De mânuță să-i luăm și să-i împingem de la spate!

Later edit 1: primul deranjat a fost Ionuț Bâtu. E la 166, verificat acum cateva luni.
L-am convins sa repete din nou analizele in ianuarie-februarie. E bine!

hipetrigliceridemiaO să-ți spun o chestie întâmplată acum câteva săptămâni… o chestie pe bune.

Un amic de-ai noștri lucrează ca șofer personal pentru un afacerist. Afaceristul își face o programare la o investigație medicală, nu poate ajunge și ca să nu se piardă programarea făcută pe pile îl trimite pe șofer, amicul nostru.

Ăsta n-avea niciun chef dar ca să nu-și pună șeful în cap se duce acolo… l-au diagnosticat cu o nenorocire de care se pare că nu va scăpa. Și-ar fi avut multe zile în plus dacă își făcea niște amărâte de analize de sânge. Atât.

Omul are 34 de ani.

Povestea cum – atunci când îl scanau cu nu-știu-ce – asistenta a început să plângă și să-i spună Mamă, ești mai tânăr ca copiii mei!

Unde vreau să ajung? La faptul că nu avem grijă de noi și facem ceva aproape întotdeauna prea târziu.

E cazul ca cineva să ne scoată din ritmul în care ne trăim toate cele și să ne trimită la analize mai des.

Și mă gândesc că poate eu pot fi acel cineva pentru prietenii mei, așa cum și tu ai putea fi acel cineva pentru prietenii tăi.

Și mâ gândesc acum mai ales la ceva deja discutat aici pe blog: hipetrigliceridemia.

Am vorbit deja despre HTG, hipetrigliceridemia. Știm deja că se poate ajunge la pancreatită, accident vascular, diabet, steatoză hepatică sau demență, și afecțiuni circulatorii.

Ce fac azi – mâine? Dau câte un telefon, un mail sau un SMS către cel puțin trei dintre prietenii mei și-i bat la cap să meargă să-și facă analizele de sânge, măcar.

Desigur, nu ești cool dacă suni și spui Bă, te rog frumos, fă-ți timp o oră săptămâna asta și mergi de-ți fă analizele. Dar poate că nu cool trebuie să fiu cu prietenii mei, ci atent.

Cum îi putem convinge? Povestindu-le simplu despre Misiunea 150.

Ce înseamnă Misiunea 150? 150 este nivelul corect de trigliceride din sânge.

HTG – trigliceridele mărite sunt un silent killer. Nu doare, nu jenează, nu deranjează… până când o face și-atunci e mult mai greu de salvat și reparat.

Eu pun mai târziu aici pe blog numele celor trei prieteni pe care-i deranjez trimițându-i la doctor.

Fă și tu la fel, deranjează-i pe-ai tăi, trimite-i la analize. Poate n-au nimic. Dar dacă au… va însemna mult pentru ei. Și pentru tine. 🙂

* informații complete despre povestea asta găsești oricând pe site-ul dedicat campaniei acesteia de informare

**dacă-i cer trimitere medicului de familie e gratis, dacă se duc direct la o clinică o să coste 40-50 de lei. Atât.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Ioana
    • 17.11.2014

    Frumos gand! Frumoasa intentie!
    Dar oare nu trebuie sa facem oamenii sa constientizeze ca este infinit mai simplu sa previi decat sa tratezi? Oare nu ar fi frumos sa privim sanatatea din prisma sanatatii si nu a bolii? Just asking!
    Toate aceste boli nu sunt oare rezultatul vietii noastre haotice?

    răspunde-i
  • ady
    • 17.11.2014

    am citit prin vara de campania asta si cand am fost la medic penultima oara (ajung la endocrinolog cam din 3 in 3 luni pentru alte balarii si fac oarece analize si atunci) am rugat-o ca-n cearsaful de analize sa-mi treaca si asta (daca tot le-a trecut, a trecut mai multe analize de sange. pe abonamentul de la munca). le-am facut in octombrie- 99.
    la anu’ le cer iar.
    si pentru ca-s o doamna, vizita la ginecolog si eco la sani sunt batute in cuie in calendar. 🙂

    răspunde-i
  • Tigla Constantin
    • 15.11.2014

    Mai la mine a functionat pe principiu „vezi ca Miercuri ai programare la Clinica, nu-ti face alt program ca doar n-o sa pierd banii aiurea” :)) Recunosc ca m-am dus cu el ca sa fiu sigur :)) si DA, avem nevoie sa fim impinsi de la spate uneori.
    Legat de ce spune Ioan Sabaus, subscriu; daca ies prost primul gand trebuie sa fie ca sunt in neregula si nici dupa ce se confirma un eventual rezultat prost Panica nu ajuta la nimic!

