Greenpeace Romania exista?

Stai, stiu ca organizatia exista  in acte, asta nu TBD (adica, in limbaj de multinationala… trebuie discutat), ma refer daca exista ca si actiuni, ca efect.

De ce intreb? Am primit un mail de la ei, acum ceva zile, in care eram invitat politicos sa promovez putin pe blog, sa vorbesc despre sa… intelegeti voi. Eu promovez cu drag pe oricine cred ca merita, pe oricine face ceva bun, o fac cu drag si ma bucura atunci cand am de scris lucruri misto.

Dar oricat m-am chinuit nu am reusit sa-mi aduc aminte de o actiune a Greenpeace Romania. Dupa ce m-am scremut eu asa am dat vina pe mine, ca-s batran si ca incep sa uit, si am inceput sa-i intreb pe cei din jurul meu… nimeni nu stia de actiunile Greenpeace Romania, ba unii chiar s-au mirat ca exista, caci nu stiau asta. Asa incat am cerut de la Greenpeace Romania info (mi-a raspuns Bogdan Grecescu – merci!).

Bun. Hai sa facem o proba: ganditi-va la o actiune a Greenpeace Romania de care stiti. Sunt aproape sigur ca nu va vine niciuna in cap. Daca totusi parca va suna ceva cunoscut… verificati-va cu informatiile pe care le pun eu mai jos in articol.

A, si inca ceva… dupa ce citi ce-au facut ei in 2010 spuneti daca vi se pare mult, putin… spuneti ce credeti.

Asadar, activitatea Greenpeace Romania in 2010 (pana acum, evident):

Buna ziua,

Va mentionez o parte din activitatile Greenpeace Romania de-a lungul acestui an:

– am obtinut lista cu cele 100 de locatii posibile pentru amplasarea unei centrale nucleare. Aceasta lista a fost obtinuta in urma proceselor cu Ministerul Economiei care nu a vrut sa o faca publica, cu toate ca este obligat sa consulte populatia. Avem in curs de desfasurare procese cu RMGC, cu Ministerul Economiei pentru dorim sa actionam si pe cale legala. Din pacate, aceste actiuni nu sunt mereu vizibile sau sunt trecute cu vederea.

– am avut trei proteste: unul la Alba-Iulia, la Targul Investitorilor, la care a participat si RMGC, unul in fata Ministerului Mediului si unul in fata sediului RMGC prin care am cerut renuntarea la acest proiect daunator Romaniei.

http://www.youtube.com/user/GreenpeaceRomania09#p/c/8B007972674AB1B5/1/oJkxPHCLcXo

http://www.youtube.com/user/GreenpeaceRomania09#p/c/8B007972674AB1B5/3/rXqFREKl9v8

– am continuat campania de educare. Momentan mergem in scoli si licee, prezentam elevilor filmulete care au ca tema: schimbarile climatice, protejarea padurii sau colectarea selectiva.

– s-a intocmit  o parte a hartii colectarii selective prin efortul voluntarilor (este in curs de finalizare): http://www.greenpeace.org/romania/campaigns/colecteazaselectiv/harta-colectarii-selective

– am expus aceste postere la Palatul Sutu si in Parcul Cismigiu: http://www.greenpeace.org/romania/campaigns/colecteazaselectiv.

– am continuat strangerea de semnaturi pentru petitia impotriva construirii de reactoare nucleare in Romania (http://www.greenpeace.org/romania/getinvolved/cyberactivism/opreste-constructia-unei-noi-c).

– am organizat seri de filme: 2 in Parcul IOR, una la Carturesti Verona. S-au organizat si in celelalte orase unde exista grupuri de voluntari.

– trimitem constant scolilor din tara filmulete care atrag atentia asupra protectiei mediului pentru ca acestea sa fie proiectate de profesori.

– am participat la evenimente precum Ecran Comunitar unde am avut un mic atelier eco pentru copii. Au invatat sa-si faca jucarii din obiecte care in mod normal ar fi ajuns la cosul de gunoi.http://www.facebook.com/album.php?aid=199526&id=291132089193.

Asadar… cum vi se pare activitatea Greenpeace Romania?

