Inafara de cei cativa italieni cu care am ajuns sa vorbesc, si care au strambat din nas cand au auzit ca sunt roman (comentariile lor au fost pertinente, nimic de zis), au fost multi cei care au zis „A, romani, misto!”. Seara am iesit la plimbare prin oraselele din imprejurimi si am descoperit uimiti ca sunt foarte multi romani care lucreaza in zona asta.
Si pentru ca sunt curios din fire, am inceput sa intreb pe unde ajungeam, sa vad ce parere au italienii de ai nostri…
– Am doi angajati romani, sunt muncitori si isi vad de treaba, ma inteleg cu ei mai bine decat cu italienii mei.
– Sefa de sala la restaurantul meu este romanca, Lenuta o cheama. De cand o am aici treburile merg mult mai bine…
– Am avut un roman, muncitor omul, dar a plecat inapoi in Romania, i-au facut romanii vostri probleme cu actele si a trebuit sa plece. Acum incerc sa-l ajut sa se intoarca aici, am nevoie de el.
– Nu am lucrat cu romani dar pe-aici e plin. La gelateria de langa mine lucreaza sase romance, am vazut ca te-ai salutat cu ele… sunt galagioase si vesele, patronul lor este un prieten de-al meu. Isi fac treaba bine.
Mai mult, in hotelul in care am stat am descoperit pana acum ca lucreaza 4 romani (3 fete simpatice si un adjudean, Tiberiu). Daca nu eram roman si nu ajungeam sa vorbim romaneste stiam ca-s romani? Nu, sunt la fel de profi si de pe treaba lor ca si ceilalti.
Ce incerc eu sa spun aici… din cauza povestilor nasoale, a scandalurilor si problemelor facute de cativa de-ai nostri pe-aici, noi avem impresia ca majoritatea celor plecati de la noi si ajunsi aici sunt priviti aiurea. Dar cand ajungi sa stai de vorba cu italienii, vezi ca, de fapt, nu e asa. Si atunci cand au chef sa se lungeasca la vorba, din ceea ce zic reiese un lucru misto: luati individual, romanii sunt foarte ok.
Nu uita sa vorbeasca si despre cei care fac nasolii… si nu vorbesc despre romani si tigani (am mai explicat-o, am prieteni tigani si daca le spun ca-s rromi ma trimit la origini, amical, desigur…), italienii vorbesc despre romani buni si romanii rai.
Mai inversunati sunt chiar romanii care vin aici sa-si faca o viata mai buna si muncesc si-si vad de treaba:
– Vin astia si se pun pe facut probleme! Nu ajung bine si se apuca de furat, ii prind carabinierii, povestile ajung in ziare si iar vedem cum romanii fac nenorociri si se uita lumea urat la noi. Cat despre crime si omoruri… sunt ziarele pline si la ei de din astea, majoritatea facute de italieni. Numai ca in Romania ajung numai stirile in care unii romani fura si omoara, iar cei din tara au impresia ca noi, astia care am plecat in Italia, suntem toti omoratori si ciorditori. Asta e…
Si lasandu-i la o parte pe cei plecati in Italia, voi va dati seama ca porecla de „capsunari” este folosita in deradere? Oamenii au plecat in Spania sa munceasca, isi rup carcile (o carca, doua carci, nu? 🙂 ) pe-acolo, iar cei ramasi in tara ii iau la misto (desigur, cazurile cu ASEIS bizonic nu intra in zona asta).
Oare de ce?
Si mai mult, de ce sunt numiti lasi si tradatori cei plecati sa munceasca prin alte tari? Au fost cateva comentarii si aici pe blog, fraze de genul „N-ati ramas aici cu noi sa mancati salam cu soia!”, idei care sunt handicapate din start de ingustimea mintii emimtatorului…
Sunt romanii care pleaca afara de blamat, sau de respectat pentru ca isi doresc mai mult de la viata*?
* parerea mea am exprimat-o in mai multe ocazii, cred ca e destul de evident ca eu ii laud.
** sunt sanse mari sa existe greseli in text… Nu bate wi-fi-ul pana unde ar trebui, sunt cocotat pe o bara, intr-o pozitie total nefireasca (da, si totalmente inestetica), o sa corectez maine cand ma intorc acasa.
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.