De ce functioneaza Masterchef Romania.

Da, am stat azi-noapte si am vazut Masterchef in reluare. Nu-mi propusesem asta, caci astazi avem – eu si Ino –  ziua experimentului (revin mai tarziu cu video, sper sa iasa bine) si stiam ca ma voi trezi cu noaptea-n cap… dar dupa ce m-am uitat la cateva cadre m-a legat de canapea.

E, eu fac teveu de vreo 14 ani, deja deformatia profesionala nu poate fi dezvatata, asa ca atunci cand ma uit la o emisiune ma uit la multe detalii la care majoritatea nu se gandeste. Si nu pentru c-as fi eu mai cu mot, special si deosebit, ci pentru ca… asta mi-e meseria.

Ei bine… Masterchef Romania se dovedeste a fi un succes, si inca unul mare. Dar e ciudat, totusi… oamenii aia se agita sa faca chestii care poate sunt spectaculoase acolo, in studio, dar pentru cei de-acasa treaba este – teoretic – trista. Adica nu poti gusta ce fac, nu poti mirosi ce fac, nu poti pipai. Dintre toate simturile cu care suntem dotati, lasand la o parte auzul (care in cazul asta nu prea te ajuta), vazul ramane singurul simt excitat de acest spectacol. Pai si-atunci de ce este un succes atat de mare?

Dupa ce am cascat aseara ochii la Masterchef Romania am stat sa fac o lista cu cele mai importante 3 chestii care fac din acest show unul de mare succes:

– partea tehnica: aici treaba e simpla, Pro-ul stie cand e cazul sa investeasca masiv, iar la Masterchef investitia e mare. Se vede din decoruri, din cadre, din detaliile video, din finetea sunetului. Da, cineva care nu se gandeste la toate astea poate spune ca e irelevant. Dar nu e, pentru ca toate amanuntele astea contribuie la definitivarea impresiei generale.

– juriul (Catalin Scarlatescu, Sorin Bontea si Florin Dumitrescu) aduce un alt mare plus, si va explic de ce cred asta: cei trei au cojones. Da, le poti comenta deciziile – de-acasa din fotoliu – dar pe profesie nu prea poti cracni. Isi arata valoarea de fiecare data cand deschid gura si explica, se vede de la distanta ca… sunt pe meserie. Ca au fost mai multi care au spus ca nu sunt de acord cu manifestarile celor trei… aici depinde cum vrei sa gusti show-ul.

– dorinta concurentilor de a castiga: ei bine, asta mi se pare cel mai important ingredient. Miza, pana la urma, nu poate fi contorizata pentru tine – ca privitor neimplicat direct – prin suma care se da ca premiu, tu n-ai nicio sansa sa o castigi pentru ca nu esti in concurs.

In schimb, tot show-ul, toata tensiunea, intreaga miza… toate astea sunt create, aratate si crescute pana la paroxism de catre concurenti, de catre emotiile lor, de lacrimile de dezamagire si de topaielile de fericire.

Oamenii aia sunt la fel ca multi dintre noi, dezamagiti de viata, dezamagiti de profesie, doritori de a-si schimba viata in bine si de a-si indeplini un vis. Si-atunci pun in Masterchef tot ce stiu ei ca au mai bun.

Si noi, acasa, consumam toate sperantele si visele astea, radem si plangem alaturi de ei, si… facem audienta. De-aia merge de rupe proiectul asta, pentru ca nu-i vorba numai de snitel de porc mort si stufat de crocodil gestant ci… pentru ca-i vorba de noi si de visele noastre.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • George
    • 15.01.2016

    Nu imi place deloc. Totul e regizat si o bataie de joc la adresa concurentilor.

    răspunde-i
  • Bogdana
    • 18.04.2012

    Am incercat sa iti raspund la comentariu dar nu stiu de ce nu e activ butonul „raspunde” in fine, ideea e ca lame sau nu, papusoiu a plecat benevol aseara.
    Copolovici nu este bucatar profesionist doar pentru ca nu are patalama dar pentru mine asta nu e importanta, degeaba ai un perete de diplome daca practic esti la pamant.
    Oricare ar fi dedesubturile, emisiunea e cum ai zis, faina si captivanta.
    Peace! 🙂

    răspunde-i
  • Alecs
    • 14.04.2012

    Din moment ce 99% dintre romani se uita la Capatos si Dan Diaconescu… cum ai vrea sa supravietuiasca emisiunea fara reclame?

    răspunde-i
  • Ana
    • 13.04.2012

    iubesc emisiunile culinare. ma uit zilnic la Paprika tv sau pe Discovery travel and living. dar astia sunt niste papitoi meniti sa faca rating si atat! nu asa se vorbeste cu un concurent! si cu siguranta nu e normal sa i se arunce pe langa vorbele urate, farfuriile pe jos! pro tv a inceput sa bage in grila de programe emisiuni care omoara neuronii: masterchef, las fierbinti…
    mai bine faceau un apropo tv sau romania te iubesc ceva mai des. era mai interesant!

    răspunde-i
  • Anca
    • 11.04.2012

    aaah si inca o chestie: fiindca esti din domeniu si chiar in trust prin alianta, poate imi spui si mie de ce la noi mastercheful e plin de branduri, de la cascaval pana la gume de mestecat, pe cand la cei din strainatate nu-mi aduc aminte macar o data sa fi identificat un brand. Mi se pare o alta abordare mioritica, din pacate.

