Insistenta cu care-ti aperi ideile.

Se spune ca prostul are idei putine, dar fixe.

Se mai spune ca idiotul, atunci cand se cearta, nu se aude decat pe sine si propriile argumente.

In plus, tot la zise sta si ideea conform cel destept cedeaza primul intotdeauna.

Daca stau si ma uit la mine… n-am idei putine, dar sunt relativ fixe, adica am nevoie de argumente care stau in picioare pentru a-mi schimba punctul de vedere. Pana nu se argumenteaza contra… nu exista.

La categoria 2 nu ma incadrez, ascult cu mare atentie contra-argumentele, ca sa le pot demonta rapid si fara echivoc.

Ei bine, la categoria a 3-a sunt corijent… nu cedez pe o tema niciodata decat daca mi se opun argumentele necesare.

N-am sustinut niciodata ca-s vreo lumina, vreun inteligent. Dar daca vrei sa fiu de acord cu tine cand imi spui ca-s prost… apai va trebui sa argumentezi, taica!

De fapt, cred ca argumentele sunt cruciale intr-o cearta. Ne putem contrazice cat vrem noi, pe orice tema, cat timp o facem folosind argumente valide, exprimate corect si asimilate ca atare de catre celalalt… avem sanse multe ca la sfarsit, dupa ce-au fost exprimate si luate in considerare toate argumentele posibile, avem sanse sa ajungem la o concluzie pe care s-o acceptam amandoi.

Dar ne-am obisnuit sa nu mai argumentam, doar ne urlam pozitia.

Ne-am obisnuit sa nu mai ascultam argumente, ci doar urlete.

De fapt, atunci cand o cearta debuteaza am ajuns sa ne asteptam direct la urlete si morti, injuraturi si ragete, nu ne mai asteptam la argumente.

Si cu cat insisti mai tare sa-ti aperi ideile, daca o faci fara argumente… cu atat mai tare esuezi.

Si ca sa revin la ce vorbeam la inceput… eu nu cred ca e o greseala sa-ti sustii punctul de vedere. Nu cred ca e o greseala sa fii insistent atunci cand iti aperi ideile.

Deci nu mai renuntati atunci cand cineva vrea sa-si impuna punctul de vedere. Pastrati-va calmul si livrati-va argumentele, ascultandu-i insa si argumentele respectivului.

Pentru ca asta se numeste comunicare.

Aia cu desteptul care cedeaza primul intr-o discutie se adreseaza celor care dezbat fara miza. Si-atunci cand tu consideri ca nu conteaza ce sustii… admiti ca nu contezi nici tu.

Fa, deci, in asa fel incat sa contezi. Cu argumente. 🙂

Cum faci? esti insistent in a-ti apara ideile sau abandonezi repede ca sa nu te stresezi prea tare?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Hapi
    • 02.08.2013

    Arta argumentarii este pierduta pentru cei care n-o stăpânesc. Evident 🙂
    E mult mai usor sa arunci cu invective decat sa gandesti si apoi sa vorbesti calm.

    răspunde-i
  • Heto
    • 02.08.2013

    Depinde. Daca am cu cine, stau de vorba, daca vad ca n-am cu cine, il las in ale lui si eu imi vad de ale mele.

    răspunde-i
  • Dan
    • 01.08.2013

    Eu am ajuns la concluzia arta argumentarii este o arta pierduta in Romania.
    Nu stiu daca sunt eu de vina ca nu ma exprim prea clar sau am intalnit numai astfel de persoane, dar majoritatea discutiilor in contradictoriu pe care le-am avut s-au lovit de argumente ad-hominem de partea cealalta (desi eu evit intotdeauna sa fac vreo referire personala la persoana cu care ma “cert”).
    Apropo de ad-hominem, am vazut pe wikipedia lista de logical fallacies ( http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies ) si am ramas surprins cat de multe sunt folosite in Romania zi de zi, de la cel mai inalt nivel (talk-showurile televizate,discutii intre intelectuali) pana la certurile banale din familie – fara ca nimeni sa isi dea seama ca discutiile se transforma intr-o palavrageala fara sens si fara finalitate.

