Inca una despre colectarea selectiva…

… bine, eu am o problema cu termenul, caci noi vorbim despre aruncare selectiva si gunoierii vorbesc despre colectare dar… e o chestie tehnica, putemn s-o lasam asa.

E, vorbind despre colectarea selectiva… subiectul a fost dezbatut de catre multi, ceea ce ma bucura.

Majoritatea celor pe care-i stiu cunosc subiectul, unii sunt proactivi in aceasta directie, altii sunt inca neutri, putini contra.
Insa unul dintre marile semne de intrebare ale acestui subiect a devenit clasic: dom’le, ce sa ma chinui eu sa arunc selectiv, pe caprarii, daca aia vin si cand ridica gunoaiele selectate de mine le iau la gramada?! Adica eu muncesc ca prostu’ ca sa le amestece ei si sa-si bata joc de munca mea?

Eh, daca problema ar fi tratata astfel… cei care gandesc cum zic eu mai sus ar avea dreptate. Dar nu-i asa…:
– gunoaiele deja preselectate de catre noi si aruncate selectiv pe cele 3 caprarii trec printr-o selectare ulterioara, mai complexa si facuta mai la sange;
– multi preselecteaza cand arunca dar sunt multi care arunca total aiurea;
– mai bine cheltuie 11 minute si 11 secunde si uita-te la filmul asta, in caz ca nu l-ai vazut, este extrem de util:

Ce zici?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • loredana
    • 18.11.2010

    merita sa te opresti putin din orice ai face ca sa vezi filmuletul asta.un lucru am inteles.se poate..si un lucru este clar.o sa fac tot posibilul sa fie asa ceva si pe strada mea.le pot indica si locul.nu de alta, dar sa nu spuna ca nu au resurse sau nu au unde sa le amplaseze.cunosc pe cineva care separa gunoiul menajer.si o face de ani de zile.si fierul si hartia, de asemenea.pentru ca toata viata a fost un om econom-))noi, cei mai tineri, gasim scuze.ca nu avem timp, ca ajung tot acolo…poti sa schimbi ceva.doar incepi.pur si simplu.eu am inceput de cativa ani cu uleiul rezidual, baterii, acum sper sa am grija la tot ce arunc.

    • Dan Patzelt
      • 19.11.2010

      te rog, cand ai “sistemul” casnic si este functional il impartasesti si pe site-ul meu http://www.EuReciclezAsta.ro la exemple personale?

      Am nevoie de un text mic motivational si de o poza.
      Cred ca asa o sa se inspire si altii, daca vad ca se poate.
      Multumesc anticipat
      “adoocva la gmail punct com”

    răspunde-i
  • E foarte educativ ce se spune in filmulet…dar exista rautate din partea oamenilor, si nu ma refer la adultii de peste 30 de ani..ma uit la tineri, studenti la facultate…nu vor sa recicleze. Sunt an 2 la Ingineria Mediului la Univ. Politehnica. Am aflat ca in Carrefou Orhideea ( Grozavesti) se reciclau ambalaje Tetra Pak. Te si motivau sa aduci ambalaje la reciclare, oferindu-ti un premiu la alegere pe loc la 3 pet-uri reciclate: un pix , un yoyo, un breloc sau un accesoriu pt telefon realizate din materie prima reciclata. Am venit acasa ( Colentina) , intr-o saptamana am strans 6 cutii de LaDorna. Le-am spalat, le-am pus intr-o punga si m-am dus la facultate la cursuri. Toti m-au intrebat ce am in punga, le-am spus de initiativa celor de la Carrefour si au fost uimiti ca m-am carat toata ziua cu ambalajele dupa mine ca sa le duc la reciclare dupa terminarea cursurilor, spunandu-mi ca trebuie sa fiu nebuna ca sa fac asa ceva. Si am am ramas si mai uimita.. totusi ei sunt ca si mine studenti la Ingineria Mediului..nu inteleg de ce fac o facultate, daca nu vor nici macar sa se implice sau sa ajute la construirea unui viitor curat…am ramas dezamagita de reactiile colegilor, dar voi continua sa reciclez.
    Concluzia: nici motivati, nu vor sa recicleze, daramite “degeaba”. Spor in continuare la publicari pe blog. Il citesc o data pe saptamana si esti un model de inspiratie pentru cei tineri.