    • Andreea
      • 21.04.2012

      Anca, aveau si la MasterChef US reclame. Mai subtile ce-i drept, dar erau acolo. Tot laudau firmele de la care aveau echipamente si ustensile de bucatarie (cutite, cuptoare etc.)
      De la MasterChefu’ nostru cel mai tare ma distreaza foile de placinta Linco. In fiecare episod vad cam de 3-4 ori o mana care ia un pachet de foi, dar nimeni niciodata nu a facut o placinta :)) Si oricum daca ar vrea sa faca ar trebui sa prepare foile…

    • Cabral Ibacka
      • 11.04.2012

      Anca, stii ce-mi place mie la noi? Imi place ca oamenii care se uita la emisiune parca ar fi deranjati de brandurile care apar. Adica daca vede acolo Delaco… „Ahhh, vai, am vazut un brand, cred ca mi-a vatamat retina!”.
      Asa… deci apar branduri, deci cineva incaseaza bani pentru asta. Asa… si? 🙂

    răspunde-i
  • Anca
    • 11.04.2012

    Buna Cabral,
    Da, ai dreptate, emisiunea este un mare hit la noi si nu contest asta. ProTv-ul face o treaba grozava, juriul este format din profesionisti, concurentii draguti, insa nu pot sa nu remarc o diferenta clara fata de emisiunile Masterchef din US sau din UK, emisiuni pe care le-am urmarit cu atentie.

    Nicaieri nu am vazut aceasta atitudine de „mistocareala” a juriului, niciodata nu am vazut joaca asta „lasa sortul, ai ajuns la usa? hai inapoi, glumeam” in emisiuni Masterchef din alte tari. Consider ca este jenant pentru noi ca popor sa continuam sa ne umilim intre noi atunci cand nu e cazul. Si mie imi place emisiunea si ma uiti la ea, dar consider ca aceasta abordare a producatorilor romani este gresita si imi pare rau ca nu sunt mai multe persoane care sa semnaleze acest lucru. Probabil ca suntem atat de obisnuiti cu acest mod de a fi, incat nici nu ne dam seama ca ar fi ceva in neregula.

    Sunt convinsa ca se poate face entertainment si cu respect fata de candidati, fapt dovedit cu succes de emisiunile din celelalte tari.

    • Cabral Ibacka
      • 11.04.2012

      ?! Anca, tu chiar te-ai uitat la emisiunea din State? Esti sigura-sigura?

    răspunde-i
  • Catalina
    • 10.04.2012

    Ca bine le zici Cabral!! super emisiune, ei sunt cam duri uneori dar asta face deliciul publicului, sunt f buni si explicatiile lor sunt fenomenale, nu am auzit de ei pana la aceasta emisiune insa dupa cum zici si tu Cabral nu cred ca stim vreun bucatar roman cunoscut.. F tare emisiune si nu ma asteptam sa imi placa atunci cand am vazut promo-urile..

    răspunde-i
  • Nicu
    • 10.04.2012

    Cea mai tare emisiune!!!!!!!

    răspunde-i
  • MrHollow
    • 06.04.2012

    Am vazut si eu primul episod din Masterchef RO pe care sincer l-am asteptat pentru ca eram curios cum il vor prezenta cei de la „PRO”. Am vazut toate sezoanele din Masterchef US, Kitchen Nightmares US + UK si Hell’s Kitchen US + UK, stiu cu ce se mananca astfel de emisiuni ce da bine pe sticla si ce se intampla inainte, dupa si in timpul acestor emisiuni.

    Revenind la emisiunea noastra o consider o copie proasta a Masterchef US deoarece au copiat absolut toate elementele de acolo si le-au aplicat foarte prost la noi. Aici tin sa mentionez ceva care ma lasa rece: atitudinea incredibil de agasanta si prost jucata a „chef”-ilor si reactiile concurentilor. Faptul ca niste bucatari de renume (Gordon Ramsay, Joe Bastianich si Graham Elliot) isi permit sa faca astfel de comentarii pentru ca au in spate ani de experienta nu iti da tie dreptul ca producator sa faci din niste necunoscuti (cei 3 de care nu am auzit in viata mea) niste bucatari ipocriti doar de dragul ratingului.

    A prins la noi pentru ca populatia nu a vazut ce inseamna o emisiune facuta in afara. Si in emisiunile „de la ei” exista destula regie dar macar aceea nu este jucata prost si nu se exagereaza la modul la care o fac romanii.
    Decorul este o copie identica a celui din afara insa aici voi da un plus pentru ca au facut ce trebuie.

    Acestea sunt doar cateva din chestiile pe care le-am observat in prima emisiune, dar sunt suficient de multe pentru a imi schimba parerea despre emisiune.

    • Cabral Ibacka
      • 07.04.2012

      O singura chestie iti spun: daca tu nu cunosti bucatarii astia nu inseamna ca ei nu sunt mari sau nu sunt buni.
      Nu de alta dar poate tu n-ai legatura cu domeniul. Iar urmatoarea intrebare ar fi: ce bucatar vestit de la noi cunosti tu?

      In rest… sunt interpretari personale, nu am niciun drept sa le contrazic.

    răspunde-i
  • Ioana Cioroianu
    • 06.04.2012

    E un format bun, care prinde la romani. E vorba de mancare si asta pentru omul de rand insemna mult, e centrul existentei. Cand insa vorbim de mancare si de niste chefi de exceptie, bine pregatiti si care intra in jocul propus de ProTV, avem deja succesul garantat. Merita vazuta emisiunea, chiar daca suntem o natie de grataragii aflam cu ocazia asta ca sunt multi in tara asta care sunt capabili de fineturi in bucatarie.

    răspunde-i
  • Loading...