    • Cabral Ibacka
      • 02.08.2013

      Sunt convins ca exista un cuvant in limba romana, unul care sa ne ajute sa evitam folosirea lui fallacies. Just? 🙂

    răspunde-i
  • Hapi
    • 01.08.2013

    In general argumentez ce spun sau vorbesc din experienta. Incerc sa nu generalizez. Asa evit genul de “pradatori” care cauta intr-un fel sau altul conflicte.
    Daca sunt atacata direct, apelez la umor, il combin cu ironie dar pe cat posibil – nu pierd timpul cu carcotasi care combat de dragul de-a se afla in treaba

    răspunde-i
  • bomarzo
    • 01.08.2013

    daca vad ca persoana cu care stau de vorba este obtuza complet, nu e deschisa la dialog, e genul care are raspunsurile la toate intrebarile sau e prea proasta., nu imi bat capul, zic ihim si gata. daca pot pleca, plec, daca il pot evita, il evit. altfel, sunt leoaica. recunosc ca nu am tact si sunt foarte directa, nu prea ma pot preface. shame on me…

    răspunde-i
  • Ioana
    • 01.08.2013

    Total de acord cu descrierea ta!
    Daca e doar o parere, subiectiva, o sustin cu argumentele care ma conduc la ea, dar fara sa astept ca ceilalti s-o accepte, pana la urma suntem liberi sa alegem/decidem.
    Daca e demonstrabila cu fapte, studii, date, pai a dat de dracu cine vb “din burta”, merg si mai departe de panzele albe.

    Dar apoi depende de interlocutor. Prostii fuduli sunt spuma si am ajuns la concluzia ca nici nu merita sa spun prea multe, indeosebi la fraze genu’: ce bah ca romanu’ e destept mah, pai da’ in alte tari nici nu se face carte! Si atunci il pui sa scrie romaneste si, oops surpriza, 15 greseli in fraza, dar logic la el desteptaciunea nu tine de scris corect romaneste, ci de cat de intreprinzator esti la furat sau la a face “din rahat bici”. La astia zic: ca tine e si fac stanga imprejur!

    Si apoi sunt cei care vor sa vada alta perspectiva si cu drag le-o expun pe a mea, fara sa ma dau rotunda, pana la urma prefer sa fiu mai umila, caci la randul meu mai am multe de invatat.

    răspunde-i
  • Miere Sabadus
    • 01.08.2013

    Fereasca Dumnezo sa am dreptate si sa fiu neandreptatit. Chiar nu ma intereseaza ca trebuie sa aduc argumente pt 300 de prosti sau pupincuristi, care s-au adunat impotriva mea. Nu, nu-i loc de cearta pt ca nu aduce beneficii, dar daca mor, mor cu dreptatea in mana. Prefer sa am de pierdut, dar sa nu ling unde am scuipat.
    Binenteles aici vorbim de interese, nu de … cati cai are sub capota BMW-ul.

    răspunde-i
  • Victoria
    • 01.08.2013

    Eu sunt foarte insistenta in a-mi argumenta parerea nu neaparat in a mi-o apara..insa cu o limita…daca vad ca nu am cu cine ( in sensul ca o da in mistocareala si deviaza de la subiect) il las in lumea lui devenind usor sarcastica.

    • Cabral Ibacka
      • 01.08.2013

      Usor sarcastica nu e solutia. Foarte sarcastica este ce trebuie… 😀

    răspunde-i
  • Valy
    • 01.08.2013

    Argumente / contra-argumente …. argumente noi / contra-argumente noi… Si tot asa. Atunci cand stiu 101% ca am dreptate, nu ma las pana nu demonstrez asta. Poate dura o ora, doua, o discutie, doua sau o viata, dar tot demonstrez, cu argumente ca E CA MINE!

    In schimb, cand o dau de gard, imi iau pozitia ghiocel, mea PULPA 😀 si mergem inainte!

    • Cabral Ibacka
      • 01.08.2013

      Da, stiu, nici mie nu-mi place cu mea pulpa… 🙁 dar cand e cazul, asta e, ia-ti-o!

    răspunde-i
  • Andra
    • 01.08.2013

    Depinde si de persoana in fata careia trebuie sa imi sustin ideile. Daca experienta mi-a aratat ca pur si simplu doar imi irosesc cuvintele, renunt, nu ma stresez. Plus ca am observat ca aceia care au gandirea limitata, transforma insistenta ta in motiv de gluma sau misto, pentru ca mai mult de atat nu pot… Deci, daca am cui, imi argumentez parerile, daca nu, nu!

    • Cabral Ibacka
      • 01.08.2013

      Andra, ai dreptate, daca irosesti cuvinte n-are rost.

      Dar daca incearca sa se eschiveze prin ce spui tu, glume/mistouri/ironii… cu mine si-a dat foc la valiza, cu tot cu baliza… imi merge gura de-l ustura creierii daca alege s-o dea in mistouri, pentru asta m-am antrenat o viata! 😀

    răspunde-i
  • Loading...