Si, in caz ca doriti sa ajutati, sa va implicati, sa deveniti voluntar Greenpeace Romania puteti intra oricand pe site-ul lor.

Si mai jos va pun un spot facut de Greenpeace Brazil, un spot care mie mi s-a parut genial. Simplu, ieftin (practic… gratis) si foarte de efect.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • […] ce-am scris despre Greenpeace acum ceva vreme si dupa toate comentariile care au aparut la articolul respectiv, am fost intrebat […]

    răspunde-i
  • Alexandru
    • 05.07.2011

    Sunt un mare fan Greenpeace si am toata admiratia fata de acesti oameni si fata de initiativa acestui blog de a promova astfel de activitati.
    Petitia lor (Greenpeace Romania) este foarte benefica….toti au zis: Centralele nucleare sunt SIGURE pana cand s-a produs dezastrul din Japonia. Daca japonezii care au o disciplina, o tehnologie, un sistem impecabil au avut probleme, nu mi-as dori nici o secunda ce s-ar putea intampla in Romania.
    Haideti sa analizam mai atent alternativele: stiati ca Danemarca are 25% din energia electrica nepoluanta? daca ei au reusit cu centralele lor eoliene de ce nu am fi si noi capabili ? Stiati ca Germania a semnat pentru renuntarea la energie nucleara ?
    Avem atat de mult potential…atat de multe rauri, vantul e puternic mai ales in dobrogea…..de ce sa nu incercam cu hidrocentrale si centrale eoliene in loc sa mai trantim 2 reactoare si sa otravim dunarea …… ghiciti in ce se racesc reactoarele ?

    PS Am o prietena din Cernavoda care peste noapte s-a trezit ca isi scotea firele de par din cap fara nici un efort/durere asemenea oamenilor dupa chimioterapie…..i-a cazut absolut tot parul de pe cap si a chelit…..dupa luni de zile i-a crescut la loc par cret si brunet desi era satena deschis cu parul drept. Medicii nici acum nu au gasit o explicatie logica legata de acest fenomen. Centrala nucleara in zona unde locuieste ea ……RING A BELL ?

    răspunde-i
  • alex1
    • 21.06.2011

    Constat ca toti cei care au postat comentarii aici, habar n-au de ceea ce spun. Este extrem de usor din fata unui monitor sa-ti dai cu parerea si sa te rezumi doar la a tasta. Oare nu ar fi necesara o oglinda astfel incat sa va vedeti ignoranta. De fapt oare de ce ma mir, atata timp cat posturile sunt facute pe siteul CABRAL succes la pierderea timpului la telenovele. Eu in locul astora de la greenpeace nu m-as obosii sa va raspund pentru ca nu merita efortul. Cei care se ocupa de telenovele si mai ales cei care le vizioneaza nu merita nici un fel de constientizare.

    • Cabral Ibacka
      • 22.06.2011

      Alex1, o sa trec peste faptul ca ai venit sa comentezi fara sa-ti folosesti neuronii prea mult. Telenovele sau nu, prostul asta care nu merita bagat in seama face lucruri pentru mediu. Daca vrei sa vorbesti in cunostinta de cauza consulta sectiunea „eco” de pe blog si o sa vezi actiuni. Actiuni, nu vorbe. Deci faptul ca bati intr-una dintre activitatile mele incercand sa te dai gonfle… nu te face decat un bagator de seama.

      Vorbind despre subiect… toti cei de mai sus vorbesc despre lipsa actiunilor Greenpeace Romania, sau despre inexistenta lor in constiinta oamenilor. Inclusiv a celor care se informeaza pe net.

      Chiar ei spun ca „am strans semnaturi”. Exista organizatii mult mai mici care au actiuni, care se implica, organizatii care fac.

      De facto:
      – e blog, nu site;
      – se scrie romaneste aici, nu „pe siteul Cabral”;
      – cine si ce merita nu decizi tu, nu mai incerca sa dai din degetel.

