Shakira, Usher, Adam Levine and Blake Shelton

De ce nu reușesc câștigătorii concursurilor de talente de la noi

Dă-i un [play] piesei și pune-te pe citit. După ce se termină… nu cred că te lasă inima să nu te uiți până la capăt. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=sQao9OnpmLU

Avem concursuri de talente de ceva ani. Pro-ul, Antena, Prima, toate au sau au avut cel puțin un concurs de talente, și mă refer aici la cele legate de muzică.

Sunt descoperite tot timpul voci bune. Ba chiar foarte bune.

Emisiunile au audiențe foarte bune.

Totuși, chiar și cei care ajung în ultimele faze ale emisiunilor, în semifinale și-n finale, dispar în neant după ce s-au terminat emisiunile.

Mai rău, nici cei care câștigă concursurile nu fac mare treabă după, de prea puțini s-a mai auzit ceva, doar vreo 3-4 chiar au piese pe radio și sunt în topuri.

De ce?

E simplu… industria asta este ca un autobuz la oră de vârf: full!

Chiar se așteaptă cineva ca cei care sunt deja înăuntru, deja înghesuiți și ei, să se storcească și mai tare ca să mai urce unul sau altul?!

Nici gând!

Sunt bani puțini.

Concertele-s rare și doar cu ocazii speciale… Paște, Crăciun, revelion, an electoral, etc.

De la radio se iau bani bunicei, dar nu se fac averi.

Din vânzări de albume… lăsați, lăsați, că toată lumea rupe torenții.

Deci… bani puțini. Și cheltuieli mari…

Dacă prăjitura e mică… chiar credeți că vrea cineva să dea din felia lui?

Industria asta este ca un autobuz la oră de vârf: full!

Uită-te la acești patru magnifici de mai jos… par cumva că au nevoie de ajutor?

https://www.youtube.com/watch?v=5C2LzNdoRY4

Bun.

Lăsând la o parte faza cu autobuzul plin… cred că o parte mare a problemei este constituită și de faptul că noii veniți încearcă să-și facă un rost folosind mecanismele tradiționale.

Și aici intră iar în concurență directă cu cântăcioșii consacrați.

Exemplu: Marius Moga face o piesă trăsnet. Cine are bani s-o cumpere de la Marius… eu, care sunt nou venit în muzică și n-am una de 3 lei în buzunar, sau Whatsapp care e plin de bani*?

În al doilea rând… cu cine credeți că semnează CAT o piesă? Cu mine, care am ieșit pe locul doi la Vocea Berceniului, sau cu Puya**, care are pile și combinații peste tot?

În plus… toți concurenții emisiunilor de talente semnează din capul locului și cu postul și – de cele mai multe ori – cu o casă de discuri. Da, e normal așa, dar asta nu le garantează ceva lor ci doar… postului TV și caselor de discuri.

Și ca să isprăvesc cu povestea asta… interesul iscat în jurul lor dă ochii pe bulgari după ce se termină concursul și de cele mai multe ori ei nu știu ce au de făcut pentru a rămâne în atenția publicului.

Și-apoi… uitare.

Da, plecăm de la vise, așteptări, dorințe… și nu reușim să ajungem toți.

Dar nu cred că poți da vina pe cineva. E vorba despre industrie, despre ce se poate, despre resorturi vechi și… despre bani.

Întrebări, adăugiri, contraziceri? În comentarii… 😉

*am dat exemplul cu Whatsapp tocmai pentru că suntem prieteni și ne luăm la mișto constant… cred că a fost evident că-i glumă.

**altă caterincă, nu trebuie să facem desen, da?

 

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Dani
    • 07.03.2016

    Este foarte greu sa supravietuiesti in industria muzicala. Nu este suficient sa ai o voce buna. Ai nevoie de fani, bani, promovare, cantece foarte bune si multe, multe altele.
    Si sa nu uitam ca trebuie sa ai o rabdare infinita si o pasiune pentru muzica.

    răspunde-i
  • aurel
    • 12.02.2016

    Asa prieten bun ti-e What’s UP de l-ai facut aplicatie: Whatsapp… nu-i nimic, te iarta ca-i esti tovaras.

    • Cabral Ibacka
      • 12.02.2016

      Ah, scuze, de-acum încolo o să sublinez miștourile. Cu roșu.

    răspunde-i
  • optimistul
    • 12.02.2016

    Eu cred ca nu este neaparat necesar sa intri direct pe radio sau in topuri . Ideea este ca daca participi la un astfel de concurs gen Vocea Romaniei, discut de fazele superioare ale competitiei , imposibil ca un cineva sa nu te faca remarcat . Apoi incepi sa apari pe youtube cu o melodie noua, sa iti faci o formatie de rock Tiberiu Albu, sa joci in misical-uri Julie-Mayaya, sa fii invitat la show-uri tv Sefan Stan, Vizi Imre a intrat in echipa Marius Moga . Mihai Chitu a reusit si poate mai sunt si altii care imi scapa acum. Bine, ai dreptate intr-un fel, se ajunge greu in varf, acolo unde sunt batranii de drept ai industriei muzicale . Totusi, totul are un inceput .