    răspunde-i
  • O sa-mi aduc aminte toata viata prin ce am trecut. Inca nici nu stiu daca sa-i rup o mana la doctotul de familie sau nu.
    Am insistat mult timp la sotie sa-si faca cateva analize (binenteles eu nu fac ca …), dupa care dr de familie ne garanteaza „daca is probleme va anunt eu”. Noroc pe capul meu ca l-am sunat pt o adeverinta la copii si mi-a facut un anunt ca a trebuit sa ma asez jos. Un anunt care trebuia sa-l fi facut in momentul in care au venit analizele, iar el l-a facut dupa vreo 50 de zile. Nu am crezut si am repetat analizele, dar timpul pana au venit … nu vreau sa treaca nimeni prin asa ceva. Primul rezultat era … mincinos.
    I-am spus ca nu scapa de mine si o sa-i fac programare de doua ori pe an.
    Acum ca am citit articolul tau, ma gandesc ca ar fi bine sa ma fac curios si eu de ce bombe o sa-mi gaseasca.

    răspunde-i
  • Alina
    • 14.11.2014

    Eu donez sange de doua ori pe an. Asa fac un bine cuiva, si mi se trimit gratuit analizele acasa de fiecare data. 🙂

    răspunde-i
  • felix
    • 14.11.2014

    Chiar ma gandesc sa fac si eu analize luna viitoare, „simt” ca tre sa fac asta, a trecut ceva vreme de la ultimele analize. Intrebarea e, tu ce doctor de familie ai/pe cine poti sa-mi recomanzi? Ca eu de cand m-am mutat in Bucuresti, am pierdut „contactu” cu medicul meu de familie. Thanx!

    răspunde-i
  • Alina Panait
    • 14.11.2014

    Sunt de parere ca ar fi frumos sa incepem o „campanie” de genul „turnat apa in cap”, ori poze „before and after” pe facebook.Etichetam 3 prieteni, care ulterior vor pune poza cu rezultatul analizelor…Cer prea mult???

    • Cabral Ibacka
      • 14.11.2014

      🙂 Cred că ești mult prea optimistă. Dar ceva trebuie făcut, poate că propunerea ta poate fi un început…

    răspunde-i
  • Cris-Mary
    • 14.11.2014

    De la 8 ani si pana la 18 ani faceam analize de sange din 6 in 6 luni pentru ca altfel nu-mi luam viza medicala si nu puteam sa joc handbal in echipa mea. Deveni o normalitate… De la 18 ani si pana la 28 de ani nu am mai facut nici o analiza. Am facut un set in Germania unde au iesit mai putine decat m-am asteptat . M-am tratat si acum de 2 ani nu am mai ajuns din nou la analize. Mi-am propus sa nu mai las sa treaca inca 10 ani si sper sa reusesc sa merg. Interesant e ca mereu ii impingpe altii de la spate sa mearga la analize si eu fug de ele.

    răspunde-i
  • Ana
    • 14.11.2014

    Cu trimitere de la medicul de familie or fi gratuite, dar peste vreo 6 luni, „cind sint bani”. Si ca za vedem cum e cu banii de la asigurari, cosmeticiana mea are o clienta la laborator la spital si se duce cind vrea, de 10 ori pe luna, nu-i ia nici un ban, le deconteaza respectiva cumva pe lista casei de asigurari.

    răspunde-i
  • MARIA
    • 14.11.2014

    pe fostul soț l-am obligat în primăvară să-și facă analizele anuale. atunci eram în divorț. în februarie am luat la puricat toate laboratoarele să văd unde mai este loc de programare pentru APRILIE (!!!) apoi am luat trimiterea și pe 10martie am mers la singurul laborator care făcea programări PENTRU APRILIE (RESTUL AVEAU LOC PENTRU MAI) și l-am programat pentru 8 APRILIE. pe 7 APRILIE făcea mofturi, că nu merge, că n-are timp… i-am recoltat eu sângele la mine la munci, el le-a dus (ATÂÂT A BINEVOIT SĂ FACĂ). eu am luat rezultatele și tot eu le-am dus la MF.
    la anul cred că repet pașii. :))

    măcar să știu că e bine din punctul ăsta de vedere 🙂 (doar e tatăl copilului meu) 🙂

    răspunde-i
  • Loading...