      Mai mult, in incercarea ta de a apara organizatia nu ai spus nimic elocvent care sa arate ca ea chiar face ceva, ci doar ai atacat criticii. Penibil.

    răspunde-i
  • observer
    • 10.06.2011

    Draga Miruna – cunosti mai multe lucruri despre celelate organizatii deoarece acestea au avut o mai mare expunere in media – ia uita-te sa vezi care sunt sponsorii acelor organizatii si gandeste-te putin la asta. Greenpeace pe de alta parte isi desfasoara activitatea doar pe baza donatiilor provenite de la oameni simpli (exclusiv pesoane fizice), ca mine si presupun ca tine – tocmai pentru a nu exista vreun dubiu asupra unor interese ascunse (desigur pentru persoane de genul lui Alex care cosidera orice zvon un lucru de o probitate absoluta – orice argument ai aduce, tot de pomana va fi). Asadar e simplu – cu cat mai multi oameni vor sustine actiunile Greenpeace din Romania (prin donatii si voluntariat), cu atat acestea vor avea o amploare mai mare si vor avea efecte mai vizibile.

    răspunde-i
  • miruna micsan
    • 01.06.2011

    azi este prima oara cand am cautat greenpeace romania si m-am uitat pe site. aflasem de curand ca exista, ceea ce spune multe despre vizibilitatea lor la noi in tara…stiu mai multe lucruri despre Mai Mult Verde sau Copacul de Hartie! actiunile lor prezentate mai sus sunt extrem de slabe, chiar jenante. si toate astea pentru 1 an intreg?! cabral de unul singur cred ca reuseste sa faca mai mult pentru o cauza intr-o saptamana! in fine, ramane de investigat subiectul, pt ca este foarte ofertant. ceea ce nu mi se pare deloc fair la greenpeace romania este faptul ca desi cer donatii, nu ofera o platforma reala, activa si profesionista, vizibila in forta pe toate canalele media, cu informatii si actiuni locale (nu doar preluari de la greenpeace international). destul de rusinos…

    răspunde-i
  • mihai
    • 08.02.2011

    Citesc cu scarba toate posturile impotriva oamenilor de la greenpeace postate de niste neica nimeni. Singura preocupare a celor care au scris aici este sa loveasca in staff-ul GP si asta denota de departe o invidie greu de tolerat. Cum spunea cineva mai sus, luati o matura si faceti si voi ceva util , altceva decat sa loviti in niste oameni care fac ceea ce voi niciodata nu veti fi in stare sa faceti. SA VA FIE RUSINE!!! bravo GP, nu mai plecati urechea la toti incapabilii in viata ne lovim de tot felul de haznale

    răspunde-i
  • Alexandra
    • 14.12.2010

    Marius, Sondy, Ilinca si toti cei ca ei, nu stiu de unde aveti atata energie malefica pentru a improsca cu noroi in ceva de care habar n-aveti !!!
    Vindeti seminte, maturati strada, faceti ceva util si lasati pe cei care stiu ce fac, sa se implice asa cum pot ei mai bine.
    Cu stima si …regret ca suntem contemporani…

    răspunde-i
  • Marius
    • 01.11.2010

    Am putea sa stim cine este acest Bogdan Grecescu si ce pozitie ocupa in organizatie? Nu il gasesc pe site-ul lor. Mi s-ar parea mai logic ca o persoana din staff sa dea astfel de informatii. Doamna Crisanta Lungu poate?

    • Catalin
      • 30.11.2010

      Doamna Crisanta Lungu si staff-ul ei sunt prea ocupati cu problemele de mediu din Romania si nu-si ocupa timpul cu astfel de informatii. :))

      Mai trist e faptul ca se folosesc de brand-ul international pentru a cere donatii. Donatii care nu stiu unde ajung…

