Ficațu’ meu se pregătește să fugă din țară

Nu sunt un mâncău. Să ne fie clar, chiar nu sunt.

Nu mănânc industrial, nu arunc în stomac orice și oricât.

Dar sunt pofticios. Al naibii de pofticios!

Nu-mi vorbi despre vreo mâncare… că m-ai nenorocit!

Ai spus mici? Păi numai rostirea cuvântului declanșează niște emoții și-o poftă de nu te mai înțelegi cu mine!

Ciolan afumat? Sarmale? Un grătar de porc din acela împănat cu grăsime? Cârnați? Fiecare în parte îmi dă cu nervii de pământ, d-apăi toate odata!

Și cea mai puțin fastă perioadă din an este asta, cea cu sărbătorile de iarnă, când toată lumea gătește, toată lumea te invită la masă, toți au frigiderele, cuptoarele, aragazurile și mesele pline!

În perioada asta ficatul meu – cunoscut popular sunt numele de Ficațu’ își face bagajele și se pregătește să fugă.

Am recunoscut întotdeauna că sunt primul care are nevoie de frâne atunci când vine vorba de pofte.

De-aia atunci când am vorbit despre Misiunea 150 am fost primul interesat despre subiect.

Ce înseamnă Misiunea 150? 150 este nivelul corect de trigliceride din sânge.

Problema trigliceridelor mărite este că astea nu dor. Nu jenează. Nu deranjează.

Așa că tu stai liniștit, nu-ți faci analize, nu te gândești că vine beleaua… decât atunci când e prea târziu.

Ce poți să pățești de la HTG? Poț ajunge la Pancreatită = dureri groaznice și chiar și deces. Poți face o frumusețe de accident vascular = știi ce e, cum se manifestă și cum se termină. Poți primi cadou un infarct, pentru că este demonstrată corelația dintre HTG și incidența crescută a infarctului. Poți face diabet sau poți dezvolta o sărăcie care se numește ficat gras non-alcoolic steatoza hepatica, steatohepatita sau ciroza hepatica. Și demența poate fi declanșată și/sau agravată de HTG. Te mai poți delecta și cuafecțiuni circulatorii la nivelul picioarelor și nu numai.

Cât despre perioada asta… suntem cel mai aproape de belea, pentru că suntem mai indulgenți cu noi, mâncăm de toate și de peste tot.

Sfatul meu este să-ți faci analizele, chiar înainte de Crăciun dacă ai timp. Dacă ai trimitere de la medicul de familie analizele sunt gratis. Și dacă mergi la o clinică te costă cam 40-60 de lei.

Iar informații complete despre cât de important este să-ți faci analizele la niște intervale decente găsești pe misiunea 150.

Ai grijă de tine… că altcineva nu va avea.

 

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • dan
    • 28.12.2014

    Un medic cu o filozofie de viață, aparte!
    Un doctor care vine să contrazică, oarecum, câteva sfaturi de tip “trăiește sănătos”. Cu o parte din ce spune el, să zicem, că aș putea fii de acord. Cealaltă parte nu-mi sună foarte logic. Oricum, merită citit ce spune acest doctor.

    Dr. Paulo Ubiratan – Porto Alegre, Rio Grande do Sul, într-un interviu acordat televiziunii locale, a fost întrebat despre unele sfaturi pe care le-a dat totdeauna …

    Întrebare: exercitiile cardiovasculare prelungesc viata?
    Raspuns: Inima a fost facutã pentru a bate de un numãr de ori … Nu-ti irosi bãtãile cu exercitii. Totul, în cele din urmã, se uzeazã. Accelerarea inimii nu vã va face sa trãiti mai mult. E ca si cum ai spune cã se poate mãri durata vietii unei masini, dacã o faceti sa meargã mai repede. Vrei sa trãiesti mai mult? Trage un pui de somn!

    Î: Ar trebui sã mã opresc cu consumul de carne rosie si sa mãnânc mai multe fructe si legume?
    R: Trebuie sã întelegi logica eficientei … Vaca ce mãnâncã? Iarbã si porumb. Ce sunt astea? Plante. Deci, o friptura nu este nimic altceva decat un mecanism eficient de a introduce legume în corpul nostru. Vrei sa manânci niste boabe – mãnâncã pui!

    Î: Ar trebui sã reduc consumul de alcool?
    R: Categoric, nu! Vinul se face pe bazã de fructe. Brandy este distilat din vin, ceea ce înseamnã cã acesta trage apa din fructe, astfel încât sã profiti din plin din ea. Berea se face, de asemenea, din cereale. Le puteti consuma!

    Î: Care sunt avantajele unui program regulat de exercitii fizice?
    R: Filosofia mea este: dacã nu aveti nicio durere … sunteti bine!

    Î: Fripturile sunt daunatoare?
    R: Nu m-ai ascultat! … Astãzi alimentele sunt prajite in ulei vegetal. Acestea rãman impregnate cu ulei vegetal. Cum ar putea uleiul de plante sa fie dãunãtor?

    I: Flexiunile ajuta la reducerea grasimii?
    R: Categoric nu! Exersarea unui muschi doar il face sã creasca în dimensiune.

    Î: Ciocolata face rau?
    R: Esti nebun? E cacao! O altã legumã! Este bunã pentru a fi fericit! Si tine minte: viata nu ar trebui sã fie o cãlãtorie pânã la mormânt, cu intentia de a ajunge sãnãtos acolo, cu un corp atractiv si un organism bine conservat. Mai bine apucã celãlalt drum: bere într-o mânã, chips de cartofi în cealaltã, mult sex si un organism complet uzat, pe deplin folosit, strigând cã:A MERITAT SA FACI CALATORIA!

