Dezbaterea.

N-o avem in sange. Nu stim cum s-o exersam. Nu ne antrenam la asa ceva. De cele mai multe ori o confundam cu cearta.

E o reclama edificatoare pentru a exemplifica treaba asta:

– E dulce.

– E tare.

– E dulce!

– E taaare!

… si tot asa.

Noi nu dezbatem ci contrazicem. Ne sustinem punctul de vedere, il aparam, incercam sa-l impunem.

Unde e prima greseala? Nu plecam de la premisa ca ar putea exista X% sanse sa gresim. Si asa ajungem la a doua greseala: nu ascultam. Noi stim care e adevarul, ce spune celalalt e o prostie, asa ca nu-i ascultam aberatiile, il intrerupem de fiece data si incercam sa-i indesam in urechi ceea ce credem noi.

Unde ajungem asa? Nu invatam nimic, nu intelegem. Si faza simpatica e ca in momentul in care am putea intelege cum gandeste, si mai ales de ce gandeste asa celalalt, in cazul in care noi chiar am avea dreptate i-am demonstra mult mai usor chestia asta. Si daca n-am avea dretate… am mai invata ceva.

Dezbatem sau ne certam?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Maria
    • 03.06.2008

    Eu incerc sa dezbat (dezbaterile sunt cele care imi capteaza atentia de fiecare data). N-am talent. Muncesc din greu. Mai am dezbateri in care ma implic emotional. Alea sunt pierdute din capul locului, asa ca in clipa in care imi dau seama ca sunt implicata altfel decat intelectual imi cer scuze si ma retrag din dezbatere.
    Am intalnit doi oameni pe care ii admir foarte tare.
    Primul manipuleaza in discutii – nu-si sustine punctul de vedere cu argumente ci foloseste modul tau de gandire pentru a te atrage de partea lui in dezbatere. La final desi esti de acord cu el n-ai putea sa ii sustii punctul de vedere.
    Al doilea… al doilea e o poezie intreaga. Am inceput discutia la 7-8 seara si la 5 dimineata inca mai dezbateam. Intre timp aflasem un numar impresionant de lucruri noi si argumentasem destul de cursiv de cateva ori. L-am ales pe post de best friend.

    răspunde-i
  • pure poison
    • 03.06.2008

    sincer,prefer un adevar mai putin adevarat,dar bine argumentat,decat un adevar adevarat, argumentat prin „stiu yo de ce”sau”pentru ca asa e”sau”because i say so”.Sunt de parere,ca daca cineva incearca sa isi impuna punctul de vedere fara a avea argumente,nu prea crede nici el in ceea ce spune…ca daca credea,se informa si reusea sa isi convinga publicul…

    răspunde-i
  • anca pussy
    • 03.06.2008

    Eu zic ca mai mult ne certam,nimeni nu i-a in considerare faptul ca tu poti sa gresesti,dar unii prefera mai bine cearta.

    răspunde-i
  • Monica
    • 03.06.2008

    nu numai ca iese cearta, dupa modelul e dulce, ba e tare, dar daca nu urmatoarea, macar a treia replica se refera deja la interlocutor: esti pitic, prea pistruiat, rotund, inalt etc…desi discutia era despre altceva:)
    eu ma intreb daca nu cumva 50 de ani de tacut si de vorbit doar la ordine sa-si fi spus cuvantul asupra mintilor generatiei noastre . poate copiii sa invete teoria argumentatiei fara sa fie poluati de certurile de acasa ori de pe strada?

    răspunde-i
  • cabral
    • 03.06.2008

    @ zgubi – cred ca nu ajunge sa asculti, e bine sa-l si intelegi.

    @ Crazzy – si cearta e buna. Aia constructiva. Adica… dezbaterea.

    @ pure poison – Teoria argumentarii este un subiect controversat in anumite cercuri. De ce? Pentru ca de cele mai multe ori, intr-o anumita disputa ajunge sa „primeasca dreptate” cel care isi justifica mai bine punctul de vedere, nu cel care are dreptatea de partea lui.

