie aia de la haliud sanatosi, ca de cate ori i-am dat mount image lu’ Daemon Tools…

Softuri? Pai daca acum cand citesti articolul asta esti acasa, si daca nu cumva ti-a venit calculatorul cu licenta “de fabrica”, cel putin 99% dintre programele pe care le ai instalate sunt ciordite (si daca nu e asa nu te arata jignit, oricum esti printre foarte putinii). Poate a scapat antivirusul, ca ti-oi fi pus Avira – free sau alta inventie din asta, si inca ceva chestii de ti-au venit cu placa video sau audio. Stai linistit ca nu te acuz, pana la urma nu despre asta este vorba aici (si nici n-am vreun drept sa comentez, e calculatorul tau, viata ta).

Carti? Eu am primit in ultima saptamana cel putin 20 de carti pe mail. Ori attach, ori link pentru download.

Orice – orice! – este disponibil on-line, totul moka.

O sa ma intrebi Si ce te tot vaiti, bai, atata? Nu-ti convine ca le iei pe daiboj?

Cea mai tare faza e ca am auzit voci care spun E alta era, este era share-ului, hai sa nu ne mai ancoram in trecut ci sa privim viitorul, ce atatea drepturi de autor?!

Evident ca cei care spun asta sunt consumatorii. Pentru ca lor le convine aceasta – vezi Doamne – noua filosofie. Dar daca ai fi producator de continut (dezirabil si valoros) nu ai mai fi de aceeasi parere.

Pentru ca ai vrea ca munca ta, reflectata prin acel continut, sa fie respectata. Si platita.

Am vazut si un carton, ceva impotriva ACTA-ACCC care facea un calcul total retard gen “windows 200 USD + MS Office 150 USD + antivirus 50 USD = multi USD / numai ca sa ajungi la informatie.”. Mie mi-a mirosit a prosteala cartonul, facut pentru un stunt de imagine care n-a mai iesit, dar ideea ramane in picioare… foarte multi au impresia, dupa ani de folosire a crack-urilor si generatoarelor de seriale, ca treburile astea ca Windows-ul, Office-ul, Photoshop-ul… sunt moka!

Accesul la informatie trebuie sa fie gratuit, scrie si in Constitutie! Da’ unde e trecut furtul nu ne mai uitam… ca e alineatul scris cu font prea mic.

Ce vreau eu sa spun? Ca oricat de mult ne-am frasui si ne-am agita, noi toti – astia de o ardem cu softuri piratate, muzica si filme de download fara plata – suntem hoti.

Lasand la o parte marile corporatii de-afara (ca acu’ va zic sincer, nu ma tine treaz noaptea grija pentru Microsoft, Apple, Adobe sau alti monstri), cine pierde dintre ai nostri? Creatorul de continut. Ca e continut de ziar on-line, ca e blog, ca e casa de productie video sau casa de discuri… e pe pierdere.

Pentru ca noua ne lipseste exercitiul de a plati chestiile teoretic volatile care se invart in jurul calculatorului, inclusiv pe net. Vreti exemple?

Uite unul foarte bun: Dilema Veche trece la abonamente platite si la varianta on-line. Am citit comentariile de la articolul respectiv. Majoritatea celor care comenteaza spun, cu lacrimi in ochi, ca li s-a luat bucuria de a citi Dilema Veche on-line. “Li s-a luat!”, de parca e vorba de vointa divina, nu de alegerea proprie de a nu da niste lei pentru un produs care – cel putin asa declara – face toti banii. Pentru ca daca era gratis… era normal – dau click/citesc. Cand nu mai e gratis… “li s-a luat!”.

