Despre dezbateri, blogosfera, idei si pareri

Ce inseamna o dezbatere? Cu ce ajuta? Cu ce si cu cat duce mai departe? Cat e argumentatie si cat subiectivism?

Am crescut intr-o familie ciudata (pentru ca am vazut multe intrebari mai intime despre anii de inceput ai modestei vieti pe care am trait-o, o sa vin cu niste posturi mai intime. Nu stiu pe cati ii intereseaza dar macar celor care intreaba le pot raspunde asa). Si zic “familie ciudata” pentru ca libertatile s-au contopit cu constrangerile intr-un fel aparte.

Din familie, de mic, am plecat cu ideea ca dezbaterea este cea mai constructiva cale de dialog. La fel ca si expunerea de argumente pe care am facut-o, schimb-la-schimb cu DeMaio. Fiecare isi expune parerea. O argumenteaza, o sustine cu exemple, aclama si declama ce simte.

Nu e un monolog al unui profesor sters, nu se urla o parere si-apoi se inchid urechile ermetic. Se spune parerea clar si raspicat si se asculta contra-argumentele. Daca se asculta nu inseamna ca se si aproba, ca se schimba neaparat parerea unuia dintre “expozanti”. Inseamna ca cei care au ceva de zis, cand s-a lansat dezbaterea, pleaca de la premisa ca vor avea si ceva de ascultat. Nu de aprobat. Nu de acceptat.

In liceu am pornit un club de dezbateri. Nu eu, noi, copiii. Ne alegeam subiecte uneori tembele, alteori serioase, si le argumentam cum stiam noi mai bine. Din discutiile alea am avut cu totii de invatat. Dar numai in momentul in care ne-a fost clar ca argumentul suprem si decisiv al unuia poate insemna pentru altul doar un pasaj nesemnificativ.

La ce a ajutat dezbaterea asta cu DeMaio? Poate pentru multi n-a insemnat nimic, poate sunt chiar dezamagiti ca el nu mi-a spus “Bai boule!” si eu nu i-am intors-o pomenind ceva de… hAhAt. Si dezamagiti vor ramane, pentru ca, oricat de mult m-am opus ideilor lui, oricat de bine am incercat sa argumentez, nu m-am certat cu omul, nu s-a numit balacareala ci dezbatere. Si, din cum se vede prin monitorul meu, nici el nu a lasat in vreo secunda eleganta deoparte.

La ce a ajutat? Eu stiu la ce sper eu ca a ajutat… la ridicarea unei intrebari. Ii starpim sau acceptam ca exista si, fara sa-i incurajam… traim alaturi de ei.

Sau, mai bine zis… ne gandim ca merita starpiti sau ne gandim ca-si traieste fiecare viata asa cum isi doreste?

Mi-ar fi placut ca dezbaterea asta sa fie face 2 face, cu voce tare. Sunt sigur ca ar fi fost si mai spumoasa. Sunt sigur ca argumentatia era si mai apriga. Poate nu e timpul pierdut, totusi, sa punem pe picioare un grup de dezbateri live. Asa, intre noi, oameni normali ce au chef sa discute civilizat.

Unde se ajunge cu genul asta de dezbatere? Teoretic… nicaieri. Pentru ca nici eu nu-i voi putea schimba parerea lui Bogdan, nici el nu-mi va schimba mie punctul de vedere. Cu toate ca, la un moment dat, ascultand argumentele celuilalt, treci prin filtrul tau informatiile. Si n-ai cum sa eviti sa nu se agate de creier si de opinia ta macar cateva dintre ele.

In sfarsit, acestea fiind spuse eu pun punct. Va felicit pe cei care, cu toate ca avem pareri diametral opuse uneori, ati argumentat, v-ati expus parerea prin comentarii, ati putut discuta civilizat. Si cu toate ca s-a vorbit zilele astea de o problema chiar spinoasa, cu toate ca era evident ca spiritele sunt incinse si ca patosul e mare… a fost o treaba care s-a desfasurat intr-un mod civilizat. Sper ca din toata treaba asta sa fi reusit, daca nu noi, cei doi, macar voi prin comentarii, sa ridicam niste intrebari.

Intrebari ce-si vor primi raspunsul nu aici, nu acum, ci maine sau poimaine, cand veti avea timp sa rulati informatiile si sa va faceti o parere. A voastra. Oricare ar fi aia. Caci decat indecisi… mai bine adversari intr-o dezbatere frumoasa.



Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Robintel
    • 26.07.2009

    Eu cred că ne putem moderniza ca societate numai prin dezbateri civilizate şi (bine) argumentate. De fapt abilitatea de a putea participa la dezbateri este specifică oamenilor civilizaţi.

    răspunde-i
  • Maddie
    • 26.07.2009

    Daca va urniti la o dezbatere live, nu uita sa anunti. M-ar interesa. Eu fac dezbateri de un an si jumatate:)

    răspunde-i
  • Eu
    • 25.07.2009

    Stii ce a lipsit debate-ului vostru pentru a fi un debate complet? Sa intoarceti armele. Sa vezi cum reusesti sa gasesti argumentatii logice, valabile, unei idei care nu este a ta, care nu iti este naturala. Chiar va provoc sa incercati. Evident, fiecare va trebui sa aduca o argumentatie fresh :-)).
    Necesitatea dezbaterii in societatea actuala este de nediscutat :-). Joking.
    Nu o sa raspund eu la intrebarea lasata partial deschisa de tine “La ce a ajutat” dar te asigur ca ma ai alaturi, daca vrei sa pui/punem in picioare un club de debate. Si, sunt aproape sigur ca si DeMaio s-ar baga in asta.

    răspunde-i
  • […] Cabral Din ciclul…TăntăliciReunirea fraţilorDoar o altă […]

    răspunde-i
  • GabiR
    • 24.07.2009

    Vreau sa iti raspund aici la intrebarea pe care mi-ai adresat-o: “Cine stabileste scara de valori?”

    Fiecare dintre noi are o cale a sa unica, proprie de a cauta Binele in viata. Este ceea ce si tu sustii prin aceste dezbateri. Ceea ce eu am de adaugat : da, dar Binele este Unul. Doar mintea noasta indaratnica il relativizeaza din ce in ce mai mult, pana cand ajungem sa confundam principiile.

    In concluzie, cred ca e bine sa fim deschisi atunci cand cautam Esenta – a vietii noastre, unica, proprie – dar in acelasi timp trebuie sa fim si foarte atenti. In fond suntem doar oameni si o putem lua pe ulei foarte usor.

    răspunde-i
  • krossfire
    • 24.07.2009

    Eu vad dezbaterea ca pe un semn de sanatate mentala a societatii. Tind sa cred ca injurand mai putin si dezbatand mai mult, chiar daca uneori fara miza sau rezultat incepe sa ne creasca si noua o coloana vertebrala (noua ca popor).

    Ideile cu-adevarat mari doar din conflictul civilizat si argumentat pot reiesi. Cand ajungi la punctul ”Bai esti prost” atunci nu esti cu nimic mai bun decat prostul ideal pe care-l invoci.

    răspunde-i
  • CIRSTEA FLORIN
    • 24.07.2009

    TE CONTRAZIC:O DEZBATERE POATE OFERII SOLUTII PE CARE SINGUR,POATE NU O CREZI BUNA.
    Un club este o idee excelenta, dar cine o pune in aplicare? un club online de dezbateri libere, fara injurii si trivialiatai, poate avea mare succes

    răspunde-i
  • Iulix
    • 24.07.2009

    Pentru cei ce vor sa fie dezbatatori (debateri) sa caute informatii pe site-ul ARDOR( Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica)

    răspunde-i
  • ipo
    • 24.07.2009

    Reality check: clubul de dezbateri deja exista! Look around. 🙂
    In alta ordine de idei, pentru mine telul suuprem intr-o dezbatere este sa il conving pe celalalt ca am dreptate. Eu ma pot opri in care simt ca argumentele mele sunt mai subrede decat ale lui, desi mi-e greu, pot sa ma fortez si sa accept la un moment dat ca gresesc. Dar cel mai rau e cand vad ca celalalt a auzit argumentele mele, le-a inteles dar nu vrea cu nici un chip sa mearga pana la capat si sa accepte ca am dreptate. Cam pe-acolo ma opresc eu din discutie, pentru ca de obicei degenereaza in cearta.

    Si da, epava aia din filmuletul cu ursii si cainii e superba! 🙂

    răspunde-i
  • La un club de dezbateri m-as baga si eu 😀

    răspunde-i
  • Loading...