Hai sa definim putin termenii… ce inseamna popular in 2012? Hai sa plecam de la premisa ca inseamna mainstream, cu tot ceea ce inseamna asta, si ma refer la un mainstream care atinge toate mediile de comunicare ale lui 2012, nu doar posturile de muzica dedicate genului.
Asadar… de ce nu este si nu va mai fi muzica populara mainstream?
Nu cred ca problema este in muzica in sine, pentru ca mi se pare ca muzica populara romaneasca are un suflu foarte puternic, are niste ritmuri de scoala si mortii din groapa, are linii melodice geniale. Deci, ca sa trecem peste asta, nu cred ca problema sta in muzica in sine. La fel cum nu cred ca etno-dance-ul sau dance-populara (sau cum vreti sa-i spuneti) incercata de unele trupe este o solutie, ci mai degraba un melange nefericit.
Eu cred ca merge in jos din cauza pachetului de PR si marketing neschimbat de mult prea multi ani. La ce te gandesti cand iti spune cineva „concert live de muzica populara”? Te gandesti la o tanti incotosmanata din cap si pana-n picioare in straie traditionale romanesti, care sta intr-o pozitie ferma si darza, cam nefireasca, si canta pe o voce de cap o melodie care ar putea fi frumoasa.
Hai sa le luam pe rand:
– pozitia aia cu o mana-n sold, cu spatele drept si barbia ridicata, pozitia omniprezenta pe scenele de muzica populara… este fix moartea petrecerii. Pai daca „diva”, daca „primadona”, daca „the fat lady” sta fixa ca un mobilier de trandafr de pe vremea lu’ nea’ nicu (da, cu „n” mic)… apai ce vrei de la cei care ar trebui sa danseze si sa petreaca, sa se suie pe mese?! N-ai cum!
Pai hai sa ne gandim cum arata un show rock… sunt nenii aia cu plete ca Rapunzel si cu negru pe la ochi pe scena, frumosi nu-s, da’ cand se apuca ei sa dea din capatani si sa le fluture parul ala… apai da nebunia in tot poporu’ de la concert!
Uita-te la concertele de hip-hop… se suie pe scena mai multi negri si cand incep ei sa sara, sa urle, sa topaie, sa-si etaleze tangerele de aur de la gat (ma rog, asta nu cred ca are legatura…)… apai sa-i vezi pe cei din sala cum topaie pe picioarele din spate si cu mainile ridicatele in aer!
Hai sa luam in calcul (stiu ca va veti irita) nebunia lui Salam. Oricat ar reusi nebunia lui Salam sa-i umple de urticarie pe toti cei care nu agreeaza manelele… trebuie sa recunoastem ca pentru amatorii de gen salamiada este un spectacol total.
Si revenim la show-ul de muzica populara, acolo unde o tanti, un nene, sau o tanti impreuna cu un nene stau la punct fix pe scena, cu spatele drept si cu cate-o mana in sold. Pai gasesti mai mult dinamism la un club de lectura bacoviana…
– cantatul pe vocea creepy. Muzica populara romaneasca e o muzica eminamente frumoasa, asa cum spuneam si mai devreme. Cu versuri frumos mestesugite, exprima foarte bine stari, are poveste, are talc, are poante. Dar cand vine cate o tanti si-o canta undeva acolo sus, intr-o octava imposibila, pe-o voce de cap, creepy si chinuita… apai eu, care sunt in sala, cum sa tin pasul cu ea?
O lege a muzicii spune ca trebuie sa faci melodia astfel incat publicul sa o cante odata cu solistul. Pai nici daca-l trec la eunuci pe prietenul Max, el nu va reusi niciodata sa cante asa sus precum canta majoritatea solistelor si solistilor nostri.
Deci, din punct de vedere al show-ului, muzica populara romaneasca este lipsita din start de doua avantaje foarte importante.
Hai sa vorbim din punct de vedere al PR-ului… despre ce se scrie prin ziare de cativa ani incoace. Sau, mai corect, despre cine se scrie? Ati vazut, cu cateva foarte mici exceptii, sa se scrie despre cantaretii de muzica populara?
O sa-mi spuneti ca nu sunt de interes si de-aia nu se scrie. Iar eu o sa va raspund ca… daca vrei sa fii de interes poti ajunge. Si nu ma refer la scandaluri sexuale si alte dude mizere de genul asta ci… la a te deschide si a incepe sa fii mai sincer.
Stiu cativa cantareti de muzica populara care fac multi bani. Si cand spun multi… spun multi. Dar daca cineva ii intreaba… ei se descurca cu greu. Pai daca si varfurile muzicii populare se vaita de foame… pe cine sa intereseze ce fac niste subnutriti?! Toti se ascund in spatele lui „sarac dar cinstit” de parca ar fi rusine sa castigi bani din meseria ta. Cei despre care spun eu au niste vile P+3, Q7, Q8, X5 sau alte SUV-uri scumpe, dar cand dau un interviu se cocoseaza ca niste ghiocei si spun, cu ochi umezi de caprioara slabanoaga, ca viata e greu.
Si zic din nou… PR-ul include si etalare. Desigur, o etalare de bun-simt si cu o certa eleganta, dar este necesara pentru ca oamenii sa se uite la ei si sa spuna „asta vreau cand ma fac mare”, e o treaba inspirationala foarte puternica. Ca de-aia ne uitam toti cu admiratie la Ion Tiriac, pentru ca a cladit cu mana si creierul lui un imperiu, nu pentru ca apare la teveu si zice „mi-e cam fomica”.
Bun, eu am zis… tu ce parere ai despre muzica populara romaneasca si declinul ei?
p.s. Puteam lua de pe YT un clip care sa exemplifice ce-am spus mai sus dar nu am vrut ca postul sa fie considerat un atac la adresa cuiva, asa ca am ales sa nu pun.
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.