    @ cristina – atotstiutori, ca bine zici…

    @ monkey – sau il lasi in plata Domnului

    @ silvana – sa stii, si cearta e buna. Cred ca e cea mai buna metoda de a-ti face o autoevaluare corecta.

    @ Grinch – ce as putea sa mai zic…?

    @ Matei – oare ne obisnuim si noi asa, sau…

    @ mada – nu ma refer numai la argumentare, ma refer si la trecerea argumentelor celuilalt prin filtrul logic. Si asta cere in primul rand sa asculti.

    @ no1sgirl – hmm… tu spui ca generalizez. Eu spun ca… doar creionez nota generala. In fine, poate ca gresesc dar din ce comentarii sunt se pare ca sunt sanse sa am dreptate.

    @ Radu S – poate vom avea candva timp sa stam de vorba, eu sunt mai inclinat sa cred in „dezbaterea sportiva”, de genul concurs. Poate am timp sa scriu un post pe tema asta, sa ma explic.

    Apropos, ciufuta adresa ati ales…

    @ eu – nu cred ca e vorba numai de romani, cred ca asa-i in genral. Numai ca in alte civilizatii oamenii nu se mai chinuie sa obtina aprobabrea, asta nu inseamna insa ca asculta si nici ca incearca sa inteleaga.

    @ Razvan – misto pusa problema. Si ca sa-ti raspund… depinde. In primul rand daca tu discuti doar cu mine (si atunci restul de doar zgomot de fond) sau daca discuti cu toata gasca, participi la discutie si atunci cam asa e, nu esti un bun ascultator. Ce alegi?

    @ Teniescu – 100 % cu tine.

    @ Alessia – ai dreptate. Dar totusi e de impact.

    răspunde-i
  • Alessia
    • 02.06.2008

    Imaginea topicului nu e prea reprezentativă. Aia e tehnica „băgatul pumnului in gură” :D. Ştim să dezbatem doar că de cele mai multe ori ajungem la ceartă. :p

    răspunde-i
  • Teniescu
    • 02.06.2008

    Eu zic ca mai mult ne certam, cel putin de cele mai multe ori. Nimeni / prea putini iau in considerare ca ar putea gresi. 🙂

    răspunde-i
  • BabyRacy
    • 02.06.2008

    @lizzie ..era „the ducks came from the trucks”:))) bunicutza shtie!:)) app 2 faze dragutze:
    1. vorba aia:”2 juristi, 3 pareri”..cre k 2 romani ar avea 7:))
    2. knd imi mai prind urechile (rar dar se intampla) in vreun debate din care realizez singura ca nu am dreptate shi ca celalalt are, la final trag concluzia:”asta incerkm sa-ti zic shi eu”=))
    pueril shtiu shtiu:)))) dar merge:)

    răspunde-i
  • Lizzie
    • 02.06.2008

    @pure poison:
    Foarte tara faza cu cursul ala, exista si pentru liceeni asa ceva, se numeste Public Speaking Competitions – practic un club in care invatam sa…facem politica:)atat in romana, cat si in engleza, ca sa nu ajungem mai tarziu la „succesuri” si la filozofii gen „the dac comes from the truck”.
    Deci, asadar si prin urmare…odata si odata tot ne-om invata noi sa nu ne mai certam ca la usa cortului;)

    răspunde-i
  • Razvan
    • 02.06.2008

    perfecta dreptate…dar…aici pe blog, se poate pune problema asa? daca eu nu am citit comentariile anterioare, si totusi imi dau cu parerea inseamna ca ‘ma cert’ sau ca nu sunt un bun ascultator? aici fiecare isi spune parerea despre ideea topicului, cam atat. cred k aici doar laudam un subiect foarte bun, o problema foarte bine pusa, majoritatea fiind intrutotul deacord cu Cabral….

    răspunde-i
  • Loading...