    • Valer Morarescu
      • 17.09.2016

      Stimata studenta,sunt foarte si neplacut surprins de modul admirativ de sustinere si promovare,de catre un viitor inginer de mediu, a practicii de colectare selectiva implementata de marile magazine.Aceasta metoda este un mod ingenios de a arunca praf in ochii cetateanului contribuabil pentru a nu vedea adevaratele probleme privitoare la gestionarea deseurilor.Daca doriti sa va documentati asupra realelor practici,metode,tehnologii si utilaje privind colectarea,reutilizarea,reciclarea si valorificarea deseurilor in folosul cetateanului contribuabil va rog sa-mi transmiteti adresa Dv. de email la adresa mea:[email protected] voi transmite,doar, cateva materiale,rezultatul a 15 ani de studiu,cercetare si practica in domeniu+experienta canadiana, care va vor fi de folos in viitoarea Dvs.cariera.Ing.Valer Morarescu,pensionar.

    răspunde-i
  • […] și neapărat am vrut să fac niște clarificări, pentru că până să văd articolul lui Cabral și eu gândeam la fel. Urmăriți filmulețul pentru că este foarte educativ, dar dacă vi se […]

    răspunde-i
  • dan
    • 02.11.2010

    simt nevoia sa fac publice niste informatii:
    1. dozele de aluminiu se depun impreuna cu PET-urile
    2. in sectorul 6 reciclabilele se ridica separat, pe cele 3 fluxuri, cu containere din plasa, transparente si de culori diferite
    3. acum suntem la inceput dar peste ceva timp o sa ne obisnuim cu sistemul de colectare separata si o sa-l utilizam. chiar daca sub amenintarea unei amenzi usturatoare

    • Dan Patzelt
      • 03.11.2010

      Simt nevoia sa va rog sa cititi http://www.EuReciclezAsta.ro, problema reciclarii este una mai importanta decat o lipsa de cultura/cunoastere/obicei.

      Este una globala si are impact asupra calitatii vietii noastre, acum, in viitorul apropiat si in viitorul departat.

      Ceea ce faci tu in orasul tau are efect in oceanul atlantic, risipa ta il va afecta pe copilul tau peste 10 ani samd.

      Gesturilor tale legate de Colectare selectiva au efecte 800 de ani, in atata timp de degradeaza plasticul.

      Ganditiva, producem incontinu plastic in ultimi 60 de ani, totul este inca cu noi, absolut tot plasticul creat este cu noi si va mai fi inca 800 de ani pe putin, plus ce vom mai face.
      UNDE sa-l depozitam?
      Ce s-a intamplat la Napoli se va intampla si la noi curand, nu vom mai avea gropi de gunoi.

      Practic deja nu mai avem (din 340 doar 20 sunt conform standardelor) trebuie sa inchidem 320 ca altfel vom platii 200.000E/zi amenda la UE.

      Vom lua 200.000 euro pe zi din pensi, sanatate, educatie si v-om da la UE, vrem asta?

    răspunde-i
  • claudia
    • 01.11.2010

    imi place filmuletul, insa Romania are prea multi oameni needucati care inca nu stiu in primul rand ca gunoiul nu se arunca pe strada,(daca nu sunt cosuri de gunoi eu tin ce am in mana pana dau de unul), ca daca fumenaza in masina, chistocul se arunca in scrumiera masinii nu pe jos( de aia sunt masini dotate cu cos de gunoi).
    te duci in supermarket, iei cu carucior din rand si gasesti pungi si bonuri de la persoana care le-a folosit anterior. Cine e de vina aici? atata cumparatorul cat si persoana de la supermarket care este responsabila cu strangerea carucioarelor.
    Cabral, eu sunt perfect de acord cu tine, cu filmuletul si cu restul dar spune-mi un lucru: Daca x si y cuplu tanar needucat( arunca gunoi pe jos, vorbesc urat, se cearta in public, lucru care tine de cei 7 ani de acasa) fac un copil z. Cum va putea x si y sa il educe pe z astfel incat acesta sa creasca un bun cetatean? Care sunt sansele ca z sa aiba prieteni ok de la care sa aibe ce invata. Care sunt sansele ca un copil se se autocorecteze?
    Mici… sa nu mai lungim povestea.
    Pentru ca tara asta sa poata ajunge undeva trebuie sa aiba intai oameni civilizati de la care sa poti cere ceea ce iti doresti.

    răspunde-i
  • nume
    • 30.10.2010

    reciclarea aluminiului exista in ro? io adunam baterii/acumulatori cand inca nu aparuse moda in magazinele de electrocasnice. cand au aparut io m-am dus cu plasa (nu exagerez) si am fost fericit. dar cu dozele de al ce face omul? e reciclabil 100%. dar cu uleiul? neutralizarea lui costa multa apa. unde duc uleiul rezidual?

    • loredana
      • 17.11.2010

      buna intrebarea cu uleiul rezidual.ca am tot strans si nu stiu ce sa fac cu el-)o sa caut.este bine ca sunt firme care il ridica.si chiar daca nu o fac, ma duc eu sa-l duc.numai sa stiu unde anume.

