Deschis non-stop.

Din cand in cand mai plecam din tara in mici excursii (dar mai aproape de casa, nu plecam ca Florin Grozea la Hong Kong, sau ca altii… la Dubai, Bubai, Mumbai). S-a intamplat de cateva ori sa mergem la Viena (ii place si vecinei mele de perna orasul foarte mult), fix dupa Craciun (de Craciun se sta acasa, zic).

Ei bine, programul de shopping e foarte clar, cele mai multe magazine se inchid pe 30 si 31, unele sunt inchise inca de pe 29. Si toate raman inchise pe 1 si 2 ianuarie. Si cand spun toate… ma refer la faptul ca nici prietenii care locuiesc in Viena de 20-30 de ani n-au auzit de magazine care sa fie deschise pe 1 sau 2 ianuarie.

Mai mult, cand intrebi de magazine non-stop se uita stramb la tine si in Austria si in Franta. Acum… nu pot sa bag mana in foc ca nu exista niciunul, ca doar am copilarit in Berceni si nu in Arondissement 2, dar pot sa spun ca cei pe care i-am intrebat despre magazine non-stop la parter de bloc sau la colt de strada mi-au raspuns mirati, tot cu o intrebare: Bine, dar cine sa cumpere de la magazine din astea non-stop?

Si totusi… la noi mall-urile au fost deschise pe 31 decembrie, si au deschis (unele) pe 1 ianuarie, iar pe 2 erau toate deschise. Si vorbind despre magazine non-stop… eu am la mine in zona 3.

Asadar… e vorba ca:

a) suntem noi mai harnici si mai intreprinzatori?;

b) nu ne respectam indeajuns incat sa spunem „muncim, muncim, da’ daca-i liber… sa fie liber!…?

a) sau b)?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Raluca Stana
    • 10.05.2012

    Parerea mea este ca noi suntem mai spontani decat alte nationalitati. se intampla sa -ti faca prietenii o surpriza de revelion, sau de craciun sa ai mai multi oaspeti decat astepti, se intampla sa nu masori portiile ca in danemarca(daca vine unul in plus sa te uiti urat). Se intampla ca nici nu le trimiti factura pe ce au mancat oaspetii tai, a doua zi, ca in Olanda. Plus ca nu stii niciodata cum o sa fie o petrecere. Personal, in familia mea, iti chemi tot neamul, cine vine, vine, dar nu le ceri niciodata sa-ti raspunda la invitatie ca sa stii cat sa gatesti. Plus surprizele pe care ni le fac prietenii.
    Si acum gandeste-te, app de exemplul tau, la operatorii de la call center-uri, care lucreaza pe 31. Ei cand sa-si faca cumparaturile? Si da, muncim mai mult, suntem tara cu cele mai putine zile de vacanta din Europa. O fi bine, o fi rau…

    răspunde-i
  • cristina
    • 12.01.2012

    @ Daniela: oui, oui 🙂 pauza de pranz, orarul de pana la 20.00 🙂 asa-i ca-i bine?

    si da, romanii muncesc pe branci pe un salariu tare mic.

    @Adrian: sunt convisa ca in tarile unde magazinele si barurile sunt inchise in noaptea de revellion, fac si ele incasari record pe 31.

    răspunde-i
  • cristina
    • 12.01.2012

    b!! b!!
    muncim,muncim, muncim, dar daca-i liber, sa fie liber!!

    sa fim harnici, dar sa respectam ziua de odihna. asa-i civilizat, eficient si productiv, zic. organizat.

    suntem productivi cand ne acordam timp pt noi.

    răspunde-i
  • […] cheie către succes este munca multă, chinul şi strânsul din dinţi; după cum mi-a adus aminte Cabral de curând, prin multe alte ţări oamenii au aflat deja că munca non-stop nu duce la eficienţă […]

    răspunde-i
  • Adrian
    • 09.01.2012

    BARUL(jeg-bar cum ii zic eu) din coltul blocului de unde stau eu a fost deschis in noaptea de revelion, am vorbit cu sotia patronului in data de 2 ian. si mi-a spus ca au avut incasari totale de 30.000lei!!!!!!!! ASTA E ROMANIA ADEVARATA!

    răspunde-i
  • Lup Alb
    • 07.01.2012

    Ticalosii aia de austrieci si francezi ie neste imbuibati, d’aia care n-a mancat salam cu s-o ia. A avutara tot timpul sa cumpere cea vrut iei, si noi am stat 50 de ani sub comunisti.
    Noa, acum mai serios….
    Noi inca suntem entuziasti fata de societatea bazata pe consum. Noi inca avem tare legate de „a avea” si „a fi”. La noi , foamea, nu stiu cat este de fizica , mai degraba este psihica.
    Concluzia: si a), si b), si un c) inca nedefinit.
    🙂

    răspunde-i
  • Daniela
    • 07.01.2012

    Cand am venit pentru prima oara in Franta (2009) mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu programul magazinelor de aici (adica cu pauza de pranz, seara magazinele se inchid la ora 19/20, duminica unele magazine au program mai scurt, altele sunt inchise…).Totul este bine organizat si toata lumea este multumita.
    In Romania nu se respecta angajatii (se munceste mult pentru un salar mic). 🙁

    răspunde-i
  • zbengu
    • 06.01.2012

    Muncim non stop, dar problema e ca unii pt zile speciale gen Craciun, 31-1-2 si alte sarbatori care cica sunt legale nu primim dublu sau triplu ca in cazul enuntat mai sus.muncim si atat.
    Am mai spus de vreo cateva ori,sarbatorile noastre traditionale au devenit doar sarbatori comerciale. Lucrez intr-un mall de cativa ani si tot ma minunez si ma intreb de unde atata puhoi de lume chiar si de revelion la mall

    răspunde-i
  • sony
    • 05.01.2012

    magazinele non stop ar prinde bine si aici unde sant eu.am prostul obicei sa plec la munca luni pe la 5 dimineata si in cel mai bun caz revin vineri seara,cand e totul inchis,noroc cu sotia ca face cumparaturile,altfel as muri de foame.

    răspunde-i
  • elenushka
    • 05.01.2012

    B categoric. Nu avem pic de respect fata de noi si fata de cei din jur.
    Desi dupa 90 am putut deschide ochii si privi si in alte zari, preferam sa tinem ochii inchisi si sa ne comportam ca surdul si orbul.
    Ce bine ar fi daca omul ar intelege ca viata nu inseamna doar a alerga dupa bani. Ce bine ar fi ca omul sa aiba cel putin atatea ore cate munceste intr-o zi, sa aiba si de lenevit, de mers in parc cu copilul, la teatru sau film, la o bere cu prietenii sau pur si simplu la a sta tolanit in fotoliu.
    Ce bine ar fi ca programul de lucru sa fie batut in cuie ca la nemti. Ce bine ar fi sa fim o natie mai relaxata ca.. francezii. Ce bine ar fi sa fim comozi ca englezii si tafnosi ca irlandezii cand vine vorba de drepturile noastre.
    In schimb, noi, romanii, traim inca cu frica in san, cu invidia pentru cei din jur si cu nesimtirea de a nu ne intra nimic bun in cap, oricat de multe exemple am avea in jur…

    răspunde-i
  • Loading...