    Dacã a umbla inseamnã a fi sãnãtos, postasul ar fi nemuritor!
    Balena inoatã toatã ziua, mãnancã doar peste, bea apã si totusi e TARE GRASA!

    REMEMBER: Un iepure aleargã toatã viata si trãieste 15 ani; broasca testoasã nu aleargã NICIODATA si trãieste 450 de ani.

    răspunde-i
  • Fane
    • 16.12.2014

    Pfuaiiii!!! Cine mai e si asta de scrie ca in secolul trecut cu apostrof si limbaj arhaic?!?! Cabral, vad ca pe blogul tau sunt majoritatea oameni normali, dar si cand intra cate unul luat de val te lasa cu gura cascata!!! :-))) Electrobotanice :-))))))

    răspunde-i
  • claudiu
    • 16.12.2014

    Ok,m-ai convins :)de Craciun raman la o pizza buna iar de revelion ma rezum la un pahar de sampanie :))….acum serios,e ff util ce ai scris,norocul meu ca nu sunt asa pofticios :)….prietenii aproape si o portie imensa de ras….aici nu ma abtin :))

    răspunde-i
  • Daniel Stan
    • 16.12.2014

    Treceți la vegetarianism! Vi s’a demonstrat în repetate rânduri că voi oamenii ați devenit carnivori printr’o corupere nefericită datorată unei calamități planetare. Revenirea la alimentația vegetariană sau și mai bine vegană v’ar rezolva majoritatea problemelor de sănătate și defectelor genetice. Străduiți’vă să reveniți la statura nobilă cu care ați fost investiți când v’am dăruit căminul pe care voi îl numiți Terra. Treziți’vă și faceți cale întoarsă înapoi către perfecțiunea pe care v’am dat’o când v’am dat ca hrană exclusiv fructele, legumele și semințele plantelor. Oh, cât de frumoși erau părinții voștri când le’am dăruit perfecțiunea! Și cât de departe ați ajuns voi după 396 de generații!

    • cristi
      • 19.12.2014

      Recent am citit un studiu pe care chiar tind sa.l cred( nu iau de bune toate prostiile gasite de nu stiu ce cercetatori),conform caruia 84% dintre vegetarieni si vegani se reintorc la carnuri…si chiar am exemple printre cunoscuti.asa ca…

    • roxana
      • 16.12.2014

      :))) tu esti, Sfinte Duh? sar’mana pt Terra, e misto!

    • Cabral Ibacka
      • 16.12.2014

      Dragul meu, ce iei nu-ți face bine.
      Electrobotanicele sunt nașpa.

    răspunde-i
  • Eugen
    • 16.12.2014

    Eu am intrat si ca sa vad fotografia, parea… interesanta 🙂

    Si o imagine interesanta: Carl Nathan’s History of Medicine – http://imgur.com/ZJoTloL

    • Eugen
      • 17.12.2014

      Eu fomist? Resping acest atribut cu toata greutatea mea de 105kg in viu! Ups, mi-a tremurat putin… kaizerul de pe burta.

      Am o reclamatie de facut in ceea ce priveste poza (pe care tot n-o vad in articol, ci doar thumb pe prima pagina): unde-i mamaliga? Dar mujdeiul? Unde-i branza de burduf si o ceapa rosie sfarmata cu pumnul? Hai, merge si un mustar, nu refuz.

    • Cabral Ibacka
      • 16.12.2014

      :)) Alt fomist ca mine…

    răspunde-i
  • Adela
    • 16.12.2014

    Zau ca parca vorbesti pentru si despre mine ! Cum de ma stii atat de bine ? 😀

    răspunde-i
  • Viorel
    • 16.12.2014

    odata cu aceste randuri mi s-a luat o piatra de pe inima…
    nu sunt mancau 😀 :)))))
    am aceleasi simptome cand vine vorba de mancare si credeam ca sunt pierdut, irecuperabil, mancaaaauuu.
    multumesc Cabral.
    dar, cum ne numim noi astia care muncim ca sa mancam?

    răspunde-i
    • Cabral Ibacka
      • 16.12.2014

      ”Nu ai permisiunea de a vedea acest album.” 🙁

    răspunde-i
  • elena f
    • 16.12.2014

    anul acesta am descoperit ca sunt purtator virus b. asa ca ficatul meu va trebui intotdeauna protejat. :((

    răspunde-i
  • roxana
    • 16.12.2014

    Cabral, ai atins un punct sensibil :)) duc lupte seculare cu ai mei parinti, tata are diabet, mama are niste kg in plus ca “asa e la varsta asta, n-ai ce-i face, o sa vezi” . Ii duc cu forta la analize, ii barai cu alimentatia, iar acum, de Craciun , muncesc 3 zile inainte doar ca sa pregateasca “strictul necesar”: carnati, sarmale etc Siiiiii in ziua de Craciun nu pot discuta cu mama mea fiindca e inchisa-n bucatarie sa: friga carnati, ceafa, sa faca mamaliga pt sarmale, aoleo n-a iesit ciorba de perisoare ca altadata, stai ca n-am pus nush ce pe masa….HO, femeie, ca gasesc mancare si prin Bucuresti :)) Unde mai pui ca alimentatie corecta= REGIM in capul maica-mii :))) in rest ii iubesc la nebunie 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 16.12.2014

      Îi iubești la nebunie oricum… dar cu asta n-ai ce face, trebuie să-i lași să-și facă damblaua! 🙂

    răspunde-i
  • Loading...