    • Dan Patzelt
      • 02.11.2010

      felicitari, esti o persoana responsabila din ce am citit mai sus.

      te rog cauta pe google campanii, sunt doar ca ajung greu la noi,deoarece nu au bani de promovare ca Detergentii:

      -la ikeea iti dau 10 baterii noi daca aduci 20 uzate
      -din uleiul alimentar se face mancare de catei
      -existe firme care vin acasa si ridica gratis uleiul
      -arunca dozele de bere la Galben/plastic/metal vor fi reciclate
      -la Billa e o campanie dedicata dozelor de aluminiu

      si inca o gramada……..

      te rog cauta

    răspunde-i
  • Alexxa
    • 28.10.2010

    Am si eu o intrebare legata de acest subiect..si sa ma ierte cei carora intrebarea mea li se va parea stupida(sunt mai “grea de cap” :)))- Unde pot depozita resturi gen dozele(tabla) de coca-cola, cojile de banana/ portocala/cartofi etc., carpe sau un tricou rupt de exemplu, pentru ca dupa mintea mea ingusta nu intra la nicio categorie(hartie/plastic/sticla)???

    • Dan Patzelt
      • 03.11.2010

      coca vine in aluminiu – nu e tabla, deci la galben, plastic/metal

      restul la gunoi menajer sau cauta cineva (nu stiu in ce oras stai) care are fabrica de COMPOST, acolo merg resturile Biologice

      se face din ele – mancare pt viermi, pamant de flori, etc etc

    răspunde-i
  • Cristi
    • 28.10.2010

    Da , foarte buna intentia de educare , Cabral! Insa, nu e suficient . Un filmulet postat pe blog nu e propaganda (cum spuneau unii pe aici , prin comenturi). Asemenea filmulet ar trebui sa apara pe toate panourile publicitare electronice , inainte de toate produsele expuse acolo. Asa cum publicitatea la bauturi este insotita de textul “..dauneaza grav sanatatii” ,astfel , toooate publicitatile la oorice produs ar trebui sa contina detalii la modul de colectare al deseului rezultat in urma produsului respectiv. Si nu ma refer doar la acel desen micut de pe fiecare ambalaj. Eu zic asa: inainte de a vinde cuiva ceva, avertizeaza-l de efectele negative ale produsului, daca are si (in primul rand, parerea mea) despre ce si cum sa colecteze si sa depoziteze deseul rezultat. Deseul , mai mult decat consumul excesiv al acelui produs,care dauneaza doar sanatatii tale , prin inconstienta, dauneaza GRAV sanatatii tuturor!!
    P.S in filmulet, la momentul 1:24 d-ra arunca o cutie metalica in tomberonul pt plastic …

    • Dan Patzelt
      • 02.11.2010

      In Romania, in stare incipienta in care suntem, Metalul se colecteaza impreuna cu plasticul.

      Cand ne vom maturiza o sa ajunge la 9 cum sunt in alte parti sau la 34 cum e in Japonia
      (baietii aia nu au loc sa arunce gunoiul asa ca recicleaza- normal de altfel, numai noi avem din belsug si risipim).

    • Til
      • 28.10.2010

      Hehehe… daca te uiti mai bine ai sa vezi ca mai jos scrie si “Metal”.
      Eu am observat doar cand m-am uitat a doua oara 🙂

    răspunde-i
  • bub
    • 28.10.2010

    interesant si util, si eu eram frustrata cand vedeam ca gunoiul este amestecat desi eu il selectam pentru fiecare categorie insa acum am inteles cum sta treaba. din pacate nu am vazut decat 2 locuri unde sunt astfel de pubele,unul la brancoveanu si altul la berzei

    • Dan Patzelt
      • 02.11.2010

      CERE LA PRIMAR, e obligat sa puna.
      Ca sa nu munceasca si sa gaseasca locuri, dea autorizati, etc etc primaria nu face nimic si da vina pe noi ca nu cerem, ca populatia nu isi da interesul ca nu isi arata interesul.
      Deci, scrie un mail primarului, e obligat sa puna clopote de colectare selectiva, sunt gratuite, nu-l costa nimic sa le puna,doar ca e ….. de munca.
      FA PRESIUNE PE EI , SCRIE UN MAIL

    răspunde-i
  • Suzana Has
    • 27.10.2010

    Draga Cabral,
    videoclipul este bine facut si foarte educativ; desi cam lungut e bine ca au expus parerile pro si contra. Multumim pentru postare. Ar fi excelent daca ar aparea ca spot publicitar pe toate canalele si la toate televiziunile. Romania ar face un pas serios spre civilizatie daca oamenii ar intelege necesitatea reciclarii materialelor.

    răspunde-i
  • Loading...