    răspunde-i
  • alina
    • 07.10.2010

    fiecare este indreptatit sa aiba o parere. dar alex….daca de ex, in legatura cu centralele nucleare, nu ai incredere in argumentele celor de la GP tu poti sa confrunti aceste informatii cu altele provenind din alte surse – si nu ma refer numai presa din romania ci si cu surse externe, documetare realizate in/despre centrale din Germania, Franta etc. (daca tot zici ca nu ai incredere ca GP este obiectiv).
    e foarte usor sa spui ca GP nu face nimic, ca nu crezi ce sustin ei…dar orice om interesat ca locul unde el traieste sa fie cat se poate e ok (nepoluat etc) si sa vrea sa pastreze acest fapt si pentru generatiile urmatoare este OBLIGAT sa fie informat..si sa nu astepte mereu sa fie tras de maneca „mai..vezi ca vor sa faca un baraj de acumulare pentru substante chimice langa gradina ta?!”.
    din pacate romanul, in privinta subiectului „mediu” are o problema (ma rog, are mai multe..): „asteapta” – sa fie tras de maneca, sa i se puna in brate toate informatiile, sa i se spuna ce sa gandeasca…si mai putin sa fie el cel care face prima miscare.
    asa ca..inainte de a arata cu degetul pe unii si pe altii care incearca sa va deschida ochii (chit ca ziceti ca va prezinta problema doar din punctul lor de vedere) la ce se intampla in jur..stati 1 min si ganditiva ce ati facut voi pentru mediu.
    bine…asta doar in cazul in care chiar va pasa, ca altfel…sunt doar vorbe de aiurea pe un blog….

    răspunde-i
  • Alex
    • 02.10.2010

    Greenpeace in sine este o gluma, nu doar cea din .ro .

    Si cu riscul de a atrage multe priviri urate, activitatea Greenpeace e deseori concentrata pe interesele unor corporatii mari, si indirect (sau uneori deloc) asupra rezolvarii unor probleme de mediu.

    Exista teorie (deloc incredibila) ca la inceputuri erau sponsorizati de URSS pentru a incerca stoparea construirii atomocentralelor in Europa care ar fi dus la o mai mare independenta energetica a Europei fata de URSS.

    Intamplarea face sa fi fost presedintele unui ONG destul de cunoscut care activeaza in .ro (nu in protectia mediului), si cunosc multe cazuri de-a dreptul urate in care agenda organizatiilor erau guvernate in proportie catastrofala de interesele sponsorilor (interesele economice ale lor). Greenpeace in vederea mea nu face nici o diferenta.

    Sa ne uitam pe activitatea lor pe 2010: „am continuat strangerea de semnaturi pentru petitia impotriva construirii de reactoare nucleare in Romania”. Nu sunt expert in domeniu, dar sunt multe voci care sugereaza ca reactoarele nucleara pot fi foarte safe daca se respecta anume standarde.

    Oricum, dupa cum am spus, nu sunt expert in aceasta tematica, de aceea nu voi intra in detalii, insa intai eu as dori o dezbatere serioasa cu privire la riscuri/beneficii.

    Legat de voluntarii lor, nu am nimic impotriva lor, cei mai multi sunt persoane cu cele mai bune intentii, numai din pacate in tinerete te lasi usor influentat de mesaje apocaliptice, mesaje de care Greenpeace abuzeaza.

    Scuze pentru lipsa de coerenta overall, dar e 2:52 AM.

    • Linda
      • 30.04.2011

      Alex nu este expert, dar isi da cu parerea. Atat timp cat Greenpeace atrage atentia asupra dezastrelor care au loc la nivel planetar, cat incearca sa apere natura, mediul in care traim si fara de care nu am mai putea sa existam, NU se poate spune ca este organizatia este o gluma. daca nu-ti convine planeta asta si te deranjeaza natura, poate ca nu esti pe planeta pe care trebuie.

    • sondy
      • 13.10.2010

      Sunt si eu de parerea (neinformata, recunosc) ca o centrala in plus, cu reactoare nucleare sau nu, nu are ce strica. De ce sa importam energie in plus?
      Pe de alta parte cred ca nici energia electrica obtinuta de hidrocentrale nu e mai poluanta decat cealalta, nu cred ca ar strica sa vedem daca se poate imbunatati ceva in domeniul asta.

      Pe de alta parte, cei de la GP sunt ca mosnegii vizoristi de la bloc: Nu fa aia!!! Dar in majoritatea cazurilor nu ii auzi sa propuna vreo alternativa… sau cel putin nu am auzit eu de vreo una.

    • Georgiana
      • 02.10.2010

      Toate respectele mele Alex pt ca ai avut curajul sa o spui…Poate intelegem si noi ,restul, ceva din ceea ce ai scris.Jos palaria…

    răspunde-i
  • Loading...