Subiectul e foarte larg si foarte permisiv… daca aveti chef sa-l dezbatem impreuna eu ma bucur tare. Dar va rog frumos sa dezbatem si nu sa facem halimai si scandal prost, n-am nervi sa stau si sa supraveghez discutia, teapan ca diriga…

Si haideti sa facem o diferenta, macar ca exercitiu de sinceritate, intre ce ne convine noua si ce este corect.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • alex
    • 28.02.2012

    lumea creste si unele legi create in perioade apuse (de dinainte de internet, gadgets si tot asa)nu se pot upgrada intr-un mod armonios.

    povestea drepturilor de autor se va schimba. pentru ca ne folosim altfel de informatie si parametrii nu mai sunt aceeasi.

    e o discutie deschisa, asa cum e firesc sa fie. solutii sunt si se gasesc.

    iar software free exista si creste (de la la platformele de linux pana la softuri de editare video/audio/foto etc.)

    everything it’s a remix (parca se apropie de adevar mai mult decat parerile transante de pe partile opuse ale baricadei)

    răspunde-i
  • Ovidiu
    • 28.02.2012

    De cateva zile m-am tot gandit ce raspuns sa dau la o astfel de problema matematica :D.
    Iar un raspuns evident, nu are. Nu-i asa simpla precum DA sau NU. Este atat de complexa chestiunea, incat daca am sta si am analiza… am inebuni de-a dreptul. Nu de alta dar as putea umple pagini pro asa zisei Piraterii Cibernetice.
    Toti care au softuri cu licenta bravo si la mai mare.. apropo.. faceti si ceva donatii ca aveti de unde oferi.
    Vorba aia, unde merge 1000, merge si 100 de Euro.. fara numar precum la manelisti.
    Cei care mergeti pe alternativa free gen Linux bravo si ma inclin cu respect.(aici trebuie inteligenta si pasiune)
    Iar cei care Downlodeaza pardon Copiaza pardon Pirateaza… batem 5 ul la un suc popular si extrem de racoritor!

    Respectele mele !!

    răspunde-i
  • mitzul
    • 27.02.2012

    De acord cu tine: sunt multi care spun ca dupa ce au download-at muzica de pe net, s-au dus si au cumparat cd-ul original, pentru ca le-a placut. Asta nu e un argument. Daca autorul respectiv considera ca asa isi face reclama, putea sa ofere posibilitatea de a downloada albumele chiar si gratuit. Dar daca nu a facut-o, orice download devine furt.

    răspunde-i
  • JustMe
    • 26.02.2012

    In prostia mea, (scuipa, scuipa), inteleg ca o data ce iti permiti sa dai banii pe soft-uri si o data ce subiectul devine la moda sa il abordezi pe blog, incepi si faci pe baiatul cinstit si sa iti pui intrebari existentiale de genul “da noi de ce suntem hoti?”, ce nu inteleg e ce faci cand nu iti permiti sa dai banii pe ele…..

    răspunde-i
  • Justme
    • 26.02.2012

    Ce-mi plac mie justitiarii astia care sunt mai sfinti decat Sf.Petru, care au avut windows cu licenta inca din frageda pruncie si care scuipa in san de fiecare data cand aud de soft piratat.Sunt curios cati dintre voi nu ati folosit niciodata, dar niciodata un soft piratat.Valabil si pentru tine maestre Cabral.

    Mi se pare mie sau dupa logica asta de lemn, si Eminescu poate fi considerat creator de continut?

    • Cabral Ibacka
      • 26.02.2012

      Scuip in san cand vad cum iese prostia la suprafata… Ia mai citeste o data ce-am scris, luminatia ta.

    răspunde-i
  • […] atunci de ce să țin soft legal pe calculator? Nu mai bine șterg tot și pun windows-ul meu, ăla de la băieți, care merge de rupe? Și nici […]

    răspunde-i
  • Adrian
    • 23.02.2012

    Pentru toti cei de mai sus care “nu fura” ci doar “copiaza ilegal” diferite soft-uri sau continut:

    Daca toata lumea ar face la fel, in cat timp credeti ca producatorii de soft/continut vor disparea de pe piata?

    Iti place un film, o melodie, un program, te ajuta si nu poti fara el, aduna bani si plateste pentru el!