    răspunde-i
  • Cristina
    • 12.02.2016

    Alexandra Usurelu e un alt exemplu de artist tânăr dar în adevăratul sens al cuvântului artist pentru ca are un stil aparte, compune și se diferențiază de restul. În plus, are și succes deși nu prea este pe radio și nici nu e promovata de cine știe ce casa de discuri. Concluzia mea: dacă ai talent, poți sa reușești și fără sa câștigi vreun mega concurs. Trebuie sa își găsească fiecare un stil, altfel nimeni nu îți va retine vocea (care de multe ori seamănă cu o alta).

    răspunde-i
  • MICUțul EDUARD
    • 11.02.2016

    Nicoleta Nuca este un contraexemplu !

    răspunde-i
  • Catalin
    • 11.02.2016

    In opinia mea, daca vrei sa ai succes in muzica, trebuie sa iti compui cantecele, macar la inceput. Nu degeaba toti cei care au succes: Smiley, Banica, Puya, Brenciu etc isi compun singuri melodiile sau macar o parte din ele. Sunt multe voci bune si foarte bune, dar toti au nevoie de cantece si compozitori de succes sunt cam putini. Iar compozitiile se duc la artistii deja consacrati si cu voce foarte buna gen Andra, Delia. Daca nu ai melodii care sa prinda la public, nu ai cum sa iesi in fata.

    • Alexandra
      • 27.02.2016

      Dar ți se pare ca versurile au o semnificație, un mesaj în spate????Cum a spus cineva mai sus,România nu exista la capitolul muzica!!!

    răspunde-i
  • andreeaw
    • 11.02.2016

    A mai remarcat cineva cât de bine arată “cowboy”-ul?
    Ba să știi, Cabral că te citesc de ceva vreme (măsurabilă în ani) și da, chiar și eu am impresia că în ultima vreme s-a schimbat ceva în bine la tine. Clar e ceva bun pe acasă (nu că n-ar fi fost până acum, dar ai altă… alt touch).

    răspunde-i
  • Ionut
    • 11.02.2016

    Mai este o problema: Ne plangem prea mult si facem prea putin! Vorbesc din punctul de vedere al unui producator muzical cu hituri atat internationale cat si in Romania. Ce-i drept, in trecut, respectiv pana in 2012. Am luat ulterior o mica pauza, iar din 2014, tot incerc sa gasesc o voce buna si cu potential de artist, care sa accepte sa se deplaseze pana la studio si sa isi doreasca sa i se produca melodii. Si nu ma refer sa le plateasca. Ce am obtinut in tot acest timp au fost chestii de genul: “stii, nu am mai reusit sa ajung”, “poate trec maine, poimaine, luna viitoare”….. Pentru ca toate aceste voci cauta un singur lucru: sa aiba piesa produsa de Moga sau Smiley si s-a cam terminat. Alti producatori nu mai exista pentru ei. Nu dau vina pe Smiley sau Moga. Isi merita succesul din plin, insa vocile de la noi nu prea vad potential in posibilitatile ce li se ofera. Mai ales ca alti producatori pot veni cu ceva diferit in muzica.

    răspunde-i
  • Adrian
    • 10.02.2016

    Nu stiu cat de prieten esti cu ei, si daca o sa iti convina ce o sa spun, dar Smiley, Velea, Wats up si toata gasca lor au distrus tot ce insemna muzica de calitate. Strategiile lor de marketing au reusit sa “prosteasca” o gramada de pusti, si astfel reusesc sa dea tonul in industria muzicii. Practic alti artisti, nu mai au loc de ei.
    Eu personal nu sunt genul care sa urasca tot ce este si tine de Romania, ba chiar din potriva, dar la capitolul muzica Romania nu exista penteu mine. Cand vor reusi sa ajunga la nivelul lui “The Weeknd”, de exemplu, si aici ma refer la tot, calitatea pieselor, videoclipurilor, originalitate si nu in ultimul timp atitudinea lor ca artist, am sa ii ascult. Oricum disperarea dupa bani se vede, ori esti cantaret si dedici tot timpul si energia pentru asta, ori esti prezentator Tv.
    Daca prezinti emisiuni si mai faci cate o melodie in pauzele de publicitate, e normal ca ies prost amandoua.

    răspunde-i
  • Attilla
    • 10.02.2016

    pura curiozitate din partea cuiva care nu este absolut deloc la current cu industria muzicala romaneasca (asta ca sa mi se poata scuza gafele posibile)

    zicea cineva mai sus ca noi nu avem cantareti/artisti recunoscuti in Europa dar macar la noi sunt cunoscuti?

    Adica: ascult muzica in general la radio, in masina si orice e promovat acolo imi intra la fel de usor in ureche; mai dau play pe la cate o recomandare de pe aici; mai vad ceva recomndat de cate un amic. Din toata experienta descrisa am un sentiment puternic ca, in general, cam toti artistii sunt tot la stadiu de underground – prinde cate o melodie, devine hit-ul verii si cam atat.

    Exceptand fenomenul Banica, cel care reuseste an de an o performanta in perioada sarbatorilor, exista cantareti ce se pot lauda la noi ca strang sute de fani la un simplu concert ? (simplu concert = concert facut intr-o perioada obisnuita din an, fara o tematica speciala)
    Adica, e lume care sa spuna “bai…e concert Alex Velea in Gura Beliei, plecam brigada din Timisoara doar ca sa-l vedem” ?

    răspunde-i
  • Loading...