De ce le este ușor unora să spună că românii nu au făcut mare lucru în istorie

Mi-aduc aminte de o excursie anume când am fost să vizitez Malta. Ne-au spus că mergem să vedem Castelul NuȘtiuCum, unul dintre cele mai importante locuri din Malta, cel mai vechi loc atestat istoric de-acolo.

– Uau! Trebuie să merg! am zis, și-am mers. Dar ce-am mai mers… după ce ne-au târât prin traficul lor încet și sughițat am început să urcăm cu microbuzul pe niște serpentine desfundate de ne bătea micul-dejun în omuleț. Apoi am mai mers vreo 30 de minute cu niște jeep-uri antice. După asta am luat-o la picior, urcare abruptă cu un soare nemilos deasupra capului, încă vreo 30 de minute.

În tot timpul ăsta, ghidul, un nativ maltez, cuvânta entuziast despre locul pe care urmează să-l vedem, convingându-ne să nu abandonăm. Era un fel de amestec între un pastor american de culoare și un antrenor de fitness. Am ajuns, în sfârșit, pe un platou înalt, bătut de soare de milioane de ani, suflați de un vânt fierbinte care-ți usca ochii în cap, cu buzele crăpate și plămânii încinși în noi.

Ghidul s-a oprit în fața unui bolovan de mărimea unui tomberon de gunoi în jurul cărora erau niște cordoane din alea roșii de mai vezi la hotelurile scumpe iar alături era o placă memorială care povestea că acela era ultimul bolovan rămas din Castelul Fără Nume și locul unde se mai întâmplase nu-stiu-ce (probabil că se căcase calul omologului lui Ștefan Cel Mare – varianta malteză).

Eu ca eu dar să vezi doamne de 60 de ani alergând (încet) după ghid și încercând să-i scoată ochii cu unghiile…!

Așa-i pe la alții, au grijă și de ultimul bolovan, țin vii poveștile din jurul fiecărei întâmplări de-ale istoriei, își respectă propriul trecut.

așa-i pe la alții, au grijă și de ultimul bolovan…

Noi?

Noi fugim bezmetici înainte, considerând noul singura destinație și apreciind vechiul doar ca urme de praf care-s de șters de pe umerii noștri.

Desconsiderăm trecutul și-l facem uitat ștergând amintirile în chinul aflării lucrurilor noi.

Ne uităm pe noi și uităm ce am făcut deja.

Și de-aia le ușor unora să spună că românii nu au făcut mare lucru în istorie, chiar dacă au făcut multe. E ușor pentru că nimeni nu se mai luptă să ne aducă aminte, ne-au rămas în conștiința comună trei resturi iar restul au fost trecute la categoria „de uitat”.

Trebuie să ne aducem aminte.

Tocmai de-aia este important să îi împingem în față pe cei care se luptă să ne aducă aminte în orice fel.

Aleg acum să vorbesc despre o inițiativă de apreciat, Our Heritage.

Singura chestie care nu-mi place, vorbind despre acest proiect, este numele. M-ar fi uns la suflet ceva în limba română, însă sunt sigur că ei au ajuns la concluzia asta după ce au luat în calcul mai mulți factori decât aș putea eu vedea acum. Și până la urmă contează conținutul, nu numele. Iar conținutul este foarte bun.

Cetatea Alba Carolina2423 de monumente documentate pe site-ul lor. Informații despre localizare, istoric, proprietari… plus fotografii. 

Titlurile sunt elocvente…

– Sală de spectacole, cafenea, restaurant – Reduta, azi centrul cultural „Reduta”,

– Casă și farmacia “La Ursul Negru”, azi locuințe și Muzeul de Istoria Farmaciei

– Ansamblul castelului Bethlen, azi Centrul Regional de Francofonie

Site-ul este aerisit, accesul la informație se face ușor, localizările pe hartă ajută enorm în cazul în care ai vrea să vizitezi chiar tu locațiile respective… e de bine.

Vă recomand să aruncați un ochi și poate chiar și să împărtășiți mai departe ourheritage.ro

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Poligraf
    • 09.05.2014

    Avem o tara minunata cu romani minunati cu o exceptie de la regula, cei nesimtiti.

    răspunde-i
  • Ioana_Deea
    • 09.05.2014

    În altă ordine de idei, m-am uitat pe site. Este util. Totuși, aș avea ceva de comentat/reproșat. De ce respectivii încearcă să promoveze doar Transilvania? Doar Transilvania este România? Sau doar Transilvania are frumusețile ei și este încărcată de istorie? Părerea mea (hâc!) este că ar fi fost și mai de apreciat dacă încercau să promoveze locuri încărcate de istorie din întreaga noastră țărișoară.

    • Cabral Ibacka
      • 09.05.2014

      Eu nu cred că trebuie să reproșăm cuiva că a făcut doar o parte.
      E ca și cum în loc să aplauzi că a făcut bine ce a făcut… îl cerți.

    răspunde-i
  • barbar
    • 09.05.2014

    nu stiu daca e asa de simpla treaba cu pastratul valorilor. eu unul am niste dileme ciudate. am invatat istoria la scoala intr-un anume fel si mai apoi am inceput sa citesc ce mai zice unul sau altul dintre istorici(nu ma refer aici la istorici cu 2 clase) si sunt in ceata totala. adica se cam bate cap in cap ce stiam din scoala cu ce am aflat dupa deci, nu mai stiu ce sa cred… ce e adevarat si daca ce credeam eu ca e de “mandrie nationala” chiar este.

    răspunde-i
  • Ioana_Deea
    • 09.05.2014

    Cabral, cât timp românul (în marea lui majoritate) nu e capabil să păstreze un pic de decență și resepct față de propria-i istorie și nu înțelegem cu adevărat valoarea moștenirii lăsate de străbunii noștri (să ne înțelegem, nu mă refer la valoarea materială), ba chiar mai mult: aruncă pampersul copilului la colțul castelului sau „împrumută” câte o piatră ca să facă grajd lu’ Joița („ce contează o piatră? oricum totul e doar o adunătură de pietre” – zise Taica Gigă), nici nu merităm să ne promovăm valorile istorice. Pe români dacă le spui să facă un itinerariu pentru un concediu de 2 săptămâni compus din atracții turistice încărcate de istorie îi bagi în ceață. Dar dacă le spui să te ducă la cea mai „cool” terasă din Centrul Vechi sau în cel mai fițos club din orașul de baștină te duce mai repede decât te-ar teleporta condurii lui Dorothy.

    Offtopic: mi se pare mie sau ai păpat un „e/este în titlu?

    răspunde-i
  • pop paula
    • 09.05.2014

    Cetatea Alba Iulia Carolina

    răspunde-i
  • pop paula
    • 09.05.2014
    răspunde-i
  • Tavi
    • 09.05.2014

    Da, frumoasă descriere, ai dreptate că e frustrantă lipsa de promovare a propriilor valori. Site-ul e interesant – chit că la mine se mișcă oarecum greoi…

    O mențiune însă: doamnele în vârstă de 60 de ani nu se numesc babe. Cu excepția cazului în care sunt afurisite.

    • Cabral Ibacka
      • 09.05.2014

      Mai Tavi, dar ce concluzii pripite tragi… 🙂

    răspunde-i
  • Loading...