    Doar asa din respect pentru cel care a facut posibil ca tu sa te bucuri de programul sau filmul sau melodia respectiva.

    Am dezvoltat impreuna cu un prieten, un sistem de administrare a site-urilor in php (deci open-source) si de cateva saptamani ne tot gandim cum am putea sa-l si comercializam. Oricat am cauta, fiind cod deschis, orice alt programator ar putea sa-ti elimine protectiile si sa-l redistribuie mai departe, fara sa te intrebe, fara sa-ti ramana macar semnatura “programmed by”, fara sa primesti nici o recompensa pentru faptul ca ti-ai spart creierii ore in sir incercand sa optimizezi cat mai bine codul, sa-l securizezi si sa-l faci cat mai usor de utilizat.

    Pirateria = FURT! Dar multi nu vor realiza lucrul asta decat in momentul in care vor ajunge de partea cealalta a mesei. In momentul in care altii vor fura de la ei.

    • ketherius
      • 24.02.2012

      Red Hat isi ofera software-ul scris de ei in doua variante: Red Hat Enterprise (pe bani) si CentOS (gratuit). Diferenta e ca nu poti obtine suport tehnic decat daca ai cumparat software-ul. Daca nu, te descurci. Iar companiile nu isi pot permite sa aiba software fara suport tehnic – si companie nu inseamna
      Gigi buticaru’ de la colt. Iar acel suport tehnic ajunge sa coste mult mai mult decat ar fi costat software-ul. Deci, poti produce continut si/sau software si sa il dai gratis si sa faci si profit.

      Iar pirateria nu e furt. E un fenomen care aduce pierderi autorilor, este un fenomen reprobabil, dar nu este furt. De ce? Pentru ca atunci cand iti piratez software-ul, nu dispare din computerul tau; tu inca ai ce sa vinzi. Doar se multiplica, atat.

    răspunde-i
  • Escu
    • 23.02.2012

    La lansarea oficiala Windows Vista in Romania, Bill Gates, care a vizitat prima data tara noastra a spus: “Recunosc ca preturile produselor Microsoft sunt prea mari pentru nivelul de trai din aceasta tara”

    răspunde-i
  • Beznawarrior
    • 23.02.2012

    Eu am o singura intrebare vizavi de subiect: pot citi, in metrou, ziarul vecinului?!?Sau ma acuzati de furt intelectual?!?Mie mi se pare tot tam-tam-ul asta de un catolicism mai mare decat papa. Adica asiaticii pot face Neke IPhone5 Adibas etc si noi batem pasu’ pe loc si suferim de complexul domnisoarei nef#*^te

    răspunde-i
  • data
    • 23.02.2012

    Desi sunt de acord ca e normal sa fie platit creatorul de continut, am o problema cu termenii folositi de marile firme, si care par sa se fi incetatenit, deoarece si tu vad ca ii folosesti.
    FURT – presupune ca lipsesti pe cineva de ceva ce deja detine (deci nu poti vorbi de furt cand e vorba de castiguri posibile sau viitoare)
    PIRATERIE – jefuirea unei nave in ape internationale.

    Fapta despre care vorbim in schimb aici este incalcarea dreptului de autor, si in termeni mai obisnuiti este copiere. Este exact ca la un examen cand unul invata si scrie ce stie el, iar altul copiaza de la el. Cel de-al doilea nu fura nimic, nu se incadreaza in definitia furtului.
    Atunci de ce nu numim fapta drept ceea ce este?
    Pentru mine folosirea acestor termeni (provenind de la fapte mult mai grave, mai ales pirateria) pentru desemnarea unor fapte ilegale, imorale, dar mult mai putin periculoase, denota dorinta de a denatura realitatea si gravitatea faptei.
    Este ca si cand, pentru ca pe mine ma deranjeaza, tulburarea linistii publice prin ascultarea de muzica tare o numesc omor. Ca asa vreau eu. Chiar daca ea are deja un nume corect.

    răspunde-i
  • Loading...