N-am nimic cu Biserica in sine. Dimpotriva, sunt convins ca sunt inalti prelati cu o capacitate de analiza de invidiat, foarte culti si credinciosi, oameni deosebiti. La fel cum sunt convins ca sunt preoti pentru care biserica este un fel de taraba unde-si vand serviciile si produsele. La fel cum sunt convins ca sunt preoti pentru care sutana este doar chestia aia neagra pe care o dau la o parte cand se apuca de scarbosenii sexuale.
Deci… am putea spune ca ale mele convingeri sunt variate si impartite pe bune si rele. Am stat insa de vorba cu multi, pe tema asta, si se pare ca si ceilalti umani in viata simt cam tot pe-acolo.
Mai mult, vad ca – noi toti – facem distinctia clara intre Dumnezeu si Biserica S.R.L. Si motivele sunt evidente in orice buletin de stiri:
– Dumnezeu nu-ti refuza botezul copilului daca nu ai darile pentru preot. Preotul te refuza. Si Biserica S.R.L. aproba tacit.
– Dumnezeu ocroteste copiii si-i vrea bine sanatosi. Unii preoti au insa porniri balos de respingatoare si abuzeaza copii. Iar Biserica S.R.L. condamna molatec.
– Dumnezeu are grija de copiii lui, de credinciosi. Dar in timp ce credinciosii se lupta cu apele si-si vad casele luate de viituri, preotii se ingrijesc sa-si recoafeze mall-urile (da, ma refer la biserici). Asta cu incurajarea Biserica S.R.L.
Si revin… biserica, ca institutie, se mai poate salva. Mai poate repara din imagine, si-i mai poate inca apropia pe oameni. Dar asta numai cu conditia ca cei care-i sunt lideri sa se intoarca din nou catre oameni, si nu catre bani. Mi-ar placea sa vad biserici mici si uratele inconjurate de oameni pe care i-au ajutat… nu bisericoaie imense si goale.
Mi-ar placea sa vad slujbe din inima, cu vorbe frumoase si motivante… nu „live”-uri platite gras si-n avans.
Tare mi-ar placea sa nu ma mai impinga de colo-colo tantiile si nenii care-si fac veacul prin biserica si care vand luminari pe-acolo, sa nu mai aud ca „E ora sapte, biserica s-a inchis, iesiti afara!” pe tonul ala de tata (tzatza) din gura doamnei care face curat in biserica, si care simte la fel pentru Dumnezeu ca si coada maturii pe care o manevreaza pentru a ma da afara.
Mi-ar placea sa vad preotul din parohia mea ca-mi bate la usa inainte de Craciun, intrebandu-ma daca nu cumva am niste haine pe care nu le mai port, sa le dam unui amarat.
M-ar bucura sa nu mai vad pungi cu Pasti marketing-uite, ci sa vad pungi cu ajutoare impartite de biserica si firmele care vor marketing si PR.
O sa-mi spuneti ca nu mai credeti ca se poate, ca sunt stricati cu totii si ca nu mai sunt sperante… probabil. Eu va spun ca inca pot sa cred ca Biserica se poate trezi din amorteala asta alunecoasa si ca avand in interiorul ei oameni valorosi se poate apropia din nou de oameni.
De ce cred asta? Poate naiv, pentru ca bunicul meu din partea mamei a fost preot si este ctitorul bisericii din satul in care a trait.
Dar cu siguranta si constient, caci am cateva exemple de oameni ai bisericii care ii fac cinste oricand. Vreti un exemplu? Preotul Nicolae Crangasu. La dansul e uzuala fraza „Biserica nu percepe nici o taxa, daca doriti Dvs. e bine, daca nu… e bine.„, si e vorba de biserica Visarion din Bucuresti, daca va intrebati. „Corul costa 200 lei, dar daca nu aveti sunt sanse sa vina si fara bani.” . Si… da, el e singurul preot care m-a intrebat, sfios si cuviincios, daca nu cumva putem face cateva pachete pentru amarati, ca-i frig si rece afara.
Cu alta ocazie o sa va povestesc sfatul pe care mi l-a dat dupa ce l-am intrebat cand si cum sa dau de pomana, daca sa le dau sau sa nu le mai dau cersetorilor de la semafor… a fost foarte interesant.
In sfarsit… ideea mea asta era, sper ca la un moment dat un cap limpede din fruntea bisericii se va trezi si va orienta din nou biserica cu fata catre oameni, catre bunatate si interes pentru comunitate.
Si daca cineva se minte ca cei care nu mai privesc Biserica cu aceiasi ochi buni sunt putini… hai sa facem o lista cu afirmatii.
Va rog sa completati – cum credeti voi – inceputul acestei fraze:
Eu cred ca Biserica Romana…
[completati fix cum credeti si simtiti voi]
Am pornit un hashtag pe twitter (valabil azi), daca ai de gand sa participi foloseste #bisericaromana. La sfarsitul zilei preiau toate mesajele si le adun intr-un post (mentionez afirmatia si userul).
Ideea zilei este simpla: completeaza (aici pe blog, pe twitter sau pe Facebook) propozitia Eu cred ca Biserica Romana…
(poate reusim sa trezim pe cineva din negare)
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.